Objave: 1422
Teme: 0
Ocena:
20
Ne vem, zakaj EPS ne bi bil OK.
Z 10 cm EPS boš verjetno težko prišel skoz, bo predebelo, ker bo verjetno potrebna tudi izravnava.
Objave: 1478
Teme: 16
Ocena:
37
Saj si sam našel primerno izolacijo. Čeprav so spodaj neogrevani prostori, vseeno nimajo sami po sebi nikoli minusa kot je lahko na drugi strani fasade, tako da v extreme spet ni treba it. Razlika temperatur pa poganja toplotni tok - izgube.
Dale bi se seveda izračunat tudi te izgube, ampak - škoda časa. Nabavi to in veselo na polaganje.
Objave: 49
Teme: 14
Ocena:
0
@Fantocci2..hvala tudi tebi z vprašanjem...kakšno razmerje naj uporabim izolacija - estrih?
Ocena:
37
5.10.2021 ob 13:26
(*Zadnja sprememba objave: 5.10.2021 ob 13:31 uporabnik Fantocci2.)
Zakaj bi računal to razmerje? Saj nimaš izbire: izolacije boš dal toliko, kot je lahko daš. Pri 100kPa imaš dovolj rezerve.
Imaš določeno največjo višino celote (praviš 17cm), ostale debeline materijalov pa tudi veš. Za estrih rezerviraj 5-6cm iznad čepkov, če bo klasika. Samorazlivni je tanjši, ampak precej dražji.
Koliko ti potem ostane za ta Neopor?
P.S. Je teh 17cm samo do vrha estriha ali celota skupaj s finalno oblogo? Tudi na to je treba pazit.
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Preveri najprej ravnost sedanje plošče.
Sonce naj sveti vsak dan!
Objave: 49
Teme: 14
Ocena:
0
@Hanzi..preveril. Sicer malo visi (na 4m cca 2cm), ampak sem vzel najnižjo točko izmere(17cm). Tam kjer visi imam pa 19cm.
Objave: 12051
Ocena:
27
zakaj bi to ogrevanje delal če pa delaš NOV estrih? Daš klasiko v estrih in je? izgubiš... 5mm? Koliko pa privarčuješ finančno? Da o plusih klasike ne govorim... in minusih teh sistemov...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Objave: 12051
Ocena:
27
No ja... ampak... zakaj ta sistem? Estrih itak delas?
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Ocena:
37
6.10.2021 ob 08:54
(*Zadnja sprememba objave: 6.10.2021 ob 09:34 uporabnik Fantocci2.)
Tudi jaz mislim, da ne rabiš nobenega posebnega samolepilnega sistema, ki je sigurno tudi dražji od navadnih plošč.
Jaz bi dal navadne tanke plošče, ki na sebi nimajo nobene izolacije - samo čepki, itak bo Neopor spodaj. Višine imaš dovolj, tudi če bo samo 8cm tega Neopora, ne bo nič narobe. Estrih pa kot sem rekel - manj kot 5cm ne sme bit, pa ziher ne bo počil. Itak ti bodo estriharji zarezali dilatacije na neka mesta. Tlačna trdnost 100kPa izolacije pa je tudi polna kapa.
Izgube boš imel tudi skozi stene v klet, kjer pa nimaš vmes nobene izolacije.
Torej mislim, da te skrbi nepotrebno. Mene bi bolj skrbelo, kako bodo ti 15cm štafli nosili težek betonski estrih, česar jim do sedaj ni bilo treba. Zaprl jih boš v beton in plastiko, kar niso dobri pogoji za les, ki rabi ob sebi prezračevalne kanale. Preglej v kakem stanju so in vprašaj še kakega statika za mnenje. Če bi se ti preveč upognili, pa bi to res lahko bil dodatni razlog za razpoko estriha. Ampak v tem primeru itak nimaš kaj naredit - estrih odebelit in s tem še povečat njegovo težo tudi ne zveni dobra ideja, imaš začaran krog.
Naj torej še statik glede na gostoto postavitve teh štaflov in vse obremenitve na njih poda svoje mnenje. Morda bo priporočil suhi estrih, v katerega se tudi lahko da talno gretje.
Objave: 51
Teme: 7
Ocena:
0
Pozdravljeni,
da izkoristim temo.
Prenavljamo hišo (K+P+M). Kletni prostori so ogrevani v polovici celotne površine. Mansarda bo zaenkrat neogrevana (bo pa nova streha in ustrezna izolacija ostrešja)
V pritličju bomo dali talno gretje. Skupna višina ki je na voljo je 8 cm. Kaj svetujete (predvsem zaradi zvočne izolacije, ter tudi toplotne nad neogrevanimi prostori).
Prebral sem, da je najbolje uporabiti samorazlivni estrih ( dovolj naj bi bilo celo 4 cm za talno gretje). Kaj bi vi dali spodaj na AB?
Ob stiku s steno pride trak potem bi sledila PE folija, na njo 3 cm EPS 100 (ali 3cm XPS?), nato termosilent in (nato še PE, zaradi samorazlivnega tlaka?), votle sistemske plošče in nato samorazlivni tlak? Je vrstni red ok?
Bi mogoče namesto eps ali xps dali tervol (3cm)?
Če bi se odločili za termosilent + alu folijo (v delu kjer kletni prostori niso ogrevani), bi bilo potem nujno dajati tudi PE folijo zaradi samorazlivnega tlaka?
Prosim za pomoč in nasvete
Hvala