PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Visoko ali srednje temperaturna TČ

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Srednje ali visoko temperaturna TC se z ceno (z montazo) res pribliza ceni fasade ampak tukaj se spet vracamo k tistemu vprasanju, ki ga @bohinc vedno postavlja in @DELPHI v praksi nanj odgovarja. Koliko je neizoliranih ali pomanjkljivo izoliranih his, ki dejansko potrebujejo visoko T TC, ki zagotavlja T DV vec kot 55-60 stopinj in je cena zanjo v rangu fasade?? @DELPHI v praksi dokazuje, da brez tezav ogreva neizolirano hiso s TC za manj kot 5k€, ki zraven tega ogreva se SV.
first1 Napisal:Zakaj so sicer fasade tako drage? Zasledil sem cene od 33€ naprej za m2. Kaj toliko nanese? Delo? Zaključni sloj? Material? Ker sam stiropor je tam 5€/m2 za 15cm debeline...
Ker stiropor ni vse. Tu je še postavitev, amortizacija in demontaža odra, priprava podlage, lepilo, sidra, čepi za sidra, lepilo, mrežica, odkapni profili, lepilo, zaključni sloj. Pa vse delo, od vseh transportov do priprave materialov do vgradnje, vključno z obdelavo detajlov, pa odvoz smeti na koncu. Poleg stroškov izvedbe je potrebno pokriti še ostale stroške; priprava ponudb, računovodstvo, reklamacije, rezerva za slabše čase, itd. ter seveda pridelati še kaj profita.

V nedavni temi je bil primer ponudbe za izvedbo fasade. Ponudnik je za vsak dodaten centimeter fasade računal 1€ (kot je bilo možno razbrati iz razlik v ceni za različne debeline fasad), četudi je strošek materiala v trgovini okoli 0,5€. So pač pri debelejši fasadi potrebna globja sidra, globje špalete, več transportov, itd. in je cena na centimeter na koncu takšna. Potem pa niti ne ostane veliko za vse ostale postavke.

Dejansko so kontaktne fasade dokaj poceni. Prezračevane fasade se začnejo pri okoli 150€ na kvadratni meter.
Citat:Srednje ali visoko temperaturna TC se z ceno (z montazo) res pribliza ceni fasade ampak tukaj se spet vracamo k tistemu vprasanju, ki ga @bohinc vedno postavlja in @DELPHI v praksi nanj odgovarja. Koliko je neizoliranih ali pomanjkljivo izoliranih his, ki dejansko potrebujejo visoko T TC, ki zagotavlja T DV vec kot 55-60 stopinj in je cena zanjo v rangu fasade?? @DELPHI v praksi dokazuje, da brez tezav ogreva neizolirano hiso s TC za manj kot 5k€, ki zraven tega ogreva se SV.
Delphi je od nekdaj redkobeseden... Premalokrat se ''pofočka''.., makar z izkušnjo, kot jo je opisal Exclamation Za razliko ''vedeževalcev'',  razume pisano = bit.
Saj se strinjam glede manjših vložkov v sanacije...(kak radiat., manjša sanacija). Smo že pisali o tem..., kar ''eni odkrivajo'' (leta za tem), kot odkritje tople vode- (po)novno...!
Fasada-oz. izo. objekta je pa povsem druga pesem... In pri tem ne pišem zgolj zase, ne! Takih objektov je ''morje''..., potrebnih menjav kur.naprav, ostrešij ipd. tudi. Prioritet stanovalcev v takih objektih pa še za drugo morje (tudi zgolj preživetje)... Očitno so eni preveč resno vzeli ''mehurčke'' o katerih ''znanost'' govori... Branje med vrstricami tudi šteje... Tisti, ki ga obvladajo, me lažje rezumejo...
Ti, ki ''mašejo z Fery TČ''... pozabljajo, da je ta bila zgolj naključje (ki ga ni več...).Tistim, ki ne ''mahaja z njo -opravičilo.
 Fery , kot še nekaj njih... imajo v zasedi še nekaj og. naprav , katerih cen nismo uspeli brati...?! Da ta 9ka niti pod razno ne zadostuje vsem... logično pozabijo. Celo kak lastnik nje...je že med vrsticami pisal , da bi rabil dve...!
Sicer pa..., če bi OP-teme rabil nasvet sanaciji objekta, izo. tega ipd. bi verjetno šel vprašat v primerno temo....!?
Leta 2010do 2012 sem plačeval el. energ. več..., kot dandanes! Pa so ''znalci'' že takrat napovedovali ''čuda''... Čeravno se podraži 100%, bo og. s TČ še vedno ceneje, kot z kurilcem (če temu cena ne pade...).
Imamo velik lesni potencial! Ne znamo pa ga izkoristit! Še več- raje ga ''šenkamo'' v Avstrijo etc., ker se pri nas nič ne izplača...!? Peleti so pa najboljši ravno  od tam...? Nič kaj poceni...!
 Koliko kogenaeracij (na naravni potencial) bi lahko imeli postavljenih po vzgledu S sosedov?! Ne..., raje mlatimo ''prazno'' slamo...
Ne se vtikat v premočne TČ... Izkušnje so pokazale , da bolje premočne, kot ne...- čeravno so se glasile- tudi... na DHT! (Tudi Poldek ima  premočno doma -ne rabi HP....)
 Ni večji problem oglaševanje z ogrevanjem potratnih IR (kot poceni izbira ogrevanja), dovoljeno ogrevanje z Elo Bloki?!
Sestopite z mehurčkov, v katerih bivate (eni...).
Kje ste bili leta gospodovega 2010 dalje ?! Propagirale so se večinoma ''zgolj DHT''! Njih monter je bil ''svetica'' PSSForuma...  Idea  Če si kontriral ''njim'', si bil hitro v ''topličkah''- izgnastvu za določen čas...-katerega ne poznate... 
Tudi Poldek, jim je nasedel...(ko ga kdo vmeša...). Trdil je, da bi hišo staršev zmogla gret zgolj DHT. V vse ostalo, kot je npr. trdil ''trn v peti PSS'' bohinc ipd., je dvomil...  Nato je le ugotovil, da že zgolj min. dogrevanje z grelci dela čudeže...! Da če bi bila dovolj močna..., bi zadostovala že zgolj FW- niti ne nujno HP!? Brez izo...! Wink
Mogoče bi se eni raje osredotočili na bit vprašanja teme...!?  Ali nasvet, kako do hitrega finančnega uspeha - kot so reklame:  o več tisoč, iz par sto evrov...? Rolleyes  Potem bi sanirali vse: od A do Ž -pa še lep dopust...
Citat:Hisa, izolirana, radiatorji olje. Res kar nekaj casa mlacni,a ko zunaj zahladi, hoces toplo, nastavis termostat na 23, radiatorji zgejo na polno, da se jih ns mores dotakniti. Res ne predatstavljam mlacnega radiatorja na 55 stopinj
Kaj piše odpiratelj teme, ob vprašanju za nasvet TČ ?! 
 Da je hiša izolirana... Idea  Mogoče nima razjasnjenih pojmov, da se s TČ ne ogreva kampanjsko (na zahtevnejših objetih...ipd... 
Da bi vsaj kdo vprašal koliko, kolikšna poraba san. vode ipd (o potrebah)..., za nasvet o kateri TČ!?
 Raje se vedežuje...., pa makar o cenah el. en.... Dodgy Vaški ali mestni vrači? Tongue  
Kdo (vprašateljev tem) se celo ustraši, ter ''zbeži''..., ker se vedežuje ... in napada, tko... čez oslinjen prst... Big Grin
@Ssaspo, @ Csamo001, če gledamo izključno in samo prihranek energije pri danih cenah se ne splača. Ponavljam, pri danih. Da je prihranek z vsako podvojitvijo izolacije nižji je tudi razumljivo. Bi pa še enkrat izpostavil, da je sam direkten prihranek tekočih stroškov le del zgodbe, potem so (pri meni konkrtetno) nižje varovalke (saj smo hodili "po meji", manjša naprava, precej elegantne police tako znotraj kot zunaj (si ne predstavljam nekih ozkih desk), vrednost objekta tudi čez 15 let itd. Danes je bilo dodatnih 10cm izolacije bistveno cenejši, kot bi to bilo po konceptu "ponovi vajo" čez 15 let.

Konkretni preračun pri povprečni letni temperaturi pri meni prinese 8 kWh dnevnega prihranka energije med 20 in 30 cm. Na leto slabih 3MWh (računano na 10cm xps pod ploščo namesto sedanjih 20 in 20 na fasadi namesto sedanjih 30).

P.S. ne delujejo odgovori, zato odgovarjam takole.
Da ti dnevno prinese razlika v izolaciji med 20 in 30 cm 8kw/h pri povprečni ogrevalni temperaturi, ki je nimam pojma koliko, bi pa rekel tam ene 8°C. Moraš imeti vsaj tisoč m2 fasade.
Z 8kw/h dnevno, jaz v prehodnem obdobju z lahkoto ogrevam celo hišo katera ima natanko 150m2 fasade.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Ta del o 8kWh prihranka dnevno zaradi 30cm fasade namesto “samo” 20cm (pod plosco 20cm namesto 10cm)je tudi mene zmedlo in sem ene parkrat prebral, da vidim, ce prav razumem. Nasa hisa grajena z isospanom ima 9cm neoporja integriranega v zidak in dodatno se 5cm kamene volne, kar je priblizno enako, kot navaden modularc in 18cm belega EPS. Pod plosco hisa nima izolacije je je pa pod estrihom 12-14cm, kombinacija XPS in purenit. Aktivno ogrevamo 205m2 od skupno 240m2 neto povrsine oz 600m3. Kot je @sassapo napisal tudi pri nas v prehodnem obdobju ni potrebno vec, kot 8kWh za ogrevanje na 22 stopinj. Celo par dni nazaj, ko je bilo zunaj 6 stopinj je bila poraba cca 10kWh za ogrevanje hise in SV. Na letnem nivoju porabimo okrog 3000kWh od tega pade na hiso cca 2000kWh. Se pravi, ce bi dodal se 12cm izolacije na fasado bi po zgornjem izracunu porabil 3000kWh manj, torej bi mi hisa morala se nekaj vrnit Smile 

@novitu ocitno si se malo zakalkuliral, ker ta tvoj prihranek je enostavno nemogoc. Na forumu obstaja tema v kateri je tekla debata o razliki med porabo pri razlicnih debelinah izolacije, tam se jasno vidi kaj prinese dodaten cm izolacije vec od 17cm naprej. Skoraj nic prihranka oziroma je ta res minimalen.

Priložene datoteke Predogledne slike

Se strinjam, da so prihranki energije majhni. Sistemski prihranki pa so lahko veliki. Hiša z 20cm izolacije in talnim gretjem je lahko dražja od hiše s 30cm izolacije in ogrevanjem preko prezračevanja, še preden začnemo računati prihranke energije.

Res pa to ni tema te teme.

Strinjam se, da bi pri neizoliranih hišah prvi korak moral biti izolacija, potem TČ. Večji problem so slabo izolirane hiše, ki imajo ravno dovolj izolacije da naknadno dodajanje le-te ni ekonomsko smiselno. Če imajo talno gretje, lahko takšne hiše še vedno ogreva nizkotemperaturna TČ, če pa so na radiatorjih pa potrebujejo srednjetemperaturno. Visokotemperaturna TČ v nobenem primeru ni potrebna.
Sassapo, Popson, govorim o zmanjšanih izgubah se pravi energetski prihranek na objektu pri 240m2 fasade + 110m2 tal. Pri porabi energije kot vir ogrevanja za primer TČ se seveda zadeva podeli s približno 3,5 (če je ogrevanje s TČ).
@first1
Kvadratni meter stiropora je, če se ne motim, nekje od 0,5 EUR za 1 cm navzgor. Torej enih 50% več, kot si napisal. Najbrž dobi izvajalec, če je velik odjemalec, še nek popust. Kar sestave cene celotne fasade tiče pa bi rekel, da gre nekje 50-60% za delo, preostanek za material. Ja pa naša fasada že ene 3-4 leta gor in se je mogoče kaj vmes spremenilo.

@novitu

Še imaš kje ta izračun? Bi ga rad videl, pa ne zato, ker ti ne bi verjel, pač pa zato, ker sem prepričan, da je izračun napačen. Pri 240m2 fasade gre najbrž za hišo, ki nima prevelike kvadrature in 8 kWh na m2, tako čez palec, niti slučajno ne moreš prišparat. Oziroma povedano drugače: ne vem kakšne specifike bi se morale poklopit, da bi ta izračun pil vodo.

Jaz imam pri 40+ let stari bajti, sicer ornk sanirani, pa vendar ni vse optimalno, nekje 22-25 kWh dnevne porabe s TČ oziroma ob COP 3, nekje 65-75 kWh dnevnih potreb za ogrevanje IN sanitarno vodo. Na moji bajti 8kWh pomeni 10-15% prihranka. Bi rekel, da tista izolacija tal, ki jo omenjaš, več odtehta, kot dodatnih 10 cm na fasadi.
"Kvadratni meter stiropora je, če se ne motim, nekje od 0,5 EUR za 1 cm navzgor. Torej enih 50% več, kot si napisal. "
Jst se sicer ne spoznam na cene, vem pa da sem 2 meseca nazaj dal v Jagru manj kot 2€/m2 za 5cm debel stiropor, ko sem kupoval za strop kleti.  In to kot gospod, brez glihanja za količinski in gotovinski popust.  Zdej če mora biti za fasado kak poseben stiropor ali celo stirodur, potem pa verjamem, da je dražje.
csamo001,

Evo sem šel še enkrat natančno poračunat. Temp notri 22, zunaj povprečna 9.
Konfiguracija kot jo imam pri fasadi 240m2 imam pri 30cm EPSa tako toplotni tok 391W, cokel 24cm stirocokel (površine 30m2) 54W,  tla 20xps, 12 eps (110m2) 166W, sum torej 611W, na dan je to 14,7kW.

Pri alternativni konfiguraciji (fasada 20, cokel 16, tla 10xps, 10 eps) je toplotni tok: fasada 557W, cokel 77W, tla 240W, torej: 874W ==> 21kW. Razlika je torej še vecno 6,3kWh/dan. To pomeni v letu 2.300kWh.

Pogledal sem še enkrat stroškovno razliko in sicer: XPS pod ploščo me je stal 1.265€ več; cokel: 276€, fasada: 960€ več, sum torej 2.501€ več.

Na ta način z vidika direktnih variabilnih stroškov (poraba elektrike) prihranim ranga 100€ na leto. Poenostavljeno se povrne v 25letih, kar je dolga in kot sem že zgoraj napisal, zelo ekonomsko ne-opravičljivo. Ker pa tekoči stroški vseeno niso edini razlog se je vsaj pri meni tehtnica hitro obrnila v prid odločitve boljše izolacije. S toplotno bi lahko šel še en rang nižje, se pravi iz 8 na 6kw in bi še tam bilo ranga 500€, vseeno sem ostal na 8. Tudi z naslova vseh nasvetov in lokacije, ki je kar zahtevna kar se vlage in mraza tiče. Potem so tu, kot sem navajal še ostale prednosti in vsaj pri meni dileme ni bilo. Hiša se je delala na novo in pri zadevah kot so izolacija, stavbno pohištvo ipd (vse, kar terja bistvene posege za dograditev ali pa je le ta nemogoča) se ni gledalo izključno in samo skozi prizmo € danees temveč sem imel v glavi tudi vrednost čez npr 20, 25 let ko se bo ta reč mogoče (precej verjetno) prodajala.
Čak ti si izgubo 6.3 kwh/dan pomnožil z 365 in dobil letni prihranek 2300 kwh? No ta pa je bosa.
Razumem kaj te muči vendar bi za še konkretnejši preračun predvsem potreboval precej več časa. Realno bi moral precej znižati zun temperaturo, omejiti ogrevalno sezono, precej skorigirati sončne pribitke, rezultat bi bil pa precej blizu ali pa še celo kaj višji. Po debati s projektantko na podlagi preračunov, ki jih je naredila ona je ravno tako prišla do povračilne dobe ranga 30 let, če gledamo prihranek pri ogrevanju - zgolj tekoči obratovalni stroški. Tak ta ta poenostavitev vseeno ni tako mimo.
novitu... tukaj nekaj močno ne pije vode. Sam imam 16cm fasade na adaptirani hiši.
Letno po kalorimetru porabim za ogrevanje okoli 5.000 kw/h toplotne energije.
V primeru dodanih 10cm, bi v prišparal manj kot 500kw/h toplote letno. Če to prenesem v €, je prihranka manj kot 15€ letno.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Pri meni se v izračunih pol klinca pozna. že pri 10 vs 20cm grafita, kaj šele 30cm.
konkretno pri standardnem PHPP (torej standardni pogoji) gre nekako takole:

- 20cm grafita --> potrebe po dogrevanju (monthly method, upam da prave številke gledam) 2858kWh
- 30cm grafita --> potrebe po dogrevanju (monthly method) 2534kWh
- 10 cm grafita --> potrebe po dogrevanju (monthly method) 3688 kWh

na dejanskem stanju (ko pravilno prešteješ osebe, ki živijo v hiši, 23 stopinj notri, ene šipe so pač morale biti kaljene z malo neugodnejšim Ug, poraba ostale elektrike znotraj ovoja, dejanski "izmerjeni izkoristek rekuperatorja pri dejanskem deležu prezračevnaja ipd itn) pa gre takole:

- 20cm grafita --> potrebe po dogrevanju (monthly method) 5596kWh
- 30cm grafita --> potrebe po dogrevanju (monthly method) 5129kWh
- 10 cm grafita --> potrebe po dogrevanju (monthly method) 6786kWh

res pa je, da ko gledam površine - pri naši bajti je fasade zgolj 141,5m2
1 2 3 4 5 ... 8 Pojdi na stran 
Iskanje po temi