PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave potreben presek kabla

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Seveda so bo pregrevalo. 1.5mm2 je namenjeno za razsvetljavo, ne za moč. Rabiš nov kabel in tokrat ne ponovi napake tistega, ki je šel prvič polagat to žičko. Daj 6mm2, kot so ti že predlagali.
Si kdaj potipal, kako se segreje kabel podaljška, če nanj priklopiš 2kW kalorifer (to je 8.7A)? Presek takega podaljška je ponavadi 1 ali pa 1.5mm2, nikoli več.
Nisi napisal dolžine tega kabla? V garaži imaš verjetno še kak drugi porabnik. 

Pri daljši dolžini kabla bo padec napetosti velik, kar pomeni da bo, če se sploh bo, avto polnil z nižjo močjo. To pa pomeni da se bo avto manj napolnil. Pa tistih 150km v 10h kar pozabi da se bo napolnil za toliko.  Bolj realno je za enih 80 do 100km. V hudi zimi še to ne. Razen če ne boš kaj veliko ogreval.

Jaz bi vsekakor šel v menjavo, oziroma napeljavo novega voda do garaže. 

Aja ali imaš to hišo ali kakšno garažo v bloku?
BTW, jaz sem za polnilno postajo (ki je še nimam, ravno tako ne avta) pripravil trifazni 6mm2 kabel. Ko že enkrat polagaš je cena kabla še najmanj.
Nekoč so dajali tudi 6cm EPS na fasado in je bilo takrat "dovolj"... glej v prihodnost. Kdo ve, kakšne postaje in avti bodo čez desetletja.
Citat:Pri daljši dolžini kabla bo padec napetosti velik, kar pomeni da bo, če se sploh bo, avto polnil z nižjo močjo. To pa pomeni da se bo avto manj napolnil.

To načeloma ni res. Saj ne polniš baterije z omrežno napetostjo. Polnilnik v avtu natančno regulira enosmerni tok in napetost na bateriji za potrebno moč polnjenja.
Če bo na vtičnici padec napetosti zaradi kabla, bo polnilec za isto moč pač iz mreže potegnil večji tok, seveda do neke omejitve, kot praviš 10 ali 13A?
Meni šunko polnilec jemlje konstantno iz omrežja 9,5A. Ker je omrežje slabo niha, napetost, posledično je pa moč polnjenja manjša. Enosmerni tok in napetost pa avto že naredi tak kot mora biti iz tistega kar ima na voljo.

Če je napetost prenizka pa polnilnica vrže ven. To se ponavadi zgodi ob vklopu kakšnega večjega porabnika.
Hi,

Imam priključnega hibrida (11kW)..in mi polnjenje na 220v ni zneslo nit za tega (mala baterija - večkrat polnjenje). Sedaj pa še VW id.3 (58kW). 3 fazna polnilna postaja je "obvezna" ..za neko normalno in udobno polnjenje.
Ker imam 2.. sem si omislil polnilno postajo za 2 ..kljub temu da priključni hibrid ne zna polniti 3 fazno)

lp
M
Točno tako:
Citat: Meni šunko polnilec jemlje konstantno iz omrežja 9,5A. Ker je omrežje slabo niha, napetost, posledično je pa moč polnjenja manjša. Enosmerni tok in napetost pa avto že naredi tak kot mora biti iz tistega kar ima na voljo.

Če je napetost prenizka pa polnilnica vrže ven. To se ponavadi zgodi ob vklopu kakšnega večjega porabnika.

Tok je od kapacitete akumulatorjev, ki pa je določena z močjo elektro avtomobila.
Če računamo, za EA moči 40 kW, na tok polnjenja 10C, potem bi se pri izpraznitvi akumulatorja do 50% izšlo z varovalko 13 A, za večje moči pa bi že bil potreben trifazni priključek.
Hvala vsem za predloge, komentarje in izkušnje!

Garaža je poleg hiše, zunaj, neogrevana. Drugih porabnikov v garaži trenutno ni. Oklepam se še na izkušnje prijatelja, ki že 1 leto uspešno polni avto na tak način, kot sem ga opisal.

Glede gretja kablov: ja, dejansko sem opazil, kako se segreje kabel od Karcher sesalca.

Glede napeljave: bom upošteval nasvet 5x6mm2, če se odločim za novo napeljavo, kar se verjetno bom. Res ne bi rad bil na "meji" in da bi me skrbelo ali bo kaj zagorelo ponoči ko se bo avto polnil z maksimalnim tokom.

Glede na mojo povprečno porabo bi sicer navadno 13A polnenje zadostovalo. Če privzamem 18kWh / 100km, bi moral dopolniti 9kWh, kar pri 13A in 220V z lahkoto opravi čez noč (tudi če polni s precej manjšim tokom).

Hvala!
Tistih 13A in 1,5 mm2 je bolj mišljeno za občasne obremenitve, nikakor pa ne za neko 12 urno obremenitev pri polnjenju el. avtomobila.

Še posebej pa se ne bi s tem igral z neko staro instalacijo, slabimi kontakti in oksidiranimi vodniki.....
1 2 3
Iskanje po temi