PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Cev za talno gretje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
čega? a tega da postavljam cevi na 15 cm? Se pravi bolje na 10?

Kaj pa za tisto razdelilno omarico je bolje eno ali dve?

Pa prosim še za kakšno mnenje. Več mnenj omogoča lažje odločanje, tako zame kot tudi za tiste, ki se bodo s tem še srečevali. Smile
Talno daj tudi v kotlovnico. Če bo kurilnica hladna, se bo bojler za sanitarno vodo hladil v okolico. Poleg tega bodo sosednji prostori potrebovali več ogrevanja. Sodobne peči, sploh pa toplotne črpalke ne ogrejejo prostora tako, kot včasih stare peči na olje ali drva.
Tudi kopalnica, ki meji na neogrevano garažo zna biti hud problem, razen če bo stena med garažo in kopalnico izolirana. Enako velja za spalnico.
Koliko bo izolacije? Videti je ni nič? Kakšna ogrevalna naprava? Peč na drva ali toplotna črpalka? Od tega je odvisno, kakšna bo temperatura dvižnega voda. Pri peči na drva ni problem visoka temperatura in talno je lahko položeno bolj na redko. V primeru ogrevanja s TČ pa je zaželena čim nižja temperatura dvižnega voda in zato potrebuješ cevi bolj na gosto.
Veliko proizvajalev alumplast cevi ima max. temp. omejeno. Včasih so imeli 100°C, sedaj pa so spustili, ker visoke temperature pospešijo staranje materiala.
Cevi morajo biti difuzijsko tesne, zato vsaka cev ni dobra za talno. Alumplast ima plast aluminija in ta zagotavlja difuzijsko tesnost.
Pa še par pripomb na tloris:
Dostop do spalnice mimo jedilne mize je zgrešen .
Utility in kotlovnica bi bila lahko združena (če boste ogrevali s "čisto" ogrevalno napravo). Tisti lijak v kotlovnici po nepotreben zajeda otroško sobo in je v kotlovnici nepotreben, potrebuješ pa ga v utility-ju. Zakaj ni dostopa v kotlovnico iz hiše? Boste kurili na drva?
Vstop v otroško sobo iz dnevne in tanka stena med dnevno in otroško sobo je problematična zaradi hrupa, posebej, ko otroci malo odrastejo.
Lepo napisano!
Vse to sem tudi sam ugotavljal ob pogledu na načrt.

Ob pogledu na razkošno garažo, pa v razmislek.....
Otroci hitro odrastejo, potem pa jim je morda treba vsaj zasilno reševati stanovanjski problem.
Veliko ljudi sem jih že videl, ki so v ta namen garažo predelovali v garsonjero.....
Zato v garaži:
-obvezno položiti talno ogrevanje
-napeljati priključke vode in kanalizacije
-napeljati primerno električno napeljavo
To je sedaj minimalen strošek, jutri pa ne bo "bolela glava"
hvala za mnenjna. Glede tlorisa je to kar se da najugodnejša razporeditev. Namreč gre za garažo v kateri je kurilnica že izdelana in zaradi nekaterih ostalih stvari drugačna razporeditev ni mogoča. Izolacije ni, kurilo pa se bo na drva ker je za nas enostavno najceneje (lasten gozd in lastna priprava), tako da me ne moti če porabim par metrov na leto več. V prehodnem obdobju se kuri na kurilno.

Naj pa povem da je v garaži in kurilnici mišljen radiator. Prav tako so mali radiatorji mišljeni po vseh prostorih, predvsem zaradi tega ker hitreje ogrejejo prostor ko je to potrebno. Po tem pa temperaturo vzdržuješ s talnim naprej (glede na naše podnebje kjer živimo je to perfektna kombinacija-ima veliko sosedov tako in so zadovoljni).

Torej kako položiti cevi na 10 ali 15cm? Koliko omaric? Kakšna naj bo razporeditev vej? Prosil bi tudi za kakšno skico.
Ker bo kurjeno na drva je lahko talno na 15 cm. Manj cevi bo nadomeščeno z višjo temperaturo. V tem primeru daš v vsak prostor eno vejo, razen dnevno sobo + kuhinjo, kjer daš 3.
Kljub vsemu bi jaz dal talno na 10 cm, ker ne veš s čem boš čez 20 let kuril (morda drv ne bo, ali pa ne bo nikogar, ki bi lahko kuril). Vir ogrevanja z lahkoto zamenjaš, talno pa ne. Iz istega razloga bi se ognil radiatorjem, ker si potem omejen, na visoko temperaturno kurjenje (tisto hitro pogrevanje lahko narediš tudi drugače. Npr električni kalorifer ali električni radiator)
ok torej bo na 10 cm. Kolikor se nekaj računal bi rabil omarico s 13 priključki kar pa ni nikjer za dobit. Obstaja samo 12. Kak predlog?
pomagač ti je nekaj postov višje predlagal dve omarici z 8 priključkov.

Jaz sem pri sebi vse cevi talnega speljal v kurilnico in omarice ni (razdelilec je na zidu v kurilnici)
hisicaaa Napisal:ok torej bo na 10 cm. Kolikor se nekaj računal bi rabil omarico s 13 priključki kar pa ni nikjer za dobit. Obstaja samo 12. Kak predlog?
Omarica se dobi tudi za 14 vej (147x710x110), ampak zadoščala ti bo širina za 12 vej.
Če rabiš 13 vejni razdelilec zadevo rešiš tako, da nabaviš 12 vejnega in dokupiš samo dodatni segment zraven + merilec pretoka + termostatski ventil + matice. To te košta najbrž okoli 30eur.
Ima mogoce kdo izkusnje z cevmi in razdelilci PIPELIFE. Kaksna je kvaliteta? Kje so te zadeve proizvedene? Gledam po internetu vendar nic konkretnega ne najdem.
nima nobeden izkušenj z PIPELIFE cevmi in razdelilci?
Kakšne izkušnje ima lahko človek z razdelilci in cevmi?
Jaz nimam teh, ampak nima veze.
5 ali 6 let nazaj sem oboje vgradil in pozabil na to. Nimam pojma kakšne izkušnje naj bi imel.
Še na prozorne lonce sem pozabil, drugače bi vsaj lahko živelj opazoval, ko bi mi bilo dolgčas. Tako pa lahko le upam, da se imajo, alge in ostalo, dobro tam noter.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Zanimivo branje. Da malo obudim temo: kako se je potem tole izteklo, če kdo od vpletenih še bere? @hisicaaa? Si potegnil sam talno? Kako je šlo?

Jaz tudi razmišljam, da bi ga razpeljal sam, ne vem še, a na mrežo ali sistemske plošče, čeprav po mreži sem ga že vlekel, ne vem, kako kaj dviguje te lahke plošče. Pikal pa ne bi tistih vezic v stiropor, ker potem folija izgubi svoj namen, če je zluknjana.

Razmišljam, da bi uporabil različen raster pri različno toplih prostorih, potem so lahko pretoki bolj podobni.
Iz lastnih izkušenj ti ne priporočam.
Sam sem bolj na redko speljal cevi v eni manjši sobici.....
Sicer dela, a se ta raster pozna v neenakomerni porazdelitvi toplote v tlaku.

Lani so v sosednjem stanovanju polagali talno na sistemske plošče.
Polagala sta dva. Eden je odvijal cev na kolutu, drugi pa ga je polagal na sistemske plošče. Hitro in brez težav. Pohodiš cev, da se zaskoči na bunke sistemskih plošč in to je to....
Ja, saj dva sva mišljena, eden odvija, drugi spravlja cev na pravo mesto. Sistemske plošče so mi po eni strani bolj všeč, ker se potem ne hodi po ceveh, ko se dela estrih.

Koliko narazen si dal cevi, da se že pozna neenakomernost do vrha estriha in talne obloge?
Mi smo ne dolgo nazaj polagali po tacker sistemu, pa ne vidim nekih bistvenih slabosti.
Polaganje sistemskih je lažje kot tistih z čepki, cevi lahko bolj poljubno razporediš, pa naj bi tudi kao malo bolje prevajale toploto v estrih ker so bolj oblite. Je tudi ceneje vse skupaj.
Edini minus je mogoče to da so cevi v času polaganja estriha zunaj, ampak so tak dovolj močne da se ne poškodujejo kar tako..
1 2 3 4
Iskanje po temi