Nepremičnine > Gradbena dokumentacija
Idejni načrt hiše - mnenja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Idejni načrt hiše - mnenja
#1
Pozdravljeni,

v iskalniku nisem našel aktualno debate na temo idejnega načrta - skice ... zato sem se odločil odpreti novo. Če tema že obstaja naj moderator javi in zadevo premakne.

Skratka smo pred izdelavo načrta za hišo, arhitekt je že zbran ... kaj vse bi radi imeli smo tudi nekako že predelali, ampak vseeno me zanima širše mnenje.

V pritličju bi rad imel prostoren, odprt in svetel dnevni prostor, kuhinjo z jedilnico, WC, pralnico z tušem in eno sobo-kabinet, ki bo enkrat spalnica. Zgoraj pa sem si zamislil spalnico z garderobo, dve otroški sobi in veliko kopalnico. Hiša nima balkonov, streha je navadna dvokapnica brez strešnih oken ali frčad. Kolenski zid je dovoljen max 125cm.

Poleg hiše želim nadstrešek iz katerega se po suhem pride do vhodas, ki je nekoliko pomaknjen not, ter garažo s katere se lahko vstopi v notranjost hiše - ''umazan vhod'' ... v pritličju bo iz dnevne sobe izhod na pokrito teraso. 

Na parceli se lahko gradi objekt 16 × 10 ....

prilagam moji skici (en kvadratek je 0,5m × 0,5m), ter situacijo na parceli (usmerjenost S - J je prava)

kaj menite ?

p.s. mene moti edino veliko m2 hodnikov in predsob .... samo ne vem kako bi risal drugače


Priložene datoteke Predogledne slike
           
#2
Osebno sem se na koncu odločil, da nimam dnevno, jedilnico in kuhinjo v enem prostoru ampak je kuhinja nekako ločena (da ne vidi vsak kaj pripravljaš in kakšna nesreča se je mogoče zgodila Smile ). Je pa res, da si tako potem pač nekako "odrezan" od pogovora itd.

Aja, pa obvezno je bila moja želja SHRAMBA poleg kuhinje. Tako da če kaj zmanjka imam 2 metra stran.

Mogoče bi kuhinjo in dnevno zamenjal in bi lahko dal zgoraj zadaj z a kuhinjo shrambo? Bi bilo pa potem tisti okno spodaj za na teraso odveč.

Zgoraj boš v eno sobo hodil skozi garderobo? Ne bi potem raje potegnil zid tistega pol metra stran in zmanjšal garderobo in zgoraj dal vrata v sobo? Če bi dal sedaj bo tak čuden ozek prehod.

Osebno nimam pralnice, imam kar komplet kopalnico zgoraj in spodaj. Ker slej kot prej se potem lika v kakšni spalnici ali dnevni sobi. Ker če likaš v pralnici je ženski dolgčas lahko, razen če ji daš kak tv noter ali kaj.

Si pogledal kakšne tipske načrte? Osebno imam tipskega z nekaj spremembami, ki mi ga je arhitekt izrisal.
#3
Odprt dnevni prostor z jedilnico in kuhinjo mi je OK ... shramba bo pod stopniščem. Ob menjavi se mi vse podre, ker kuhinja je v ''L-ju''. Pa tudi sedaj je vse lepo postavljeno glede na S/J/V/Z Smile

Glede spalnice in garderobe bo tako kot si napisal, mi je že arhitekt takoj popravil, nimam pa še njegovih skic, ker ima to šele 14 dni pri sebi.

Pralnica spodaj bo dejansko kopalnica ... v kateri bodo shranjena tudi vsa čistila, metle itd. Spodaj bi imel rad WC posebej, ker se mi zdi praktično, da ti vsak ne ''šari'' po kopalnici.

Tipske načrte sem seveda tudi gledal ... samo nekako ne najdem pravega.
#4
125cm kolenčnega zidu je nadležno nizko, čeprav obstajajo občine s še nižjim predpisom. Dejansko pri tako visokem kolenčnem zidu ni možno narediti stanovanjskih prostorov skladnih z zakonodajo (pravilnik o minimalnih tehničnih zahtevah za graditev stanovanjskih stavb in stanovanj) v neki tipični enodružinski hiši, brez uporabe frčad - s tem da v nekaterih občinah so tudi frčade prepovedane. Ker pa skladnosti s pravilnikom nihče ne preverja se takšne hiše vseeno gradijo.

V vašem primeru na primer drsnih vrat iz garderobe v spalnico ne morete izvesti na predvidenem mestu, ker bi se vam zaletela v streho.

Sicer pa imate garažo risano kot del stavbe, kar ni skladno z zahtevo da mora biti hiša tlorisno velika 16x10m. Garaža bi morala biti konstrukcijsko in funkcionalno ločena od osnovne stavbe.

Sicer pa vam bo načeloma vse to arhitekt rešil, vprašajte nas potem ko boste imeli njegov načrt.
#5
Tudi meni so skočili v oko teli hodniki, pa 125 cm kolenčnega...uff škoda...nam je z arhitekom uspelo priti pri 148 m2 neto površini na 16,5m2 hodnikov, sicer pa sreča pri tem da imamo lahko kolenčnega 160cm, sva pa se morala sprijazniti da ne bo stopnic s podestom. Vidim pa določene postavitve skoraj identične najinem tlorisu....še posebej glede kuhinje, dnevne sobe (s tem da imava sedežno in tv ravno nasprotno obrnjeno in tam kjer bo terasa ni oken). Sva se odločila za klasično hišo, dvokapnico, brez balkonov, frčad, v mansardi dve otroški sobi, spalnica, kopalnica, in pralnica.
Shrambo spodaj sva morala dati nekaj metrov stran od kuhinje ampak glede na to da sem jaz blokovc in je bila prej "shramba" par nadstropij nižje z dvigalom oziroma delno na balkonu...mi to ne šteje nekaj pretirano hudega
#6
V tloris se ne bom spuščala, vsak pač prilagaja svojemu načinu življenja. Pogrešala sem shrambo, pa jo imate v planu. Bi pa imela iz zg. kopalnice loputo/cev v spodnjo pralnico ... ni hujšega kot prenašat kupe umazanih cunj po stopnicah (al pa celo mini lift, da lahko zlikane/zložene dostaviš v zg. štuk). To sem si v bistvu vedno želela, zdaj pa živim v pritlični hiši Smile
#7
Ja kolenčni zid 125cm res ni idealen, ni pa tudi tako zelo nizko, da se nebi dalo preživet. Zgoraj bodo tako ali tako samo spalni prostori. Smile

Za prehod iz garderobe v spalnico lahko pridejo tudi navadna vrata, me ne moti.


To, da se garaža drži hiše, pa po OPPNju, ki velja za območje gradnje in tudi po besedah arhitekta ni sporno. Tudi v okolici je veliko takih hiš, ki imajo podobno rešeno to stvar. Nekaj jih je risal celo ''moj'' arhitekt.

Skice delim z vami, ker se že kar nekaj časa vrtim okoli enih in istih idej :Smile

Se bova pa tako ali tako v kratkem z arhitektom ponovno sestala in bo povedal kaj on misli ..... sam dnevni prostor, kuhinjo in jedilnico imam kar nekako zacementirano, ker hočem da je cel dal svetlo. Mučim se z hodnikom, stopnicami ... želim pa da lahko iz garaže prideš v hišo, zaradi tega se bom vrjetno moral sprijazniti z nekoliko več m2 hodnika. 


Zgoraj se mi zdi postavitev OK, detajl okoli vstopa v spalnico in garderobo imam v glavi že rešen .... drugače pa mi je ostalo OK ker je vse lepo svetlo, kljub temu da ni strešnih oken.

prilagam še okvirno lego na parceli ....


Priložene datoteke Predogledne slike
   
#8
Pozdravljeni,

Tudi sam sem v obdobju priprave idejnega načrta za hišo, zato mi je všeč, da se je tema že odprla! Super.

Sam razmišljam bolj v racionalni smeri, naprimer:
Zakaj 13.5m2 hodnika v zgornjem nadstropju? ne bi raje povečal kopalnico oziroma/in otroško sobo in s tem uporabil nepotrebno kvadraturo za hodnik. Uporabni prostori pa bi bili večji. Kjer ti piše "13.5m2" bi dal steno z dvemi vrati  desno/kopalnica; levo/soba. Svetlobo za stopnišče bi še vedno imel s stopniščnega okna. No, sicer očitno so vam všeč hodniki glede na količino le teh.

Kako pa je pri teji postavitvi z svetlobo proti TV? Ne bo bleščanja? kako je to rešeno.

Drugače pa izgleda zanimiv načrt, predvideva veliko svetlobe. top

Hvala.
#9
... hvala za mnenje, dejansko sploh nisem pomislil da bi zgoraj naredil tako kot predlagaš Smile res super ideja! Prav zato sem odprl temo, ker sem začel tavat v ena in istem "zosu" - in hodniki se mi ne dopadejo Smile

TV spodaj me niti ne moti, ker ga tako ali tako gledamo več ali manj samo zvečer ... čez dan pa bo pač treba zagrnt, druge resitve ni Smile

Kako se ti zdi pa ostala razporeditev v pritličju ?

Lp
#10
Zahodno steno bo treba nekako senciti poleti, sicer bo savna. 
A je res potrebno celo zahodno steno v steklu. Jaz bi potem raje južno (zimsko sonce) 
Vidim pri sebi v pol stoletja stari hiši s pol manj oken na zahodu.

Mandm
Svetlobo zgoraj v hodniku lahko dobi tudi preko stekla v vratih ali pa nadsvetlobe. 
Če že strešnih oken ne mara.
Sonce naj sveti vsak dan!
#11
No, pa sem uspel do neke mere dokončati svojo idejo. Vesel bom kakršnega koli komentarja, pripombe, izboljšave ali graje.

Osnovna ideja je: čim več se dogaja zunaj.
Glavne želje
- ne več kot 120m2 (prvo zaradi stroška več m2 več €, drugo zaradi želje po NE biti suženj hiše)
- spalnica spodaj
- velika terasa z zunanjo kuhinjo ter kaminom (pogled na ogenj v kaminu tudi z notranje strani)
- Nadstrešek za vhod kot del nadstreška za avtomobile.
- velika notranja kuhinja

levi spodnji kot hiše - JUG
Desni zgornji kot hiše - SEVER
Se pravi, je leva stena obrnjena proti JZ.

vzporedno še urejamo OPPN (ne kot investitorji za prodajo hiš, ampak po zahtevah občine) Tako, da kar se tiče izvedljivosti/omejitev glede občinskih zahtev je še vse odprto oziroma prilagodljivo.

Cilj je NEH - skeletna gradnja; TČ + Rekuperacija

Planiran budget 140k€ od prvega stika z arhitektom do opremljene hiše (brez komunalca). 1000€/m2 + 20k€ za opremo prtličja.
Če se bo izkazalo, da je budget premajhen planiram različne faze:
1. Hiša (prtličje)
2. Terasa
3. Nadstrešek za avto / zaključiti zgornje nadstropje ..zavisi od situacije.

Kaj menite?

@mgovze, mogoče dobiš kakšno idejo..ali pa tudi ne Smile


Priložene datoteke Predogledne slike
           
#12
Finančno močno dvomim, da se bo izšlo pod 1500€/m2 do faze, ko je potrebno le še pohištvo - govorim z lastnih izkušenj. Ne pozabi na priključke, temeljno ploščo, estrihe, stavbno pohoštvo...
#13
Okna na zahodni strani bi definitivno jaz manjšal. Razen če boš imel kak dolg nadstrešek. 
Terasa bi pokrita?
Sonce naj sveti vsak dan!
#14
@tadole
s kakšno gradnjo pa imaš izkušnje? v čemu podobno? čas gradne?
hvala.

Nevem, nisem zasledil takih cen po pregledu trga. Za 1500€/m2 bi moral dobiti pasivno gradnjo notri zaključeno "na ključ".

@hanzi
Misliš na JZ strani? Po prebiranju kupa spletnih vsebin, naj bi se svetloba pobirala z JZ + J; se motim?
da, plan je imeti nadstrešek kot je narisan..delno kot streha za teraso (min 2m dolžine), delno kot senčenje v poletnih dneh.
V kuhinji bo normalno okno, za osvetlitev delovne površine.
Z jedilnice bo pa vhod na teraso.

Katero stran predlagaš imeti bolj odprto? JV (spodnja stena)
#15
Mi smo ravno v fazi začetka gradnje za hišo. Za pasivno hišo P+1 na delni ključ (brez notranje opreme, beljenja) so bile za hišo, lopo, nadstrešek za 2 avta, 20m2 nadstrešek za lopo, toplotna, rekuperacija, vse ponudbe od 1200€/m2 naprej. Pa v to niso zajeta zemeljska dela, temeljna plošča in priključki (mi smo dali čez 35.000), kumanlni prispevek je bil tudi čez 20.000, razne služnosti, arhitekt...


Skok na forum:
Zadnje novice