Objave: 322
Teme: 1
Ocena:
27
Mau so problem tudi tele zime. Včasih je bil minus in suh luft. Si odpru in zluftal. Zdej je pa ena taka mizerija kot za prvi november. Okol nule. Namesto snega dež in ful vlage. Smo imel tule en celi mesec tako vreme. Eni mamo še to smolo, da ne moremo naredit prepiha. Vsi okni na isti steni. Moram potem še vhodne vrate odpret, da potegne čez stanovanje.
Objave: 7259
Teme: 15
Ocena:
53
No zadnje tedne je zrak zunaj zelo suh. Če je zunaj nula, pa četudi je megla, bo po zračenju RH strmoglavila pod 40%.
Tisti, ki imajo zdaj notri pri 22° več kot 50-60% vlage, enostavno premalo zračijo glede na notranje pribitke vode. Ni druge možne razlage.
Objave: 8
Teme: 0
Ocena:
0
18.3.2021 ob 10:04
(*Zadnja sprememba objave: 18.3.2021 ob 10:08 uporabnik Aldidi.)
Trenutna temperatura stene kje se pojavlja plesen je 16.4. Vlaga v sobi je 45% pri temperaturi 22.
Objave: 397
Teme: 14
Ocena:
3
Šele pri 70% vlagi bi pod tem pogojem bila točka rosišča, vseeno pa se mi zdi temperatura stene malce prenizka glede na notranjo temperaturo. Kaj je nad vami?
Objave: 322
Teme: 1
Ocena:
27
Glede na to, da v stanovanju niso dolgo, je še možnost, da je vlaga posledica adaptacije. Tu v bloku so eno stanovanje prenovil. Expres obnova. Vse olupit, porihtat in čez dva meseca že noter najemnika. Itak, da je imel težave. Novi estrihi, komplet ometi...
Ocena:
3
Tudi to je možno. Sicer mi je pa vseeno malo čudno, ker se mi zdi glede na navedbe, da okna niso bila zamenjana, kar pa pri prenovi stanovanja največkrat narediš prvo. Moram pri sebi zmerit temperaturo zunanje stene (ni fasade), ker se mi zdi pri izvedeni fasadi 6 stopinj razlike med sobno temperaturo in temperaturo stene kar malo preveč.
Objave: 8
Teme: 0
Ocena:
0
18.3.2021 ob 10:56
(*Zadnja sprememba objave: 18.3.2021 ob 11:06 uporabnik Aldidi.)
Samo je fasada prenovljena in stanovanje smo na novo prebelili. Nad nami je še eno stanovanje se pravi mi smo v sredini.
Glede na to, da so okna lesena, stara 15 let in piha skozi bi ji radi zamenjali, ampak se bojimo, pa pvc okna bodo naredila slabše z vlago.
V stanovanju pred obnovo fasade očitno niso imeli problem z vlago. Kondenz po steklih se prej ni delal, ker je silikon okoli bil bel zdaj pa je črn od plesni in se ne da spucati.
Ocena:
3
Kašna okna izberete, lesena ali plastična, oboje tesnijo in seveda se klima še dodatno spremeni v smislu, da v stanovanje ne prehaja hladen zrak in je toplotnih izgub manj. Posledično pa je normalno, da je potem pretok zraka manjši v smislu zračenja (danes imate na nek način rekuperacijo). Če so lesena okna stara 15 let, praviloma sama okna niso problematična (verjetno se niso skrivila) in ker se tesnil ni vzdževalo, verjetno piha pri tesnilih, mogoče še kje. Kakšna slika bi bila dobrodošča, tako okna kot stene, kjer nastaja plesen. Sam bi uredil okna (ali popravilo ali menjava), razvlažilnik, spremljal bi vlago v prostoru, da ne zraste preko 60%, obstoječo plesen pa bi saniral ( clox, ali kakršen koli odstranjevalec plesni), in potem bi zadeva morala biti OK.