![]() |
|
Zalogovnik + nova peč( hiter padec temparature) - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Zalogovnik + nova peč( hiter padec temparature) (/showthread.php?tid=79606) |
Zalogovnik + nova peč( hiter padec temparature) - plema123 - 18.1.2021 Pozdravljeni. Decembra sem kupil novo peč od seltrona in 2 zalogovnika po 600l. Peč : seltron bxd30l. Poleti smo na hiso, ki ima nadstropje in mansardo(skupaj200m2) naredili tudi 10cm fasade. Okna se še dokaj vredu. Sedaj pa me zanima, koliko časa vam drži zalogovnik(podobne mere hiše in zalogovnika) Jaz vsaki dan zakurim pribljižno 17.30. Nafilam peč z drvami (33cm dolga mešana) in mogoče čes 3urce vrzem se gor 1-3 drva, odvisno od temparature zalogovnika. Zologovnike zagrejem Levo zgoraj cc82c desno spodaj cca 78c. Temparatura če čes dan nastavljena na 22c ponoci (med 20.00 in 6.00) pa 20c. Ko se jaz zjutraz zbudim (5.50) mi aplikacija na telefonu kaze, da je levi zgornji zalogovnik cca 72c. Do 10 ure mi zalogovnik pade na cc50c. Sedaj ko pišem je ura 12 in je v zalogovniku (levo zgoraj) samo še 40c. Zanima me ali je toko hiter padec temparature v zalogovniku normalen? Lp in hvala za odgovore. RE: Zalogovnik + nova peč( hiter padec temparature) - Fery - 18.1.2021 Padec temperature v zalogovniku nima veze z zalogovniki ali pečjo, temveč s porabo hiše. Malo bi temperaturo lahko pomagala zbiti peč, do recimo 65 stopinj, ampak to je zanemarljivo. RE: Zalogovnik + nova peč( hiter padec temparature) - Hanzi - 18.1.2021 Normalna poraba Kako pa zgleda peč seltron bxd Jaz spraznim 2000 zalogovnik RE: Zalogovnik + nova peč( hiter padec temparature) - plema123 - 18.1.2021 Hvala za odgvore. Čudno se mi samo zdi, da v jutro tako hitro porabi toploto. (Ok razumerm, da je nocna temperatura za 2c manjsa in mora zjutra ob 6 hiso ogreti nazaj na 22) ampak potem pa je 7h manj kot 40c v zalogovniku(skozi seveda pada" zdaj je 33c") temperatura v hiši pa ne pada. Mogoče bi bilo celo bolje nočno temperaturo pustiti na isti kot dnevno). Peč je ta: https://selizobrazevanja.com/wp-content/uploads/2020/10/Navodila-za-uporabo_UKP_Smart-8.20.pdf Peč načeloma deluje vse bp. Imam tezave zgolj s STB tipalom. To tipalo bi moglo peč izklopiti, če pride nad 110c. Meni pa jo izklaplja na 82. Naj bi moter jutri prišel zamenjati to tipalo. Lp. RE: Zalogovnik + nova peč( hiter padec temparature) - Sebek - 18.1.2021 Tudi jaz bi rekel, da je to normalno, glede na zunanje temperature trenutno. Si boš pa moral sam odgovoriti in preračunati glede na porabo energenta prej in sedaj. Čisto normalno je, da sedaj z zalogovnikom skuriš več drv, saj imaš v hiši višjo povprečno temperaturo kot je verjetno bila prej. Res je, da si nekoliko izoliral fasado, kar bi moralo prinesti nekaj prihranka. Tako da čez palec bi se moglo porabiti vsaj enako drv kot pred adaptacijo kurilnice in izdelavo fasade. RE: Zalogovnik + nova peč( hiter padec temparature) - plema123 - 18.1.2021 Mah nimam občutka, da skurim več drv. Skurim maksimlano 20 (povprečne debeline) drv na 24h. Verjetno bo drugo leto še boljše, ko bo sama bukovina in rezana na 50cm dolžine. Koliko pa se je skurilo prejšnja leta pa nevem, ker me ni bilo zraven. Bom videl na konco sezone koliko metrov drv sem porabil. RE: Zalogovnik + nova peč( hiter padec temparature) - Hanzi - 18.1.2021 Tebe zavaja ta podatek, da imaš (najbrž) samo eno tipalo v dveh zalogovnikih. Ko bi jih imel 6 (2x3 )tipal in neko pamet zadaj ki bi znala izračunati aritmetično sredino iz teh tipal, pa bi videl da ne pade temperatura tako hitro kot sedaj misliš. Če ti v ekspanziji tlak kaj bistveno niha, boš videl da ti tudi tlak lepo " enakomerno" pada. seveda pa se nočna redukcija za 2C pozna. Kolikor zvečer manj pošlje zaradi tega toplote v hišo, jo mora zjutraj nadoknaditi. RE: Zalogovnik + nova peč( hiter padec temparature) - plema123 - 18.1.2021 Jaz imam 4 števce na zalogovniku. 2 na enem 2 na drugem (gor, dol). Koliko časa pa vam peč laufa, da napolnite zalogovnike na 80c ( govorim za 1600l) Vidim pa, da sem v prvi objavi naredil napako. Zalogovnika sta 2x po 800l in ne 600. Je pa res, da jaz podatke berem vecinoma iz aplikacije. Tam pa mi kaze samo prvi zalogovnik zgornji števec. RE: Zalogovnik + nova peč( hiter padec temparature) - Igorslo - 18.1.2021 Meni peč naštimana na 30kw pri -3c do 0c laufa cca 10 ur in več da napolni 2000 lit . Imam 24c na 400m2, ponoči pade temperatura v radiatorjih na 30c čez dan so 45-50c to je radiatorski del, talni pa dela 24ur na 30c.. Če pa odprem še delavnico 100m2 radiatorje, potem pa ziher 16 ur, Zjutraj ob 8.00 imam zalogovnika na 35c ohlajena, ker dela talno nonstop, ampak hiša je topla še do 10.00 potem pa gre dol 22c itd RE: Zalogovnik + nova peč( hiter padec temparature) - Hanzi - 19.1.2021 Plema Koliko imaš ti fizičnih termometrov (4) nima veze, ker tvoj GSM tistih termometrov ne vidi. Vidi samo eno tipalo, ki ga imaš v prvem zalogovniku na vrhu Igor: upam da kdaj vidim ta tvoj požeruh od zalogovnika, peči in objekta. V teoriji v 2m3 zalogovnik pri razliki temperature 50C (30>80) spraviš 100kwh toplote. Ti imaš peč 30kw. 100/30=3.3 Zaradi izgub zaokrožimo na 4 ure. Ti moraš pa kuriti 10 ur. Torej v tem času proizvedes 300kwh toplote, od tega jo daš 100 v zalogovnik, 200 pa v hišo. Da dodaš še delavnico, potem kuris 16 ur. Ko si se odločal med pečjo in TC. TC bi ti v primeru negretja delavnice porabila cca 100kwh elektrike dnevno. To je 13-14 evrov dnevno, mesečno 400 evrov. Če bi ogreval se delavnico bi šlo 600+. Upam da te zjutraj ne zebe pri T radiatorja 30C. Kdaj popoldne/ zvečer nazadnje nalozis pec? RE: Zalogovnik + nova peč( hiter padec temparature) - Igorslo - 19.1.2021 Radiator se ob 5 zjutraj prižge na 50c , odvisno od zunanje temp, po vremenski od 35c (+10c) do 60c(-10c). Kurim pa če je minus, okrog 9.00ih 2/3 145 lit, potem ob 13.00 polovico nakladalne, in ko je samo žerjavica ob 17.00 spet polno 145, čeprav ni nobena polna ker dajem 33cm polena še staro zalogo. Nikoli ni mrzlo , vedno je 23,5+ proti večeru je že 24+ ampak se potem ugasne radiator ob 22,00 in pade temp , ene spalnice pa ne ogrevam in je 18c. RE: Zalogovnik + nova peč( hiter padec temparature) - matjaz89 - 19.1.2021 Kr bodi brez skrbbi, je vse kot treba.. imas 2x800l, katere dan prej zvecer imas segreta, cez noc upostevaj da imata zalogovnika toplotne izgube, kar ti pa najvec sprazni je pa jutranjo gretje za celotnega sistema. Sam imam 2x1000L, 25kW pec, hisa na notranjsko primorskem z dosti vetra, 15cm izolacije pa 200m2, pa kurim 1x na dan (pec ima 145l prostora), s tem da sedaj ko je res mraz jo nabasam do vrha (50cm drva) in zakurim tam okoli 13-14h, pec da pogori rabi cca 6ur, tako da zvecer sta zalogovnika polna, ko preneham ogrevat ob 20h, zjutraj pa zacnem ob 6h, tako da ko ustanemo je toplo, laufa potem cez cel dan in se tam okol 13-14h ustavi, ko imata zalogovnika samo se 40stopinj. Igor: a kuris klasicno pec, ali uplinjalno? Ker da tolkrat na dan treba nalagat, si skoraj na istem, kot po starem brez zalogovnikov
RE: Zalogovnik + nova peč( hiter padec temparature) - anzy - 19.1.2021 Pozdravljeni! Si bom kar to temo sposodil na temo zalogovnikov in kurjenja. Doma imamo peč staro 36 let, 35 kW in jo bo počasi treba menjati. Hiša ima cca 220 m2 in je dobro izolirana. Ponavadi popoldne zakurimo, radatorji so v 20 minutah topli. Zvečer v peči ogenj že ugasne. Peč ogreva še bojler sanitarne vode (v bistvu je TČ, ampak je ugasnjena pozimi) 300 l. V bojlerju se segreje max na 65 stopinj in jo je za 2 dni. V peč mi ni težko iti večkrat nalagat. O velikosti zalogovnika je ogromno napisanega, da mora biti najmanj 50 l/kW in nekateri pravijo da je to premalo - celo tja do 100 l/kW. Razmišljam takole: nova peč bi lahko bila zaradi boljšega izkoristka in boljše izolacije hiše okrog 30 kW. Kurili bi vsak dan, popoldne. Torej, če je voda v zalogovniku hladna, koliko časa bo potrebno, da bodo radiatorji imeli npr. 50 stopinj? Namreč jaz želim, da je toplo kmalu ko nakurim (ali pa da tisti vmesni čas še porabljam neporabljeno toploto od prejšnjega dne. Sicer ne želim, da so radiatorji topli npr. po 21 uri pa vse do 2 ure popoldan naslednjega dne. Ali bi za tak režim ogrevanja že zadoščal 1000 l zalogovnik ali mora biti vsaj 1500 l. Ni problem tistih nekaj evrov več za večji zalogovnik, ampak prostor v kurilnici. V glavnem, kuril bi tako, da bi še isti dan porabil 60 - 70% toplote, ostala bi pa nekaj tople vode, da bi naslednji dan postalo čimprej toplo. Skratka čim manj kompliciranja in ne vem kakšnih gosposkih sistemov. Mojstri kakšne so vaše izkušnje in nasveti? Lp RE: Zalogovnik + nova peč( hiter padec temparature) - Igorslo - 19.1.2021 #Matjaž 89 Kurim novo froling s4 28, pozna se kvadratura 400m2+ , obrnjena na sever, veliko oken, stara okna 35let, izolacija 7,5cm kombi plošča , veliko balkonov itd itd RE: Zalogovnik + nova peč( hiter padec temparature) - Igorslo - 19.1.2021 #Anzy čisto na kratko, bodo ostali na širše razložili, dovolj imaš 20kw,vzeti moraš uplinjak ti se tako ali tako štelajo 15kw-30kw, rabiš min 1500-2000lit vode zalogovnika, sama regulacija je pa odvisna od denarnice. vrhunski sistem je nekje 12k-14k na ključ, najcenejši centrometal ,atmos itd 8k eu |