Iz tega se nič ne vidi, če imaš na y-osi samo 2 cifri...
Ni OK, da imaš nekje od -8° navzdol enako temp., razen če si želiš, da boš imel od -8 naprej vedno hladneje v bajti.
Moja krivulja se dviga do -20°, kjer naj bi TČ še lahko obratovala.
(2.12.2020 ob 09:58)Energetik81 Napisal: Iz tega se nič ne vidi, če imaš na y-osi samo 2 cifri...
Ni OK, da imaš nekje od -8° navzdol enako temp., razen če si želiš, da boš imel od -8 naprej vedno hladneje v bajti.
Moja krivulja se dviga do -20°, kjer naj bi TČ še lahko obratovala.
Potem če bi dal spodaj -20 zgoraj pa do 40c bi bilo ok ?
Minimalno temp. imaš precej visoko. Navadno se min temp. pri talnem nastavi na 23°C do nekih 15°C zunanje temp. Potem pač krivulja navzgor do nekje 35°C pri zunanjih -20°C.
Zavedaj se, da je tole čisto na pamet, za neko povprečno hišo s talnim ogrevanjem. točna krivulja je namreč zelo odvisna od lokacije, izolacije hiše, gostote položenih cevi, pretoka preko njih... Kakorkoli, verjetno bo bolj prav kot imaš sedaj?
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
A lahko vprasam kaj je bolje imeti nastavljeno cim manjso razliko med dovodno in izhodno vodo pri toplotni črpalki? Imam radiatorsko gretje. Trenutno imam podatke : -2 zunaj, 39,4 izhodna,dovodna 34,5, medij temperatura 33, pretok 11,1l/min. Imam zalogovnik. Razmisljam,da bi nastavil 3 stopinje razlike med izhodno in dovodno. Na kaj bi to vplivalo,mi lahko kdo prosim svetuje? Hvala.
(3.12.2020 ob 09:45)JerrY_- Napisal: dT zalogovnik in TC. Sedaj je ta razlika 5.
Tudi sam imam zalogovnik. dT med TČ in zalogovnikom mi uravnava sama TČ in se giblje od nekje 4°C pa vse do 7°C. Na radiatorjih pa imam okrog 3°C.
Velja neko osnovno pravilo, da naj bo dT v krogotoku TČ-zalogovnik čim višja in dT v krogotoku radiatorji-zalogovnik čim manjša. Na ta način, je COP TČ najboljši in oddana toplotna moč radiatorjev največja, kar lahko pomeni nižjo temperaturo DV.
Seveda, pa preko fizike ne gre. Če imaš zelo majhen dT na radiatorjih pomeni, da na dno zalogovnika prihaja toplejša voda, kot v primeru, da bi imel večji. Ker pa je tam odvzem vode za vstop v TČ se zaradi tega zmanjša dT v krogotoku TČ-zalogovnik in s tem poslabša COP.
(3.12.2020 ob 09:45)JerrY_- Napisal: dT zalogovnik in TC. Sedaj je ta razlika 5.
Tudi sam imam zalogovnik. dT med TČ in zalogovnikom mi uravnava sama TČ in se giblje od nekje 4°C pa vse do 7°C. Na radiatorjih pa imam okrog 3°C.
Velja neko osnovno pravilo, da naj bo dT v krogotoku TČ-zalogovnik čim višja in dT v krogotoku radiatorji-zalogovnik čim manjša. Na ta način, je COP TČ najboljši in oddana toplotna moč radiatorjev največja, kar lahko pomeni nižjo temperaturo DV.
Seveda, pa preko fizike ne gre. Če imaš zelo majhen dT na radiatorjih pomeni, da na dno zalogovnika prihaja toplejša voda, kot v primeru, da bi imel večji. Ker pa je tam odvzem vode za vstop v TČ se zaradi tega zmanjša dT v krogotoku TČ-zalogovnik in s tem poslabša COP.
Hvala za odgovor. A potem pustim tisto razliko dT med TČ in zalogovnikom in raje dam obtočno črpalko (naprej od zalogovnika) na maksimum, da bo razlika med povratnim in izhodnim čim nižja. Malce me je zmotilo to, da termometer zalogovnika je kazal npr. 30 stopinj, termostat na ventilu naprej od zalogovnika pa 40 stopinj vode. Ne razumem namreč kako je lahko na tipalu zalogovnika voda tako hladna , če TČ daje vodo 40 in ventil kaže 40. A je to posledica vode, ki pride nazaj, da je tako ohladila sistem, ali pa je bil defrost ? A kdo ve kje pri Daikinu 3 h ht se vidi koliko defrostov je bilo narejenih ?
Sicer be vem, kje ti meriš temperaturo zalogovnika (jaz jo merim nekje na sredini) vendar je dejstvo, da je v zalogovniku (isto v bojlerju za sanitarno vodo) različna temperatura vode in pada od zgoraj navzdol. Ogreta voda iz TČ ti pride na vrh zalogovnika. Z vrha zalogovnika tudi jemlješ vodo za radiatorje. Če meriš temperaturo nižje na zalogovniku je logično, da pride do neke razlike. Torej, če imaš setpoint DV npr. 35°C potem ti bi TČ pošiljala vodo ogreto na npr. 40°C. Če meriš na sredini zalogovnika ti bo termometer mogoče kazal 32°C. Ko p bo temperatura iz 32 prilezla na 35°C se bo pa TČ ustavila. V radiatorje ti bo ves čas delovanja TČ šla voda s skoraj 40°C, po izklopi TČ pa bo temperatura DV začela padati do naslednjega zagona TČ.
Črpalko v krogotoku zalogovnik-radiatorji nastavi tako, da ti pretok vode ne bo povzročal kakšnih zvokov v ceveh/radiatorjih. Z ostalim, pa se ne obremenjuj preveč, če ti je dovolj toplo. Dinamično se parametri nenehno spreminjajo (termostatski ventili, sprememba odvzema radiatorjev ko se npr. odpre okno/vrata, pribitki zaradi oseb, kuhanja, sonce skozi okno...) da ti neka fiksna nastavitev nič ne pomaga.
Zanima me kaj menite poznavalci o moji krivulji ogrevanja?
Letos imam prvič TČ, Hitachi 14kW, greje se hiša okoli 270 m2, z 15 cm debelo izolacijo, novejša okna, ogrevanje na radiatorje + SV na 45 stopinj, 3 gospodinjstva, brez zalogovnika.
V stanovanju imam temperaturo med 21,5 in 22 stopinj. Zadnje dni opažam, da temperatura malo pada in se večinoma vrti okoli 21 stopinj. Temperatura vtoka pri 0 stopinjah je 37 stopinj.
Za vikend imam namen zmontirati odštevalni števec, da bom lahko spremljal podrobno porabo.
(3.12.2020 ob 13:53)sassapo Napisal: Konec dviga pri -20°C prestavi zaenkrat na -17, začetek dviga pa iz 20 na 15°C, minimalno dovoljeno temp. vtoka na 28°C
Hvala za konkreten nasvet. Kakšen učinek pa naj bi imela ta sprememba?
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.