Objave: 5058
Teme: 8
Ocena:
3
Če bo koga zanimala ta neumnost, ki se mi (nam) je zgodila:
Imam nek informacijski sistem (mrežna infrastruktura), katerega napajanje je varovano z dvema napajalnikoma. Eden je operativen, drugi v rezervi. Sistem avtomatsko zazna izpad operativnega napajalnika in preide na rezervnega brez prekinitve. Vsak od napajalnikov je v lokalnem razdelilcu na svojem zaščitnem odklopniku. Od lokalnega razdelilca do centralnega razdelilca pa je le en kabel in seveda tam samo en zaščitni odklopnik.
Operativni napajalnik je riknu tako, da je povzročil kratek stik in s tem tudi izklop svojega zaščitnega odklopnika, kar je tudi prav. Narobe je to, da je izlopil tudi centralni zaščitni odklopnik in s tem prekinil napajanje tudi za rezervni napajalnik :oops: .
Objave: 3411
Teme: 45
Ocena:
33
Kaj če bi skiciral shemo. Ali imaš na centralnem zaščitnem odklopniku še kakšen tokokrog?
Objave: 8193
Teme: 2
Ocena:
14
Homer, ne zameri, ker sem tako grobo napisal o tistem pujsu. Vsekakor so še druge rešitve, todi prevezava ene ali dveh varovalk na obvod FID-a obstajata, ampak to ni po protokolu, a ne? Je pa v praksi dostikrat uporabljena rešitev, to pa drži, ja. Zapraviš pa vsekakor lahko več, če si se to pač namenil, jasno. Hotel sem samo omeniti, da današnja tehnologija omogoča res skoraj vse vrste prenosa podatkov na telefon. Cene teh napravic pa tudi niso več tako nedostopne kot so bile še nedolgo nazaj.
Objave: 151
Teme: 29
Ocena:
0
kako je pa z razmerji glavne varovalke/glavno stikalo/fid? če so npr glavne varovalke 3x20A, glavno stikalo 40A in pa fid 25/0.03 je to ok?
Objave: 272
Teme: 5
Ocena:
0
vzemi 40/0.03, cenovna razlika je minimalna
Objave: 4477
Teme: 98
Ocena:
4
Ampak glede na osnovno vprašanje - ja, je OK.
LP,
Samojed
Objave: 140
Teme: 0
Ocena:
0
Meni je pa čudno, da se tolk komplicirane rešitve predlaga. A ni najbolj lepa in zanesljiva rešitev pač da greš na "pure KZS". Skratka namesto varovalk daš KZSje in zagotoviš da je vsak krog ločen ob kakršnikoli okvari. Kako zaboga boš drugače ob metanju FIDa našel krivca, če pa imaš samo enega ali dva? Pa tudi nepredstavljivo bolj jasna/lepša elektro omarca.
Ostane argument cene, ampak saj KZSji so padli že na 25€ če se ne motim. Torej za moje sveže kupljeno stanovanje s previdoma 10 tokokrogi bom pač dal 250€ in je.
Če bi dal pa dva FIDa (vsaj hladilnik z zmrzovalnikom bi ločil) + 10 varovalk pa bi me prišlo recimo 70€, torej manj kot 200€ razlike za eno dokaj pomembno stvar.
Ocena:
14
Argument cene ostane še vedno. Novi KZS-i so še vedno preko 30€, sploh tisti enomestni (velik kot običajna avtomatska varovalka) z vgrajenim resetom. Drugi argument, ki nosi dokajšnjo težo je pa ta, da za današnje hiše in stanovanja že dolgo ne zadostuje 10 ali 20 varovalk. Sem v zadnjih treh mesecih imel opravka hišami v katere sem vgradil po vsaj 40 ali 50 varovalk. Tretji argument je pa tisti klasični, ko pri gradnji hiše ali adaptaciji stanovanja velika večina ne razsipava z denarjem in si kaj takega v snu ne bo privoščila. Lahko pa poskusiš tole doktrino uveljaviti pri izdelavah elektro instalacij pa me zanima s kakim uspehom bi tole šlo...Je pa tako: če je instalacija narejena kot mora biti, težav z nehotenimi odklopi FID stikal enostavno ni. Se pa hitro lahko pojavijo pri hitenju pri delu, sploh pa pri raznih "strokovnih" posegih v instalacijo. O teh slednjih ne bom pisal, se mi ne da.
Doma s svojo instalacijo načeloma lahko počneš, kar se ti zljubi, pa vseeno se je dobro držati tistih predpisov, ki nekje narekujejo, kako naj bo instalacija izvedena pravilno in varno.
Objave: 472
Teme: 21
Ocena:
3
Saj vem, da je bilo že večkrat to "predebatirano" - pa vseeno! Eden 30 mA FID za celo stanovanje! Ali ni vseeno največji problem v tem, da kljub "dobri" instalaciji prihaja do problemov zaradi tega, ker bo vsaka naprava doprinesla kak "miliamperček" k skupni vsoti, ki je potrebna, da bo FID vrgel ven?? Razni kondenzatorji in RC členi zaradi motenj proti zemlji in vsa druga elektronika po napravah bo hitro vzrok temu, da FID meče ven!! Če se motim, potem pa moram iskati vzrok drugje - da se mi to dogaja!
Ocena:
14
Imaš prav. S tistimi RC filtri zna (katerikrat) res biti "križ"...in tudi "dogajanje" zna biti samo s tem povezano.
Objave: 127
Teme: 23
Ocena:
0
Ali se v takšnem primeru lahko kaj rešuje s 30mA FID-om reazličnih izvedb (AC, A, B) in katera izvedba bi bila bolj primerna v stanovanju z več naprav z RC členi?
Objave: 3411
Teme: 45
Ocena:
33
AC izvedba ščiti samo v primeru čistega izmeničnega diferenčnega toka, izvedba A zazna tudi pulzirajoč enosmeni diferenčni tok izvedbi B in B+ pa dodatno še gladek enosmerni diferenčni tok. Torej najboljša zaščita je vsekakor s FID (oziroma RCCB) stikali tipa B ali B+. Je pa seveda tudi cena primerna. Brez meritev kvalitete električne napetosti (ki pa tudi niso zastonj) je težko priporočati optimalno izbiro. Sama jakost diferenčnega toka pri tem ne igra vloge.