PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Slovenski obrtniški kvazi mojstri

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
izdelava 240 000 košta če ti vse delajo drugi,sam pa drzis  roke na hrbtu ali pa je parcela s papirji blizu 100000...tako res košta toliko ,lahko tudi več.Za parcelo sem dal 20000 mark,12 let službe,vsak regres, vsaka13 plača,stotine nadur,kredit 25 let,vsak tolar je šel v hišo ,morja nisem videl,med dopustom delal ,nič mi ni bilo pretežko.Res prej nisi rabil nadzornika,ljudje so zidali sami,bil je precej cenejši kom.prispevek ,ampak tudi nižje plače...ja da se ampak z ogromno odrekanja in energije,če ne probaš, ne veš
Citat:blokovc [Slika: buddy_offline.png]
Pomočnik
[Slika: star.png][Slika: star.png][Slika: star.png]

Objave: 72
Teme: 1
Ocena: 0

6 ur nazaj (*Zadnja sprememba objave: 6 ur nazaj uporabnik blokovc.)

Ja, tole nakladaštvo o slabih privatnikih in dobrih naročnikih ne pije vode. Veliko delam z obrtniki in lahko mirno rečem, da je dragoF zadel žebelj na glavo.
Obrtniki, ki se obnašajo tako, kot tiue trdita dva, ki nista obrtnika, niso dolgo obrtniki.

Pri znašanju nad obrtniki, ki dejansko pripomorejo, da družba deluje je vedno en in isti moment - nevednost in nepoznavanje dejanskega poteka del s strani tistih, ki denar zaslužijo na drugačen način.

Pri vsakem delu gre lahko kaj narobe in se zato čas izvedbe podaljša. Pa kaj avtor resno misli, da obrtniki zamujajo zanalašč? Če resno (in ne samo iz revolta, ker nek vodovodar ni pritekel takoj ko ga je potreboval) misli tako, hja, potem je pa v takšni službi, kjer plačo prejme če kaj naredi ali pa ne.  In zato v takšnem primeru ni najbolj kompetenten za  ocenjevanje poklicev, ki morajo delati, da zaslužijo za preživetje.
Tole ne bo držalo! V Sloveniji že vsaj trideset let izobražujemo bistveno premalo kakovostnega kadra za obrtniške poklice. Posledično lahko v nekaterih obrteh tudi neresni šalabajzerji obstanejo na trgu mnogo predolgo. Sicer pa vem, o čem govorim, imam dovolj izkušenj z raznimi mojstri, tako dobrimi kot slabimi. Vsem je skupno, da imajo preveč dela in si zato lahko privoščijo aroganco, v zadnjih letih pa tudi vedno višje cene. Ponudba in povpraševanje v vsem svojem blišču in bedi hkrati. Ko sem letos spomladi iskal slikopleskarje, sem se za ogled na objektu dogovoril z dvema. Prvi je prišel in postavil visoko, a še znosno ceno ter hotel barvati večjo površino, kot sem sam naročil. Drugi, ki je prišel, pa je hotel zaračunati več kot dvakrat višjo ceno glede na prvega, poleg tega pa pričakoval, da še ves material sam nabavim in dostavim pred začetkom dela. Sem se samo nasmehnil in si mislil, škoda, da hodi meni in sebi krast čas na moj hrib s takšno ponudbo. Na koncu sem bajto pobrusil in prebarval sam za neprimerno manjši denar, čeprav se mi s tem res ni ljubilo ukvarjati. Tudi sam sem samozaposleni s.p. in si služim kruh na trgu, žal pa v svoji dejavnosti ne morem niti približno toliko zaslužiti kot marsikakšen obrtnik. Je pač bistveno več konkurence na mojem področju in kruh posledično trd. Moj čas tudi ni zastonj, zato mi gre izjemno na živce, če mi ga neresni mojstri kradejo. Da pa ne bom samo kritiziral, imam tudi nekaj pozitivnih izkušenj, a žal je slabih vedno več in se bojim, da bo zaradi pomanjkanja kakovostnega mlajšega kadra stanje v prihodnje še slabše.
Izobražuje se natanko toliko kadra, kakršne so možnosti preživetja. Zato urarjev in podkovskih kovačev in še kakih poklicev ni. Drugi razlog je, da izobraževalni sistem ne dovoljuje kaj dosti nadaljnjega izobraževanja po treh letih strokovne šole, kvečjemu +2 in staro prvo stopnjo faksa, potem pa zahtevajo maturo za nazaj pa še kako drugo neumnost. Prostega prehajanja med smermi ni dovoljenega, zato pa navalijo vsi mulci v gimnazijo. Na koncu dobiš magistra strojništva z gimnazijsko predizobrazbo, ki ne zna zamenjati kolesa pri mopedu.  Največja rak rana je, da ni zagotovljenega prenosa praktičnega znanja od mojstrov na mladino.

Zamude so sestavni del storitvene dejavnosti. Točno planiranje je nemogoče. Drugo pa je, da mora obrtnik, ko že vidi, da zamuja, takoj poklicati stranko in povedati, kdaj pa bo lahko prišel. Pri vseh telefonijah in drugi komunikacijski navlaki to res ni problem. Tu aroganca res nima mesta.

Blokovec, če že imaš s.p. zakaj ne razširiš dejavnosti in pričneš s slikopleskarstvom?  Boš še kak drug kos kruha probal.

Po tridesetih letih privatizma lahko samo potrdim, da ima DragoF še kako prav. S.p. je enostavno odpreti, trg je odprt pa poskusite.
Jaz že imam s.p. za dejavnosti, za katere menim, da sem zadovoljivo usposobljen. Da bi pa zdaj kar širil dejavnosti v nedogled in delal 24/7 ter zgaran umrl pred abrahamom, mi pa ni življenjski cilj niti nimam primernih sposobnosti in znanja za veliko večino obrtniških dejavnosti. Res je s.p. enostavno odpreti in sam sem s svojo odločitvijo, da "grem na svoje" še vedno zadovoljen ter menim, da je bila prava, čeprav je konkurenca huda in prekarnost večja, kot če si redno zaposlen pri večjem podjetju.
Nekako razumem obe plati zgodbe. Mi smo pač balkanci in zato tako je... Zunaj baje to laufa drugače. Storitev in cena sta standardizirana. Stranka vzame račun, mojster dobi plačilo in država na koncu  pristavi svoj pisker. Tako je dejansko najboljše za vse. Pri nas pa crkne bojler. Tip hoče imet 5 predračunov in pizdi zakaj je to tako drago, da saj so samo 4 vijaki in 3 žice. Mojster nabije ceno, ker se mu pač ne lušta delat. Kdo bi mu zameril... Že pred 3 leti bi moral biti v penziji, križ ima bogi, hudič, ki je crknil pa v 5 štuku bloka, ki seveda nima lifta. Seveda se mu ne lušta delat predračunov... Raje dela, kot računa, po drugi strani, pa točno ve, da v konkretnem bloku ponavadi rata cela jeba. In če se nekaj dela, rad nardi kot se šika in obesi bojler tako kot se spodobi in ne na dva plastična zidna vložka. Stranka vzame drugega mojstra. Po vsej verjetnosti najcenejšega. Ko ta pride v kopalnico pove, da za 50 € tega ne more naredit. Da bo treba  prevrtat steno, še prej snet dol elemente v kuhinji na drugi strani stene. Da so tudi kotni ventili za zamenjat... Stranka vztraja... 4 vijaki, 3 žice in konec. Mojster tega noče... Pride tretji mojster. Naredi po želji stranke. Vse na roko brez računa. Stari bojler konča na tleh pri smetnjakih pri bloku. Čez en teden kotni ventil rosi in bojler čudno visi iz stene. Stranka seveda nezadovoljna...

Poanta je, da bi morala za to skrbeti gospodarska zbornica, ki je trenutno sama sebi namen. Izdelati bi morala cenike. Menjava bojlerja v bloku brez dvigala 200 €. Stranka se v zbornico lahko pritoži nad delom mojstra. Mojster lahko prijavi stranko zbornici, če storitev ni plačana. Zbornica preko svoje pravne pisarne poskrbi, da je storitev plačana. Zbornica se živi od deleža pobranih davkov od storitve. Zbornica seveda predpiše kdo je lahko mojster in kdo ne sme več opravljat dejavnosti. Ker se pobirajo davki, gre mojster iz prve zgodbe lahko v zasluženo penzijo.
Sekcija instalaterjev-energetikov
1000 Ljubljana, p.p. 2350, Celovška 71, tel. 01 58 30 540, 01 58 30 500, faks 01 58 30 599
URL: http://www.ozs.si E pošta: janko.rozman@ozs.si
INFORMATIVNE CENE ZA STROJNE INŠTALACIJE

64 Montaža stenskega bojlerja do 120L kos 160,00 €
65 Montaža stenskega kombiniranega bojlerja do 120L kos 200,00 €
to je na primer priporočena cena za pršraufat bojler na steno!
Kak pa s čim pa je odvisno od ponudnika na predračunu,pritrdilni material pa ddv pa ostale malenkosti ,kak pršlepat pa šraufi dibli pa ventili itd.... in ostale zadevščine.
Sedaj pa mi rečite kolko naših mojstrov se drži teh smernic?
V tujini na primer 5 ponudb: najvišja in najnižja po ceni takoj odpadeta iz izbora, pri ostalih pa ne samo cena ampak vplivajo tudi reference,razlike v ceni pa se merijo v par procentih,ni dopinških cen .

dragoF, zakaj pa misliš da yaki ni tega naredil?
Če dobro prebereš njegov dopis boš videl da je sedaj yaki star tam okrog 50 kako leto gor ali dol, parcelo kupil z dem.To je pa bilo okrog na uč pred 2002 in je bi takrat star 27 let In kaj misliš kolko so od takrat poskočile cene materiala in kolko se je od takrat menjalo mišljenje ljudi?
Težko je tukaj reči kdo ima bolj prav. V bistvu gre za paradoks, ko dva gledata isti list iz raličnih strani. Eden trdi, da je list bel, drugi pa, da je rumen. Pozabljate pa, da smo iz socializma zavestno prešli v kapitalizem. Problem je, da pri nas trg ne deluje. Ne izloča tistih, ki slabo opravljajo svoje storitve ali jih zarčunavajo nadpovprečno. Tudi drži, da je veliko ljudi izgubio svoje službe, potem so pač ustanovili sp in delali po svojih zmožnostih glede na izkušnje in znanje. Sicer pa kapitalizem na eni strani nudi bogatenje, na drugi pa bedo. Se bo moralo zamenjati nekaj generacij, da bo tako kot mora biti.
Vsak ima po svoje prav, kot si lepo opisal, Mirator! Mene moti predvsem to, da mojstri ne sporočijo (pravočasno), da jih ne bo in jih zastonj čakaš, kar je nespoštljivo, saj je moj čas prav toliko vreden kot njihov. O cenah ne bi več pisal, ker v informacijski dobi ni težko ugotoviti, kakšne so povprečne cene za katero storitev.

P.S.: Vodovodarja sem pa že dobil.
1 2
Iskanje po temi