PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Termostatska glava ali navadna

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Živjom, zanima me kaj je razlika med termostatsko glavo in navadno na radijatorjih? Sprasujem zato, ker imam brezžični termostat, ki mi uravnava temperaturo v stanovanju, kurim na pelete. Na kak način bi mi termostatska glava izboljšala gretje?
Malce nenavadno vprašanje, kaj pa je zate navadna glava? Morda si imel v mislih termostatski in navaden ventil? Termostatski ventil zapira nastavljiva termostatska glava, ki pripira oz zapira pretok glede na nastavljeno vrednost in prostorske temperature. V osnovi je na tem ventilu samo plastično zapiralo s katerim lahko ročno zapiramo in odpiramo ventil, podobno kot pri klasičnem- navadnem radiatorskem ventilu, ko namestimo termostatsko glavo, pa to počne samodejno kot sem prej opisal.
V prostoru kjer se nahaja termostat za regulacijo temperature zraka naj bi bil termostatski ventil odprt do konca, drugače to ne bo delovalo optimalno. V ostalih prostorih pa lahko temperaturo s termostatskimi ventili samo omejimo pod to vrednost, ki jo narekuje referenčni prostor.
Ravno zato sprasujem. Termostat imam v dnevni sobi in, ko doseže željeno temperaturo, mi izklopi črpalko. Kopalnica je pa še zmeraj mrzla. A mi ne preostane nobena druga fora, kot da prestavim termostat v kopalnico?
Lahko pa v dnevni radiator zapreš, ali termostat dvigni na 30 Wink
Sonce naj sveti vsak dan!
(29.11.2020 ob 21:02)zidarskiamater Napisal: Ravno zato sprasujem. Termostat imam v dnevni sobi in, ko doseže željeno temperaturo, mi izklopi črpalko. Kopalnica je pa še zmeraj mrzla. A mi ne preostane nobena druga fora, kot da prestavim termostat v kopalnico?

- zmanjšaj pretok radiatorja v dnevni sobi
ali
- prestavi termostat v najhladnejši prostor/prostor kateri se najhitreje ohladi (radiator do konca odprt), drugam na radiatorje termostatske ventile in glave
ali 
- črpalka skos na ON, povsod na radiatorje termostatske ventile in glave

verjetno še kakšna možnost
povsod montiraj termostatske glave, sobni termostat pa naj služi samo kot časovni rele oziroma stikalna ura
(29.11.2020 ob 17:40)zidarskiamater Napisal: Živjom, zanima me kaj je razlika med termostatsko glavo in navadno na radijatorjih? Sprasujem zato, ker imam brezžični termostat, ki mi uravnava temperaturo v stanovanju, kurim na pelete. Na kak način bi mi termostatska glava izboljšala gretje?

Termostatska glava na ventilu ne izboljša gretja, pač pa ga racionalizira. Smiselno jih je montirati v prostorih, kjer so običajno presežki toplote, razen v prostoru, kjer je termostat. Deluje na način, da glede na to na kakšno temperaturo nastaviš glavo, sama pripira ventil (oziroma, bolje, pritiska na iglo v ventilu). Posledično pa se poraba zmanjša.

Termostatska glava in termostat v istem prostoru se običajno ne razumeta najbolje. Zato, če misliš obdržati termostat v istem prostoru, in z ozirom na to, da imaš hladno kopalnico, pusti v dnveni sobi klasičen ventil in ga pripri, da željena temperatura ne bo tako hitro dosežena in posledično termostat ne bo prožil izklopa peči. V ostalih pretoplih prostorih pa lahko klasične glave zamenjaš s termostatskimi.
A kdo ve zakaj so na termostatskih ventilih cifre od 0-5, namesto da bi bile napisane temperature.. npr 18 20 22 24 ?
Ker je temperatura v sobi funkcija tako dobitkov, kot tudi izgub. Oziroma povedano drugače: ista temperatura v radiatorjih bo v stavbi z večjimi izgubami rezultirala v nižji sobni temperaturi kot v stavbi z nižjimi izgubami.
(29.11.2020 ob 23:48)first1 Napisal: A kdo ve zakaj so na termostatskih ventilih cifre od 0-5, namesto da bi bile napisane temperature.. npr 18 20 22 24 ?

Sej je tko. Na embalaži od termostatske glave piše, katero temperaturo vzdržuje na določeni stopnji.
podpiram predlog javr-a - "povsod montiraj termostatske glave, sobni termostat pa naj služi samo kot časovni rele oziroma stikalna ura" - oz. še za ta namen ga izklopi.

oče je imel termostat v dnevni. cela hiša je bila odvisna od dnevne sobe. potem smo izklopili termostat in črpalko, voda je krožila povsem naravno - torej topla voda gor, mrzla dol. cela hiša, brez težav, neprestano. v sobah so bili le termostatski ventili. črpalka je tekla potem le prvih nekaj minut, da se je vzpostavil pravilni tokokrog.

zakaj so namesto stopinj številke? kdo bi vedel. verjetno zaradi samega prostora, da ni se stlačeno skupaj. Smile
Iskanje po temi