Gradnja in obnova > Energijski viri
Integracija TČ v obstoječ sistem?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Integracija TČ v obstoječ sistem?
#1
V sistem z dvema kotloma olje in drva/peleti z hranilnikom in radiatorji, mešalni krog, STČ 200 lit samostojna, bi rad namesto oljne dogradil TČ , inverter ali on/off- še ni odločitve. Glede na to da je hiša manjša (40+60m2)in obnovljena- fasada 15 cmstrop 30 cm bi zadostovala 8kW- poraba peletov cca 2,5T.
Avtomatika teramatik D2, sobna DD2, hidravlična shema -starejša verzija - 409.
Vsi ponudniki bi kurilnico in obstoječi sistem odstranili in vgradili supertruper drago TČ kar se mi ob mojem sorazmerno dobrem delovanju sistema ogrevanja zdi malo pretirana investicija. Po njihovem je tudi regulacija zanič. Moja vizija je da bi namesto oljne peči (je že odstranjena) priklopil TČ. Na šel sem verzijo priklopa z hidravlično kretnico za dva kotla/peči in en ogrevalni krog. Ker imam sedaj mešalni ogrevalni krog se mi postavlja vprašanje;  v tej novi shemi je vrisan direktni ogrevalni krog za radiatorje (so predimenzionirani in z termostatskimi glavami, sistem je pa uravnotežen- spodnji ventili na radiatorjih) samo s črpalko.
Teramatik mi omogoča regulacijo z direktnim ogrevalnim krogom je pa vprašanje kako to vpliva na ugodje v prostorih. Imam v planu to preizkusiti v praksi samo moram počakat  na malo nižje temperature. 
Prosim za kakšno mnenje o direktnem in mešalnem ogrevalnem krogu.
LP
Tomaž
#2
Po mojem si moraš najprej zastavit vprašanje, do kakšne temperature želiš, da TČ sama "vozi"? Ker če imaš v planu, da se bo peletni kotel vžgal samo takrat, ko bo zunaj zelo hladno (kar pri kombinaciji TČ-biomasa marsikdo prakticira), potem ne vidim fore, da bi se šel ne vem kakšno regulacijo.

Test kontinuiranega orgevanja si izvedel, da veš kakšen dviži vod rabiš pri 24/7 ogrevanju?

Subvencija Ekosklada za TČ ti je na voljo? Če ja, je morda to razlog, da ti monterji priporočajo odstranitev celotnega obstoječega postrojenja v kleti (ker potem je subvencija precej visoka).
#3
V sistem z dvema kotloma olje in drva/peleti z hranilnikom in radiatorji...

Bistveno vprašanje za pravilno vezavo in izbiro krmilja je, koliko imaš velik hranilnik - zalogovnik ?
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#4
(3.10.2020 ob 10:16)sassapo Napisal: V sistem z dvema kotloma olje in drva/peleti z hranilnikom in radiatorji...

Bistveno vprašanje za pravilno vezavo in izbiro krmilja je, koliko imaš velik hranilnik -  zalogovnik ?

1000 lit in deset radiatorjev, 3 v kleti sedem zgoraj. Pravijo da bi bil za mojo kombinacijo TČ + drva peleti dovolj 50 do 100lit v kar dvomim zaradi možnosti kurjenja drv, jaz bi vse obdržal kot je po shemi, moje vprašanje se nanaša na razliko med mešalnim in direktnim krogom ogrevanja. Zakaj mešalni krog moti TČ če je priklop izveden preko hranilnika, vseseno kašen je 100 ali 1000lit, druga možnost je pa hidravlična kretnica. Eni ponudniki imajo sheme za ob verziji samo vztrajajo da mora biti direktni ogrevalni krog?
#5
Bom opisal moj sistem, kako (ne)učinkovit je, pa je stvar debate.

Imam staro Stadlerco, ki je nismo odstranili, ker za našo lokacijo zaradi mestnega plina ni bilo možnosti subvencije. Če bi imeli možnost subvencije, bi najbrž tudi sam vse ven zabrisal. Tako pa smo nabavili monoblok (IVT v sosednji temi) in zadevo vezali zaporedno, brez zalogovnika, celotni sistem fura ena obtočna črpalka. 15 radiatorjev in 2 lojtri v dveh bivalnih nadstropjih, še en radiator na velikem stopnišču. Toplotna črpalka pred kurilnico, kurilnica je v kleti, 2/3 pod zemljo.

Kar se režima ogrevanja tiče, večino časa deluje toplotna črpalka po nekem prednastavljenem režimu (vremenska regulacija in urniki), občasno pa zakurim (ko vidim, da ji zaradi pogostih defrostov pojenja sapa, ali pa, ko moram malo klet počistit). Takrat krmilje toplotne črplake zazna, da se (zaradi kurjenja) temperatura dvižnega voda povzpne nad tistega, ki ga ima izračunanega vremenska regulacija, in izklopi toplotno, obtočna pa normalno teče naprej.

Tak sistem je po mojem majka za tiste, ki kurijo drva in želijo maksimalno izkoristiti to, kar že imajo v kleti, brez nekih nepotrebnih nadgradenj in avtomatizmom, ki lahko imajo izjeme (pa potem to več niso avtomatizmi).

Če pa želiš ogrevat na pelete, kjer ima peč oziroma gorilnik neko svojo pamet, potem pa se zadeve zapletejo in podražijo.
#6
Moje vprašanje se nanaša na razliko med ogrevalnimi krogi; direktni , samo črpalka ali mešalni z reguliranim tripotnim ventilom. Kateri je boljši? Okoli  TČ je veliko tem.
V tvojem sistemu z TČ greješ tudi peč na drva ki se hladi skozi dimnik, ali ne?
#7
S TČ je najoptimalnejše segrevati DV za toliko, kot to hiša trenutno potrebuje. Ko pa kuriš z drvmi pa je najoptimalnejše, da drva gorijo brez dušenja. Torej je za TČ najboljši direktni ogrevalni krog. Za drva pa mora biti reguliran. Torej, ko boš kuril s TČ daš tropotni ventil na max in ti temperaturo DV regulira TČ. Ko pa boš kuril na drva, pa temperaturo DV reguliraš s tropotnim ventilom.
#8
(3.10.2020 ob 16:16)zamot1 Napisal: Moje vprašanje se nanaša na razliko med ogrevalnimi krogi; direktni , samo črpalka ali mešalni z reguliranim tripotnim ventilom. Kateri je boljši? Okoli  TČ je veliko tem.
V tvojem sistemu z TČ greješ tudi peč na drva ki se hladi skozi dimnik, ali ne?

Koliko je uhajanja skozi dimnik, za enkrat ne vem, ker še nisem uspel montirat tipala dimnih plinov na dimovodno cev na izhodu iz kotla. Imam pa takrat, ko peč miruje, striktno zaprt dovod zraka na peči in tudi regulator vleka na dimovodni cevi. Če je dovod zraka zaprt, se vlek ne more ustvarit. Ostane vprašanje prehoda toplote iz peči, preko dimovodne cevi, v dimnik (transmisijske izgube). Ampak, če pomisliš, se tudi v vseh bivalnih prostorih ustvarja prehod toplote na mrzlo dimniško tuljavo in navzven. Nekak sem prišel do zaključka, da je najpomembnejše, da se v kotlu ne ustvari vlek. Torej zaprta loputa. Če bo sreča letos montiram tipalo dimnih plinov v dimovodno cev na izhodu iz kotla, pa bo to bolj eksaktno in manj po občutku.

Ampak glede na to, da ti že imaš 1.000 litrski zalogovnik, je to tako brezpredmetno.

(3.10.2020 ob 17:59)bozgom Napisal: S TČ je najoptimalnejše segrevati DV za toliko,  kot to hiša trenutno potrebuje. Ko pa kuriš z drvmi pa je najoptimalnejše, da drva gorijo brez dušenja. Torej je za TČ najboljši direktni ogrevalni krog. Za drva pa mora biti reguliran. Torej, ko boš kuril s TČ daš tropotni ventil na max in ti temperaturo DV regulira TČ. Ko pa boš kuril na drva, pa temperaturo DV reguliraš s tropotnim  ventilom.

Jaz sem izkoristli obstoječ stari štiripotni ventil. Ko dela samo TČ, je odprt na polno, ko zakurim ga priprem na polovico. S tem preprečim nepotrebne skoke temperature v bivalnih prostorih, mora pa seveda kurjač, ko je govora o kurjenju brez regulacije in zalogovnika, delati po pameti, pa velika in močna peč z veliko kotlovske vode v takem primeru pride zelo prav. Ampak nič posebej kritičnega, če ima človek glavo in eno ne-levo roko.
#9
Zalogovnik 50 ali 100L ni zalogovnik, ampak kvečejmu kretnica, katera se je v spregi s TČ, če se le da dobro izogibati, saj zmanjšuje izkoristek.
Zalogovnik imaš, zato ga uporabi! Če te skrbi, da boš imel preveč izgub ga lahko uporabiš samo polovico.
Vsako kolikor toliko krmilje ti bo peljalo TČ v direktnem krogu, drva pa v mešalnem.
V hiši tako nihče ne bo vedel ali gorijo drva ali deluje TČ. V primeru, da imaš v sistemu poleg radiatorjev še talno, pa lahko izkoristiš prednost polzeče kondenzacije, ki jo manjši zalogovniki kjer se voda bolj meša kot sloji, ne omogočajo.
Imaš čisto ok. postavljen sistem za integracijo TČ, v čemu je sploh problem?
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#10
Glede na napeljavo in majhnost kurilnice bi tudi v primeru kurjenja peletov/drv imel direktni ogrevalni krog, je verzija da prestavim mešalni ventil na odprto in potem imam direktni krog za vse tri načine kurjenja TČ, peleti drva. Če bi hotel imeti pa oba kroga mi morajo razdejati kurilnico in povezati vse na novo. Za priklop TČ preko kretnice ali manjšega zalogovnika pa tudi nisem prepričan da je dobra rešitev ki jo je potrdil tudi sassapo , hvala za mnenje. Že sedaj pri kurjenju peletov  v prehodnem obdobju, ko še ni hudega mraza izkoriščam lahko tudi  samo zgornji del hranilnika, zaradi bypass ventilov mimo hranilnika pa ga lahko čisto izločim in gre peč na pelete  direktno v sistem z mešalnim krogom. Uporabno v prehodnem obdobju ko zakuriš samo zvečer ali zjutraj. Je pa telovadba z ventili in nastavitvami in pričakujem da mi z TČ to odpade. Rad bi se izognil tudi podvajanju regulacije da ne bo tako kot pri TV ko imaš minimalno tri pilote za komandirat, Teramatik D2 je čisto OK.
#11
Big Grin Po debatah z različnimi ponudniki za mojo situacijo sem prišel do zaključka da bi v moj sistem ogrevanja najenostavneje vgradil LG monoblok 9kW in ga priklopil direktno na zgornji in sredinski prost priključek na hranilniku. Lociran bi bil na strehi drvarnice pod katero je spravljen v 3 kubikih tervola 1000 lit hranilnik, zelo kratke povezave cca 2m cevi. V kurilnici nobenih predelav vse ostane kot je edino sinhronizacija avtomatik/ regulacij bo pa poglavje zase, ampak bom že nekako seštriku. Tudi cena z montažo na pripravljen nosilec in vodna in elektro povezava je sprejemljiva 3,3k€. 
So kakšni zadržki pri LG monobloku da ne iščem po forumu.
Hvala.
Tomaž
#12
Malo je kriva korona malo pa raziskovanje o TČ.
Glede na mojo situacijo bi pri meni prišla v poštev ON/OFF TČ v izvedbi monoblok z malo rezerve zadostuje 9kW, bojim pa se da take TČ še niso naredili. Če kdo ve za tako TČ prosim za podatke. TČ bi delovala kot da ogreva bojler za sanitarno ko pa zaradi mraza in porabe toplote iz hranilnika ne bi zmogla več pa bi se vklopila še peč na pelete. Vklop peči če pade temp. vode v hranilniku pod 45°C ali znanja temp. pade pod -7°C.
Ali lahko inverterska TČ dela v režimu ON/OFF.
Do tukaj sem pregrizu in lahko da je še kakšna boljša rešitev.
LP
Tomaž
#13
Najprej poglej, kaj sploh zmore izbrana 9 kW črpalka pri temperaturi -7° , za LG-ja vem, da malo. Verjetno bi raje vzel dvanajstico, bi za nekaj več denarja peljala normalno. Čisto vseeno je, ali je on/off ali inverterca, obe grejeta. En termostatek bo rešil tvoje zahteve. Mojstri bodo povedali, ali lahko TČ namesto grelcev vklopi peletno peč.
#14
Rele namesto električnega grelca je boljša rešitev, tipalo v hranilniku je pa že za delovanje peletne peči samo temperaturo vklopa znižam na cca 45°C, če pade temp. v hranilniku pod to pomeni da TČ  ne zmore več in rabi pomoč- hud mrat zunaj. Problem je delovanje inverterske TČ v on/off režimu?. Do sedaj še nobeden od ponudnikov ni prikimal Huh
#15
Na vsak način želiš prisiliti inverterico, da deluje v on/off režimu. Zakaj ji ne pustiš, da se po svoji pameti odloča, s kakšno močjo mora polniti zalogovnik in kdaj potrebuje pomoč dodatnega vira ogrevanja?


Skok na forum:
Zadnje novice

Predstavljamo vse montažne hiše na slovenskem trgu
08.06.2021 ob 07:28:05
Predstavljamo vse montažne hiše na slovenskem trgu
Odločitev za nov dom je ena najpomembnejših v življenju. Zato je potrebno, da izberemo dobro in kakovostno hišo, ki nam bo... Beri dalje »
Potrebujete stanovanjski kredit? Naredite si informativni izračun.
02.06.2021 ob 13:07:02
Potrebujete stanovanjski kredit? Naredite si informativni izračun.
V življenju so stvari pogosto nepredvidljive. Velikokrat nas presenetijo dogodki, ki so vezani na večjo, neobičajno porabo finančnih... Beri dalje »