Najprej moram povedat, da sem imel dosedaj(8mesecev) že dve njihovi peči.
Cel sistem sem naredil po vzoru prijatelja, ki je postavil v kotlovnico preprosto lito pečko firme Viadrus(upam da sem prav napisal), priklopil zalogovnik 2000l, med riklauf in forlauf povezal mešalni ESBE ventil(skrbi da se del vroče vode takoj vrne v peč, da peč ne kondenzira. Odvzem vroče vode za centralno, talno in bojler pa je iz zalogovnika. Tak sistem mu deluje odlično že 5 let. Hiša je cel dan topla, zakuri pa šele,ko pride iz službe!
Povedal pa je,da mu je malo žal ker ima peč tako majhno kurišče in ne more vanjo naložiti polmeterskih drv. Tako sem iskal peč v katero lahko naložiš daljša drva, našel pa sem peč katero lahko nakladaš od zgoraj(tako bi lahko vanjo stresel tudi nekaj sekancev, saj jih lahko dobim skoraj zastonj). To je model HS 32 firme Wv term.
Povezali smo dva zalogovnika, ker se bo drugo leto iz njih grela še ena hiša(ki bo pasivna in bo imela porabo okrog 2kW), v enem od zalogovnikov je potopljen bojler, v krogu pa je bil povezan še ESBE ventil.
In s prvim zagonom so se začeli problemi;
-peč se je zelo kadila(dimnik fi 200, dolžina 8m)
-peč je kazala na vgrajenem termometru 70C , voda iz peči je prišla 60C
-peč je zavrela ko se je voda na izhodu iz peči dvignila na 80C!!! pa prosim ne mi rečt da ni mogoče, ker imam posneto!
-temperatura dimnih plinov se je dvigala v višave(dimnik je večkrat postal rdeč)
Potem so se začela pregovarjanja s tovarno, obiski kolegov strojnikov, instalaterjev, merili smo vlek dimnika, se pregovarjali s tovarno, pošiljali dopise, pa priporočene dopise, pa priporočene dopise s povratnico...
Ampak tovarna ni bila kriva-kriv je bil instalater. Potem sem se obrnil na Merkur Vič, kjer sem peč kupil, se z njimi pogovarjal, jim poslal email z opisom problemov, ampak povedali so da je kriv instalater. Ko sem povedal ime instalaterjev(ki živita v njihovi bližini in pri njih kupujeta material) nista bila več kriva in so svetovali naj se obrnem nazaj na tovarno.
Potem sem šel septembra na obrtni sejem v Celje in tam naletel na razstavni salon Wv terma. Še enkrat sem se predstavil in razložil svoj problem. Pa seveda oni niso nič krivi, ker naredijo 40 takih peči na teden in še z nobeno ni bilo problema. Vprašali so, zakaj nisem montiral po njihovi shemi(ki pa je nisem dobil, ker je bila čisto nova). Ker se niso dali sem privzdignil glas, okrog so se začeli nabirati ljudje, in gospod Marksl je uvidel, da se ne bom dal. Sklenila sva dogovor, da zamenjam še obtočno črpalko, da povečam pretok,in če ne bo dobro se bodo oglasili.
Že ko sem kupoval črpalko (22kSIT) mi je prodajalec povedal da ne bo nič bolje in res ni bilo. Končno je prišel strokovnjak iz tovarne, pogledal peč, ugotovil da je najbrž nekaj narobe zvarjeno in se tam nabira zrak.KONČNO!
g. Marksl mi je takoj obljubil novo, pa sem pomislil da imam dovolj zakajene hiše in stalnega nakladanja peči in bi raje vzel večji kotel z lambda sondo in ventilatorjem. Pa sva se dogovorila za doplačilo 750kSIT, dobavni rok in povedal je da peč samo pripeljem in priklopim.
Peč(kotel TR) je zamudila, ko je prišla smo morali vgraditi nov mešalni vetil, ker so ga zahtevali, in prvi zagon je moral opraviti moj štromar(po telefonski konzultaciji z gospodom Markslom), ker jih iz tovarne ni bilo. Pa so se začele nove težave;
- takoj smo slišali da je ventilator zelo glasen
-pripeljali so nov ventilator, ki pa je piskal
-pripeljali so tretji ventilator, ki pa je bil tih kot miška -A LE PRVI TEDEN
-poslali so mi račun za doplačilo 400kSIT(ker sem vrnil staro peč bi moral dobiti dobropis)
-prižigati se je pričela lučka za previsoko temperaturo dimnih plinov
-Potem pa se je en teden nazaj oglasil g.Marksl mlajši, in povedal da je naš kotel iz serije ki je narobe zvarjena.
-pa so prišli razrezali, zvarili(2 dni), nataknili četrti ventilator, in sedaj je pod pečjo voda, ker so pri rezanju naredili luknjico-baje jo pridejo zavariti jutri. Bom povedal kaj bo narobe jutri