PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Sončne elektrarne za samooskrbo-dejanske izkušnje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Če si lastnik SE v sistemu samooskrbe potem se sam ne okvarjaš s prodajo/nakupi energije. Za to imaš pogodbo z dobaviteljem. Torej ne moreš viške prenašati na sočno pogodbo. Tisto ti bi prišlo v poštev, če postaviš SE izven sistema in tam trguješ s svojo elektriko.
Drugače pa- elektriko lahko dobiš v VT tarifi po 0,06975 €/kwh po rednem ceniku ali še manj v kakšni akciji. Da dobavitelj nekaj zasluži jo mora kupovati ceneje. Torej bi s prodajo zaslužil mogoče 0,045€/kWh. 1000 kWh tako nanese 45 €. To pa dobiš iz tam 1 kWp predimenzionirane SE kar stane tam 1000€. Amortizacija bi bila tam 23 let. Pa še nisem omenil Fursa. 45 € predstavlja dohodek od katerega se plača dohodnina. Pa še dejavnost moraš registrirati, kar zopet stane, saj računovodski servisi niso zastonj, pa obvezna članstva v zbornicah, pa...
Ima pa Petrol nagrado 40 € v obliki E-denarja (za nakup v njihovih servisih), če pridelaš vsaj pozitivno 0. Ali ima kaj takega tudi kdo drug pa žal ne vem.
(25.11.2020 ob 18:35)bozgom Napisal: Če si lastnik SE v sistemu samooskrbe potem se sam ne okvarjaš s prodajo/nakupi energije. Za to imaš pogodbo z dobaviteljem. Torej ne moreš viške prenašati na sočno pogodbo. Tisto ti bi prišlo v poštev, če postaviš SE izven sistema in tam trguješ s svojo elektriko.
Drugače pa- elektriko lahko dobiš v VT tarifi po 0,06975 €/kwh po rednem ceniku ali še manj v kakšni akciji. Da dobavitelj nekaj zasluži jo mora kupovati ceneje. Torej bi s prodajo zaslužil mogoče 0,045€/kWh. 1000 kWh tako nanese 45 €. To pa dobiš iz tam 1 kWp predimenzionirane SE kar stane tam 1000€. Amortizacija bi bila tam 23 let. Pa še nisem omenil Fursa. 45 € predstavlja dohodek od katerega se plača dohodnina. Pa še dejavnost moraš registrirati, kar zopet stane, saj računovodski servisi niso zastonj, pa obvezna članstva v zbornicah, pa...
Ima pa Petrol nagrado 40 € v obliki E-denarja (za nakup v njihovih servisih), če pridelaš vsaj pozitivno 0. Ali ima kaj takega tudi kdo drug pa žal ne vem.

Geni imajo trenutno najcenejšo, 0,05611€/kwh po ET, in pa 2,43€ mesečnega nadomestila (ob vklopitvi e-racuna 50% ceneje, 1,22€). Tako da mislim da bom pri njih vzel. Petrol ima 0,05818€, tako da v obeh primerih če sem v primanjkljaju 1.000kwh, je razlika minimalna 2€. Geni torej 56,11€, petrol pa 58,18€. Teh 40€ od petrola pa tudi ne rabim. Na letni ravni se mi to ne zdi dosti. Bolj bi mi koristilo, ce bi pri katerem ponudniku dobil kaksen "načrt" porabe ali pa višek pridelave prenesti v naslednje leto.
Pri Gen-i moraš gledati ta cenik:
Citat:Redni cenik električne energije za samooskrbo gospodinjskih odjemalcev

Cena je 0,04765 €/kWh (brez DDV) in pa 0,95 (brez DDV) mesečnega nadomestila. Cena Petrola pa je O,O4769 €/kWh ob enakem nadomestilu.
Sem pa slišal, da Petrol dviga ceno s 1.1.2021 na 0,05685 €/kWh. Verjetno bodo cene dvignili slej ko prej tudi drugi.
(25.11.2020 ob 20:29)bozgom Napisal: Pri Gen-i moraš gledati ta cenik:
Citat:Redni cenik električne energije za samooskrbo gospodinjskih odjemalcev

Cena je 0,04765 €/kWh (brez DDV) in pa 0,95 (brez DDV) mesečnega nadomestila. Cena Petrola pa je O,O4769 €/kWh ob enakem nadomestilu.
Sem pa slišal, da Petrol dviga ceno s 1.1.2021 na 0,05685 €/kWh. Verjetno bodo cene dvignili slej ko prej tudi drugi.

Povezave ne gre odpret. Sem pa našel zdaj ceno 0,05813€ z ddv-jem.Jaz sem gledal z ddv cene, ker nisem zavezanec za ddv. Geni višek proizvedene energije po poračunu ne dajo v prenos, temveč te oprostijo plačila samo enega obroka mesečnega nadomestila v vrednosti 1,16€. Škoda.
A je možno da vsak kwp elektrarne pridela 1,5mwh elektrike letno.
https://monitoringpublic.solaredge.com/s.../dashboard

Nekateri pa so na 0,8, ali celo manj brez nekih izpadov tekom leta.
Sonce naj sveti vsak dan!
Pri meni nekje vmes. Sredina.
(26.11.2020 ob 19:29)Hanzi Napisal: A je možno da vsak kwp elektrarne pridela 1,5mwh elektrike letno.

Nekateri pa so na 0,8, ali celo manj brez nekih izpadov tekom leta.

Oba podatka merilnih mest sta možna , vse je odvisno od naklona ,predvsem pa pozicije strehe.
Če je naklon strehe 35-40 st.  in lega jug je zgornji podatek čist relevanten.
(26.11.2020 ob 20:29)vrzislo Napisal: Pri meni nekje vmes. Sredina.

Odlično, pozimi skoraj polovična proizvodnja poletne. Nekateri imajo komaj četrtino ali še manj
Ne vidim pa iz tega grafa moči elektrarne in letne proizvodnje
Nočem biti vsem na očeh.
Ko pa kdo vpraša vedno povem. V diagramu je možno oceniti.
10,8 moči je letos že pridelala 13.450 kWh. To je tudi prvo celo leto. November letos odličen. Upam, da tudi december vsaj ponovi lansko. Lega je sicer bolj vzhod kot pa jug. Megle pa ni toliko kot v kotlinah.
(25.11.2020 ob 17:08)wilson34 Napisal:
(25.11.2020 ob 15:48)bozgom Napisal: Suncontract ni kompatibilen s samooskrbo. Če bi bil, bi bil naveden med tistimi 8. možnostmi. Torej imaš izbiro le ali eden od 8 ali sončna pogodba.
Katerega izbrati je načeloma vseeno. Če pričakuješ, da boš več porabil, kot proizvedel potem pač izbereš tistega, kateri ima najcenejšo kWh. Če pa pričakuješ viške pa vprašaš, kaj ti kdo za to ponuja zanje. Viški se namreč ne predajo brezplačno dobavitelju ampak je to stvar pogodbe. Ne pričakuj omembe vrednih zneskov a če ti uspe zmanjšati tistih 13+€ vsak mesec za kašen € je to boljše kot nič.
Suncontract je bil naveden pri pridelavi viška elektrike. Se sploh nam malim gospodinskim odjemalcem splača tole imeti? Tam tam bom z pridelavo in porabo, torej se mi to ne splača imeti. Mogoče bo plus mogoče malo minus. 

Imajo kaksni ponudniki kaksne "bomboncke", če lahko temu tako rečem v smislu kaksnih aplikacij za telefone, bonov, prenosov viška v drugo leto, itd... ali pa so samo zaradi cene napisani?

Jaz grem vsekakor z novim letom na suncontract in si bom viške podarjal oz. koristil na vikendu ali pa podaril fotru...bom pa imel cca 4MWh viška
Je koga, ki je izdelal elektrarno v lastni režiji volja odgovoriti na par vprašanj? 

Kako ste uredili vso potrebno dokumentacijo in žige inženirjev, ki naj bi bili v mapah?

Ali ste dobili subvencijo od ekosklada?

Kje ste kupili opremo?
(29.11.2020 ob 17:13)bosces Napisal: Jaz grem vsekakor z novim letom na suncontract in si bom viške podarjal oz. koristil na vikendu ali pa podaril fotru...bom pa imel cca 4MWh viška

Pojdi pa poročaj, za koliko boš na boljšem. Mogoče ti bodo sledili tudi ostali?

PS, da bi z očetom sklenil samooskrbno skupnost pa nisi pomislil?
Je kar nekaj več birokracije za skupnost
Zivjo vsem,

Sem precej nov na forumu (sicer ne ravno mlad ?) in bi rad delil svojo izkusnjo glede samooskrbe z vsemi vrstami energije in vode.

Na primorske sem nekaj let nazaj, z zeno kupil precej veliko in odmaknjeno parcelo na vrhu hriba, cca 4000m2, v celoti zazidljiva, na njej pa je stala rusevina v katastrofalnem stanju.
Lega je odlicna, saj se nebo odpira na vse strani.
Ok...sem se odlocil da obnovim in ne podrem, ker so bili zunanji zidovi precej debeli in se vedno v dobrem stanju.
Zaradi odmaknjenosti ni preostalo druzga kot popolna samooskrba.
Celotna nasa hisa se danes napaja iz soncnih celic, vetrnice ter po potrebi z avtomatskim polnilnikom baterij, za primer ko ni niti sonca niti vetra.
Tudi vodo imamo svojo, in sicer uporabljamo dezevnico, ki pa je pred upprabo seveda ustrezno filtrirana.

Uporabljam hibridni razsmernik 5kw, na katerega je vezanih 8 celic po 330w, 4 gel 100ah baterije pa imam vezane zaporedno, da imam 48v sistem. Poleg tega imam na akumulatorje preko regulatorja vezano vertikalno vetrnico 3kw, ki je locirana na vrhu strehe.

Vse narejeno pp sistemu diy(naredi si sam).

Nase gospodinjstvo steje 5 clanov (3je otroci), vsa zbrana elektricna energija pa zadosca, da vse funkcionira normalno, kot v vsaki normalni hisi ali stanovanju. Se pravi, da pralni stroj laufa vsak dan, hladilnik laufa non stop, hidrofor ki poganja vodo se normalno vklopi ko je potrebno, poleg tega lahko mirne duse zagam tu s cirkularjem ce je potrebno. Prav tako lahko cele dneve gori tv, racunalniki itd itd.

Ce bi koga karkoli zanimalo, mi lahko pise zs.

Mimogrede....ce ima kdo za posodit dvigalo za knauf plosce s podaljski do visine 4,5m v okolici NG, Sezane ali Komna, bi bilo vec kot odlicno ?

Pa lepo bodte
Do 12. decembra je v javni obravnavi zakon o spodbujanju rabe obnovljivih virov. Med drugim (npr. prepoved ogrevanja s kurilnim oljem in zemeljskim plinom, prepoved ogrevanja direkt na elektriko- Elo blok...) govori tudi o samooskrbi. Predlagano je, da bo po novem  možno imeti samooskrbo in tudi trgovati z elektriko. Plačevati bi se morala omrežnina za vso elektriko, katera se prevzame iz omrežja in ne zgolj višek prevzete. Prav tako bi bili oproščeni prispevka za OVE+SPTE. 
V prehodnih določbah pa piše, da bo za vse lastnike samooskrbe, registrirane do 31.12.2023 sistem ostal nespremenjen, razen če bodo sami izrazili željo po prestopu v novo shemo.

No- toliko o mesečnih obračunih, ukinitvijo samooskrbe...
1 ... 231 232 233 234 235 ... 677 Pojdi na stran 
Iskanje po temi