![]() |
|
Primerjava TČ in plin - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Primerjava TČ in plin (/showthread.php?tid=79924) |
Primerjava TČ in plin - jurekz - 10.3.2021 Pozdravljeni! Pripravljamo se na projektiranje hiše, pa sem pri preračunavanju stroškov ogrevanja/kuuhanja. Torej, boljša polovica raje kuha na plin, kot na elektriko (indukcijo). In sem se začel spraševati, če bi že mesečno plačevali naročnino na plin, ali se mi ga splača uporabiti tudi za ogrevanje? Torej: če uporabim SAMO elektriko (in prpepričam boljšo polovico v indukcijo), potem me vse skupaj stane: * toplotna črpalka ?? € * zalogovnik (a ga potrebujem) xx€ * bojler (kombinacija elektrika/kolektorji/toplotna) xx€ * indukcija 800-1000€ * 3-fazni priključek * mesečna poraba xx€ * kaj še? Če grem samo na plin: * plinska peč xx€ * mesečni priklop za plin xx€ * mesečna poraba xx€ * plinski šporhet 600€ * letno serviser in dimnikar * bojler ? * zalogovnik ? * še kaj? Hiša bo cca 140m2 v pritličju in 50m2 klet. Fasada 15-20 cm. Koliko se sploh zdaj daje? Rekuperacija. Kakšne številke moram v to svojo kalkulacijo vpisat? RE: Primerjava TČ in plin - roto32 - 10.3.2021 Veliko dejavnikov vpliva na to... Recimo da si doma v Novem mestu in boš dal 18-20 cm grafitnega stiroporja. Povprečni račun za elektriko ( talno ogrevanje, ogrevanje SV , gospodinjstvo) bo približno 100 € +- 10 €. Plin bo skupaj s servisom in dimnikarjem približno 100-120 € na mesec (ogrevanje, ogrevanje SV, kuhanje) + elektrika vsaj 50 € na mesec. Stroški nabave in vgradnje primerljive plinske peči ali pa TČ zrak-voda bodo tam tam (z bojlerjem in zalogovnikom). Lahko je to 7000 € ali pa 13000 €. Odvisno kaj boš izbral. Sam sem na strani TČ. RE: Primerjava TČ in plin - kadotr - 10.3.2021 Glede cen energentov in izkoristka poglej "Cene energentov". Kljub temu, da nekateri na tem forumu dlakocepijo v procente, se na te podatke lahko dovolj zaneseš. Prav velike razlike pri kuhanju na indukcijo in na plin ni, je le stvar navade in prilagoditve, malce tudi trme. Kako se bodo cene energentov gibale v bodoče, je tudi precej jasno. Razmerja med cenami so vedno več ali manj vedno ostala enaka, če ne takoj, pa generalno. Napredek pri toplotnih črpalkah je mnogo večji, kot pri izkoristkih drugih energentov. Ni nepomembna politika, ki po letu 2025 planira ukinjanje tako kurilca, kot plina pri nogovradnjah, to bodo regulirale predvsem cene. Kaj dosti izbire nimaš... verjetno ostane le TČ...ali drva, če se ti da za=bavati z njimi. Glede cen energentov in izkoristka poglej "Cene energentov". Kljub temu, da nekateri na tem forumu dlakocepijo v procente, se na te podatke lahko dovolj zaneseš. Prav velike razlike pri kuhanju na indukcijo in na plin ni, je le stvar navade in prilagoditve, malce tudi trme. Kako se bodo cene energentov gibale v bodoče, je tudi precej jasno. Razmerja med cenami so vedno več ali manj vedno ostala enaka, če ne takoj, pa generalno. Napredek pri toplotnih črpalkah je mnogo večji, kot pri izkoristkih drugih energentov. Ni nepomembna politika, ki po letu 2025 planira ukinjanje tako kurilca, kot plina pri nogovradnjah, to bodo regulirale predvsem cene. Kaj dosti izbire nimaš... verjetno ostane le TČ...ali drva, če se ti da za=bavati z njimi. RE: Primerjava TČ in plin - firbčna - 10.3.2021 kadotr, povej kaj več o tej politiki glede plina po 2025, kje si to prebral? RE: Primerjava TČ in plin - kadotr - 10.3.2021 Kje prebral? V energetskih planih, ki jih pripravlja ˝oblast˝, se predvideva prepoved nove vgradnje naprav na fosilna goriva, torej plin in kurilca, seveda tudi na kolm, za že vgrajene pa med vrsticami plan večjih trošarin ter na vse skupaj davka, tako, da bo vsakega posebej minilo, da bi se še s tem ogreval. Menda po evropskih smernicah. Teh novic je povsod vse polno, tudi tukaj je v špilu leto 2025. Za polena in pelete je že zunaj Uredba v Ur. l. 46/2019. Za lažjo izbiro toplotne črpalke je na voljo EU direktiva o f-plinih št. 517/2014, ki začne veljati z letom 2025, ki prepoveduje plin R410A, torej ti zaenkrat ostanejo v konkurenci le toplotne črpalke v split izvedbi do 8 kW ter močnejši monobloki, vse le s plinom R 32. Kak monter me utegne spljuvati, a predpisom se ne bo dalo ubežati. RE: Primerjava TČ in plin - BojanF - 10.3.2021 Konkretno je prepoved vgradnje kotlov na fosilna goriva v novih enostanovanjskih stavbah predvidena v Zakonu o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije, ki je v pripravi. Prepoved naj bi začela veljati 1.1.2023. Mislim, da plinski priključek na neki novogradnji itak nima posebnega smisla. Poraba energije za ogrevanje bo v takšni stavbi tako majhna, da ne bo upravičila fiksnega stroška plinskega priključka. Samo za kuhanje lahko uporabljate tudi plinske jeklenke. Iz istega razloga tudi ne potrebujete močnejšega priključka za elektriko, četudi vgradite toplotno črpalko. Potrebna električna moč za ogrevanje ne bo bistveno večja od ostalih močnejših gospodinjskih aparatov. Je pa res, da pritlična stavba takšne velikosti ni najbolj energetsko učinkovita oblika. Pa tudi izvedbeno bodo dodatne komplikacije zaradi delne podkletitve. RE: Primerjava TČ in plin - Turbo - 10.3.2021 Svetujem iz lastnih izkušenj. Hišo in toplo vodo ogrevam s TČ, boljša polovica pa kuha s plinom iz plinske jeklenke. Izven kurilne sezone za ogrevanje 300 l bojlerja porabim med 8 in 9 EUR mesečno, sedaj pa si izračunaj v kolikšnem času boš dobil notri investicijo v sončne kolektorje. Ker želi tvoja 'boljša' polovica kuhati na plin pa imaš opcijo, da si poleg TČ omisliš kuhanje na plin iz jeklenke (cca 21 EUR/pol leta). Ker si šele v načrtovanju lahko načrtuješ, da jeklenka ne bo jemala prostora v kuhinjskih omaricah, ampak bo v sosednjem prostoru. Jaz imam čez 10 cm steno narejeno luknjo, jeklenko pa v omari na hodniku. Vmes pa je čisto običajna gumijasta cev za plin (oranžne ali modre barve). RE: Primerjava TČ in plin - xavi - 11.3.2021 Ko enkrat izkusiš kuhanje na indukciji, potem vidiš da je kuhanje na plin rahlo primitivna zadeva. Tudi za kempiranje sem si nabavil indukcijo, ker je bistveno hitrejša, elektrika v sklopu pavšala, pa še veter ti ne more odpihnit energije tako kot pri plinu. Doma pa tudi ni tistega slabega občutka, da bi bilo z bombo kaj narobe. Sam sem jo sicer menjal približno na mesec in pol, pa nismo pretirano kuhali. Tudi poceni niso ravno. RE: Primerjava TČ in plin - duc - 11.3.2021 Očitno, da bolj malo kuhaš, predvsem bolj komplicirane jedi. Z nobeno današnjo indukcijo ne dosežeš toliko fine in takojšnje nastavitve "ognja". Seveda pri hitrosti zmaga indukcija, to pa je tudi vse. Plin v jeklenki pa je najdražji energent. RE: Primerjava TČ in plin - kadotr - 11.3.2021 Kdor menja bombo na mesec in pol, kuha kar veliko. Toliko. Pri kuhanju na indukcijo se je pač treba prilagoditi (za trmaste ni), ni jedi, da se ne bi dala pripraviti. Pogoj je le ustrezna posoda, s kakimi tankimi emajliranimi lonci zna biti problem. RE: Primerjava TČ in plin - xavi - 11.3.2021 (Očitno, da bolj malo kuhaš, predvsem bolj komplicirane jedi. Z nobeno današnjo indukcijo ne dosežeš toliko fine in takojšnje nastavitve "ognja". Seveda pri hitrosti zmaga indukcija, to pa je tudi vse.) Ravno hitrost reagiranja na spremembe temperature je največja prednost indukcije, pa še kakšne druge prednosti bi se našle. Vendar, vsake oči imajo svojega malarja. problem so samo piskri, če si imel prej pregrešno drago Zepter posodo, je pri indukciji neuporabna. RE: Primerjava TČ in plin - trance0 - 11.3.2021 Citat:BojanF To je posledica debilnosti politikov in njihove kvazi zelene politike. Zato se potem pojavljajo tudi nesmiselni nasveti, naj se uporablja plinske jeklenke z butanom namesto veliko bolj elegantnega plinovoda. Kot sem že večkrat napisal pa bom še enkrat, zares obnovljiva in trajna je le neumnost ljudi. RE: Primerjava TČ in plin - Energetik81 - 11.3.2021 Citat:Očitno, da bolj malo kuhaš, predvsem bolj komplicirane jedi. Z nobeno današnjo indukcijo ne dosežeš toliko fine in takojšnje nastavitve "ognja". Seveda pri hitrosti zmaga indukcija, to pa je tudi vse. Ti še nisi kuhal na indukciji? Ravno z indukcijo lahko zelo fino nastaviš na vsaj 9 različnih stopenj, izklopiš pa jo dejansko z 1 pritiskom. Smo celo mojo mladost kuhali na bombo, pa nekako ne vidim dodane vrednosti, da sem nastavil pravilno moč, sem gledal pod posodo velikost plamena in nikakor nisem mogel nastaviti vsaj 9 različnih stopenj. Sedaj na indukciji tudi natančno vem, kaj kakšna stopnja pomeni, medtem ko je bilo to na plinu vsakokrat poskušanje. Sedaj vodo za makarone zavrem na P, ko ji stresem notr zmanjšam na 6 in čez 1min na 2, in točno vem, da na 2 ne bo skipelo. Da ne omenjam, koliko toplote gre pri plinu za brez veze v luft, tudi pri velikih posodah, kaj šele pri malih. Pri mali đezvi je šlo dejansko večina mimo, samo del v đezvo. Na indukciji voda v đezvi zavre še preden odprem posodo s kavo in vzamem žličko. Edina prednost plina, ki jo vidim je, da tam lahko premetavaš lonce po štedilniku brez bojazni, da bo steklo počilo. Pa da dela tudi ko zmanjka štroma. RE: Primerjava TČ in plin - trance0 - 11.3.2021 Da dela tudi, ko zmanjka štroma, sploh ni tako nepomembna prednost! RE: Primerjava TČ in plin - Energetik81 - 11.3.2021 V ta namen (1-2x letno) imam v shrambi camping gorilnik... V najslabšem primeru pa imam 2 vreči oglja in roštilj... Ne bi se zato ves čas zafrkaval s plinskim štedilnikom. |