PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Visoko ali srednje temperaturna TČ

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
A ni fajn, ko smo vsi taki strokovnjaki za TČ? Sassapota sploh ne rabimo. Kaj šele, da bi ga kaj vprašali ali celo poslušali! Ala nam vera.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Tudi, če pri JaBK-inem izračunu zaradi pol manjše površine fasade podvojim razliko, to še vedno ni niti 1.000 kWh letno, pa je to poenostavljanje in zaokroževanje v "mojo" škodo. Bom še sam poiskal tisti moj excel izračuna izgub (ki smo si ga veselo delili tu na forumu), ki sicer ni po PHPP standardu, je pa po mojem dovolj natančen za realno oceno.
Pozdravljeni.

Hvala vsem za odgovore.
Namen vprašanja je bil, če je kaķšen razlog, razen cene, da se ne kupi visoko temp. tc.
Odgovor je bil sicer podan, takoj v 3 postu se mi zdi.
Imam pa še eno vprašanje, ali je kakšen razlog da ne bi kupil malenkost ali pa kar dobro predimenzionirane tc?
Vecina proizvajalcev ima neke razrede, npr. 5,7,9 in 12,14,16 kjer so razlike v ceni par sto eur ali se to ne. V celotni investiciji so to res malenkosti.
Drug primer, tc premium proizvajalca moci ravno prav vs nepremium tc predimenzonirana za npr. 4-8kw?

Če povzamem, ali predimenzionirana tc dela z manj moci, torej tisje, se zaradi tega manj obrablja ipd

Lp
Dela z manj obrati in tišje. Manj defrostov. Predvidevam, da obraba je manjša. Mislim, da je bolje da dela več časa na nizkih, kot več časa na visokih.

Lahko pogledaš tukaj live delovanje od enega forumovca. Fujistsu High power. Po mojem mnenju kar dosti predimenzinorana glede na izolacijo ter kako tč dela. Kolikor sem spremlajl tudi v globokem minusu nikoli ne dela več kot s polovico moči. Občasno malo za par minut skoči na višje obrate potem pa spet na nizkih

https://tc.tm.si/

Moja CTC 622 trenutno pri 0 stopinj konstanto med 50 in 75%, kar pomeni da ni tako predimenzionirana. Bo pa pomoje malo predimenzionirana, ko bo fasada kar pa spet ni narobe.

Recimo imej v mislih, da najmočnejši modeli Kronoterm Adapt 0724, Nibe f2120-20, CTC 622M so ponavadi za hiše, ki imajo porabo olja med 3000 in 4000 litrov. Vse kar je pod 3000 so potem modeli nižje in tam je potem samo vprašanje katera je ravno prava zate, ki lahko pokriva potrebe. In potem en razred višje, če vzameš ni nič narobe.

Ista logika je pri klima segmentu (Daikin, Toshiba, Mitchubishi, Fujitsu,...) s tem da je tukaj malo drugačno razmišljanje, ker so menda vse 16kw, 14kw in 11kw vse dejansko 11kw in potem softwersko odklenjene na več, da zadostijo oznaki ter tudi dražje. Tudi teža in mere zunanjih enot je ponavadi od 11kw pa do 16kw skoraj enaka.

Bi pa lahko napisal saj opis hiše, ker CTC, Nibe, Kronoterm je vse prec 10 jurjev in morda pa imaš hišo, ki bi se lahko komot ogrevala s kako cenejšo.
Veliki gabariti zaradi uparjalnika in manj defrostov. S tega vidika vsekakor raje več, kot pa manj. Po drugi strani, kar se moči tiče, več kW na papirju ni nujno dejansko več kW v praksi, včasih so preprosto kompresorji "naviti". Glede slednjega lahko realno pove sassapo za posamezne modele. Pa nekak pri večini kompresorjev (se mi zdi) so izkoristki boljši v območju 50%-70%), kot pa nižje in višje.

Tak nekak, na grobo. Kot rečeno, sassapo pa lahko iz izkušenj za posamezen model pove.
Večina proizvajalcev TČ ima nekaj standardnih tipov ohišij v katere vgrajuje opremo za različne moči TČ. Tako ima npr. NIBE 2120-16 enako ohišje kot NIBE 2120-20 (podobno je z modeloma 9 in 12). Ker mora močnejša TČ iz istega istem ohišja pridobiti več energije to nujno pomeni, da je oprema bolj obremenjena.- Vse to pa lahko vodi k pogostejšim okvaram in krajši življenjski dobi.
Pri izbiri TČ je torej treba gledati, koliko moči da od sebe pri pričakovanem mrazu v okolju, kjer bo delovala (npr. zunaj -15°C. DV 55°C) in da je najmanjše moči v neki velikosti ohišja. Če bi npr. Nibe 12 na meji zadovoljila moč pri nekem minusu je bolje izbrati Nibe16 in imeti neko rezervo pri tem minusu.
Sedaj mi počasi ni več nič jasno.

Berem dokument eko sklada, kjer piše za TČ ctc 622 nazivna izhodna toplotna moč 9kw?
Malo naprej fujitsu waterstage high power 14kw piše 13kw?
Ne glej teh kw, ker boš samo še bolj zmeden.
Vedi, da lahko v praksi pomeni 10kw ene naprave več kot papirnih 14kw druge naprave.
Veliko bolj pomembno od reklamiranih kw je, izbira prave naprave glede na tvojo lokacijo, hišo in želje.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Pozdravljeni.

Ali je kakšen vzrok, da vgradimo tc, ki zmore 55-60 stopinj pri -15, namesto druge, ki zmore 70-80?

Govorimo seveda o radiatorjih. Razlika je v zacetni investiciji. Kaj pa potem?

Sprasujem namrec ker, 
- naj bi bila visoko temp. za neizolirane hise, srednaj pa za izolirane. Pa je res tako?
- ogromno pise o pravilnem dimenzioniranju radiatorjev. Ampak koliko ljudi dejansko to naredi?
- veliko komentarjev, da tc ne zmore segreti hise na 19+ stopinj oz. je potrebno sogrevanje iz drugih virov. Verjetno je še več ljudi, ki jih je malo nelagodno priznati napako. 

Nisem še zasledil komentarjev, kjer bi nwkdo pisal, da je kupil premocno tc in da mu je prevec vroce, ko je -15 zunaj, ali da mu radiatorji delajo prevroce. 

Drzi, razlika v ceni je tu ni dileme. Drzi, 80% leta bi tudi srednjetemperaturna zmogla ogrevanje brez tezav - ampak dejansko vaznih pa je tistih 10 ali 20%.  Sem čisti amater, ampak podam realen primer, 
Hisa, izolirana, radiatorji olje. Res kar nekaj casa mlacni,a ko zunaj zahladi, hoces toplo, nastavis termostat na 23, radiatorji zgejo na polno, da se jih ns mores dotakniti. Res ne predatstavljam mlacnega radiatorja na 55 stopinj. 

Pa tudi ce recemo, da je to le 5% leta, 20% kar je se vedno malo bolj ostre zime, bo taka crpalka delala pac z manj moci, brez nekih dodatnih malusov.

Seveda lahko govorimo o premajhnih radiatorjih, ampak tudi radiatorji niso poceni. Dobri aklimatovi so pravzaprav zelo dragi. A ni potem bolje normalni radiatorji pa visokotemperaturna, pa se ogromnih radiatorjev ne gledas potem celo leto.

Ps: vem tisto o vsaka hisa je svoj primer in svetovalci na objektu.... Dejtsvo je, da ti bo vsak monter svetoval tisto, 1. Ima v ponudbi in 2. Kjer dobi najvecjo marzo

Osnovno pravilo ogrevanja z TČ je neprekinjeno z čim manjšo temperaturo.
Tudi če je hiša slabše izolirana, se da ob primerno velikih ogrevalnih površinah doseči relativno nizko temperaturo vtoka. 
Največja napaka pa je kampanjsko ogrevanje. Vedet je treba, da črpalka zelo počasi kompenzira izgubljene stopinje, takrat se tudi bolj napreza, deluje pri višji temperaturi, ima slabši izkoristek. 
V kolikor so ogrevalne površine radiatorjev premale, ne rabiš vseh radiatorjev naenkrat menjat, ampak jih prilagajaš znotraj prostorov. Se pravi, v kolikor boš v dnevni sobi dal večji radiator, bo mogoče ta iz dnevne sobe ravno prav velik za kakšno otroško sobo itd. Na koncu končaš v najmanjšem prostoru, za katerega novega radiatorja niti ne potrebuješ.  V glavnem, tukaj ne šparat, ker vsako ogrevanje nad 45 C z TČ je potratno.
Sam ogrevam 140 m2 z aklimatovimi radiatorji, katere sem doštuklal. Danes zjutraj mi je šlo v radiatorje pri -5 C 39 C.
Pa obtočna črpalka mora biti obvezno na maksimalno.

Moje mnenje je, da črpalke do 60C bi morale ob pravilih, ki veljajo za TČ, ogrevati vsako hišo.
gregor411: Fujitsu je pojem zase_neke vrste zver...11da komot tud 20.......in ni je hiše, da nebi zmogla
"prepih" hisa 60-tih let, le okna nova in kak radiator 170m2 papca za malo malco, jurja letno(prej so kurili 4000lit  KO)
Fujitsu je dejansko še vedno solidna izbira, za relativno malo €. Na žalost pa ni več konkurenčna naprava, saj se z izkoristki pa tudi glasnostjo delovanja ne more več kosati s samo za odtenek dražjo konkurenco.
Že vsaj 5 let obljubljajo novo napravo, katera bi naj zopet pogledala izven neposredne konkurence, kot tale pred 15 leti.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Katera je ta konkurenca fujitsu-ju?
Hitachi?
V klima segment, ali nižji razred spadajo vsi proizvajalci klimatskih naprav kateri proizvajajo tudi toplotne črpalke. Pri nas najbolj reklamirana in posledično med ljudmi poznana, sta Daikin in Mitshubishi.
Ok, ampak prej si omenil, da se fujitsu ne more kosati z konkurenco, ki je le za odtenek drazja.
Daikin podobna tc se prodaja za 2500eur vec oz. skoraj 1/2 cene,
torej si mislil mitsubishi, ki je cca. 1000 eur vec?
Imaš še.. Panasonic, Samsung, Airwell, Hitachi, Fuji, LG, Toshiba, Viessmann serijo 1 in 2... Vse primerljive naprave so cenovno precej skupaj. Pazi! Vse medsebojno neposredno primerljive.
Kaj pa ti potrebuješ, oz. tvoja hiša?
1 2 3 4 5 6 ... 8 Pojdi na stran 
Iskanje po temi