Objave: 7259
Teme: 15
Ocena:
53
Mirator, jaz mislim, da se sigurno da narediti napravo, kot jo opisuje stlux.
Lahko celo da ima 2-krat po 2 kontakta. En par drži sklenjenega elektromagnet le in samo če ima prisotno tako L kot N. Če eno od teh izgubi, dvopolno prekine.
Zaporedno vezan drugi kontakt, ki pa je tak kot pri vseh RCD.
Torej morata biti za napetost na porabniku 2 pogoja - da sta prisotni tako L kot N, in hkrati da ni uhajavega toka, torej da je tok skozi L in N identičen.
Objave: 3411
Teme: 45
Ocena:
33
Poanta te debate pravzaprav ni toliko v tem, ali izklaplja tudi, če zmanjka napetosti ampak, da takšna zaščita ni primerna za stalne inštalacije. Jaz sem od stluxa želel, da mi pojasni, kako je vezje narejeno, ker je FID očitno odprl, iz slik, ki jih je prilagal, se pa tega ne da ugotoviti. Prav gotovo tuljava ni direktno povezana med fazo in nulo, ker potem ne bi delovala na diferenčni tok, ki je nekaj mA. Poleg tega je nekje trdil, da ko pride napetost nazaj, se FID vklopi. To je skregano z varnostjo. Vsak izklop, ki nastane zaradi okvare se mora nazaj vklopiti ročno. Torej je bolje, da takšnih stvari ne priporočaš na forumu.
Lahko pa bi bila zadeva zanimiva, zato sem se tudi spustil v debato, ker sem upal, da mi bo pač dal kakšen koristen podatek. Žal se je direktnim vprašanjem, ki sem jih tudi ilustriral izogibal.
Verjetno pa ta FID deluje na principu dvojnega navitja v tuljavi. Ena tuljava je preko elektronike povezana na preko upora znižano in usmerjeno priključno napetost. Ta napetost v tuljavi naredi elektromagnetno polje, ki je dovolj močno da se upira sili vzmeti, ki hoče kontakte razkleniti. Na drugo tuljavo, ki pa je navita v nasprotni smeri, pa deluje elektromagnetna sila, ki jo povzroča transformiran diferenčni tok. Ti dve sili si nasprotujeta, zato lahko vzmet kontakte razklene (da ne bomo picajzli, jasno da elektromagnetne sile delujejo na kotvo ne na tuljavo). Prav tako se kontakta razklenete, če zmanjka napetosti, saj potem tudi držalne elektromagnetne sile ni. Možna je seveda tudi kakšna druga varinata s kakšnimi ali-ali vrati, ali samo enim navitjem kjer elektromagnetno polje, ki ga povzroči tok okvare in je izmenično, v negativni periodi oslabi enosmerno polje toliko, da prevlada sila vzmeti itd.
Ne bi pa se smela kontakta skleniti pri povratku napetosti in pa takšen FID je primeren samo za prenosne naprave in mora imeti certifikat.
Upam, da je sedaj volk sit in koza cela. Se vidimo zopet v kakšni drugi debati.
Objave: 58
Teme: 8
Ocena:
0
Si bom kar to temo izposodil...
Torej če imaš enofazni porabnik in se ga zveže na trifazno vtičnico, je obremenitev varovalk v razdelilni omarici na treh varovalkah ali na eni (fazi)? Imamo precej porabnikov priključenih in en grelec ki je enofazni in ki se avtomatsko vklaplja lahko hitro povzroči da pride do preobremenitve glavne varovalke. Če bi se pa obremenitev razdelila na 3 faze bi pa bilo precej bolje.
Ocena:
33
Na trifazno vtičnico lahko priključiš samo trifazni porabnik. Če boš počel kakšne eksperimente z enofaznimi porabniki na trifazni vtičnici, boš ogrozil svoje življenje, staknil opeklino ali pa pvzročil celo požar.
Enakomernost po fazah se naredi v električmnem razdelilniku, tako da enofazne porabnike, po moči, enakomerno porazdeliš po fazah. Samo to naj ti naredi električar.
Objave: 127
Teme: 23
Ocena:
0
27.1.2022 ob 14:30
(*Zadnja sprememba objave: 27.1.2022 ob 14:33 uporabnik fanglc.)
Mene pa zanima, zakaj spodnje ni ok?
"V nobenem primeru pa ne smeš namesto tripolnega odklopnika dati tri enopolne..."
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Zato ker ti potem lahko kaksna zadeva deluje po dveh fazah in ti ne bo dolgo delala.
Pa mogoce se cesa drugega..
Sonce naj sveti vsak dan!
Ocena:
33
Kot je zapisl Hanzi, vendar je to en vidik, ki pa ni ravno bistven. Bistven je varnostni vidik. Če imaš trifazni porabnik priključen na tri enofazne inštalacijske odklopnike, potem se lahko zgodi, da bo nekdo pri poravilu naprave pomotoma izklopil samo en inšalacijski odklopnik, na napravvi pa bosta še obe drugi fazi. Največja zmota zmot pa je, da nekdo misli, da se to njemu pač ne more zgoditi. Kar nekaj takšnih zmot se družijo pri sv. Petru.
Ocena:
0
27.1.2022 ob 17:28
(*Zadnja sprememba objave: 27.1.2022 ob 17:29 uporabnik fanglc.)
Kaj pa, če ena od glavnih varovalk odleti? V tem primeru bi naprava tudi delala po dveh fazah... Imamo toplotno črpalko, ki se avtomatsko izklopi, če ni prisotnih vseh treh fazdrugih trofaznih oorabnikov nimamo. Torej je v takih primerih to smiselno s strani ohranjanja ostalih faz, da ni cela bajta v temi? ?
Objave: 58
Teme: 8
Ocena:
0
Ja je kar težava doseči simetričnost obremenitve. Če seštejem moč vseh porabnikov, ki se jih je sčasoma nabralo pri hiši presega moč glavnih varovalk. In potem se v določenih primerih zgodi, da odleti ena od glavnih varovalk in se čudimo kako to. Pač naključno so bili porabniki na eni fazi. Sicer pa ja, smo dali nedolgo nazaj preurediti razdelilno omarico, je veliko bolje, se je pa že tudi zgodilo da je vseeno šla pancerka. Močnejših pa zaenkrat ne moremo dobiti, so rekli na elektru.
Ocena:
0
12.3.2022 ob 13:48
(*Zadnja sprememba objave: 12.3.2022 ob 13:54 uporabnik fanglc.)
Mirator, hvala za pojasnilo glede selektivnosti. Moje vprašanje se je nanašalo na komentar, zakaj bi za 5x2,5mm2 kabel, na keterem so enofazni porabniki moral biti trifazni odklopnik in ne trije enofazni odklopniki.
V primeru trifaznega odklopnika in preobremenitve na eni fazi bodo vsi porabniki brez elektrike, v primeru treh odklopnikov in preobremenitve pa bodo brez elektrike samo porabniki ene faze. Zato me zanima razlog, zakaj se uporablja trifazni odklopnik namesto treh enofaznih.
Ocena:
0
12.3.2022 ob 16:27
(*Zadnja sprememba objave: 12.3.2022 ob 16:28 uporabnik fanglc.)
Mirator, ste me prepričali. Hvala za vašo marsikatero pomoč na tem forumu.