Objave: 2
Teme: 2
Ocena:
0
Pozdravljeni!
Sem uporabnik zgoraj omenjene peči na pelete.Imam novogradnjo-klasična zidava ,16 cm izolacija,troslojna okna,ogrevam cca 240m2.Monter mi je svetoval 14kw peč ter 20kw gorilec.Ogrevanje je radiatorsko.Zdi se mi,da je peč podhranjena(hiter padec temp. iz 81stopinj-60 ter sorazmerno dolgo ogrevanje nazaj.Prosim za vaše mnenje,koliko naj bi bila potrebna moč peči,oz. če bi poteboval hranilnik toplote.
Objave: 73
Teme: 1
Ocena:
0
Čudno.Izolacijo napraviš tako kot je treba potem pa ustreliš mimo pri peči.Verjetno bo najbolj enostavno ,da zamenjaš peč.Peči na pelete normalno ne potrebujejo zalogovnika.
Objave: 72
Ocena:
0
Glede na cene goriva na tržišču smo se v naši hiši odločili zamenjati peč. Sam bi želel kombinirano peč drva/peleti, s tem, da je obstaja avtomatiziran način preklopa med drvmi in peleti. Nekaj sem že gledal po spletu in našel nekaj peči, katere ustrezajo tudi standardom za uveljavitev subvencije.
Trenutno mi je najbližje peč Centrometala Centro plus 25 + pelet set. Kakšan je razlika med to pečjo in s pečjo, ki ima v imenu oznako B?
Problem je ker imamo majhno kurilnico. Na spletu sem glede karakteristik našel le širino peči, globine pa ne. Če ima kdo vse dimenzije peči, bi prosil, da mi jih sporoči, da vidim, če peč lahko sploh spravim v kurilnico. Poleg tega me zanima ali obstaja kakšna možnost, da bi bil zalogovnik za pelete nad pečjo (prihranek s prostorom) in kdo bi to naredil.
Zalogovnik za to peč bi moral biti nekako 1500 l. Ali obstaja proizvajalec, ki bi zalogovnik naredil po meri? Imam namreč prostor pod stopniščem in bi ga lahko spravil tja notri. Videl sem, da sicer obstajajo tudi zalogovniki za pod zemljo, vendar nisem ravno navdušen, da bi prekopaval vrt. Tako pač je, če si omejen s prostorom, saj je kurilnica velika le 2,80 x 3 metre. Ogrevamo pa dve etaži, v velikosti opribližno 240 kv. m. Hiša je izolirana (10 cm), okna nova, SV ogrevamo s toplotno črpalko.
Hvala za odgovore.
Objave: 7904
Teme: 59
Ocena:
34
Dodatek B pomeni integriran bojler. Kar se tiče zalogovnika, ti ga vsak šlosar seveda lahko naredi po meri, točno takega kot ti bo šel v kurilnico. 1.500 l zalogovnik je kar ornk, vseeno pa s tem ne boš prišel skozi zimo, tako da morda vseeno razmisli o manjšem zalogovniku, ki ti gre v kurilnico - tako da ga boš npr. filal enkrat na teden ali 2 tedna.
Centroplusa ima konkretno forumaš stepski, ki je vsaj meni bil vedno na voljo z razlagami in nasveti, ker tudi sam razmišljam, da bo našo Stadlerco zamenjal Centroplus. Pocukaj ga za rokav...
Objave: 927
Teme: 23
Ocena:
0
Ti je že csamo001 vse povedal, mere pa boš našel tukaj... http://www.centrometal.hr/c/kombinirani-kotlovi
Objave: 916
Teme: 5
Ocena:
0
globaljig Napisal:Pozdravljeni!
Sem uporabnik zgoraj omenjene peči na pelete.Imam novogradnjo-klasična zidava ,16 cm izolacija,troslojna okna,ogrevam cca 240m2.Monter mi je svetoval 14kw peč ter 20kw gorilec.Ogrevanje je radiatorsko.Zdi se mi,da je peč podhranjena(hiter padec temp. iz 81stopinj-60 ter sorazmerno dolgo ogrevanje nazaj.Prosim za vaše mnenje,koliko naj bi bila potrebna moč peči,oz. če bi poteboval hranilnik toplote.
In kaj te moti, če peč dela nekaj dalj časa da pogreje nazaj.
Ponavadi so peči predimenzionirane in delajo manj časa, imajo več krajših vklopov kar je za same peči slabše in imajo slabši izkoristek.
Važno je da ti normalno pogreje v največjem mrazu.
Ocena:
0
Csamo:
Hvala za odgovor. Glede zalogovnika pa sem napisal napačen termin. Nisem mislil zalogovnika pelet temveč hranilnik toplote. Če kdo ve kaj o tem, naj napiše.
Stepski:
Na navedeni spletni strani je le širina peči, ne pa tudi višina in "globina". Vsaj jaz teh podatkov ne najdem.
Ocena:
34
Če ti bodo primarno gorivo peleti, zalogovnika ne potrebuješ - sistem delovanja (avtomatika) je dejansko podoben kot pri olju. Ti bo pa zalogovnik omogočil manj vklapljanj gorilca, kar je povezano z življenjsko dobo gorilca (manj vklopov - daljša življenjska doba) ter nekaj nižjo porabo elektrike (manj pomembna postavka). Bolj pogosta kot bo uporaba drv v drugem kurišču, bolj pomemben je zalogovnik tople vode, saj ti bo ob pogostem kurjenju drv temperatura v stanovanju nihala bolj kot pri uporabi pelet.
Stepski sicer pravi, da je prehod iz drv (ko ta pogorijo) na pelete popolnoma avtomatičen (krmiljenje kotla).
Objave: 36
Teme: 0
Ocena:
0
inin. Centroplus25 je širina 91.5cm globina 103cm. V jeseni 2011 zmontiral peč.
Lahko pošljem tudi CAD file. Mere na spletu CM niso 100%. Tudi sam imam malo kurilnico
in potreboval sem natančne mere.
Ocena:
0
Kovost, bi te prosil, da mi pošlješ. Glede na mere, ki si jih napisal, pa se lahko obrišem pod nosom. Vrata so široka le nekaj čez 80.
Csamo, primarno bi kuril z drvmi, peleti bi bili rezervna varianta.
Objave: 927
Teme: 23
Ocena:
0
Verjetno neboš ne prvi in ne zadnji ki je moral zaradi peči "dol vreči vrata"...seveda če se boš tako odločil, pa tudi zalogovnik boš imel "proble spraviti notri "....ne glede na peč...
sicer mere ti je obljubil že kovost, pa vseno...ko klikneš povezavo se ti pojavijo peči in nov klik na tisto, ki jo izbereš ali na dvojno puščico in se ti odpre tole...
http://www.centrometal.hr/centroplus-centroplus-b
potem klikni na tabelo z merami da se ti poveča...levo pa imaš navodila in opis peči...sam sem vsekakor zagovornik zalogovnika in po novem ga potrebuješ tudi ob peletni peči...( če hočeš uveljaviti subvencijo)
nihanj med prehodi ni, v bistvu samo toliko kot kot pri samem peletnem gorilcu od začetka njegovega delovanja, pa da se temperatura vode obrne iz padanja v naraščanje cca 10 stopinj - samo malo vaje se rabi, pa gre...
Objave: 916
Teme: 5
Ocena:
0
inin Napisal:Poleg tega me zanima ali obstaja kakšna možnost, da bi bil zalogovnik za pelete nad pečjo (prihranek s prostorom) in kdo bi to naredil.
Zalogovnik za to peč bi moral biti nekako 1500 l. Ali obstaja proizvajalec, ki bi zalogovnik naredil po meri? Imam namreč prostor pod stopniščem in bi ga lahko spravil tja notri. Videl sem, da sicer obstajajo tudi zalogovniki za pod zemljo, vendar nisem ravno navdušen, da bi prekopaval vrt. Tako pač je, če si omejen s prostorom, saj je kurilnica velika le 2,80 x 3 metre. Ogrevamo pa dve etaži, v velikosti opribližno 240 kv. m. Hiša je izolirana (10 cm), okna nova, SV ogrevamo s toplotno črpalko.
Hvala za odgovore.
zalogovnike izdelujejo
http://www.lagoja.si/pdf/cenik_zalogovniki_lagoja.pdf
http://www.vrecek-peci.com/pdf/prospekt ... e-vode.pdf
http://www.kob-kozelj.si/izdelki/serijs ... tople-vode
Ocena:
34
kovost Napisal:inin. Centroplus25 je širina 91.5cm globina 103cm. V jeseni 2011 zmontiral peč.
Lahko pošljem tudi CAD file. Mere na spletu CM niso 100%. Tudi sam imam malo kurilnico
in potreboval sem natančne mere.
kovost, glede na to, da je bil stepski do zdaj edini, ki nam je namenil kar precej časa za opis delovanja peči in rokovanja z njo, bi te prosil, da tudi ti malo opišeš "kaj se dogaja v tvoji kurilnici".
Predvsem, če si zadovoljen, če so kakšne težave, če je poraba (v finančnem smislu) res toliko nižja v primerjavi z oljem (predvidevam, da si prej imel peč na olje), itd.
Skratka, lepo bi bilo, če si vzameš par minut in popišeš malo tvoje izkušnje s Centroplusom.
Hvala že vnaprej!
Objave: 36
Teme: 0
Ocena:
0
inin: Pred montažo CM sem res uporabljal staro oljno peč ki pa je spustila. Sedaj imam Centroplus25 in ogrevam cca 120m2. Zalogovnik polnim na 17 do 20 dni po 15 vreč peletov.
Šalčko gorilnika očistim v kolikor je potrebno vsako soboto. Uporabljam pelete TI&MI Šentjur pri celju. Delež pepela je pri meni 1.12%. Trenutno imam na testu neko srbsko mešanico bukev itd..
Kaže pa bolje glede pepela. Lahko rečem da razmerje olje peleti 1/2 kr drži.
Ocena:
0
Kovost, vidim, da imaš peč kombinirano s kurlnim oljem.
Mene pa zanima, če kdo ve ali je mogoče zamenjati kurišče na omenjeni peči. V prostoru bi mi namreč bolj prav prišlo, da je kurišče na pelete na levi strani, kurišče na drva pa na desni. Poleg tega bi sam nekako peč preuredil, tako da bi bil zalogovnik za pelete nad pečjo. S tem bi privarčeval s prostorom. A kdo ve, če delajo tudi serijsko?
|