Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
23.1.2021 ob 14:46
(*Zadnja sprememba objave: 23.1.2021 ob 14:56 uporabnik Hanzi.)
Če imaš mešalni ventil odprt na polovico, pomeni da je povratek na "polovici" med temperaturo pečjo in temperaturo povratka iz radiatorjev.
Če imaš peč na 60, povratek iz radiatorjev na 30, potem imaš povratek v peč 45.
Seveda, če imaš tudi dvižni vod v radiatorje na 45. sicer se ti začne to razmerje podirat. In po vsej verjetnosti se ti podira. Konkretno.
v vsakem primeru svetujem zalogovnik, vsaj kakih 500l, pa zmanjšanje moči peči če je možno.
sama menjava za manjšo peč ki bo imela še manj vode v sebi, bo samo za malekost odpravila problem.
montiraj kamin in ga priklopi na zalogovnik. Če že hočeš ostati na peletih. Ali pa m3 zalogovnika, potem se ti bo peč zalaufala 1x dnevno
Sonce naj sveti vsak dan!
Objave: 7877
Teme: 18
Ocena:
-189
Dvig povratka je v vsakem primeru potreben, ker sam regulira razmerje vode iz riklaufa in dodajanja toplejše vode iz forlaufa. Najenostavneje je to razloženo na skicah in navodilih Tobyja, ki vgradnjo dviga povratka pogojuje z garancijo. Ročno prestavljanje mešalnega ventila? Peš je težko ujeti pravo razmerje. Zanimivo, da tistemu stričku Mirotu, ki je spesnil dolgo razpravo, ni jasno, zakaj mora biti povratek v kotel 50 stopinj. Zaradi kondenzacije v kotlu vendar! Hanzi, zakaj kamin? Da bi v stanovanju ropotalo? Pa smrdelo in se kadilo, prašilo, pa nosilo pelete po hiši? Saj ima morje majhnih kotličkov, za v kurilnico. Shem za pravilni priklop kotla je dovolj, za velikost zalogovnika pa se prebere Uredbo v Ur.l. 46/2019, da se ustreže zakonu in koristi solde od države. Na pamet določanje velikkosti zalogovnika v tem primeru itak odpade.
Do katere stopnje (prestave) pa je nastavljen Ferroli?
Objave: 162
Teme: 11
Ocena:
0
@Kadotr:
T12: 105
T13:44
Ferroli teče na stopnji 3, tam 25kW ali kak kw manj.
Ocena:
-189
Poskusi nastaviti na stopnjo 2, ne obupaj takoj, spremljaj zadevo vsaj nekaj dni. Ali meriš temperaturo dimnih plinov?
Ocena:
0
Merim temperaturo dimnih plinov, čista peč 140°C, po tednu ca.10 vrečah 170°C.
Ocena:
-189
Čisto v redu za tvojo peč. Še v drugo prestavo poskusno šaltaj.
Ocena:
0
Ste me prepričali, se bom spet malo poigral z nastavitvami od ferrolija.
Sem zadovoljen z sedanjo pečjo in porabo, samo malo opažam napeto in hrapavo zadnjo steno peči, zato si malo delam plane. V glavnem kondensa ni videti niti v dimniku niti v peči, se kar dobro drži za letnik 1994, sedaj kurim pelete tudi že 8 let, ampak je enkrat tudi najboljše peči konec???
Sem zmenjen z enim da mi pride zmeriti debelina pločevine z merilcem gostote in pogleda zadevo, mogoče bo mi dal oceno kolk še mam do remonta.
Objave: 13287
Teme: 13
Ocena:
-503
Če je kotel nazivne moči 25kw, je tudi izkoristek pri tej moči najvišji. Zalogovnik in še enkrat zalogovnik. Vse ostalo je početje v prazno.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Ocena:
-189
Skoraj se strinjam. Ko sem Ferrolija dal na max 2 prestavo je vse skupaj delovalo bolj počasi, manj je bilo nezgorjenih peletov v pepelu, temperatura plinov je bila manjša, bilo je mnogo manj vklopov. Tako, da velja poskusiti, šele nato se lotiti novih rešitev.
Vsekakor se strinjam, da prigraditev zalogovnika po predpisu iz Ur.l. 46/2019, ob predpostavki, da kotel še nima 20 let, ter ustreznega regulatorja povratka, pomeni optimalno rešitev, brez nabave novega, majhnega kotla, ali kot potiho rečeno, primerne toplotne črpalke. Dobro je, da se zgodi tudi premik v glavi...da človek ne sili v eno smer, če je v drugo boljše.
Objave: 116
Teme: 4
Ocena:
1
@Kadotr:
T12: 105
T13:44
Ferroli teče na stopnji 3, tam 25kW ali kak kw manj.
Pozdravljeni,
Tudi sam imam isti gorilnilnik v povezavi s kotlom Vreček od sezne 2011/2012 na moči 2 in nastavitvami t 10 74 in T11 35.
Temperatura dimnih plinov od 135 stopinj do 180 pred čiščenjem kotla. Kotel ima cca 4 - 5 vklopov na dan. lokacija Goriska
Moj sistem vsebuje hranilnik tople vode 500 l, vremensko regulacijo, WDC 20 (2 x mešalni set + 1 x direktni za toplo sanitarno vodo). Sanitarno voda 300l poleti ogrevanana s toplotno. Povratek je varovan na 60 stopinj. Rad bi v naslednji sezoni zamenjal kotel z novim samočistilnim kotlom moči 15 do 20 kw. Pred menjavo novega kotla moram sanirati dimnik in lahko vgradim inox cev premera samo 130 mm.
Kaj priporočate? Investicija cca 4000 € - subvencija
Sanacija dimnika v lastni izvedbi.
Hvala
Ocena:
0
Glede toplotne črpalke sem malo skeptičen in to vedno bolj. Glede skorajšnjega celoevropska kolapsa/izpada električnega omrežja 8. Januarja 2021, pa je samo par toplotnih in par električnih avtov, da se o prihodnih cenah elektrike ne menimo, ugibajte kaj bo... Poleg tega delam letno 50.000km z avtom, že od tega bodo varovalke gorele, rabil bom 30kwh/dan samo za avto, potem bi toplotna črpalka še papcala enih enkrat tolko pozimi.
Če imam pelete doma in kak UPS za peč sem na toplem brez težav, čakali in videli kaj bo.
Objave: 13287
Teme: 13
Ocena:
-503
Saj te nihče ne prepričuje v drug ogrevalni sistem.
Dodaj zalogovnik, montiraj varovanje povratka in vremensko regulacijo, pa boš za čisto malo € imel že dokaj sodoben ogrevalni sistem.
Ko bo kotel spustil dušo menjaš samo njega, vse ostalo ti služi dalje z novim kotlom.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Ocena:
0
@folagra:
Kaj razumeš kot samočistilni?
1.avtomatsko čiščenje rešetke gorilca, odnos posode za pepel enkrat na teden in ob tem razmigati ročko za čiščenje izmenjevalca, nasipanje peletov v zalogovnik. To že je lahko Toby B14.
2. Vse avtomatsko odnos pepela 2-3 mesece?
Ocena:
-189
Samočistilni B14, v redu. LG monoblok, na rezervi obstoječi kotel, še boljše. Ni treba vsak dan, ali na nekaj dni prčkat. Glede štroma se ni treba sekirat. Rezerv je dovolj, problem je lahko s katerimkoli energentom. Sicer se strinjam s Sassapotom. Mi je pa drv in peletov ter prekladanja in mahinacij s tem v zvezi, dovolj. Kot rezerva ja, za vsak dan pa ne.
Ocena:
0
23.1.2021 ob 19:44
(*Zadnja sprememba objave: 23.1.2021 ob 19:45 uporabnik murkoslavko.)
@folagra:
Kadotr ima sigurno prav, dogradiš LG monoblock, peletni kotel pa samo ko je zunanja temperatura pod 0°C, tista 2 meseca na leto, pa še to samo ponoči. Čiščenje peči bi bilo sigurno x3 manj.