Objave: 3853
Teme: 0
Ocena:
0
Če si lastnik SE v sistemu samooskrbe potem se sam ne okvarjaš s prodajo/nakupi energije. Za to imaš pogodbo z dobaviteljem. Torej ne moreš viške prenašati na sočno pogodbo. Tisto ti bi prišlo v poštev, če postaviš SE izven sistema in tam trguješ s svojo elektriko.
Drugače pa- elektriko lahko dobiš v VT tarifi po 0,06975 €/kwh po rednem ceniku ali še manj v kakšni akciji. Da dobavitelj nekaj zasluži jo mora kupovati ceneje. Torej bi s prodajo zaslužil mogoče 0,045€/kWh. 1000 kWh tako nanese 45 €. To pa dobiš iz tam 1 kWp predimenzionirane SE kar stane tam 1000€. Amortizacija bi bila tam 23 let. Pa še nisem omenil Fursa. 45 € predstavlja dohodek od katerega se plača dohodnina. Pa še dejavnost moraš registrirati, kar zopet stane, saj računovodski servisi niso zastonj, pa obvezna članstva v zbornicah, pa...
Ima pa Petrol nagrado 40 € v obliki E-denarja (za nakup v njihovih servisih), če pridelaš vsaj pozitivno 0. Ali ima kaj takega tudi kdo drug pa žal ne vem.
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
A je možno da vsak kwp elektrarne pridela 1,5mwh elektrike letno.
https://monitoringpublic.solaredge.com/s.../dashboard
Nekateri pa so na 0,8, ali celo manj brez nekih izpadov tekom leta.
https://monitoringpublic.solaredge.com/s.../dashboard
Sonce naj sveti vsak dan!
Objave: 416
Teme: 1
Ocena:
18
Pri meni nekje vmes. Sredina.
Ocena:
8
(26.11.2020 ob 20:29)vrzislo Napisal: Pri meni nekje vmes. Sredina.
Odlično, pozimi skoraj polovična proizvodnja poletne. Nekateri imajo komaj četrtino ali še manj
Ne vidim pa iz tega grafa moči elektrarne in letne proizvodnje
Objave: 416
Teme: 1
Ocena:
18
Nočem biti vsem na očeh.
Ko pa kdo vpraša vedno povem. V diagramu je možno oceniti.
10,8 moči je letos že pridelala 13.450 kWh. To je tudi prvo celo leto. November letos odličen. Upam, da tudi december vsaj ponovi lansko. Lega je sicer bolj vzhod kot pa jug. Megle pa ni toliko kot v kotlinah.
Objave: 257
Teme: 3
Ocena:
0
29.11.2020 ob 18:11
(*Zadnja sprememba objave: 29.11.2020 ob 18:12 uporabnik andrej777.)
Je koga, ki je izdelal elektrarno v lastni režiji volja odgovoriti na par vprašanj?
Kako ste uredili vso potrebno dokumentacijo in žige inženirjev, ki naj bi bili v mapah?
Ali ste dobili subvencijo od ekosklada?
Kje ste kupili opremo?
Ocena:
8
Je kar nekaj več birokracije za skupnost
Objave: 1
Teme: 0
Ocena:
1
Zivjo vsem,
Sem precej nov na forumu (sicer ne ravno mlad ?) in bi rad delil svojo izkusnjo glede samooskrbe z vsemi vrstami energije in vode.
Na primorske sem nekaj let nazaj, z zeno kupil precej veliko in odmaknjeno parcelo na vrhu hriba, cca 4000m2, v celoti zazidljiva, na njej pa je stala rusevina v katastrofalnem stanju.
Lega je odlicna, saj se nebo odpira na vse strani.
Ok...sem se odlocil da obnovim in ne podrem, ker so bili zunanji zidovi precej debeli in se vedno v dobrem stanju.
Zaradi odmaknjenosti ni preostalo druzga kot popolna samooskrba.
Celotna nasa hisa se danes napaja iz soncnih celic, vetrnice ter po potrebi z avtomatskim polnilnikom baterij, za primer ko ni niti sonca niti vetra.
Tudi vodo imamo svojo, in sicer uporabljamo dezevnico, ki pa je pred upprabo seveda ustrezno filtrirana.
Uporabljam hibridni razsmernik 5kw, na katerega je vezanih 8 celic po 330w, 4 gel 100ah baterije pa imam vezane zaporedno, da imam 48v sistem. Poleg tega imam na akumulatorje preko regulatorja vezano vertikalno vetrnico 3kw, ki je locirana na vrhu strehe.
Vse narejeno pp sistemu diy(naredi si sam).
Nase gospodinjstvo steje 5 clanov (3je otroci), vsa zbrana elektricna energija pa zadosca, da vse funkcionira normalno, kot v vsaki normalni hisi ali stanovanju. Se pravi, da pralni stroj laufa vsak dan, hladilnik laufa non stop, hidrofor ki poganja vodo se normalno vklopi ko je potrebno, poleg tega lahko mirne duse zagam tu s cirkularjem ce je potrebno. Prav tako lahko cele dneve gori tv, racunalniki itd itd.
Ce bi koga karkoli zanimalo, mi lahko pise zs.
Mimogrede....ce ima kdo za posodit dvigalo za knauf plosce s podaljski do visine 4,5m v okolici NG, Sezane ali Komna, bi bilo vec kot odlicno ?
Pa lepo bodte