![]() |
|
Priklop indukcijske plošče - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17) +--- Tema: Priklop indukcijske plošče (/showthread.php?tid=79904) |
Priklop indukcijske plošče - Miro76 - 6.3.2021 Pozdravljeni, prosim za pomoč. Imamo enofazni tok, puščeni pa so vseeno 5 žilni kabli torej po moji razlagi sta dve žici v tem kablu mrtvi oz. neuporabni. Torej imam fazo, nulo ter ozemljitev. V prilogi prilagam shemo priklopa indukcije. Koliko gledam bi bila zame verjetno primerna shema 2 torej 230V 1N? Me pa nekaj moti, zraven plošče je tam pri priklopu tak bakreni plehec za povezavo kontaktov. Če prav razumem moram dati ta plehec med kontakta 1 in 2, fazo pa moram vezati na kontakt 2? Torej če prav razumem in je to potrebno, v čem je poanta te povezave kontakta 1 in 2 s tem plehcem? Hvala za pomoč! Lp, Miro RE: Priklop indukcijske plošče - mirator - 6.3.2021 Bakreni mostiček je zato, da lahko priklopiš oba grelca. Pri dvofaznem priklopu (sl. 2) sta grelca priključena vsak na svojo fazo, pri enofaznem (sl.3) pa oba grelca na isto fazo. RE: Priklop indukcijske plošče - Miro76 - 6.3.2021 Hvala za razlago torej naj dam ta mostiček not (da povežem 1 in 2) in dam fazo na 2? Torej naredim točno tako kot je po drugi shemi? RE: Priklop indukcijske plošče - Beri - 6.3.2021 Za vsak slučaj ali ima dve varovalki oz. dve fazi na žicah,tudi taka napeljava obstaja pa dve nuli + zemlja RE: Priklop indukcijske plošče - Miro76 - 6.3.2021 Zdaj ste me pa že zmedli z raznimi informacijami Torej... kako naj stvar zvežemo da bo pravilno zvezana na 1F toku?
RE: Priklop indukcijske plošče - Homer - 6.3.2021 Na tvoji sliki desna vezava! Ne pozabi na mostiček med 1 in 2 ("plehec") Vseeno če priklopiš vodnik (fazo) na 1 ali 2, saj je itak mostiček vmes. RE: Priklop indukcijske plošče - Beri - 6.3.2021 Vklopi vse varovalke (če slučajno niso) potem preveri kje vse imaš fazo. Po moje,ni brez veze 5 žilni kabel tam. RE: Priklop indukcijske plošče - Miro76 - 6.3.2021 5 žilni kabel je tam verjetno bil zato pripravljen če bi kdaj prešaltali na 3F tok? Sklepam. Bom pa preveril koliko faz imam ja. Ampak glede na to da imam 1F tok verjetno več kot 1F ne morem imeti v dozi? Ali misliš da bi štromar kaj čakaral po omari in mi na dozi za indukcijo pustil 2 dve fazi. A je to možno? RE: Priklop indukcijske plošče - Beri - 6.3.2021 Možno je,zakaj ne? Če imaš dve fazi in dve nuli,pol lahko koristiš indukcijo v celoti. Ta kabel je najbrž pripeljan direkt od varovalk. RE: Priklop indukcijske plošče - Homer - 6.3.2021 Če nimaš trifaznega števca potem ti nobeno čaranje po omarici ne bo pričaralo tri faze. Je pa možno, da vam je električar pripravil vse za morebitni trifazni priklop. RE: Priklop indukcijske plošče - Miro76 - 6.3.2021 To pa mislim da imaš prav, je rekel da mi je indukcijo obesil na svojo varovalko če se prav spomnim. Se pravi da je možno da sta 2 fazi, 2 nuli ter ozemljitev? Kako pa obesiš dve nuli na zgornjo shemo? 4 in 5 sta nuli ali je nula samo 4? RE: Priklop indukcijske plošče - Homer - 6.3.2021 Možno .... Samo to nista dve fazi ampak ena faza s paralelnima dvema vodnikoma za fazo in nulo. Drugače povedano, namesto 16 A obremenitve, bi teoretično lahko "obesil" 32A. Vprašanje pa koliko imaš sploh glavno varovalko....... PS: dva vodnika za nulo priklopiš na 4 RE: Priklop indukcijske plošče - Beri - 6.3.2021 @Homer,da bi komplet indukcija delala na 230V rabimo 32A varovalko pa 4kvadrat žico. V kolikor možakar ima enofazni sistem ter dve varovalki po 16A pa 5 žilni kabel 2.5 kvadrat je čist ok da priklopi brez brikanja med L1 ter L2 ampak prvo fazo priklopi na L1,drugo fazo na L2, dve nuli pa skupaj na 4. Po stanovanjih so že v času talilnih varovalk imeli dve fazi,ena za zgornjo plato,drugo za pečico ter dve nule. In da,enofazni. Če želiš,da ti cela plata deluje je tudi ta možnost RE: Priklop indukcijske plošče - Homer - 6.3.2021 Da pa ne bo kak "booom", dobro preveri kaj je dejansko zvezano v omarici Jaz mislim, da ti je električar predvidel možnost dvofaznega priklopa . Torej dve fazi, nula in zaščitni vodnik, 5 vodnik pa bi bil mrtev (vezava na levi). Ampak tudi to ti ne bo delovalo, če nimaš dejansko trifaznega priklopa v hiši (s trifaznim števcem) @Beri Ja, če bi imel trifazni priklop, pa ga nima. In če ima dve enaki fazi, potem je to identično priklopu slike na desni z mostičkom. In ker imajo sodobne indukcije nekaj pameti, bo zaznano, da je to ista faza in ustrezno preklapljalo ogrevanje med posameznimi kuhališči tako, da ne bo prišlo do preobremenitve. RE: Priklop indukcijske plošče - Miro76 - 6.3.2021 @Homer Imam 3x20A varovalke. Bomo razčistili, ne dobim električarja je v tujini in se mi ne javi. Zdaj pa imam še eno vprašanje da ne bom odpiral nove teme ker vidim da obvladate zadeve. Nabavili smo kopalniški ventilator Zehnder ZCV2. Torej ventilator deluje na principu da se vedno vrti, lahko ga pa tudi vežeš na luč ali individualno stikalo da ti pojača obrate ko le to želiš. Zdaj pa shema vezave... Ni mi najbolj jasno kaj želijo povedati s to shemo. Torej kam se veže kaj? Se pravi stalno fazo se veže na L1? In nula je od te stalne faze in se veže na N? Kaj pa L? Tja se veže stikalo od luči? Kaj pomenijo te vertikalne povezave na diagramu npr. med L in N ter L1 in N? Hvala... |