PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Nakup novogradnje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prvič kupujem nepremičnino (hišo, po možnosti novogradnjo). Trg pregledujem že kakšno leto. Kupujem na območju savinjske ali podravske. Sedaj sem končno našel nekaj hiš, ki mi ustrezajo glede cene in lokacije. Ker gre v mojem primeru za zelo veliko vsoto denarja, me zanima naslednje:
  • Ali pozna kdo dobrega strokovnjaka, ki se spozna na tehnično plat nepremičnin in je pripravljen fizično preverit zgradbo? 
  • konkretno se zanimam za tole nepremičnino Hiša1 in tole Hiša2. Ali vidi kdo rdečo luč že iz samega oglasa, lokacije, itd.?
Hvala vsem za morebitne odgovore. 
PS: že kar nekaj časa se trudim izobraževat na tem področju, vendar je tematika tako široka, da pride čisto vsak napotek prav.
Meni se rdeča luč prižge že pri ceni, tudi če je vse ok. Moraš vedeti da objekti grajeni za trg imajo nižjo ali srednjo kvaliteto materialov. Toliko denarja za hišo v teh fazi ne dam, ker je to še enkrat tok denarja da notri in da okoli urediš.

Najboljše je, da se odločiš za gradnjo v lasti režiji. Kupiš zemljo, zgradiš hišo ( predlagam montažno), pa boš prišel za cca. 100.000eur manj skozi, če ne še več.
Som16 je član tega foruma, bolj izkušenega glede operativnih zadev ne boš našel.
@cosmo: hvala za mnenje. hišo1 (vrstno) sem si že ogledal in bo dokončana na ključ skupaj z okolico. Potrebno bi bilo kupit še pohištvo in kuhinjo. A res misliš, da bi bilo bolj smotrno poiskat parcelo in v lastni režijo zgradit? Cene so res nenormalne, čeprav ko gledam ostali trg, je vse tu tu.

@KeCko: hvala za referenco!
Kaj je to "nižja ali srednja vrednost materialov"?
A je cegu drugačen? Beton? Železo? Stiropor? Strešniki?
Nekako mi ne užge.
Ker kaj dosti drugega tukaj ni.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Kolikor sem jaz gledal te novogradnje šparajo tam kjer res ni nobenega razloga. Recimo število vtičnic, varovalke in kabli prešvoh za indukcijo, pozabijo na kakšen odtok... U glavnem bedarije. Potem imaš štorije z materiali, ki so včasih celo nadstardandni, ampak je vgradnja površna ali pa popolnoma nesmiselna. Recimo draga protivlomna vrata na prstni odtis pol metra stran pa ogromno panoramsko okno. Noter pa karton vrata in tapeta čez. Vse skupaj na najdražjih skritih pantih. Pa draga keramika, a kaj ko ne visi proti odtoku. Se pa tudi mudi... Časovnice so kratke. Potem pa parket odstopa in take fore. Pa različne šlamparije, ki jih za tak denar res nebi človek pričakoval. Recimo nepravilna izvedba fasade, potem pa imaš toplotni most. Kolegu se je izolacija posedla... Pač moraš res vzet sabo enega iz foha. Sploh tista Bajta z ravno streho, da ti en pregleda izvedbo. Ne more to toliko koštat, kolikor lahko ti spregledaš.
Fery se spet malo sprenevedaš.

Ja ciglov, opek imaš več cenovnih razredov, prav tako stavbnega pohištva, kvaliteta lesa za ostrešje, izolacije za fasado itd. Objekti delani za tržišče so narejeni po liniji najmanjšega odpora, z najcenejšimi materiali, zato da je zaslužek čim večji.

Vsak ki ima možnost, predlagam da gre za tako velik denar, graditi svojo hišo.

Za pregled ravne strehe imaš podjetje ILD iz Šenčurja. Cenovno to ni tak bav bav oz. še vedno ceneje kot, da ti spusti.
Ja, delati sam, če jo boš dejansko delal sam.
Če bodo delali isti, kot delajo te novogradnje, je vseen k...
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Gradnja v lastni režiji: odvisno, koliko te stvar zanima, koliko si se pripravljen sam poglobiti vanjo (v projekt, v izbor materijalov, izvajalcev) in biti DNEVNO na objektu, da navežeš dobre stike z izvajalci in jim hkrati po malem gledaš pod prste. Sam lahko tudi izbereš kvalitetne izvajalce iz domačih logov, ki jim ni vseeno za renome v okolju, v katerem živijo. Ne bodo pa najcenejši.
Lahko tudi sam narediš določene stvari, ki jih znaš.

Če se ti z vsem tem ne da ukvarjati ali nimaš časa (tak pristop ga zahteva veliko) potem greš v nakup nekaj takega na trgu.

Če bi se moral odločati med tema dvema se bi raje odločil za drugo. Tista vrstna z ravno streho mi ne sede zaradi tega, ker nimaš zasebnosti (to je enako ali še slabše, kot bi bil v bloku ker imaš samo dva soseda na 5 metrov razdalje. ki bosta vedela za vsako tvoje dejanje, kot da si oženjen z njimi, kaj pa če se ne boste ujeli?) pa pri tej ravni strehi ne moreš vedet, kako kvalitetno so jo izvedli, da čez 10 let ali že prej ne bo težav.
Mogoče me niste razumeli, kaj mislim po delati v lastni režiji. Nič drugega kot kupiti zemljo in postaviti montažno hišo na ključ. Sem že v eni drugi temi napisal, montažna hiša 100-120m2 na ključ stane od 150k do 200k odvisno kaj si želiš. Pa nakup zemlje z papirji, plato in končano urejanje okolice 100k do max 150k ( Ljubljana z okolico ni v tej kalkulaciji). Se pravi imaš hišo na ključ z urejeno okolico za 270-350K eur. Tukaj pa ponujajo 3 podaljšano gradnjo za 269k.

Osebno vem, da če ne pretiravaš, si zmeren in predvsem realen, potem veš da večje kvadrature ne potrebuješ kot je 100m2, to pa sem prepričan da z parcelo 600-1000m2 spraviš pod 300k eur. Pa ne mi govoriti da je to premalo, ker na 100m2 lahko imaš dva otroka ( vsak svojo sobo), spalnico, kopalnico in kuhinjo/dnevno z jedilnico. Cena pa začne strmo naraščati ker hoče folk 2 ali 3 kopalnice, heben utiliti, ki je samo stran vržen denar in nevem kakšne sobe za obiske ter drugo nepotrebno kvadraturo.
Če gre družina iz stanovanja v bloku 50-80m2 na 100 ali 120m2, mislim da ima dovolj.
"Mislim da ima dovolj". Tu je haklc. Misliš. Mogoče bi sam imel dovolj. Večina nima. Klet za ozimnico. Roporatnica/kolesarnica. Kurilnica. Vrtrolov. Itd. Se nabira. Pa vsaka soba 3m2 več kot je nujno potrebno pa je. 

Parcele za 60k praktično ne dobiš. Nikjer. Dobre pod 100k ni. Z lokacijo vsaj kolkr tolk... papirji so 30k. Vsaj. Plošča in priključki tudi vsaj 30. Že sam za okolico so zneski pod 50k orng izjema. 200k preden pride montažna hiša... 

Ja da se za manj. Tudi precej  manj. Ma ni za pričakovat tega na tem trgu pri teh cenah. In pri takih kupcih.
Tudi če delajo vse drugi, bo potrebno v projekt investirati nekaj svojega časa. Ex sodelavec je bil čisto iz sebe, pa je šlo isto za varianto na ključ. Nekaj sivih las bo šlo že za dokumentacijo. Pred hišo so tu še vsa zemeljska dela in po gradnji še fino montaža in oprema. Itak so šle še cene vmes gor in je ob podpisu pogodbe za montažno bilo 30K več kot je planiral. Vse skupaj se je pri njemu vleklo skoraj dve leti, tako da tisto, ko ti pripeljejo hišo je še najmanj. Šlo za znanega proizvajalca in tudi tu je kmalu pogruntal, da če ne bi videl na parceli ne bo vredu. Njemu so narobe zmontiral stene in je bil vhod v hišo čisto na drugem koncu (no biggy, so popravili). Pač gre narobe in ker je tak tip, ga je cela stvar konkretno psihirala.
firefly potem bom pa rekel vem da je dovolj.

Kakšni papirji so 30k. Arhitek z vso dokumentacijo stane pri proizvajalcih montažnih hiš med 8-10k. Parcela pa odvisno kje v Sloveniji si. Povprečna cena za zazidljivo parcelo je med 40-60eur na m2, je pa odvisno kako veliko parcelo želiš. Jaz imam 1000m2 dovolj.
2020 sem dal za komplet okolico ( plata, tlakovci, vsi izkopi, vgradnja MČN in sajenje trave 20k eur. A sedaj je pa samo plata 30k? Ne me hebat.

frenzy10012, predno kupiš objekt v tretji podaljšani fazi za 269k eur, si vse dobro preračunaj, ker ti dve hiši ko si rekel da imaš nagledani sta full predragi.
2020 ali 2023/24 je cist drug svet. Za 30k "lepo" parcelo od 800m2 takoj kupim. Pa jo ne najdem...

Papirji 10k za projektanta, pa še več pri večini, pa za komunalni je treba tudi kaj dat v "papirje". Pa si na 30. 
Ja je dovolj. Tudi 20m2 velike hise so bile vcasih povsem dovolj. Tudi sam imam planirano 120m2 hišo. V enem štuku. BRUTO m2. Pa mi niti na misel ne pade da bi zagovarjal da je to za povprecnega slovenca dovolj.

Hec je samo v tem. Cene so kakor so. Če greš v "samogradnjo" je zraven tolk stvari da marsikoga glava boli. Prava samogradnja je pa itak že iz mode. Pa pri teh cenah ne razumem kako...

Odpreš nepremičnine in najdi boljšo ponudbo za 3jo podaljšano gradnjo. Simple as that. Če ponudbe ni, kupcu pa se niti približno ne da ukvarjati s gradnjo... potem plačaš. Ma ne 100k več kot cosmo pravi. Še vedno pa precej.
Pozdravljeni,

Vem, da je to že tema, ki je vedno postavljena. Pa vseeno. Zanima me, kaj bi se priporočalo za gradnjo hiše? Trenutno imam v ožjem izboru icf zidake kot so Termologik, isospan, jubhome, ytong. Najbolj mi je všeč termologik. Iščem pa nekaj, ki bo potem, ko bo postavljeno držalo, imelo kvaliteto,...
1 2
Iskanje po temi