Objave: 58
Teme: 8
Ocena:
0
Fantje hvala za nasvete in izkušnje super ste. Mislim, da imate kar prav ko pravite, da najcenejša TČ je bolj tako - tako, dokler ni kakšnega hujšega mraza gre, potem pa brrr. Tako, da bo kar peč na trda goriva in zalogovnik. Moral bom žal dat 2 po cca 850 l. Strošek bo pa okoli 1800. Kotel računam za kakšne 3 - 4 jurje (tak da ga na eko skladu priznajo za subvencijo). Ostalo pa še ne vem koliko približno bo zneslo. Si pa ne želim oh in sploh regulacije. Sedaj že imamo na vseh radiatorjih termostatske ventile. Sem čistozadovoljen, ker lahko čist fajn reguliram da ni prevroče v prostorih.
Objave: 371
Teme: 6
Ocena:
6
Od vseh zgoraj nazalost je samo viva 19kw zanimiva ter za pogledat stanje kotla.
Atmos je navadni model zelo slab izmenjevalec ima previsoki TDP, slabsa spodnja komora.
Moje mnenje da ostala dva 100% odpadeta ker vpihujeta ker sta tlacna nista podtlacna.
Bolje slediti oglasom, ker se vedno kaj dobi.
Samo moje mnenje sem podal.
Lp
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Se kar strinjam z njim.
Zadnjič je bila ena ETA gor, samo je bila stara nekih 12 al 13 let in vprašanje v kakšnem stanju. Cena pa pod Jurja se mi zdi.
Če hočeš dobro kupiti na bolhi je treba spremljati sveže oglase.
Ker gledati oglase od predlani v večini primerov ni smiselno.
Sonce naj sveti vsak dan!
Objave: 200
Teme: 2
Ocena:
0
Če dobiš subvencijo potem vzami novega in pozabi za min 15 let , CM biotec ali pa Mercedes. CM na ključ pride okrog 8k pa imaš še minus 4k subvencije...eni sploh ne dobimo subvencije zaradi plina ki nas pride x2 dražje od lesa in se lahko samo jočemo nad MOL pa nič ne pomaga
Objave: 83
Teme: 0
Ocena:
2
Meni je monter poleg Windhagerja, ki je bil moj favorit punujal še Stadlerja, ki je neka kopija mercedesov, glede menjave obrabnih delov. To te pride ene 10500. Je pa več serij in jaz ne vem kateri so boljši. Lp Janez
Ocena:
8
GT
LT
TR
Konkurenca mercedesom je lahko TR, ostalo so iskali bližnjice ki te lahko nekje tepejo, podobno kot pri Slovakih, CM....
Če ne spomin ne vara, ima GT 3mm pločevino, LT 4mm pločevino (vsaj včasih je imel samo en servo motor s katerim je reguliral hkrati primarca in sekundarna)
TR pa 6mm pločevino če se ne motim, pa 2 servo motorja.
Objave: 13287
Teme: 13
Ocena:
-503
Windhager je menda super kotel za relativno ugoden denar. Če to vrabčki nenehno čivkajo bo že nekaj na tem
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Objave: 62
Teme: 7
Ocena:
1
Glede Windhagerja...poišči malo naokoli, lahko dobiš kakšno dobro ceno. Mene je prišla celotna kurilnica 9590E....LogWin Klassik 25kW, 2x1000L,Wilo črpalke, ekspanziska 300L + material,delo, izgradnja stare kurilnice,izolacija cevi, zagon,.. In od te cene 4000E od ekosklada, tako da prišel kar ugodno skoz.
Ti pa svetujem, da zeberes kotel, katters ima dovolj "pameti", da on sam krill zalogovnike, mešalne ventile, črpalke, se prilagaja vremenski situaciji,... , saj imaš na koncu občutek kot da si na kotlu na nafta oz TČ...10min na teen za ciščenje pepela in vsakodnevnih 2min da naložiš in še 5min, ko zakuriš da doseže 500stopinj, da potem vrata zapreš in je to to.
Objave: 9
Teme: 1
Ocena:
0
30.1.2021 ob 12:17
(*Zadnja sprememba objave: 30.1.2021 ob 12:18 uporabnik plema123.)
Zdravo.
Da naredim malo update glede moje peči.
Pred dobrim tednom je mojster zamenjal STB stikalo, ki ga je metalo ven, ko se je peč zagrela na 82c. Sedaj je zgodba čisto drugačna. Peč res deluje kot mora. Kurim na 24 ur(17.00), en poven kotelj (cca 16 polen). Zalogovnik mi zagreje na cca(87 zgoraj in 83 spodaj). Peč ima v jutro ob 6 še vedno okrog 80c v kotlju. Tudi ventilacija v peči sedaj deluje brez problema. Ko peč doseže max temparaturo se ventilator izklopi, ko temperatura pade, se vklopi nazaj. Zaenkrat nimam nobenih pripomb. Pričakujem pa naslednjo zimo še boljše rezultate, ko bodo samo bukova polena narezana na 50cm. (sedaj imamo mešana, narezana na 33cm in ne optimalno suha)
Glede cena pa... Pri meni so morali narediti vse na novo. Stare stvari so v kotlovnici porezali in naredili vse novo. Cena za novo peč, 2X zalogovnik(800l) in vse kar spada zraven je bila sabih 9k. Od tega pričakujem 4k subvencije nazaj. Vse je od Seltrona.
Lp.
Ocena:
6
Nevem kako so tebi razložili način kurjenja ter do kake temp naj se kuri ali dodatno naloži polena.
Toliko dvri naložiti da se kotel + zalogovnik segrejeta na 87C verjetno ima kotel 1-2C več kot zalogovnik zgoraj.
Se lahko zgodi da dosežeš take visoke temp ko je v kotlu samo še nekaj žerjavice. Ne bi pa tega namerno počel. Slabši pa bi bilo da v kotlu ostane še nekaj nepogorelega lesa, ki bi samo tlel.
Večina uplinjakov ko doseže max temp ugasne ventilator. Nekateri znajo tudi vsake toliko za nekaj sekund zavrteti vent. na neki minimalni hitrost da ohrani žerjavico. Pametnejši pa ko je presežena max nastopi kritična zaprejo obe loputi, črpalko kotla poženejo na 100% prav tako mešalni odprt na 100% po potebi zaženejo črpalke da odvedejo nekaj energije iz akumulacije.
Jaz živim na vetrovnem predelu Slovenije, vlek dimnika ob burji je skoraj kot vent. na minimalni moči. Rezultati prekomernega nalaganja bi bili ............
Videl se tudi reklame, da lahko nalagaš na polno saj dela samo. Pa tudi znajo v navodilih tako napisat, ampak pod opombami pa nasprotujejo temu. V praksi pa je vse drugače.
lp
Ocena:
8
31.1.2021 ob 06:50
(*Zadnja sprememba objave: 31.1.2021 ob 06:54 uporabnik Hanzi.)
Po 8 letih kurjenja uplinjaka lahko rečem da nima smisla (če si vsak dan doma) ogrevati zalogovnika na 87C (po možnosti da se takrat ostanejo v peči drva ali večja količina žerjavice) ker ti pri taki temperaturi skoraj gotovo peč že zmanjšuje svojo moč ali pa se celo ugasne in se zažene čez nekaj ur (v tem času pa svinjas in pregrevas peč) ko pade temperatura v zalogovniku.
Jaz ogrevam na cca 70C , toliko kot peč segreje vodo ob prvem krogu vode ko varovanje povratka se opravlja svojo funkcijo.
Naslednji krog gre na 80 naslednjega pa v stand by če je še veliko ognja v kurišču.
Na srečo je majhno kurišče in je ena nalaga "komaj" dovolj za 1. Krog.
Objave: 83
Teme: 0
Ocena:
2
No pri meni pa ventilator nikoli ne preneha delovati v času kurjenja oz. deluje še toliko časa dokler temparatura v izgorevalni komori ne pade pod 200 stopinj, takrat se zaključi izgorevanje.
Če temperatura kotla naraste preko 87 °C (90 °C), se ventilator izklopi in se ponovno vklopi šele, ko se temperatura kotla spusti pod na novo nastavljeno temperaturo (75 °C oz. 65 °C) ali pa avtomatsko po dveh urah. Po tem nastopi obratovalna faza stabilizacije plamena, kateri sledi modulirano obratovanje.
Po koncu izgorevanja se v kotlu začne dogorevanje. Ventilator dela, dokler zgorevalna komora ni ohlajena. Po tem se ventilator izklopi, kotel pa preide v obratovalno fazo v pripravljenosti.
Se pravi pri nastavitvi ohranjevanje žerjavice kotel ne more preseči nastavljene temp. saj zaključi proces izgorevanja, čeprav je v nalagalni komori še gorivo. Če pa nastaviš na dogorevanje do konca potem pa vse pogori in tudi temp. v peči gre preko 87 stopinj, ko je presežek energije in potem peč hladi preko vode iz vodovoda in s tem, da se izklopi ventilator.
Ocena:
6
Windhager
Ko se odpre varnostni ventil vodovoda ter izklopi ventilator takrat je ze verjetno kriticna max temp.
Pri tvojem kotlu krmilje ze zna marsikaj.
Ce pa si tip cloveka, ki slucajno zeli vedeti kako ter zakaj tako deluje, bos moral biti pozoren na vsa tipala (temp., lambda,.... ) ter koliko so odprti primar, sekundar ter hit. vent.
Z leti je vecina proizvajalcev izpopolnjevala delovanje kotla. Najdejo pa se mnoga, ki zelo nelogicno (neumno) delujejo ob zagonu ali pa po koncanem kurjenju.
Pri zagonih nekatera ogrevajo komoro da TDP presezejo za do 40% od nastavljene, druga pa tiscijo pod 30%. So tudi taka ki ob zagonu vent deluje na 70% ter potem pa vedno na 100%. Konec kurjenja pa so se bolj smesni, ker nevedo kako ter kdaj ugasniti crpalko, ventilator ter kam obrniti vetil dviga povratka.
Pri ohranjanju zerjavice pa so tudi razlike od skoraj zarptega primarca ter max odprtim sekundarcem do obratno. Vecina jih po dolocenem preteku casa za nekaj sekund modulacijsko prizge ventilator.
Hude razlike v delovanju z uporabo TDP ali komore ni. Temp. komore nam samo prej pove kot TDP ter ali smo dosegli zastavljeno optimalno temp v komori. Ko se uporablja temp. komore vecino krat TDP ob zagonih ter koncih zna nekaj vec skakati.
Mnogo kotlov pa na svoj lcd uporabnikom prikazuje povprecne vrednosti. Kotli z enim motorjem za obe loputi pa itak ob zagonih ali pa koncanem kurjenu so na slabsem kot z obema.
Lp