PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Zalogovnik + nova peč( hiter padec temparature)

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Koliko pa imajo tile kotli življenske dobe? Ker tam 10k za kurilnico se meni zdi kr malo veliko, kljub subvenciji, če primerjam z TČ, ki se tudi kaka pametna dobi za 10k - subvencija. Vendar je verjetno življenska doba kotla daljša, bolj si neodvisen od podražitev in izpadov elektrike (zadostuje cenejši generator) in občutek toplote je drugi Big Grin . Na drugi strani pa rabiš več prostora za kurilnico, shranjevanje drv, delati moraš (ni na gumb), pa še dimnikarček hodi na obisk.... Strošek ogrevanja je verjetno primerljiv s TČ.Če imaš lasten gozd/poceni drva in ti je kurjenje hobi, potem razumem odločitev za kotel. Največji luksus je imeti oboje, pa še kaj dodatno na strehi.
Če ti crkne kotel v kurilnici za 10 jurjev, je vrednost kotla "maksimalno" polovica tega zneska.
Če dobiš še enak kotel si ga imel, odsravfas dva bilanca in zadevo lahko zamenjaš brez inštalater ja. Če imaš rorcange Wink
Sonce naj sveti vsak dan!
Kritična temp. kotla je kasneje in sicer nad 95 stopinj, kjer mehanski ventil spusti pritisk in vodo. Max. delovna temparatura kotla je 80 stopinj, pri 87 stopinjah se sproži hlajenje iz vodovoda, po 95 stopinjah pa mehanski ventil. Kotel zdrži uradno do 110 stopinj. Če preseže kritično temp. kotla ga ne moreš več kuriti, saj ga eletronika blokira in javi napako katero bi moral serviser uradno pregledati.
plema123 Neaktiven
Prvošolček
*
Objave: 5
Teme: 1
Ocena: 0
30th January, 2021 ob 21:17 (*Zadnja sprememba objave: 30th January, 2021 ob 21:18 uporabnik plema123.)
Zdravo.

Da naredim malo update glede moje peči.

Pred dobrim tednom je mojster zamenjal STB stikalo, ki ga je metalo ven, ko se je peč zagrela na 82c. Sedaj je zgodba čisto drugačna. Peč res deluje kot mora. Kurim na 24 ur(17.00), en poven kotelj (cca 16 polen).  Zalogovnik mi zagreje na cca(87 zgoraj in 83 spodaj). Peč ima v jutro ob 6 še vedno okrog 80c v kotlju. Tudi ventilacija v peči sedaj deluje brez problema. Ko peč doseže max temparaturo se ventilator izklopi, ko temperatura pade, se vklopi nazaj. Zaenkrat nimam nobenih pripomb. Pričakujem pa naslednjo zimo še boljše rezultate, ko bodo samo bukova polena narezana na 50cm. (sedaj imamo mešana, narezana na 33cm in ne optimalno suha)

Glede cena pa... Pri  meni so morali narediti vse na novo. Stare stvari so v kotlovnici porezali in naredili vse novo. Cena za novo peč, 2X zalogovnik(800l) in vse kar spada zraven je bila sabih 9k. Od tega pričakujem 4k subvencije nazaj. Vse je od Seltrona.

Lp.

Kako pa imaš rešeno ogravanje sanitarne vode?
mi_c_ho... vodo ti peč segreva na 87c? Večina ima naštelane peči na 80c ali je kakšen poseben razlog za tako visoko temperaturo?
Ko peč doseže max temparaturo se ventilator izklopi, ko temperatura pade, se vklopi nazaj. Zaenkrat nimam nobenih

Tole si zgoraj napisal.
Če bi pravilno kuril oziroma peč pravilno delala, nima peč kaj to početi. 
Ventilator naj dela od začetka.kurjenja pa dokler ne pogori. Vse ostalo je nesmiselno početje oziroma nepravilno delovanje peči ali pa uporabnika.
Hanzi, saj to je pravilno, da se peč ustavi, ko doseže max temperaturo. Tu razumem nastavljeno temperaturo kotla. Ni pa napisal, da mu peč tako dela. Verjetno ima nastavljeno max temperaturo 90 stopinj, da dosega 87 stopinj v zalogovniku zgoraj in 83 spodaj. Narobe bi pa bilo če bi imel nastavljeno max temperaturo kotla nižje kot polni zalogovnike. V tem primeru recimo na 86stopinj. Takrat pa velja kar si napisal. Tole maksimalno temperaturo kotla jaz razumem bolj kot varnostni mehanizem proti pregretju kotla če slučajno kotel preveč naložiš.
..."Ko peč doseže max temparaturo se ventilator izklopi, ko temperatura pade, se vklopi nazaj. Zaenkrat nimam nobenih"...

Sem še enkrat prebral mi_c_ho jev zapis. Imaš Hanzi prav. Izgleda, da mu res kotel tako dela. Seveda to ni v redu. Kotel naj dela neprekinjeno dokler ne pogori.
Do takega gorenja kot ga opisuje mi_c_ho bi lahko prihajalo v primeru, ko je max temperatura kotla nastavljena na vrednost blizu zgornje meje delovne temperature kotla. Če jo doseže se kotel ustavi, črpalka, ki polni zalogovnik pa v takih zaustavitvah ostaja v delovanju. Tako se kotel v nekaj minutah ohladi in zopet štarta.
Upam da bo mi_c_ho podrobneje opisal nastavitve in delovanje kotla.
Jaz sem samo citiral odgovor
plema123...
Bo moral on odgovoriti...
@Igorslo - Vprašanje sicer ni bilo namenjeno meni pa vseeno ...
Ne razumem dobro tvojega vprašanja. Kaj misliš s tem, da so kotli večinoma naštelani na 80 stopinj ? Ali s tem misliš delovno temperaturo kotla med obratovanjem ali pa max dovoljeno temperaturo, ki jo kotel med obratovanjem lahko doseže ?
Kotli na drva laufajo na 80stopinj normalno.
Pri nasi delti je tak, 80 stopinj je nastavleno za delovno, ce pa nafila zalogovnik in posledicno nima vec kam filat pa zacne tempetatura narascat, ce pride na 85 ugasne ventilator. Ce se kr narasca, pri 90 odpre mesalni ventil na radijatorskem krogu in spusti noter kolkikor je, ce pa se to ni dovolj je pa se potem cist mehansko varovanje, ki resuje ce recimo zmanka elektrike, termo varovalo, ki odpre vodo iz vodovoda, ki preko hladilca v peci le to hladi. To se aktivira mislim da pri 93 stopinjah. Zraven je pa se tudi tlacni ventil, ce bi tlak narastel prek 2,5 bara, vrze vodo v odtok.
#Gomi
Zanimalo me je zakaj mu zalogovnik zagreje zgoraj do 87c, ali ima namerno tako visoko ?
jaz če recimo nastavim 80c gre največ do 82 nikoli ne odstopa več kot 2c , monterji so mi ga naštelali na 82c in skače do 84c,
No to me je zanimalo. Na vaših kotlih pač nastaviš delovno temperaturo in tu vam bo kotel obratoval. Pri meni je malo drugače. Ko nastavim temperaturo kotla določim do katere temperature se kotel lahko max segreje. Če jo preseže se kotel ustavi. Ne ustavi pa se črpalka. Tako se kotel lahko dokaj hitro ohladi in nato ponovno zažene. Temperaturo kotla imam nastavljeno kar na max vrednost 90 stopinj, saj jo nikoli ne doseže - oziroma jo je v 10 letih mogoče 3x, ko sem doložil nekaj polen bolj zaradi firbca kaj se bo zgodilo. Vendar sem takrat nastavil max temperaturo na 88 stopinj.
Delovno temperaturo pa določa patrona v ladomatu. V njem imam 72 stopinjsko patrono. Pri teh stopinjah prične napajat zalogovnike. Delovna temperatura kotla pa je okrog 5 - 6 stopinj višja.
Pri sebi sem ugotovil da če imam na 190TDP ima kotel 22kw, če pa imam 30kw pa se TDP vrti na 210c. Ampak kar je zanimivo da mi na 210TDP v eni polni naložitvi peči segreje tudi en 1000lit zalgovovnik + vse 3 ogrevalne veje in porabi cca 4ure (145 lit zalogovnik) . Če pa imam na 22kw in 190TDP pa segreje samo polovico prvega zalogovnika +vse 3 ogrevalne veje. gori pa cca6 ur.
Testiral sem ob istih urah in podobnih zunanjih temperaturah, ter v kotel sem nalagal približno enako lesa, nisem sicer tehtal kar bi bilo najbolje.
Nisem prepričan če je to res možno ,ampak po "občutku" dobim več segrete vode če imam višje temp oz večjo moč kotla po koncu kurjenja . Ali je tu dejansko kakšna fizikalna logika ali samo trenutni placebo učinek.
Igor
V kolikšnem času ti ohladiš m3 zalogovnika?
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi