Objave: 57
Teme: 11
Ocena:
0
Pozdravljeni,
Letos sva kupila stanovanje v katerem živimo do aprila napej. Pogodbo smo podpisali decembra 2015 in prevzeli februarja 2016, dva meseca renovirali in se vseli aprila.
Ta teden sva oba z mojo dobila od davčne davek na premoženje. Jaz sem se stalno prijavo na ta naslov marca 2016, moja in otroci so še na starem naslovu.
Ali mi lahko kdo pomaga raztolamčit zakon. Ali moram res palčati davek za stanovanje v katerm živimo?
Velikost 70m2
lp Aleš
Objave: 1304
Teme: 205
Ocena:
1
Davek se plača samo v primeru prodaje. Ali ste stanovanje prodali?
Objave: 2602
Teme: 98
Ocena:
0
Dobro poglej kaj si dobil...da ni slučajno NUSZ...
Objave: 363
Teme: 1
Ocena:
0
beri, beri...potrebna bo pritožba.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.fu.gov.si/fileadmin/Internet/Davki_in_druge_dajatve/Podrocja/Davek_od_premozenja/Vprasanja_in_odgovori/Vprasanja_in_odgovori_1_izdaja_Obdavcitev_z_davkom_od_premozenja.pdf">http://www.fu.gov.si/fileadmin/Internet ... ozenja.pdf</a><!-- m -->
Ocena:
0
Pozdravljeni,
Sem bral te zakone ampak mi ta člen ni jasen:
3.1 Znižanje davčne osnove
Osnova za davek od premoženja na posest stavb se zniža za znesek, ki ustreza vrednosti 160 m2 stanovanjske površine, ugotovljene na način iz točke 3.0 Davčna osnova.
Davčna osnova se zniža pod pogojem, da je lastnik ali njegovi ožji družinski člani oziroma uživalec v letu pred letom, za katero se davek odmerja, stalno bival v stanovanjskih prostorih. Enako se zniža davčna osnova tudi lastniku stavbe, dela stavbe oziroma stanovanja, v katerem biva imetnik stanovanjske pravice, kateremu je bilo stanovanje dodeljeno z odločbo.
Za ožje družinske člane se štejejo zakonec, otroci in posvojenci lastnika.
Davek mi odmerjajo za letošnje leto torej 2016, kako naj bivam prej v nejm.
To bi pomenilo, da mora vsak plačat ta davek za prvo leto bivanja za stanovanje, ki ga je kupil. :x
lp Aleš
Objave: 1555
Teme: 7
Ocena:
0
Glej odgovor na vprašanje 10.
Ocena:
0
Pozdravljen,
Tudi tukaj se mi ne izide:
Davka od premoženja na posest stavb so začasno oproščeni prvi lastniki novih stanovanjskih hiš oziroma stanovanj in garaž, in to za dobo 10 let.
Blok je star več kot 10 let.
Začasno oprostitev uveljavlja zavezanec z vlogo (posebnega predpisanega obrazca ni), ki jo vloži pri finančnem uradu, na območju katerega je stavba, do 31. januarja v letu, za katero se davek odmerja.
To pa tudi nisem mogel izpoliti, ker smo stanovanje prevzeli konec februarja, ko je bila plačana celotna kupnina (kredit od banke prodajalcu) torej nikakor nisem mogel prijaviti stalnega prebivališča na tem naslovu do 31.januarja.
Sem še klical na Davčno, ker so mi razložili, da bom za letos moral plačati potem pa naj dam vlogo za oprostitev do 160m2 in naprej bom oproščen ...
... pa bo spet šlo 80€ občini KR :evil:
lp Aleš
Objave: 1949
Teme: 2
Ocena:
1
Tudi sam sem v upanju, da bo letos zadeva urejena, lansko leto kljub pritožbi plačal, pa letos isti štos. Po pritožbi pa letos 14 dni po roku plačila opomin pred izvršbo z drugega konca sloveniastana.
Njihovi prvi odgovori na pritožbe so prav opomini in verjamem, da jim v marsikaterem primeru uspe. Laže je lupit brezpravno rajo, kot pa preganjat pravo mafijsko zalego.
Pa telefonsko z njimi ne komuniciram nič, saj so pismeni, pa naj pismeno odgovorijo, tudi eventuelna pritožba je možna samo v pisni obliki.
Objave: 325
Teme: 0
Ocena:
1
Pa pritozba zadrzi placilo davka? Pri nuszju ga ne. Placas, se pritozis, cakas, da resijo, dobis nazaj in upas, da bodo drugo leto dovolj azurni in bodo imeli ze popravljene podatke, sicer ponovis.
Objave: 1304
Teme: 205
Ocena:
1
Letošnji opis:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.fu.gov.si/fileadmin/Internet/Davki_in_druge_dajatve/Podrocja/Davek_od_premozenja/Opis/Podrobnejsi_opis_2_izdaja_Obdavcitev_z_davkom_od_premozenja.pdf">http://www.fu.gov.si/fileadmin/Internet ... ozenja.pdf</a><!-- m -->
Objave: 2451
Teme: 3
Ocena:
0
Od kdaj pa je v veljavi ta zakon in na kaj se nanaša?
Objave: 1137
Teme: 20
Ocena:
0
tudi sam sem pred kratkim dobil Poziv, da naj s pomočjo bogve koliko strani navodil (Pozivu so priloženi linki do internetnih strani z navodili in pojasnili) izpolnim 5 strani obrazcev za odmero tega davka, a se mi časovno ne bo izšlo. Kako kaj prisluhnejo prošnji za podaljšanje roka ?