Objave: 345
Teme: 4
Ocena:
12
Ja premium peč na drva je tudi prec čez 10k....govorim izdelana kurilnica.....se mi zdi, da če nebi bilo subvencij bi bila zadeva ravno za to razliko ceneje, ker drugače bi toliko manj prodali. Se mi zdi, da si ene 5 ali 6 let nazaj dobil za 10k že orenk tč z izdelano kurilnico. Danes se je to premaknilo na 12 do 14k.
Objave: 7905
Teme: 59
Ocena:
34
Osebno, če bi delal novogradnjo, najbrž LG monoblok. Ali pa celo toplozračno ogrevanje preko prezračevanja z rekuperacijo.
Objave: 3009
Teme: 16
Ocena:
-633
@sassapo kdo pa pise o novem zubadanu?? Jaz ga v mojem postu ne omenjam, zato mi res ni jasno od kod tisti tvoj zapis, da nov zubadan z R32 je zanic?? Jaz priblizno enako veliko hiso s priblizno enako izolacijo ampak na talnem ne radiatorji kot OP, ogrevam z 7.5kW mitsubishi ecodan. Bistvo, ki sem ga zelel povedat, da ne potrebuje visoko T toplotne crpalke.
Objave: 13287
Teme: 13
Ocena:
-503
Vprašal je če je je Mitshubishi enako kot Waterstage HP? Ja je, Zubadan, ki je pa v novi verziji R32 s kompresorjem velikim kot flaša piva, res totalni jajc.
Dokler ne vemo praktično nič o hiši, njenih toplotnih izgubah, njenem obstoječem ogrevalnem sistemu... Dokler mu ponujajo 15kw mašine!?
BojanF mu je naračunal celo 17kw izgub.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Objave: 5764
Teme: 1
Ocena:
32
Kot je že Sasapo napisal, Fujitsu je povozil čas. Meni sicer uspešno deluje že osmo sezono brez okvar, vendar zaradi načina sestave nima najboljših izkoristkov, prat tako spada v segment najglasnejših črpalk,. V tem rangu ti prej priporočam Hitachi ali pa Panasonic c-tap. Če pa želiš subvencijo v polni meri izkoristit, potem pa vsekakor malo dražji Nibe ali pa tudi Vismman serija dvesto. treba je malo kalkulacije naredit, kako in kaj, za začetek pa določit primerno moč črpalke.
Objave: 13287
Teme: 13
Ocena:
-503
Vse je popolnoma brez pomena, dokler se ne ve praktično nič o toplotnih izgubah hiše.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Objave: 3800
Ocena:
17
3.2.2021 ob 11:07
(*Zadnja sprememba objave: 3.2.2021 ob 11:09 uporabnik sašo65.)
....še vedno pa trdim, da glede na "vložek/izplen/kakovost" je dandanes še vedno bestbuy nakup......(FWHP 11)
....in upam trdit tudi, da z 1x dražjo (vsaj v mojem primeru) nebi prišparal 10%
...itak pa že vrabci na veji čivkajo.da.jo matra glasnost.....zadnje tri dni je pri nas okoli 0c čez dan 100% vlage defrost na defrost, ampak 22c pa lepo drzi v hiši ob izračunanen setpointu 37c modulacijo dvigne na 30-35% le po defrostu, poraba cele hiše 33kwh....če odštejem cca 8 za gospodinjstvo je to 25kwh za gretje (SV zopet greje od danes)......meni je to tudi za današnje čase odlično....
Objave: 3009
Teme: 16
Ocena:
-633
Se pardoniram, nisem vedel, da je govora o HP fujitsu. Ker glede na podatke o sami izolaciji, ki jo navaja par postov vise, sem sklepal, da potrebuje LT TC in ne visokotemperaturne.
Objave: 1892
Teme: 11
Ocena:
4
Sem naredil en hiter grob izračun gradbene fizike. Opisana hiša potrebuje cca. 17 kW ogrevalne moči, letna potrebna toplota za ogrevanje 30 MWh, energijski razred E. Glavni krivec za tako visoko porabo je neizolirana, ogrevana klet.
Če bi stene kleti izolirali, bi potrebovali 9 kW ogrevalne moči, letna poraba se razpolovi na 15 MWh.
Če bi dodali še prezračevanje z rekuperacijo, bi bila potrebna moč ogrevanja okoli 6 kW, letna poraba 8 MWh.
Meni se zdi to malo veliko. Po moči bi moral zvoziti z 11kW.
Objave: 5764
Teme: 1
Ocena:
32
Ko sem kupoval, pojma nisem imel. In nekdo mi je svetoval srednje temperaturno tipa Zubadan, Fujitsu. Danes vem, da tega ne rabim, komot bi vozil z Estio, ki jih je taisti takrat množično montiral, in je neprimerljivo tišja (imajo neposredni sosed), tako pa svojo teram v LN režimu, kar pa pomeni večje obrate kompresorja (zelo neprijeten zvok ko gre na polno), posledično pogostejše defroste. Za strnjeno naselje total neprimerna. Drugače pa špila.
Sicer pa izbira danes v primerjavi z letom 2012 je neprimerljiva. Takrat si imel azijske inverterje in evropske on-offe in dvo kompresorski Daikin.
Danes imajo inverterje praktično vsi v ponudbi.
Objave: 16690
Teme: 48
Ocena:
49
Kakšne pa so to, "srednje temperaturne"?
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
![[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]](https://i.postimg.cc/JhNTy8Zp/18-09-2024-14-01-01.jpg)
Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Objave: 345
Ocena:
12
3.2.2021 ob 16:12
(*Zadnja sprememba objave: 3.2.2021 ob 16:14 uporabnik sisekmisek.)
Kako ima lahko tč v LN režimu (to je kao nizkotemperaturno? ) večje obrate kompresorja? Če je tč "premočna" zakaj bi ti delala na polno? Zakaj bi imela bolj pogostejše defroste? Poglej Poldeetovo. To pa je nekih kontra izjav.
Objave: 3800
Ocena:
17
Polde ima isto kot "Xavi"......Jaz LN nisem montiral na svojo(čeprav sem hotel, pa so neki teh. problemi prišli vmes) Verjetno, če LN zmanjša ventilatorje, mora kompresor nadoknadit primanjkljaj.....Vse to se dogaja pri 0c in manj, to da je več defrostov, je tudi logično....