Objave: 448
Teme: 40
Ocena:
2
Prosil bi nekoga, ki se spozna na te zadeve, da čez palec oceni v kateri energijski razred bi spadala tale hiša, če bi jo gradil na klasični način: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.lumar.si/hisa.asp?ID=39">http://www.lumar.si/hisa.asp?ID=39</a><!-- m -->
Zanima me ocena porabe v kWh/m2a?
Detajli:
-Orientacija jedilnice jug - jugo-zahod
-januraja ni sonca zaradi hriba na jugu, 600m.n.v., koroška
-Če bo možno plavajoča AB plošča na xps-u, drugače pasovni temelji
-zidana z klasiko (modularec) + 20cm stiropora
-knauf + 30cm volne v mansardi
-povprečna troslojna PVC okna
-rekuperator
-kot je iz linka razvidno je brez frčadi in balkonov, sta pa dve strešni okni
-kolenčni zid v mansardi bi dvignil še za cca pol metra na 1.5m
Ali pridem v rang 30kWh/m2a ali bi blo potrebno še kaj dodat? npr. zrakotesni omet in doze, betonska mansardna plošča,...itd.
Računam pa do vselitve na cca 800€ na neto m2 (brez parcele in papirjev), če jo bom pod streho spravil sam, naprej pa bi sam delal elektroinštalacije + montaža rekuperatorja, ostalo privatniki. Se vam zdi realno?
Hvala.
Objave: 5448
Teme: 33
Ocena:
0
sicer zavisi od marsičesa (nekak oz. večino stvari si sicer že navedel), ampak glede na velikost hiše in ostalega bi tako na uč rekel, da ne bo noben problem dosečt 30 kwh/m2a in manj. glede popolne zrakotesnosti, doz se po mojem ni treba toliko sekirat, je pa v primeru rekuperacije (rekuperator pač potrebuje določene pogoje za optimalno delavanje) potrebno malo več pozornosti takšnim detajlom, pa jasno tudi dovodom/odvodom zrak in plinov.
Objave: 870
Teme: 0
Ocena:
0
Če ni januarja sonca ga ni tudi decembra. Sicer pa 600 mnm pomeni nekaj v Ljubljanski kotlini, na koroškem pa ne toliko. Dobro izvedi detajle, vse ostalo je že mnogokrat predebatirana zgodba.
Ocena:
0
ups, malo sem lego spregledal (predvsem mogoče višino), vseeno pa mislim, da bi šlo..
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
Izolativnost hiše določaš z debelino izolacije. To kar si ti naštel si v rangu med varčno in pasivno gradnjo (pasivna bo, če in ko bo zadeva zrakotesna).
Mogoče lahko v mansardi vseeno šemalo povečaš debelino. Ter posvetiš nakoncu detajlom, ki lahko preko toplotnih mostov pošteno vplivajo na izgube.
Seveda je potreno posvetiti pozornost tudi tlem (ustrezni debelini izolacije).
In ja..potem je vseeno ali gradiš iz mavca, lesa, betona, cegla, siporeksa...osnovni gradniki kaj dosti ne vplivajo na izolativnost (še največ slednji od naštetih).
Ocena:
0
Izolativnost hiše določaš z debelino izolacije. To kar si ti naštel si v rangu med varčno in pasivno gradnjo (pasivna bo, če in ko bo zadeva zrakotesna).
mogoče bi jst tole malo dopolnil in sicer:
pasivna bo uradno takrat (čeprav mislim, da se je dojemanje pasivne hiše v zadnjih nekaj letih oddaljilo od prvotnega koncepta), ko bo hiša zadoščala tem pogojem (projektivno in potem tudi praktično prek meritev):
- letna potrebna toplota za ogrevanje <= 15 kWh/(m2a),
- skupna letna poraba primarne energije <= 120 kWh/(m2a),
- letna poraba električne energije <= 18 kWh/(m2a),
- toplotne izgube <= 10 W/m2,
- zrakotesnost n50 < 0,6 h-1
kar pa skoraj zagotovo lahko trdim, da hiša glede na opis ne bo dosegala, kljub morebitnim konkretnejšim tesnitvam ipd. hiša bo recimo da padla v standard NE gradnje B razreda, torej nekje med 15 in recmo 35 kWh/m2a, verjetno bolj proti višji številki (treba pa seveda upoštevat lego-ki pa mogoče v danem primeru ni idealna in se lahko številka preseže, velikost, ogrevalne sisteme, možnost dobitkov itd). ogromno tudi jasno pomei željeni standard. ni vseeno ali hočeš imet 20 ali 23 stopinj v objektu pri -15 ipd..
pasivni standard pa ni odvisen samo od izolacije sten ipd.
Objave: 448
Teme: 40
Ocena:
2
No da bo le realno v rangu tam nekje 30kWh/m2a pa bi bil zelo zadovoljen. To znese letni račun za ogrevanje pri 127m2 z TČ zrak/voda (SCOP = 3, talno) cca. 200€ + stroški za pripravo tople vode. A sem prav izračunal? Nevem koliko je cena kWh elektrike z vsemi dodatki, za približno sem vzel 15c.
Najprej sem imel v mislih zemeljski kolektor za TČ, ampak ob taki porabi nima smisla, za tisti malo večji SCOP. Če bi bila večja hiša bi se mogoče izplačalo, tako pa mislim da se ne. Raje teh par jurčkov vložim kam drugam.
V pasivo se ne bom spuščal, ker dvomim da bi proračun to prebavil, bom pa pozoren na tiste detajle, ki se jih bo dalo relativno poceni realizirat.
Pa še eno vprašanje glede rekuperatorja ... Če imam v dnevni sobi kaminsko peč na drva in jo zakurim, ali se toplota preko rekuperatorja razpiha po celi hiši? V teoriji se, v praksi pa nevem?
Ocena:
5
dvomim da lahko hkratno kuriš kamin in furaš rekuperator ker mu boš povsem, sesul sistem.
Itak pa..pri taki hiši morš pazit s kaminom da ne prekuriš vse skupaj.
Drugače pa, če želiš povečati dorpinos zastonj toplote razmisliš še v smeri sončnih kolektorjev (ki bi znali, glede na nadmorsko višino) prinašati kar veliko koristne toplote.
S Tč zrak/voda si/boš nekje v rangu 300 - 400 EUR.
Objave: 1514
Teme: 11
Ocena:
26
Zaradi tele alineje
- "januraja ni sonca zaradi hriba na jugu, 600m.n.v., koroška"
raje kot v sončne kolektorje ali fotovoltaiko investiraj v zemeljski kolektor.
Objave: 754
Teme: 2
Ocena:
2
si bom sposodil temo upam da ne bo gusti hud
imam identični primer,samo jaz imam sonce skoz,streha na jug
sem pa v dilemi v kaj investirat
1 tč zemlja voda +kamin
2 peletni kamin z ogrevano vodo ,zalogovnik 700l +200l san. vode v njem,4x kolektorji na strehi
res se ne morem odločiti
1 vzamem in pozabim na vse,me bo pa bolela glava ko bo sonce
2 veliko stvari,se pa bojim ,da bo mogel kamin veliko goreti
Ocena:
5
Slepec...meni osebno se zdi dobra kombinacija Tč + kolektorji. A na papirju. V realnosti to pomeni poleg TČ kar precej velik zalogovnik, ker drugače ti bo 300 litorv zavrelo. S kolektorji, če želiš kaj efekta morajo biti vsaj 3-je, zadaj pa potrebuješ 1.000 litrov zaloge.
Spet kamin..je dobra reč če drugega ne, je za dušo, in če gre vse v maloro ko kanin delal ti pa na toplem....
tako da kompliciraš lahko v nedogled, lahko pa zgolj pokneš TČ v hišo in se ti hebe za vse skupaj.
Še pri TČ je zanimivo..katero opcijo izbrat..zemlja/voda, zrak/voda, voda/voda.
Vsak ti bo po svoje svetoval, vsak bo svoje hvalil...ti pa sam sebe najbolje poznaš, svojo (mogoče bodočo) hiško, svoje navade/razvade...in temu primerno se boš odločil - vse skupaj začinil še s financami in boš kjer boš. Sem pa siguren da boš zadovoljen :lol: karkoli že boš imel.
Jaz imam tri variante pa mi nobena ne hodi viška...in če pogledam ceno v kompletu na koncu sploh ni nek pretiran znesek za trojčka (ravno sodelavec povedal za soseda, da si je poštimal kurilnico z novo voda/voda, na naizoliano hišo...ga je prišlo 2,5 kratnik moje investicije...torej če bi obrnil vse skupaj bi si s tem denarjem izoliral celo hišo in nato nabavil kurilnico za nove potrebe...sem sigurne da bi mu še nekaj denarja ostalo).
Objave: 754
Teme: 2
Ocena:
2
hvala vincent
tč bo zemlja voda, vgrajen bojler in nič drugega
druga opcija pa kamin, zalogovnik,kolektorji 4x
res se ne morem odločiti,ker danes zjutraj v dolini megla in 3st,ko se pa pripeljem na hišo pa sonce in 10st ob 10h zjutraj,me kar glava boli koliko je sonca ,ki bi z lahkoto ogrel zalogovnik,če se pa odločim za 1 varianto pa to odpade
vsak dan tudi berem temo solarno ogrevanje-dejanske izkušnje ,da bi se lažje odločil