PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Obnova el. instalacij, FID stikalo, KZS...

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prenavljam el.napeljavo v stanovanju(stanovanjsi blok).El.omarica s 6 varovalkami(E27) je pred stanovanjem. Odločil sem se, da v stanovanju montiram novo/dodatno el.omarico z avtomatskimi varovalkami in dodam nekaj varovalk. Zamenjana bo tudi komplet instalacija v stanovanju.
Obstoječe varovalke in žice iz varovalk »originalne« omarice ostanejo in bodo »GLAVNI« dovod v novo razdelilno omarico kjer bom vse mostičil (je itak samo 1 faza) …od tu dalje vezal na »glavno« 32A avtomastko varovalko , vse skupaj speljal na ostale varovalke in od tu dalje razvod …….do tu vse OK in mi je jasno.

Dobil pa sem nekaj različnih nasvetov pa ne vem kaj bi:
1.) Ker je v stavbi samo ničenje mi priporočajo naj v novo omarico dodam FID: čez FID naj peljem N in L, mimo pa žico iz N, ki bo »nova »zemlja(PE)…………od tu dalje sta seveda N in PE ločena!
Ali je to OK ?
Drugi mi spet odsvetujejo FID in pravijo, da je brez veze in da so z njim same težave, testira 1x mesečno, kot bi ga morali ga itak noben ne…(no res je tudi, da se dobijo FID-i z avtomatskim restartom , tedenskim AVTOTESTOM brez da bi izpadel tok,…..)
Torej kaj je smiselno in kaj ne ?

2) Vtičnica v kopalnici naj bi imela KZS 30mA , to mi je jasno.
Ali je smiselno, da dodam KZS tudi za električno talno gretje v kopalnici ? Nekateri mi svetujejo naj ga dodam tudi za bojler(, ki sicer ni v kopalnici) ?
Kaj JA in kaj NE ?

Hvala za pomoč.
Ti lepo uporabi FID stikalo 300mA za celo stanovanje, samo za kopalnico, če je v bližini tuša ali podobno, pa daj KZS 30ma. Za talno in bojler ne dajaj, je brez veze.

Fid zvežeš kot si napisal - predvidevam da iamš dovo torej po dveh žilah - L in PEN. PEN se pred fidom loči na PE in N; N in L gresta skozi fid, PE pa je "zemlja", ki gre mimo fida. Tako imaš vse pošlihtano in varno za uporabo.
LP,
Samojed
Jaz bi dal FID 40A/30mA. Pri novi inštalaciji v stanovanju nima kaj ven metat, če je vse prav narejeno. Zaščita pa je takšna kot mora bit.
Pozdravljeni,

jaz imam tudi eno vprašanje glede FID & KZS. Zanima me, če je potrebno tako kot pri zaporedni vezavi FID-ov uporabiti selektivni FID tudi pri zaporedni vezavi FID - KZS.

Hvala
Jaz sem dal samo en fid za celo inštalacijo stanovanja in sicer 30mA. To pomeni, da imam vse uporabnike priklopljene čez njega. Zaenkrat nobenega problema. Tako je tudi najbolj preprosta vezava v omarici ker ni nobenega mežlanja. Naj pa fid ne bi brez razloga metal ven, razen če ti kje ne potegne faze nekam na zemljo. Teh 30mA je lahko že pri barvanju dovolj, če preveč namočiš okoli doz...seveda, če se ti v dozi faza drži te namočene stene.

Ozemjitve tudi nimam v bloku, zato tako kot si napisal priklopiš ozemjitev na ničlo nekje pred FID stikalom.

Pa za tiste, ki ne veste razlike med FID (zaščitno stikalo na diferenčni tok) in KZS (kombinirano zaščitno stikalo) ... KZS pomeni, da je združen FID in avtomatska varovalka in ne kopalniško zaščitno stikalo kot nekateri pišete. Več pa...: [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")etiunichr("46")si/files/userfiles/PDF/SLO/zgradbe_in_industrija/ASTI/Stran_22_24unichr("46")pdf]FID[/url] in [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")etiunichr("46")si/files/userfiles/PDF/SLO/zgradbe_in_industrija/ASTI/Stran_25_31unichr("46")pdf]KZS[/url]

Pa še moj načrt, ki sicer ni še čisto dodelan:
[url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")Slikomatunichr("46")com/slika/3029680unichr("46")htm][img]httpunichr("58")//www4unichr("46")slikomatunichr("46")com/08/0817/zpv-Untitlunichr("46")jpg[/img][/url]
za stanovanje ali če je v vsaki etaži v hiši svoja omarica jaz dajen samo FID40/0,03 pa dosedaj še nikjer ni ven metalo
Največji riziko v življenju je, če nikoli nič ne razkiraš
Saj ne sme, če je vse v redu. Res naj bi vse naredil na novo, tako da ne sme biti problemov, če je izvedeno kot je treba. Edino nerodno je, da ostaneš v temi, če nekdo v kopalnici kaj čara. Res je da redko KZS izklopi, vendar napaja samo kopalnico, uhajavi tokovi se pa seštevajo, sploh pri enofaznem sistemu - malo v kopalnici, malo v kuhinji in smo tam. Pri trofaznem sistemu je manjša verjetnost neželenih izklopov kot pri enofaznem.
LP,
Samojed
Napisal sem sicer da bo KOMPLET intsalacija nova, no nekaj vtičnic in nekaj luči bo vseeno ostalo na obstoječih kablih(PP-R) :oops:
Vsi glavni porabniki(PS, bojler, štedilnik, pečica,talno, kopalnica, kuhinja....) bodo pa res na novi instalaciji.

Stara instalacija je sicer v zelo dobrem stanju ampak glede na to da jo bo še nakaj ostalo.... ali lahko povzroča izpade FID-a?
Lahko ti povzroča izpade če je kaj narobe. V tem primeru boš ta tokokrog izključil in ga saniral. Največ kar boš moral storiti je, da zamenjaš kakšno žico ali še tisto prastaro kovinsko dozo.
dragoF Napisal:Lahko ti povzroča izpade če je kaj narobe. V tem primeru boš ta tokokrog izključil in ga saniral. Največ kar boš moral storiti je, da zamenjaš kakšno žico ali še tisto prastaro kovinsko dozo.

Obstoječe doze so plastične.
tris Napisal:Obstoječe doze so plastične.

Še toliko boljše.
Če FID vrže ven ni kriv FID, ampak kaj drugega. Osebno mislim, da ne boš imel nobenih problemov glede na do sedaj napisano.
A je komu jasna razlika med RCBO in KZS?

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.eti.si/files/userfiles/PDF/SLO/zgradbe_in_industrija08/ASTI/RCBO.pdf">http://www.eti.si/files/userfiles/PDF/S ... I/RCBO.pdf</a><!-- m -->
RCBO so novejša in zavzamejo enako prostora kot navadna varovalka. Kot je označeno še niso dobavljiva.
dragoF Napisal:RCBO so novejša in zavzamejo enako prostora kot navadna varovalka. Kot je označeno še niso dobavljiva.

...No ugotovil sem da je glavna razlika, da delujejo v odvisnosti od napetosti medtem , ko KZS deluje neodvisno....
Malo me je zmotilo ker na isti strani v katalogu piše odvisno in neodvisno...
:roll:

Verjetno so tudi cenejši.
Pri KZS pazi, da ima narisan ustrezen simbol za odklapljanje pulzirajočega toka (za izmenične in pulzirajoče toke napake). Torej EFI2 tip A in ne tip AC. Koristen je za vse naprave, ki imajo po domače povedano vgrajen enosmerni motor ali kakršenkoli usmernik, ki je priključen direktno (brez transformatorja).

lp
Mi o avionu, pilot iz gozda....
1 2 3 4 5
Iskanje po temi