PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Priklop indukcijske plošče

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Če zanemarimo levo stran, ki bi morala biti del obstoječe instalacije, povežeš tako kot je narisano.
Torej fazo in nulo na L (stalna faza) in N ventilatorja,
poleg tega pa še fazo, ki ti gre na luč (za stikalom luči) na L1 ventilatorja

Hvala! Pa še ozemljitev ima, to ni narisano na shemi. Ok torej je simpl vezava. Zdaj pa še eno vprašanje, to stikalo za luč, lahko nastaviš da ti pojača obrate, ko pa izklopiš pa ti npr. še dela 15min na višjih obratih. Zdaj pa se mi poraja vprašanje če bi stvar isto delovala če priključim tipkalo na ta L1. Torej ko se grem tuširat pritisnem tipkalo da aktiviran višje obrate, hkrati pa ga sprogramiram da mi od momenta ko stikalo ugasnem (v mojem primeru tipkalo) zadeva deluje še 20min? Namreč nimam možnosti priklopa na stikalo luč saj je na drugi strani kopalnice, imam pa v dozi prosto 1M kamor lahko dam tako stikalo kot tipkalo. Če bi šlo bi dal tipkalo ravno iz tega razloga da stikala ne pozabin izklopit ko se npr. stuširam. Je pa res da lahko tudi stikalo takoj na začetku vklopim in izklopim.
Če je ta ventilator v osnovi narejen, da dela še 20 minut po izklopu luči, ti bo delal tudi s tipko še 20 minut.
Ja kolikor razumem je fora v tem da ko greš "srat" da vklopiš luč in pojača ventilator na več, ko ugasneš luč pa nastaviš koliko časa naj še potem smrad/paro ven vleče, zato bi pomojem tipkalo funkcioniralo.
Če boš dal tipkalo, boš ventilator sicer vklopil, ampak bo takoj, ko boš tipko spustil, prešel v fazo delovanja po izklopu. Če se že bojiš, da bi pozabil ventilator izklopiti, potem ga vklapljaj preko senzorja gibanja.
To da preide v fazo delovanja po izklopu je OK ampak kolikor sem gledal ni to uporabno pri mojem ventilatorju saj lestvica določa:

Čas ročnega vklopa od 0-5min se NE vklopi avtomatika za naknadno delovanje.

Čas ročnega vklopa od 5-10min se vklopi avtomatika za naknadno delovanje 5min.

Čas ročnega vklopa od 10-15min se vklopi avtomatika za naknadno delovanje 10min.

In tako dalje.

Torej ravno tisti prvi program meni nič ne koristi ker je vklop in takojšnji izklop ventilatorja manj kot 5min in se naknadna avtomatika ne vklopi.

Sicer pa dobra ideja ta senzor gibanja. Ampak dvomim da ima TEM Čatež takšno opcijo in da deluje na princip, ko zazna gibanje se vklopi oz. fazo spusti dalje, ko gibanja več ne zazna pa fazo prekine?
Dvomim da boš s senzorjem gibanja to reši, ker ti nimajo dolge zakasnitve. Ta je morda minuta ali le nekaj minut.

Vse je rešljivo s časovnim relejem, kjer lahko poljubno nastavljaš zakasnitev izklopa.

Jaz sem časovni rele uporabil za kopalniški električni radiator (lojtro), ki jo imam nastavljeno da deluje še eno uro po vklopu. Ni pa to poceni rešitev (rele nekaj čez 50 €)
Hmmm gledam da tega TEM Čatež nima, teh časovni relejev vsaj najdem jih ne. Sicer pa druga ne pride v poštev saj imam v 2M dozi še 1M prosto, imam pač ta MODUL sistem od TEM-a. No saj konec koncev lahko vežem na L1 klasično samostojno stikalo in če bom pogosto pozabljal vklopljen ventilator na višjih obratih bom enostavno vključil na ventilatorju senzor vlage ki sam regulira obrate ob zaznani povečani vlagi. Sicer ne deluje na smrad kar me niti toliko ne moti saj ventilator nonstop deluje, je pa fajn da poveča obrate ko se v kopalnici met tuširanjem ali kopanjem začne nabirati para in posledično vlaga.
Za TEM ne vem, če ima kaj v programu.
Ima pa ETI  SMRT rele za okroglo dozo. Morda gre v tvojo dozo dva mesta, če je dovolj globoka.  
Če pa imaš instalacijo v ceveh morda ta rele lahko premakneš k ventilatorju in potegneš še manjkajoči vodnik za tipko

https://www.eti.si/product-search-2?view...=002470004
https://www.eti.si///images/product_db/i..._photo.jpg
Aja da sporočim za indukcijo, imam 5 žilni kabel od tega 3 faze 1 nula ter ozemljitev. Tako da se lahko verjetno priklopi po prvi shemi?
Imaš eno fazo pripeljano po treh kablih.
Ubistvu nebo neke razlike ali priklopiš po prvi ali drugi.
Še vedno nisi jasno povedal, če imaš tri različne faze in trifazni priklop v omrežje s trifaznim števcem, ali imaš eno fazo, ki jo trikrat paralelno pelješ po treh vodnikih.

To dvoje ni enako!

Lahko pa to enostavno preveriš, če imaš en voltmeter.
V primeru trofaznega omrežja imaš med vsako fazo in nulo okrog 240 V, med fazama pa okrog 400 V.

Če ti napetost med dvema fazama pokaže 0 (nič), potem imaš trikrat pripeljano eno in isto fazo.
Kar se tiče faz, tudi meni ni jasno kakšno stanje je dejansko. In če tega ne veš, tudi svetovati ne moreš. Bistvo pa je, če je pripeljana ista faza z dveh različnih varovalk, je to enofazni priklop in mora biti tudi nula podvojena (pač mora biti enak presek faze in nule).
Glede ventialtorja sem sicer predlagal senzor gibanja, ki bi ventilator med tuširanjem priklopil na normalno hitrost (senzor se lahko nastavi na 15min pa pri nekaterih tudi več, če pa med iztekom časa zazna ponovno gibanje, se čas izklopa podaljša), po izhodu iz kopalnice senzor izklopi, ventilator pa deluje s povečano hitrostjo. Sem pa tudi jaz imel v mislih časovni rele, ki pa ima pač nastavljen fiksni čas.
Se mi pa zdi, da je le potreben premislek, ali si nekdo med tuširanjem res želi večji pretok zraka.
Novejše infukcije imajo ze pamet vgrajeno,če je enofazni priklop spustijo polovico moči v vse 4 plošce,če pa je dvofazni priklop ,dve tazlični fazi 400 V,pa je izkorišcena 100 procentno,tako da tudi če imate dve varovalki l1 in l2,istoimenske faze ne pomaga nic,pamet indukcije meri med l1 in l2 on ce je 400 v potem dela 100 procentno,ce je med l1 in l2 0 v,kar pomeni enofazni tok,pač deluje s polovično močjo

Novejše infukcije imajo ze pamet vgrajeno,če je enofazni priklop spustijo polovico moči v vse 4 plošce,če pa je dvofazni priklop ,dve tazlični fazi 400 V,pa je izkorišcena 100 procentno,tako da tudi če imate dve varovalki l1 in l2,istoimenske faze ne pomaga nic,pamet indukcije meri med l1 in l2 on ce je 400 v potem dela 100 procentno,ce je med l1 in l2 0 v,kar pomeni enofazni tok,pač deluje s polovično močjo

To že drži, vendar ne spreminja dejstva, da v primeru istofaznih tokov po dveh vodnikih, po nuli teče dvojni fazni tok.
N.pr. imamo dve varovalki po 16 A. Po faznih vodnikih bo tekel tok 10 A, po nuli pa 20 A. Nobena varovalka ne bo odklopila, nula bo pa preobremenjena.
1 2 3
Iskanje po temi