PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Primerjava TČ in plin

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ma kake TČ, in zaradi njih povecava omrežnine ipd....ne bluzi_bi pa znali el. avti štalo nrdit, to bo še veselica...
Za nizkoenergijske objekte ogrevanje s TČ res ni problematično. A zadnja leta je trend, da si folk namešča sončne elektrarne na energetsko potratne koče in potem vse skupaj ogreva z visokotemperaturnimi TČ ali celo elobloki. To pa že brez električnih avtov pozimi pretirano obremenjuje elektroenergetski sistem.
Trance0, no.no...Ali nismo že prežvečili, ali se TČ izplača na potratnih stavbah? Še hitreje se amortizira, kot na nizkoenergijskih objektih. Rezerve v proizvodnji elektrike je ponoči še veliko. S pametnim omrežjem pa še več, celo podnevi. S tako ceno električni avtomobili še dolgo ne bodo problem.

Menda se elektrogospodarstvo prilagaja potrošnji. Netometering je itak v rokah politike.
Sam problemov ne vidim. Vse skupaj čudežno ureja cena.
Ni problem v trenutni ekonomiki lastnikov TČ energetsko potratnih koč. Problem je, ker pametna omrežja ne bodo zastonj. Ravno to čudežno urejanje cene, kot temu praviš ti, bo na koncu po žepu udarilo vse.
V vseh državah, tudi pri nas, je elektrika socialna kategorija. Osnovna poraba je povsod zaračunana približno enako, višja bo pa več. V to, količinsko smer gredo pametna omrežja, kot tudi v koriščenje izven konice. Tehnologija sploh ni draga. V bodoče kaže, da bodo večji porabniki - n.pr. avtomobili, elektro kotli, druga uporovna gretja, plačevali več. Neto metering je tudi v luftu. TČ pa ni kak velik porabnik, zato se zaradi nje ni treba metati na trepalnice. Razmerja med cenami različnih energentov so vedno več ali manj v približno enakih razmerjih. Torej, draži se vse, le trenutno je nekaj ceneje.

Da bi se zato sekiral? Pogosto menjal energent? Ne. Dobro se je kaj naučiti od Stritarja - o svetobolju.

Naučil sem se pa nekaj: vedno sem kupoval čim cenejšo, a ne najslabšo tehnologijo, tako pri olju, peletih, kot pri drveh. Tudi na TČ ciljam približno enako. Ko se na dolgi rok pojavi ugoden energent, je dobro, da je stara tehnologija amortizirana, ali celo odslužena.
Bomo videli, je rekel slep. Koliko stanejo "pametna" omrežja, se mi sploh ne sanja. Sigurno pa bo potrebno praktično povsod ojačati NNO, kar pa gotovo ne bo zastonj. Najbrž je pa to itak neizbežno ne glede na to, ali se bodo vsa gospodinjstva ogrevala na štrom ali ne. V Nemčiji gospodinjstva plačujejo bistveno višjo cene elektrike, odkar so prešaltali na "zeleno" energijo.
...ampak to zato, ker je kWh zelenega štroma pač dražji (in se subvencionirana cena prenese na ostale porabnike, delež drage zelene energije je pri njih pač večji kot pri nas). Dvomim, da ima njihova višja cena štroma v tem trenutku kaj dosti veze s pametnimi omrežji.

Sicer, glede pametnih omrežij v bistvu ne dvomim zgolj v eno stvar: da nas bo elektroenergetski lobi na suho od zadaj.
Zeleni lobi nas bo pa še z vseh ostalih strani na trdo...
"trance0

Torej okoli 7 EUR na mesec omrežnine, res hud denar. V glavnem gre za skoraj zanemarljiv letni strošek. Jasno je absolutni znesek edino, kar je vsaj zame pomembno. Relativno je pač lahko tudi 50 centov v določenih primerih velik delež porabe"

Ta strošek je navadno še nižji. 

Za odjem do 15.000 kWh znaša (na mesec):

Ljubljana: 3,81 Eur+ddv
Celje: 2,3 Eur + ddv
Maribor: 3,95 Eur + ddv
Murska sobota: 5 Eur+ddv
Domžale: 5,97 Eur + ddv
Kranj: 2,4 Eur+ ddv
TČ v izoliranih stavbah res nima velike trenutne porabe (torej govorim o TRENUTNI moči). Pri TČ v neizoliranih je seveda že čisto druga zgodba...

Za ene in druge pa velja, da vseeno naklepljejo veliko kWh, ker pozimi delajo po 12 do 18 ur na dan.
Indukcija ima na primer trenutno (ali instalirano) moč precej višjo, ampak kljub temu na letnem nivoju ne predstavlja velikega porabnika, ker jo večina ljudi uporablja eno uro ali manj na dan.

Recimo situacija pri meni po 5-6 letih, odkar sem montiral števec za vsako fazo posebej:
L1:   4601 kWh
L2: 14152 kWh (na tej fazi je TČ)
L3:   3653kWh

Indukcija je na L1 in L3. Naj povem, da so vse faze po instalirani moči porabnikov zelo dobro uravnotežene, sem lastoročno poskrbel za to. In moja TČ je 5kW mlinček v pasivni hiši, pa je kljub temu naklepala ranga 4x več kWh na svoji fazi.
In to je tisto, kar šteje, ko se moji TČ prištejejo še vse druge TČ na recimo isti trafo postaji. To več niso majhni porabniki.
In kot že rečeno, pravi val se bo začel šele z el. vozili, ki se bodo ravno tako polnili po 10 in več ur na dan z večjimi tokovi od TČ.
Sončnice nas tu zaradi njihove neugodne časovnice (največja proizvodnja takrat, ko jo najmanj rabimo) ne bodo reševale.
Nekateri se tega zavedajo, drugim je pač vseeno. Tako je bilo in vedno bo. Je pa naloga države, da te stvari ureja smiselno. To pa naša trenutno ne počne.
Se strinjam. Naša država veselo kuri kolm in dela štrom. Ti in jaz problema porabe ne bova rešila, v kakršnekoli osebne rešitve naju bo prisilila zgolj cena posameznega energenta. Ker sem že dolgo na svetu, v nobeno tehnologijo ne vlagam več kot optimum (minimum?), skoraj vedno se mi popolnoma amortizira tehnologija ogrevanja. Realno se kaj več ne da, ker ne moremo predvideti obnašanja politike, ne zgolj energetskih lobijev.

Kaj bo z električnimi avtomobili, bo še zanimivo. Menda se nekaj dogaja celo z vodikom.

Še nekaj. Ko bi bilo politikom res za okolje, bi bila cena goriva za ladje, avione in avtomobile enaka. Poraja se mi grda misel, da je vsa elektrifikacija vozil namenjena zgolj zmanjševanju arabskega vpliva na svetu. Spet politika...
Kolm v Šoštanju od sredine aprila malo kurijo. TES6 dela v stanju pripravljenosti. Vode je v maju več kot dovolj. Vodne delujejo maksimalno. Praktično ves mesec je proizvodnja elektrike v Sloveniji zelo zelena, na kWh samo nekaj več kot 100g/kWh. Onesnaženje, ki ga naredi električni avto, ki tanka to elektriko je okoli 15g/km.  Bencinski ali dizel avtomobili pa samo nekateri modeli (seveda mali avtomobili) dosegajo 100 g/km. Vodik kot uporabno gorivo v avtomobilu pa verjetno ne bom doživel. Pri 60+ ni več veliko časa.  Razvoj vozil, izdelava vse polnilne infrastrukture bo še trajalo. Poleg tega pa vsa proizvodnja vodika zopet temelji na elektriki. Mogoče si pogledate filmček na strani društva Dems kaj bolj onesnažuje.
Ontopic:
~~~~~~~~~~~~~~~~
Čeprav nisem zagovornik elektrifikacije vsega, se strinjam z ostalimi, da če res želiš plin, vzemi plinsko jeklenko za kuhanje, za ogrevanje v dobro izolirani hiši pa TČ.
Dve jeklenki na leto (45€?) je še vedno precej ceneje kot 80€/leto za to da imaš priključek za plin.

Dejansko so tudi z dimnikarji in pregledi peči stroški, s katerimi bi se lahko s TČ ogreval kar nekaj mesecev.

Offtopic:
~~~~~~~~~~~~~~~~
Če je bilo v maju hidroenergije več kot dovolj, ne pomeni da je bo vedno dovolj. Če se narod masovno ogreva direktno na štrom ali prek TČ in zaradi šparanja nima niti dimnikov, jo mora biti vedno dovolj. Tudi februarja 2021, ko je bilo rekordno mraz (10 dni povprečno pod -5°C), vodostaji rek pa na nuli. Takrat emisije niso bile ravno tako spodbudne in TEŠ je delal na polno.

Tudi ni res, da TČ in ostala električna ogrevala (tu govorim tudi v podjetjih, ne samo v gospodinjstvih) nimajo vpliva na omrežje, vse skupaj se pozna. V slovenji nekje 18 MW dodatne porabe za vsako stopinjo pod 15°C zunanje temperature . Z leti se povečuje.

Verjetno bi bila tu smiselna progresivna lestvica zaračunavanja elektrike. Na ta način več plačajo potratni porabniki (npr. TČ v starih neizoliranih hišah) in uporabniki elektirčnih vozil - ki so sicer tako ali tako oproščeni trošarin na bencinu, ki jih plačajo vsi ostali normalni ljudje.
Pametnjakovič:

"Čeprav nisem zagovornik elektrifikacije vsega, se strinjam z ostalimi, da če res želiš plin, vzemi plinsko jeklenko za kuhanje, za ogrevanje v dobro izolirani hiši pa TČ.

Dve jeklenki na leto (45€?) je še vedno precej ceneje kot 80€/leto za to da imaš priključek za plin"

V kolikor bi zemeljski plin uporabljal samo za kuhanje, V Ljubljani ne fiksnega dela. Do 2.000 kWh/leto ni ni fiksnega dela, potem potem pa je 3,8 Eur+ddv.
1 2 3
Iskanje po temi