PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Klasična gradnja Obdelava špalet-stirodur

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nekaj sem si že prebral v zvezi s tem, pa bi si rad razjasnil še par stvari.

Celotne špalete bi pred vgradnjo oken obdelal z 2 oz. 3 cm stirodurjem.
Kako je najboljše stirodur pritrditi na modularca...nekateri pišejo purpen, drugi lepilo...lahko to kdo malce bolj opiše...lepilo na odrezan stirodur v kupčkih, ali se premaže celo fleho...in potem pritisneš ob špaleto...pri purpenu kako drugače?!?

Je potrebno potem vmes "kajlati" dokler lepilo oz. purpen ne veže?!?

Glede na to, da nekateri pišejo, da je potem rahla težava pri notranjem ometu na robu, kjer je omet na stirodurju...je potem boljše pustiti na notranji strani stirodur čez steno...tako da pride potem čez stirodur samo fini omet...z grobim pa recimo poravnaš steno s stirodurjem!?

Kaj narediti na spodnji špaleti...je potrebno pred leplenjem stirodurja modularec (luknje) zaliti z betonom, da potem vijaki okna primejo?!?

Pa še ena zadeva, ki ni neposredno vezana na tole...kako je boljše rešiti pri balkonskih vratih..zidarji so mi na odprtini za balkonska vrata vr naredili "prag" z modularcem, do višine kot je predvidena višina tlaka z oblogo, na drugih vratih pa nič. Kaj je boljše...pozidat še na drugih z modularcev v višini končnega tlaka...pa potem enako tudi tu siporex čez?!? Ali brez modularca...pa se okno ob montaži podloči in pride potem zalit s tlakom po oknom?!

HVALA za pomoč!!
candela,
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.shrani.si/f/i/wy/2PDF85JV/dscf4550.jpg">http://www.shrani.si/f/i/wy/2PDF85JV/dscf4550.jpg</a><!-- m --> takole nekako bi bilo lepo.
S starni omečizid in naj bo zariban; nalepo styrodur. Lahko ga obdelaš z lepilom in vogalniki ali naj bo brez (neobdelan).
Glede ometa, vsekakor ga obdelaj z lepilom se lažje omeče; lahko ostane samo z lepilom; vogalnike pa le uporabi.
Lep pozdrav
Kako pa pravilno nalepiti stirodur na špaleto...?

In kaj je s podlago pri balkonskih vratih...zidaki, brez ?!?!
Že večkrat napisano: stranske špalete na grobo ometati, stirodur in špaleto premažeš na tanko z lepilom, pritisneš, drži. Enako zgoraj-jaz sem lepil direktno na preklade ( opečne ). Spodaj sem do neke debeline podzidal siporeks, nato stirodur.
Pred ometi sem vse robove obdelal z lepilom in mrežico. Čez je narejen strojni omet ( vogalnik+omet ). Ne poka nič.
FranciZ zakaj pa grobi omet prej...saj tudi na fasadi ne daješ prej ometa pred stiroporjem?!

Razmišljam celo da bi dal stirodur samo od zunanjega roba pa do tam kamor bo segal okrvir okna...ker potem pride okno še vgrajeno in je spet nekoliko umaknjeno od stirodurja, tako da bi na notranji strani špaleto oblagal oz ometal po tem ko bi bilo okno že vgrajeno. Bi bilo to OK (slikca spodaj)?

Kar se pa tiče "spodnje špalete" pri vratih sem se pa pozanimal pri monterjih...mogoče bo še komu kdaj prav prišlo...lahko je pozidano s ceglom, lahko se samo podloži ob montaži in potem ko delaš tlak narediš prekinitev pod oknom da ni toplotnega mostu...lajko pa tudi naročiš razširitev okenskega okvirja spodaj...
candela Napisal:FranciZ zakaj pa grobi omet prej...saj tudi na fasadi ne daješ prej ometa pred stiroporjem?!

Zadevo sem ometal le zaradi izravnave-da stirodur lepo nalega na površino. Pri zidanju nisem uporabil žage za opeko, tak da pač odprtine niso bile v 'nulo'. Najlažje mi je bilo lepo dati na vsako stran desko in dve 'cangi' iz železa ter omet.
Candela, razmišljaš lahko tudi drugače... Če daš stirodur na špaleto, samo do okna, imaš koliko? 3-5cm prostora? Če pa obložiš špaleto, imaš 5cm stirodur + 3-5cm "fasadnega" še zunaj...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Osebno ne bom dajal stirodura na špalete čeprav sem ga hotel.
Vzame mi kar nekaj okna. Poleg tega bom okna pomaknil čisto na vem in ne vem če je sploh smiselno to delati glede na to da je večina zidu na notranji strani.
Pod okenski okvir tako ali tako pride purpen. stirodur bom li pa ne dal potem do profila tako da zaprem toplotni most.
Z zunanje strani pride pa tako ali pa tako obdelano s fasado.
Mi lahko kdo obrazloži zakaj in v čem je prednost take vgradnje?
Ja še imaš okna na zunajem robu potem ni problema...jaz nisem tako predvidel, ker bi moral zaradi montaže zunanjih rolet dat cca 20cm izolacije....zato smo pač delali zob v prekladi.

Ko bo okno montirano bo sicer ostalo cca 1cm reže na vsaki strani...ampak če potem oblečem špalete in dam gor še vodila rolet bo okvir okna praktično popolnoma prekrit...kar mi pa ni všeč.

Sedaj se bolj nagibam k temu, da bom naročil razširjen profil za 2 cm in potem po montaži izoliral..seveda izgubim nekaj svetlobe, ampak teh nekaj cm ne igra take vloge.
Si bom sposodil kar tole temo. Sem pred obdelavo špalet s stirodurjem pa me zanima, ali je smiselno obdelati preklado s stirodurjem, glede na to da bodo vgrajene nadokenske rolete (pod preklado) in bodo okna zmontirana na zunanji rob zidu?

Lp, Miloš
milos..skodilo ne bo. Torej daj stirodur. Vzame ti 10 minut.
imel sem na ogledu hiše možnega izdelovalca ometov, pa mi je predlagal, da pred vgradnjo oken, čez stirodur dam mrežico, ki se zakljujči cca 10cm po zidu.

Pravi, da bo omet lepše (ob)stal na stiroduru.

Vem pa, da če tako zaobjamem stirodur in ponekod tudi siporex (10-15cm blok), s katerim sem izravnaval zgornji rob špalete, bom nekako povečal trdnost vsega skupaj.

Kaj naj se še to spravim delat?
Mehansko bi lahko zadevo izboljšal tudi po vgradnji oken z vijačenjem siporexa v preklade.

Torej zanima me, ali bi bila mrežica dobra alternativa in ali zvečuje toplotni most.

Bo RAL montaža.
Po meritvah temperaturnih razik -diferenc na oknu kjer je bil stirodur čist lučajno in tam kjer niso vam svetujem dat stirodur vsaj 3 če ne celo 5 cm.
tudi če so okna pomaknjena čisto na ven.
Piha mi ne notri je pa očitna temperaturna razlika.
Seveda če bi bila fasada narejena v nulo bi bil ta efekt manjši.
Bemti šlampaste fasaderje :twisted: .
centrum..in zdaj ti je žal ker si nisi vzel par ur časa in zadevo poštimal..je tako?
@centrum kako imaš pa rešen zunanji detajl stika fasade z oknom? Si vlekel fasado čez okvir okna? Kakšno je tesnenje med fasado in okvirom? Kakšna je temperaturna razlika? Je taka da para kondenzira?

Sem bil prepričan, da ne rabim stirodurja po špeletah, zdej si me pa malo prestrašil.
1 2 3 4 5 ... 18 Pojdi na stran 
Iskanje po temi