Kar naredi dom > Dom in male živali
Ugriz psa

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ugriz psa
#1
Ugriz psa.


Prejšnji teden sem doživel ugriz psa. S kolesom sem se pripeljal po javnih površinah, pes ki ni bil na povodcu se me je kot kaže ustrašil in popadel za spodnji del stegna. Glede na rano je ugriznil dvakrat. Šlo je za drugače povsem prijazno in mirno psico srednje velikosti.

Ker sem takrat na hitro pogledal na forum in nisem našel nič o teh zadevah sem se sedaj odločil, da napišem neke vrste pregled kaj in kako ob ugrizu psa ter pridobljene informacije v mojem primeru.

Torej prva naloga ustaviti krvavenje, kar je dokaj jasno. V kolikor je lastnik blizu in kooperativen naj vam takoj da svoje podatke: Ime in priimek ter naslov in ime ter pasmo psa. Preverite ali je res lastnik (bom kasneje opisal zakaj). Potem skok do zdravnika (osebnega ali dežurnega), očiščenje rane in ocena ali je potrebno šivanje ali ne (v mojem primeru ne), sledi cepljenje proti tetanusu v kolikor v zadnjih 10 letih niste bili (tole bi še bilo potrebno preveriti glede dolžine trajanja zaščite). Sledi napotnica v najbližjo antirabično ambulanto. Tu brez panike imate kakšen dan ali dva ampak po nepotrebnem ni za odlašati. Tam posredujete podatke o lastniku in psu ter preverijo ali je pes ustrezno cepljen. Če je, ste kar se tiče cepljenj zaključili. Če pa pes ni bil cepljen ali ste dobili napačne podatke in se psa ne da identificirati pa ste zreli za cepljenje proti steklini. 5X doza v enem mesecu. Kolikor sem slišal ni ravno prijetna izkušnja, javim kako bo pri meni.

Če teče vse kot je treba mora lastnik svojega psa peljati trikrat na pregled k pooblaščenemu veterinarju.

V mojem primeru mi je lastnik podal svoje podatke in ime psa, se pa je izkazalo, da kot kaže ni formalno lastnik psa in ga je brez ustrezne papirologije prevzel v oskrbo od bivše partnerke. Tako bo za psa formalno odgovorna lastnica psa, ki pa ga sploh nima v dejanski lasti. Dokler seveda ne dobim potrditve o lastniku oz. lastnici sem na čakalni vrsti za cepljenje.

Ker sem lastnika na videz poznal in je deloval pripravljen pomagati ob ugrizu sem želel dejansko zadevo urediti in zaključiti po cepljenju s tetanusom. Brez kakršnih koli preganjanj po sodiščih ali zavarovalnicah. Sem pa se kot kaže malo uštel ker po prvotnem pozitivnem odzivu kooperacije ni bilo več, kljub večkratnim pozivom po ureditvi zadeve. Lastnik bi samo moral javiti dejanske podatke o lastniku in psu antirabični ambulanti in v enem tednu tega ni storil. Kot kaže bo zadevo prevzel odvetnik.

Ali boste o ugrizu obvestili policijo je seveda vaša odločitev. V kolikor se bo lastnik še naprej izmikal seveda sledi prijava na policijo, ker sklepam, da so oni pristojni za ugotavljanje identitete lastnika in veterinarsko inšpekcijo. Slednjo v vsakem primeru obvesti antirabična ambulanta.
#2
V glavnem si vse že napisal. Odgovornost ni na strani lastnika psa temveč na strani vodnika psa, torej tistega, ki ga bi psa moral imeti pod kontrolo, pa tega ni storil.
#3
Glede na izkušnjo s psom, ki me je pogrizel in celo kalvarijo, ki je temu sledila, ti samo priporočam vodenje vseh uradnih postopkov, tudi s pomočjo odvetnika, če je res nujno.

Prijava policiji v vsakem primeru - gre za ogrožanje javnosti zaradi malomarnosti. Pes bo tako tudi dodan v register nevarnih psov - to so psi, ki so kdaj neizzvano napadli človeka ali žival v javnosti (ne glede na pasmo!) in zelo verjetno bo moral na prevzgojo tudi lastnik živali. Poleg tega je policijski zapisnik dodaten dokaz o tem kaj je bilo, kdaj je bilo in kdo je bil zraven. Enako tudi zdravniški izvid.

Če pa se le da, pa poskusite urediti stvar prek zavarovanja hiše - morda je pes dodan zraven k nepremičninskemu zavarovanju. V mojem primeru je na srečo bilo tako in sem dobil delno odškodnino s tega naslova. Preostalega kljub dobljeni tožbi (na 3. stopnjah, ker krivec ni želel priznati krivde in je še danes ne) še danes nisem dobil, 4 leta po napadu. In zelo verjetno tudi nikoli ne bom.

Pes ni kos oblačila, ki bi se posojal naokoli - zato naj prevzame delno krivdo tudi formalna lastnica psa. Njen pes je njena odgovornost!
#4
Aha pozabil napisati še glede zavarovanja. Na hitro sem preveril tudi to pri svojem zavarovalnem agentu kako to zavarovalnice tretirajo. Zavarovanje nepremičnine krije tudi zavarovanje za ugriz psa ampak samo v primerih, ko je pes bil ustrezno omejen torej ali v ograjenem prostoru okli hiše ali na povodcu s katerega se je strgal ali kako drugače odpel. V nasprotnem primeru gre za odgovornost lastnika oz. kot je omenil arbajter vodnika, ki ni zagotovil ustrezne "varnosti"
#5
Mene je pogrizel pes (in zraven mojega takrat še mladička) na pločniku na drugi strani vasi kjer stoji njegova hiša in je zav. nepremičnine delno krilo to. Del bi pa moral lastnik, pa ni. Je pa to urejala odvetnica, jaz pa sem imel samo 1 razgovor na zavarovalnici, ki ni komplicirala.
#6
....ma gate mu slect, na sodiscu obrat do >kosti< neodgovornezi neodgovorni....od zene bratranec je postar, marsikaj je znal povedat. Sicer pa niti eden pes ni kriv, kriv je VEDNO neodgovorni lastnik in na zalost takih je, da ne bom pretiraval 75%......pri nabavi psa bi prav tako uvedel postopek, kot za pridobitev orozja, pa preverba, kajti ni vsak pes za vsakega cloveka....o kakem obdavcenju bi se tudi dalo razmislit....
PS. skoda, ker nisi isti moment poklical policijo oz. koliko pomnim, je dezurna ambulanta/urgenca dolzna to naredit, ce se ti strinjas ali ne, mislim da niti ne vprasajo...
#7
Imam rad živali in psica ni bila nič kriva. Sem kasneje izvedel, da je pred kratkim doživela napad s strani drugega psa in je verjetno travmirana še od tega. Seveda to ni opravičilo in bo psica morala na prevzgojo.

Ker se z lastnikom na videz poznamo in smo bili čisto ok nisem imel namena nikogar opiliti. Ima opcijo, da zadevo uredi, če bo, bo ok če ne pač odvetnik. Je pa seveda pri meni to vedno odvisno od odnosa, prvi je bil zelo pozitiven ampak zadeve se lahko spremenijo, bomo videli.
#8
Skoda za psa. Ko glih poštarje omenjamo,
Moja psica na nikogar ne skace ali recni. Razen ko poštar pride in naredi takšen greben(na hrbtu hribček) da nemoreš verjeti. Z poštarju zmenjeni da ko pride popiska v avtu in gremo po posto. Ce nas pa ni doma pa tud psa ni vni, pol da posto v nabiralnik.ampak vedno ko kam grem jo imamo na povodcu. Le na poštara renči , ampak v oddaljenosti 2m od njega , nikakor negre do poštarja.
#9
Evo se včasih zelo hitro odvijejo vse stvari. Danes je lastnik javil na ambulanto vse podatke, gre še na preglede s psom. Ker se bomo še kdaj videli tudi s psom, bova lahko tudi verjetno spila kakšno pivo skupaj. Malo ga bom še okrcal zaradi odzivnosti ampak drugače pa je z moje strani to to.
#10
No, super!
#11
To, da je bila psica "travmirana", pač nima zveze z zadevo. Ogrizen si bil ti KeCko. Tu je problem.

Ko boš ti nekoga popadel, se ne boš mogel ven vleči, da si "travmiran".

Sicer pa brez milosti do neodgovornih lastnikov. Sam sem en teden ležal po več ugrizih, pa ni bilo niti ene rane, pač pa kar nekaj podplutb, tudi s konkretnimi bolečinami. Soseda - lastnika psa nisem nič gnjavil, vseeno pa se kmalu pozabi, da sem mu naredil veliko uslugo, ko sem mu dal mir.
#12
Res si car, kako tole doživljaš. Jaz bi mu jajca odtrgal pa še kaj zraven.
Mene je domač pes ogrizel, ko sem imel dve leti. Od takrat nihče ni imel ideje o nobenem pesu naslednjih 10 let. Nato je neka neznana beštija pogrizla soseda...
Rečem lahko le, da 5 šusov cepiva v pleksus ni nobena zabava.
Tako da ideje o psih sploh ni več.
#13
sašo65 Napisal:....ma gate mu slect, na sodiscu obrat do >kosti< neodgovornezi neodgovorni....od zene bratranec je postar, marsikaj je znal povedat. Sicer pa niti eden pes ni kriv, kriv je VEDNO neodgovorni lastnik in na zalost takih je, da ne bom pretiraval 75%......pri nabavi psa bi prav tako uvedel postopek, kot za pridobitev orozja, pa preverba, kajti ni vsak pes za vsakega cloveka....o kakem obdavcenju bi se tudi dalo razmislit....
PS. skoda, ker nisi isti moment poklical policijo oz. koliko pomnim, je dezurna ambulanta/urgenca dolzna to naredit, ce se ti strinjas ali ne, mislim da niti ne vprasajo...


Se popolnoma, strinjam samo kaj pomaga, če je lastnik z vsemi žavbami podmazan, svakinja pa sodnica z vsemi nebuloznimi argumenti.(primer soseda in njegovega nič krivega psa)
Je pa imeti psa luksuz, (večina jih potrebuje kot Jezus brado pravi moja mati) in vsekakor primer argumentirane obdavčitve, kakor tudi upoštevanje pri obračunu komunalnih storitev.
#14
Ker me je dopoldan malce preganjal čas, nisem imel časa napisati več kot tista dva stavka. In ker tudi nekoliko poznam pasjo problematiko bi sedaj omenil še kakšno podrobnost okrog tega. Najprej o enem nauku, ki so nam ga že kot tečajnikom šolanja psov "omenili" kinologi: Vsak pes ima kosmata ušesa. V smislu, da ne glede na vse šolanje psa in zaupanje vanj le to ni in nikoli ne more biti 100%. Lahko je tudi 99,9%, pa vendar se ti kot zanalašč zgodi tisti 0,1%. V zavarovanja hiš so vključene tudi škode ki jih pes povzroči tretjim osebam (pri moji polici je to znesek do 40.000€).Je pa tu tako, kot je omenil že aleš.h, seveda, če se ti pes strga iz povodca. V primeru zagrožene tožbe lastniku takega psa mu je vsekakor (ekonomično) bolje napisati izjavo, da se mu je pes strgal (in naredil štalo), kot pa tvegati tožbo na sodišču, ki ga bo direktno bremenila. Kaka priča je v tem primeru zelo dobrodošla. Edini strošek pri vsem je pač izguba odbitne franšize pri zavarovanju hiše, podobno kakor pri avtomobilu (pri mojem slučaju, ko je sosedov pesek dobil mojo mačko, in ji zlomil stegnenico - operacija, ploščica, vijaki, 800€) je pač napisal izjavo, da se mu je strgal s povodcem vred in zavarovalnica je poravnala znesek 700€, odšteli so si odbitno franšizo v znesku 100€, ki pa mi jo je sosed kasneje tudi poravnal, in to je bil še najmanjši možni strošek, vsaj kar se njega tiče. Lahko bi bilo precej "dražje". Seveda je tako ravnanje lahko le takrat, kadar se lastnik takega psa zaveda odgovornosti (pasje in predvsem svoje), ve se, kaj predpisuje zakon o vodenju psov, pa magari zgolj na sprehod. Če naletiš na trdobučneža se zadeve razrešijo edinole na sodiščih, ki pa kot po pravilu nimajo nobenega posluha za pasjeljubce, ki v veliki večini vedno potegnejo takratko. In prav je tako. Upam le, da je bil pes cepljen na steklino, saj bo v tem primeru neprimerno lažje (vsaj zate), vsaj na tista preventivna cepljenja ti ne bo treba.
#15
Steklina je pri nas praktično neobstoječa, glede tega se ne bat. Če je bil pes v svojem življenju 1x cepljen in ni imel nobenih stikov z divjadjo ali pastmi za lisice, potem je praktično nemogoče, da bi jo staknil.

Edine izjeme so področja blizu HR meje, ker oni pred vstopom v EU niso imeli obveznega cepljenja živali in tudi niso zatirali stekline sistematično med divjadjo.


Skok na forum:
Zadnje novice

Vabljeni na Marlesov dan odprtih vrat
19.05.2022 ob 13:41:01
Vabljeni na Marlesov dan odprtih vrat
Vabljeni na Marlesov dan odprtih vrat  - Popolnost bivanja v hiši, kjer diši po domu Kje: okolica Bleda Kdaj: v... Beri dalje »
Premierno na ogled pritlična hiša Lumar Terra-V 158
17.05.2022 ob 12:41:47
Premierno na ogled pritlična hiša Lumar Terra-V 158
V Lumarju v okviru Lumar Zero Emission Tour pripravljajo premierno predstavitev naše izjemno priljubljene in sodobno zasnovane... Beri dalje »
Ne zamudite nizkih obrestnih mer | NLB Stanovanjski kredit
21.04.2022 ob 07:06:17
Ne zamudite nizkih obrestnih mer | NLB Stanovanjski kredit
Ne zamudite nizkih obrestnih mer | NLB Stanovanjski kredit Dobrodošle stranke vseh bankUjemite nizke obrestne mere in... Beri dalje »