PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Integracija TČ v obstoječ sistem?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni vsi skupaj. Bom izkoristil kar obstoječi post, da se pridružim z mojim izzivom. Na obstoječi sistem za ogrevanje z radijatorji bi rad priklopil TČ. Obstoječi sistem bi rad pustil v funkciji saj je uporaben (peleti + drva).
Imam zalogovinik 800 L + 200L znotraj potopljen bojler za sanitarno vodo. Zadeva se ogreva s peleti + drva. Objekt ima cca 260 m2 (2 etaži) srednje izoliran, okna starejša. Imamo samo en vod. Trenutno skurimo cca 3 T peletov in 12 m3 drv.
Rad bi dodal v sistem TČ (Hitachi monoblok 14 kw). 
Vprašanje je, kako bi ga bilo najbolj ekonomično vezat. Preko zalogovnika ali kar direktno na DV in PV. V primeru, da je direktno vezan kakšne ventile uporabit, da če zakurim pelete ali drva mi ni potrebno zapirat ventilov. 
SV še vedno ostaja vezana na zalogovnik. Iz TČ bi peljal za gretje sanitarn vode direktno na zalogovnik. Različni mojstri imajo različne pristope. Nekateri bi radi vse zamenjali Big Grin  v primerih, ko TČ  nebi folgala bi dodatno uporabil obstoječo peč. Večino časa rabim DV 43-45 C.
Prilagam skico sistema (upam da je razvidno kaj in kako). Z barvo sme označil kaj bi dodali v sistem (TČ in povezavo na kaj).
Vsak nasvet dobrodošel!
Pozdravljen sotrpin, imaš podoben problem kot jaz samo v malo večjem merilu. Ja vsi ponudniki bi ven zmetali dobro delujoče starejše sisteme in te ogulijo z nedorečenimi novotarijami ki se slišijo zelo inn/kul v končni fazi pa nobena TČ razen dvostopenjskih ne zadovolji potrebam pri radiatorskemu ogrevanju. Monoblok ki mi ga ponujajo ima pri +7 in željeni vodi v sistemu +555c COP 2,1 pri - 7 pa že 1 in začne žgat električne grelce (če jih imaš) da bi delala pri -25°C pa malo "morgen"
Boš dobil od forumskih strokovnjakov polno idej.
Srečno.
Zamot1....teb res ni jasno nič....Če ti rabiš pri +7 55 stopinij vode potem tč ni zate. Tudi 10 kompresorska ne. Ampak pomoje niti ne veš kaj je fora ogrevanja s tč.

Ogrevanje s tč je popolnoma drugačno kot z drvmi in peleti. S tč se ogreva objekt 24 ur na dan konstantno s čim nižjim dvižnim vodom.

Sam imam 240m2 neizolirane bajte (samo nova okna) in več kot 45 stopinj v radiatojih letošnjo zimo pri -13 nisem potreboval. Od oktobra pa do konec aprila sem pokuril 950 eur elektrike za ogrevanje in sanitarno vodo. Prej 20m2 drv. Trenutno pri +7 gre 32 stopinj v radiatorje. Zakaj bi ti tč gnal na 55 stopinj ne vem. Tudi za sanitarno vodo je to že veliko. 47 je popolnoma dovolj.
Sem samo napisal kakšno TČ mi ponujajo in je ne rabim, v postih nazaj pa je napisano kaj rabim pri kurjenju z peleti za moj primer.
Eni samo iščete da lahko pljuvate čez komentarje.
Brez veze. Zbogom.
Mene skrbi koliko je še takih kot Zamot1, ki jim niti dvokopresorske beštije za 12k+ ne bi bile dovolj, ker uspejo s svojim razmišljanjem in logiko "ubiti" še tako močno TČ. Čeprav če bi vse po reglcih naredil, bi mu večino zime verjetno sfolgala tudi ivtjka za 700€ ob pomoči grelcev. Tako pa marsikomu ni jasno, kako pomembne so zadeve kot npr. napačna hidravlična vezava, premali radiatorji, ogrevanje le del dneva, obtočna na min. in pomanjkanje izolacije, čeprav kot sisekmisek dokazuje, to zadnje daleč od tega da je nerešljiv problem, če vse ostalo štima...
77mitja... Hitachijev monoblok veži normalno na zalogovnik kot vsak drug ogrevalni vir, njegovo krmilje pa izkoristi za vodenje mešalnega kroga v primeru kurjenja.
Bolje, enostavneje in učinkoviteje ne gre.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Zamot1....tvojo bajto popapca skoraj vsaka tč z ustrezno kw. Imaš malo m2, dobro izolacijo napisal si da imaš velike radiatorje. Najbolj pomembno je, da si dobiš mojstra ki je seznannjen z malo bolj kompleksnimi vezavami in kombinacijskimi sistemi. To niti pod razno ni samoumevno vsakemu tč mojstru. Zmeni se z Sassapo in boš videl kje si.

Inverter ali on-off tukaj ne igra vloge. Igra samo vlogo kateri cenovni razred tč bi rad imel in vprašanje ali boš montiral tč, ki lahko prevzame kurjenje skozi celotno zimo in je potem kurjenje drv in pelet samo vprašanje tvoje volje....ali boš vzel tč, kjer boš v globljem minusu moral kuriti na drva/pelete.

Tukaj se ti pomoje bolj splača vzeti tč, ki ti lahko pokrije celotno zimo, ker investicija ni ne vem koliko dražja.
Glede na Sassapo-vo izjavo bo počasi  moja verzija še aktualna ratala. Obstoječa regulacija preko mešalnega ventila vzdržuje prijetno temp. v prostorih, TČ pa samo polni hranilnik, še bolj enostavno. Minimalen poseg v obstoječ sistem. Kakšna TČ bo to delala je pa od "špage" odvisno.
Pa ne spet v nezavest past. Smile
Pohvalna je tvoja zvestoba 15 let stari Seltronovi regulaciji. Težje je razumeti, zakaj ne narediš sedanjemu času primerno in izkoristiti novo, moderno regulacijo same TČ. Ne nazadnje bi se poznalo pri izkoristku, a to pri tebi ne šteje. Največ šteje, da bo po tvoje, pa čeprav bi se ti utegnil kdo smejati ali čuditi (trmi in starokopitnosti).
zamot1, način priklopa toplotne črpalke si zgleda že našel, ostaja še problem regulacije. Tvojega regulatorja na poznam podrobneje in vsekakor ga zdaj ne bom šel študirat, ampak na prvi pogled zgleda, da nima dovolj HW niti primernega SW, da bi lahko z njim poleg obstoječih stvari upravljal še toplotno črpalko. Tudi, če s toplotno črpalko kupiš nov regulator, ne vidim upanja, da bi ta dva regulatorja uspel povezati tako, da bi si izmenjevala informacije in ukaze. Vsaj ne na način, ki bi bil cenejši od kompletno novega regulatorja.

Te ideje, da bi imel za vsako svoj regulator brez kakršnegakoli medsebojnega sodelovanja, se ne bodo obnesle. Dejansko si imel veliko sreče, da se ti je to približno obneslo pri peči na drva/pelete. Ampak tam je tako, da iz peči pač vedno prihaja voda, ki ima vsaj kakšnih 60 °C, bolj verjetno večino časa vsaj 70 °C, kar je, če ne že kar vedno pa spet vsaj večino časa, dovolj za ogrevanje hiše. Pri toplotni črpalki ni tako. Oz. če boš z njo vedno vodo ogreval tako visoko, bo to zelo, zelo slabo.

Ta obstoječi regulator odstrani in si omisli novega, ki bo upravljal vse skupaj. Ali več njih, ki bodo znali sodelovati. Če bo vse to znal regulator, ki ga dobiš skupaj s toplotno črpalko, in boš s tem zadovoljen, potem je to najboljša rešitev. Drugače pač nekaj drugega, ampak vsekakor precej zmogljivejšega od tega, kar imaš sedaj.

77mitja, a skico sistema si ti dejansko priložil ali o tem samo pišeš? Vidi kdo to? Jaz ničesar takega ne najdem.

Toplotno črpalko seveda lahko dodaš k svojemu sistemu, načeloma se priključi vzporedno k ostalemu, o podrobnostih je pa težko, če jih ne poznamo. Še največja uganka je, kako zgleda tvoj zalogovnik s potopljenim bojlerjem, kje vse ima priključke, kako imaš priključene obstoječe stvari, kaj, če kaj, ima znotraj za usmerjanje vode in podobno.

Aleš
Ne vem bom še enkrat poizkusil razložit delovanje mojega centralnega ogrevanja;
Predimenzionirani radiatorji, mešalni ogrevalni krog, vse ena veja, sobni termostat, vremensko vodena zadeva po nastavljeni krivulji (tako kot pri novejših TČ)  in to mi dela že 15 let BP in ne rabim kitajskih jajc, kaj crkne dobim čez dva dni  Smile.  Da ne delam reklame se ve čigava je ta elektronika. Peč na pelete mi ogreva zalogovnik 1000 lit na 65°C, in deluje dvostopenjsko, zjutraj na mrzlo žge kako uro in pol na ful potem ko se sistem nekako stabilizira pa se moč zmanjša ravno toliko da pokriva izgube skozi izolacijo okna itd... Mešalni je odprt na polno tam nekje pri -8°C, če je več samo malo povečam temperaturo v peči na 75°C, če je manj pa se peč  čez nekaj časa izklopi. Ponovni vklop se zgodi ob padcu temperatur v peči in hranilniku zaradi porabe toplote (izgube).  Regulacija ogrevanja prostorov nima nobenega vpliva na peč ki je vezana na tipalo v hranilniku in se po potrebi vklaplja.
Na Kronotermovi spletni strani je lepo razloženo kako deluje njihova črpalka Adapt, vdržuje neko nastavljeno temperaturo v hranilniku in očitno je to to kar rabim, samo še na lotu moram dobit glavni dobitek.
LP.
zamot...adapt vzdržuje temperaturo zalogovniko...seveda....vendar vzdržuje to po vremenski regulaciji. To pomeni, da ima tč svoj zunanji senzor.....svojo notranjo škatlo, kjer je računalnik in ta zunanji senzor povezan v ta računalnik. Ta škatla ima tudi nastavitev krivulje po zunaji temperaturi, tako kot tvoj seltron. Torej po tvoje....bi rad mel na dveh škatlah nastavitev krivulje? A je teb jasno, da nek regulator tč potrebuje v vsakem primeru?....ne glede ali imaš ti seltrona ali ne.....tč nima kar na škatli zunaj lcd zaslon in + in - gumba s katerim nastaviš na koliko naj ogreva vodo. Kapiraš sedaj zakaj je v primeru, da ti obdržiš seltrona sistem 2x bolj kompleksen, kot če ga vržeš ven in tisith par kablov prevežeš na računalnik od toplotne.

Dejansko sploh ne vem, če lahko kupiš tč brez regulacije....oziroma niti ne vem kaj ti bo samo zunanja škatla brez regulacije....a jo boš sam sprogramiral?

Dejansko ti je to najlažja rešitev....seltrona ven....regulacija tč prevzame vse. Če ne maraš kitajcev pač kupi evropsko tč z evropskim krmiljenjem....ctc, nibe, viessman, bosch....morda fujitsu, ki ima siemens krmilje.
Kaj rabi še tako super trupet TČ za ogrevanje sanitarne vode v bojlerjuč če se ne motim samo tipalo v bojlerju ki da podatek  kako topla je voda mi jo pa že čel čas v tej temi odkrivamo ane. Ne rabim kitajske pameti če je domača zadosti.
Še enkrat; 
Rabim TČ on/off za ogrevanje bojlerja/hranilnika na 55°C v monoblok izvedbi brez grelcev,  ki bi delovala v režimu ogrevanja sanitarne vode - najbrž zna to vsaka- ostala pamet pa naj počiva. Za STČ je najmočnejša  že omenjena prigradna TČ  ORCA ki ima 3kW moči in ima rotacijski kompresor Hitachi /700W električne moči) in sorazmerno dober COP dela pa do -3°C,  robustna zadeva in ima  dobre karakteristike.
LP
Citat:Na Kronotermovi spletni strani je lepo razloženo kako deluje njihova črpalka Adapt, vdržuje neko nastavljeno temperaturo v hranilniku in očitno je to to kar rabim, samo še na lotu moram dobit glavni dobitek.
Če je glavni dobitek problem..., to delajo tudi cenejše črpalke.

K zalogovniku  tudi on-off TČ paše, mogoče (pre-velikemu) celo bolje?
Za te podatke...
Citat:Glede na to, da je hiša manjša (40+60m2) in obnovljena- fasada 15 cm, strop 30 cm bi zadostovala 8kW-
 kak Adapt ipd. inverter TČ , makar LG (primerne moči)... ne vidim razloga ogrevat dodatnih 1000litrov , razen... kot ene velike izgube  Idea
Pa ne, da mam kaj prot Krono., saj lastim še stari (menda se še trži?) on-off TT  (radiatorji, 300l zalogovnik), zahtevnejši objekt, okolje...brez dodanih peči!
Redko prek sezije vskoči grelec, ki ni tak bav bav..., kot so nekoč strašili ravno na tem forumu...! Pride prav pa tudi ob morebitni okvari.
V sosednji vasi nekdo ogreva TT on-off prek 1000l zalogovnika celo dve hiši...cca300m2  (ena zahtevna - brez izo.) z 15kW NT , pri nas HT (pokriva vse potrebe) on pač par tednov  ex. zime zakuri na drva, ko TČ ne zmore. 
Citat:Črpalka bi neodvisno skrbela da imam v zalogovniku dovolj visoko temp za ogrevanje, tudi ob jutranjem zagonu malo ohlajenih prostorov čez noč ( čez noč bi pač črpalka napolnila hranilnik na max nastavljeno temperaturo) v primeru da pade temperatura v zalogovniku pod recimo 40 °C (velika poraba ob hujšem mrazu) pa bi se vklopila peč na pelete za pomoč.

Težko me bo kdo prepričal da je to narobe. Kot sem napisal bi rabil po priporočilih  ON/OFF monoblok [Slika: smile.png] ki ga pa žal še ni na tržišču.

Napača...oz. premalo si raziskal...
Kot prvo: - z ogrevanjem s TČ je treba spremenit napačna prepričanja, ter stare navade!
 Drugo: - ko to osvojiš greješ non-stop= po potrebi 24/7 ! V hiši temp. ne (za)niha, črpalka pa komot oskrbuje objekt z vsaj cca 15stC in več... nižjim DV, kot sedanjimi ''potrebnimi'', kjer je tudi keč prihranka og. s TČ! 
Tretje: - Uvidiš, da je TČ sposobna ogrevat celotno sezijo. Dodatna peč (če) bi bila... zgolj še za morebitno okvaro. Obdržiš (če) novejšo, ali tisto , ki jo lažje oskrbuješ?! Ali pa zgolj za izgubo prostora , tako kot...:
Četrto - uvidiš , da je pri tvojih potrebah... zalogovnik (sploh te velikosti), ob inverter TČ, zgolj velik balast= izgub. Zato so namenjene inverter TČ, primerne moči, ki zmorejo ogrevat celotno sezijo....  
Citat:rabim 55-do 60°C ogreto vodo v hranilniku in me ne bo zeblo, zdaj mi to zagotavlja peč na pelete. Sem pa že napiasl da mi bo prekladanje vreč z peleti v bodočnosti  mogoče predstavljalo problem.
Če ti taka temp. ustreza za ogrevanje v ex. zime,  boš le to rabil tudi pri ogrevanju s TČ - zgolj v ex.zime-redko, vse ostalo precej manj...!
 Čez oslinjen palec... pri zun. nuli  +-35stC kako stopinjo razlike DV.

Citat:Razmišljam da bi za poizkus  vgradil  TČ za sanitarno vodo od Orce  WAVE WSW COMPOSITE  3kW. Čakam info od Orce za ta poizkus.

Sori...,budalaština!     Si že zadel na lotu? Ker... tko bi zgolj vrgel denar stran...
Imaš izkušnje s STČ. Je še niste spraznili do kraja (brez, da jo dogreva morebitni drugi vir...)?! Ter ugotovil koliko časa rabi za ''pobiranje'' oz. doseg željene temp.!? Če bi to šlo, bi sploh kdo kupil namensko TČ za objekte?   Prodajale bi se zgolj STČ, pa 1000+ zalogovniki...  Idea 
Vsak pa se odloči po svoje..., 
  ... koliko je pripravljen upoštevat različne nasvete, (če) kaj iz njih potegne, ter nato odpre tošl ali tudi ne... Tongue  Wink
Ejga, Bla bla bla. Zgleda da vsi ki kupite super truper TČ in  gledate samo na prihranke jest pa gledam tudi na bivalno komoditeto. TČ delajo celo noč brez veze (če je bajta dobro izolirana) jest pa takrat šparam ker zalaufam šele ob 6 uri zjutraj in imam v hranilniku zalogo od prejšnjega dne , izgube v hranilniku čez noč so??? in če jih damo na vago z tistimi stroški ki jih TČ pridela v noči smo tam tam, pa še nič ne ropota, pa defrost itd. Hranilnik nikoli ne izčrpam do nule, tudi če sem kuril drva ne,  STČ pa v praksi zadostuje za dvočlansko družino in se ne izprazni do nule.
Peletna peč je pa zlata rezerva, po potrebi zalaufa.
Brez veze pametujemo, teorija, filozofiranje  in praksa še nikoli nista šli skupaj.
Ko greš po gajbico krompirja greš z kamionim ane, za vsak slučaj.
LP
1 2 3 4 5 ... 13 Pojdi na stran 
Iskanje po temi