PodSvojoStreho.net Kar naredi dom Dom in male živali Mačja loputa

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zanima me iz prakse kako se obnese avtomatska mačja loputa, ki deluje na magnet in ga domači maček nosi pripetega na ovratnici za bolhe. So kakšni problemi?
Tomi, midva sva tudi gledala to loputo, ampak se nisva odločila zanjo. Mene je strah, da se ne bi maček kje zataknil za ovratnico ali da bi se mu kaj zgodilo. Imava pa že 2 leti navadno loputo, pa je zadeva brezhibna. Muce hodijo prosto ven in not (samo naše) brez problemov!
Navadna loputa je že ok ampak okoli nas je precej drugih mačkov, pa pravijo da ob navadni loputi hodijo v te prostore kjer je hrana. Na navadno loputo jih navajam danes, pa upam da bodo osvojili odrivanje le te. Avtomatsko pa sem kupil tudi danes in jo bom v prihodnjih dneh zmontiral.
Tuje mačke se sicer rade motajo okoli hiše, če je hrana nastavljena zunaj. Da bi pa šle kar tako nekam not, sploh skozi loputo, pa nisem še niti slišala, še manj doživela. Ravno nasprotno. Se zgodi, recimo, da bi bilo kakega "priseljenca" treba spraviti k vetu, pa je cela znanost, da ga sploh dobiš. Tako da se meni te zgodbe zdijo bolj trgovski trik, da prodajo avtomatsko loputo, pa seveda še ovratnico povrh.

Z ovratnicam pri mačkah je itak posebej križ. Če je prerahla, jo zgubi. Če je fiksna, se lahko obesi. Če mačka lovi ptiče, se jih nauči loviti tudi z zvončkom okrog vratu. Proti bolham so dosti bolj uporabne in učinkovite ampule.

Imam pa en drugi pomislek, ko se tako pogovarjate o prostem sprehajanju mačk. Mačkotesne ograje očitno nimaš, drugače ne bi imel problema s tujimi mačkami okrog svoje hiše. Kar pomeni, da lahko grejo tudi tvoje mačke sosedu sr#t v solato ali lulat po fasadi. Kar ni zdravo za dobrososedske odnose, za mačke je pa lahko celo nevarno, ker je pri nas še vedno zelo živa folklora odstranjevanja vsiljivih mačk z lopato po glavi.

Naslednji problem je srečevanje tujih mačk. Večina tistih, ki se nekontrolirano pojajo okrog, je nekastriranih, necepljenih in tudi sredstva proti parazitom dobijo bolj redko, če sploh kdaj. Kar pomeni za tvoje mačke neposredno nevarnost, za tebe pa večji strošek, kot bi bilo treba.

Dobra ograja reši vse probleme v eni potezi. Priporočam branje na temo catproof fence.
Loputa na magnet deluje. Mačka sta se že navadila na magnet in protibolhne ovratnice. Jasno vse je odprto okoli hiše tako da vsi vsem serjejo naokoli. Kako bo v prihodnje še ne vem. Živimo na vasi tako da takih ograj ne bomo montiral. Hvala za nasvet.
Če nisi blizu ceste, če imaš v redu sosede, če so mačke cepljene, po možnosti čipirane, vsekakor pa sterilizirane, potem res ne rabiš ograje. Big Grin Me veseli, da loputa deluje.
Ma, ja! Napisal:Če nisi blizu ceste, če imaš v redu sosede, če so mačke cepljene, po možnosti čipirane, vsekakor pa sterilizirane, potem res ne rabiš ograje. Big Grin Me veseli, da loputa deluje.

Cesta je po vsej dolžini parcele namenjena kmetijski mehanizaciji in nekaj prebivalcem. Mačke sem šel iskat v Gmajnice in oba sta čipirana, sterilizirana, cepljena, razbolhana, pregledana in imata pasuš. Sosedje so pa zaenkrat kul vsaj dokler jim mački ne bodo šli na jetra ne bodo gnavl.
Sama sicer ne zagovarjam prostega sprehajanja mačk po okolici, ampak to pač ni bilo vaše vprašanje. :wink:
Bi pa omenila eno bolj varno varianto od ovratnice. Tako kot psa je tudi mačko možno čipirat in vpisat lastništvo v centralni register. Na spletu se dobi loputice, katere lahko namesto magnetka odpirajo na podlagi mikročipa.
hiškica Napisal:Sama sicer ne zagovarjam prostega sprehajanja mačk po okolici, ampak to pač ni bilo vaše vprašanje. :wink:
Bi pa omenila eno bolj varno varianto od ovratnice. Tako kot psa je tudi mačko možno čipirat in vpisat lastništvo v centralni register. Na spletu se dobi loputice, katere lahko namesto magnetka odpirajo na podlagi mikročipa.

To bi bila super zadeva. Nisem še slišala, ampak po mojem zna biti praktično!
Mene osebno pa sploh ne moti, če se na podeželju muce sprehajajo prosto naokrog.
Mi imamo mačjo loputo, navadno, uporablja pa jo pet mačk in tri psi. Tuje mačke ne bodo nikoli poskušale glavo riniti skopzi loputo, če ne vedo, kaj jih zadaj čaka :wink: . Je kar praktična zadeva :roll: .
Karmen, kakšne pse imate? Je loputa velika? Ima mala muca moč, da jo porine?
Obljubil sem, da napišem iz prakse o magnetni loputi. Najcenejše navadne in magnetne lopute se dobi v MR Petu. Mačka uporabljata eno navadno in eno magnetno. Navadna je navadna, magnetna pa ima zobec, ki se odpre takrat, ko se maca približa loputi in jo poizkuša s taco odrinit. Na preizkušanju loput v trgovini sem dvomil, da se bo resnično vedno odprla ampak v praksi deluje brez težav. Prvo morata mačka osvojit navadno loputo in šele ko jo teden dni obvladatase jima namontira ta magnetna. Maci sta se že navadili na 3 centimeterski magnetek na ovratnici in si ga tudi ne poizkušata odtrgat.

A veste, da sem jih že skoraj peljal nazaj v Gmajnice na reklamacijo. Samo spita na toplem, jesta in čez okno gledata kako je zunaj lepo in mrzlo. Jaz sem jih pa vzel, zato da mi naredita red okol bajte, štale in na podstrehi. Kdor čaka dočaka. In končno včeraj sta debitirala in snedla prvega polha. Sedaj smo se odločili, da ostaneta pri nas Big Grin
Imamo dva avstralska ovčarja in labradorca, loputa je za velikost labradorca. Muce jo z lahkoto odprejo, čeprav so se nanjo zelo težko navadile. Pes jo odpira z glavo, muce pa so jo želele s tačko, tako da so jo le nihale in jo dobile nazaj v nos. Veliko časa so porabile, da so razumele, da se to odpira z glavo (mačka nima navade, da bi z glavo lezla v neznane odprtine).
Aha, fino.
Sprašujem zato, ker mi je všeč ena loputa za vse.
Naše mačke sicer brez problema uporabljajo loputo z glavo, tudi stari maček se je navadil. V bodoče morda naredimo večjo, ki bo še za psa ...
Ma, ja! Napisal:Tuje mačke se sicer rade motajo okoli hiše, če je hrana nastavljena zunaj. Da bi pa šle kar tako nekam not, sploh skozi loputo, pa nisem še niti slišala, še manj doživela. Ravno nasprotno.

Hja no, pri nas ni bilo nikoli druge hrane za [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")pavzaunichr("46")com/zivali]živali[/url], kot semen v ptičji hišici zunaj nastavljeno, pa je začel en maček skoz našo loputico not hodit in prek cele bajte v klet, kjer imajo naše mačke jedilnico. Prebrisanec pa se je enkrat zvečer ujel, ko so mele naše mačke naštimano loputico enosmerno, samo za notr hodit in od takrat dalje ta "tujec" ne hodi več notri. Smile
1 2
Iskanje po temi