PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Hrup TČ

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(19.11.2020 ob 11:29)Fantocci2 Napisal: Lahko, da se v določeni točki poklopijo resonančne frekvence. Morda se je to zgodilo tudi s kurnikom avtorja teme (tudi kurnik ima svojo, precej nizko, morda bi bilo bolje brez te strehe, morda ne - težko rečt)... ki pa se je vsaj potrudil in poskusil nekaj narediti, kar je več od večine, torej mu ni vseeno.

Ima ta Samsung kako Lownoise nastavitev kot Fujitsu TČ?

Ja ima Silent Mode. Vedno vklopljen.

(19.11.2020 ob 11:34)Energetik81 Napisal:
(19.11.2020 ob 11:27)Lali Napisal: Sem naredil meritve sam na telefonu. Če stojiš neposredno pred toplotno mi kaže 60dbA.kar je 10dbA preveč od zakonitega (za večerni čas).
Kaksni predlogi kako bi zadušil zvok?

Sem naredil meritve sam na telefonu. Če stojiš neposredno pred toplotno mi kaže 60dbA.kar je 10dbA preveč od zakonitega (za večerni čas).
Kaksni predlogi kako bi zadušil zvok?

Si spregledal moj nasvet? Poskrbi da se ogrodje kurnika ne dotika TČ, TČ naj bo na sredi kurnika in na vse stene in streho kurnika nalepi kameno volno. Potem boš videl, kako bo.

Meritev neposredno pred TČ je lahko napačna, zaradi piša vetra, prav tako nima veze, koliko izmeriš pred TČ, ampak koliko dB izmeriš pri sosedu. Ne vem, s čim si meril, ampak nizkih frekvenc in brnenja kakšen telefon zihr ne izmeri.

Hvala za predlog. Bom kupil kameno volno da o lepim stene.
(19.11.2020 ob 11:26)tadole Napisal:
Kakšne toplotne črpalke pa so to, da so tako glasne? Naša je na razdalji 1m tišja od sosedovega hrupa iz dimnika zaradi peči... Vse peči v okolici so glasnejše...

Ventilator komaj slišen, kompresorja pa še nisem slišal (imamo novo Boschevo). Postanejo glasne s časom?

Počakaj da se tvoj "Bošček" zbudi v mrzlo jutro z 100% župo v zraku, ter na 30.min defrost za defrostom, potem pridi nazaj in poročaj, kot kaže bo to že ta teden... Big Grin
Večina uporabnikov kateri imajo probleme z "hrupom" ni problem dejanski zvok TČ ampak nizke frekvence kompresorja katere se prenašajo v notranjost hiše po sami inštalaciji, to je mnogo večji problem kot sam piš zraka in nekaj brnenja od kompresorja po zvočni plati. Te se lahko prenašajo tudi po zemljini, betonu itd. vse na okoliške objekte. Poizkusi jo postaviti tudi na gumi blažilce katere konkretno prevrtaš skozi, da jih zmehčaš, sam sem tako delno rešil podobni problem...
Tukaj si poglej https://www.plama-pur.si/media/uploads/k...202017.pdf če pa ti ni jasno od cca 300 Hz naprej je kar uporabna zadeva. Malo pomeri frekvenco pa če je glasna tam od 300 dalje potem boš dosti naredil če boš s tem oblekel steno hiše. Mogoče malo višje dvigni streho pa steno obleči, če se ti gre za izgled pa lahko kakšno blago čez napneš, pa ne kakšno debelo. Tisto leseno steno ki meji na cesto pa raje odstrani saj res lahko naredi več škode kot koristi. Če se ti da jo lahko narediš iz kakšne podobne stvari kot je steklena volna, da je pač primerna za zunanjo uporabo.
(19.11.2020 ob 11:23)Energetik81 Napisal:
(19.11.2020 ob 11:12)sassapo Napisal:
(19.11.2020 ob 11:00)Lali Napisal:
(19.11.2020 ob 10:50)Energetik81 Napisal:
(19.11.2020 ob 10:35)Lali Napisal: Zdravo. Ker sem laik pri takih zadevah se obračam še tukaj na forum. Vem da je že veliko odprtih tem o TČ, ampak bi vseeno prosil za pomoč. Namreč živimo v hiši v naselju in imamo TČ znamke Samsung. Imamo jo cca 4leta. Zadnji 2leti se sosed pritožuje nad hrupom, oddaljen približno 7 metrov, med nami pa meji ulična cesta. Tudi sam ima TČ, ki trdi da njegove se sploh ne sliši. Naša toplotna je postavljena tako da je obrnjena stran od njegove posesti. Meni osebno ni preglasna, se jo pa sliši če si v bližini. Mi je jasno da je hrup odvisnen tudi od proizvajalca, modela, postavitve. Ko so bili pooblaščeni monterji na ogledu, so trdili da postavitev kjer je sedaj ne bo moteča. Skratka serviserji so bili pri nas že 3x glede omenjenega problema in niso odkrili napake. Pravijo da deluje normalno in vse po standardih. Ker tudi to ni bilo za sosede zadosti, sem sam naredil ograjo z streho(iz lesa) dolgo približno 3metre. Občutek imam da s tem nisem zadosti 'zadusil' zvoka. Prosim za pomoč, nasvete kako odpraviti oz zmanjšati hrup. Hvala

Glede na to, da si postavil ograjo in da serviserji pravijo, na deluje normalno, bi bolj rekel da gre za tečnega soseda.
Sicer pa še malce izboljšaj ograjo oz. pregrado. Ne sme imeti odprtin. Ne vem o kakšni strehi govoriš, ampak če je to strehica nad ograjo, bi morda lahko na notranjo stran prišraufal npr. lesno vlakneno ploščo (Agepan), ki bo dodatno dušila zvok.
Poslikaj ali nariši situacijo, kje kaj stoji.

Ne govor, to je samo ena od stvari ki ga moti odkar smo se priselili v naselje...
A ni tako da mora imeti čim boljši pretok zraka (sepravi zadnja in sprednja stran naj ne bi bila pokrita)?
Prilagam sliko za bolšji predstavo

Uf, po sliki sodeč si napravil zvočnik? Sem prepričan, da je slabše kot brez.
Že sama postavitev TČ je napačna, potem pa še tale rezonančna škatla.
Ni čudno, da sosed "pizdi" saj imaš vse narejeno tako, da se tvoja naprava bolj sliši kot njegova.
Zakaj se ti zdi postavitev napačna? Glede na to, da je pod streho, uparjalnik ni pod udarom, pretok pa je skozi nemoten.

@lali, ali je  TČ na sredi strehe? Glede na to, da morda res prihaja do resonance in da je streho gor, najprej prilepi s purpenom na notranje stene nadstreška cca. 5cm trde kamene volne, tudi pod streho, če je možno in na fasado od bajte. Bi moralo konkretno udušiti zvoke. Pa poskrbi, da se ogrodje ne dotika TČ, na sliki zgleda kot da se ga.

Še čisto vedno je bila takšna vzporedna postavitev s hišo bolj moteča od klasične.
V tem primeru stena služi kot nekakšen ogromen odbijalec zvoka kateri se producira na izpihu ventilatorja. Posledično je vzporedno s steno hrup vedno višji kot vzdolžno - na izpihu iz TČ.
Tako postavljena zunanja enota se sliši tudi več 10m dlje kot pri klasični postavitvi.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Hvala za predloge. Je kar nekaj koristnih  Smile
(19.11.2020 ob 10:35)Lali Napisal: Zdravo. Ker sem laik pri takih zadevah se obračam še tukaj na forum. Vem da je že veliko odprtih tem o TČ, ampak bi vseeno prosil za pomoč. Namreč živimo v hiši v naselju in imamo TČ znamke Samsung. Imamo jo cca 4leta. Zadnji 2leti se sosed pritožuje nad hrupom, oddaljen približno 7 metrov, med nami pa meji ulična cesta. Tudi sam ima TČ, ki trdi da njegove se sploh ne sliši. Naša toplotna je postavljena tako da je obrnjena stran od njegove posesti. Meni osebno ni preglasna, se jo pa sliši če si v bližini. Mi je jasno da je hrup odvisnen tudi od proizvajalca, modela, postavitve. Ko so bili pooblaščeni monterji na ogledu, so trdili da postavitev kjer je sedaj ne bo moteča. Skratka serviserji so bili pri nas že 3x glede omenjenega problema in niso odkrili napake. Pravijo da deluje normalno in vse po standardih. Ker tudi to ni bilo za sosede zadosti, sem sam naredil ograjo z streho(iz lesa) dolgo približno 3metre. Občutek imam da s tem nisem zadosti 'zadusil' zvoka. Prosim za pomoč, nasvete kako odpraviti oz zmanjšati hrup. Hvala

Glede na to, da si postavil ograjo in da serviserji pravijo, na deluje normalno, bi bolj rekel da gre za tečnega soseda.
Sicer pa še malce izboljšaj ograjo oz. pregrado. Ne sme imeti odprtin. Ne vem o kakšni strehi govoriš, ampak če je to strehica nad ograjo, bi morda lahko na notranjo stran prišraufal npr. lesno vlakneno ploščo (Agepan), ki bo dodatno dušila zvok.

Ne govor, to je samo ena od stvari ki ga moti odkar smo se priselili v naselje...
A ni tako da mora imeti čim boljši pretok zraka (sepravi zadnja in sprednja stran naj ne bi bila pokrita)?
Sem se tudi poklicno ukvarjal z dušenjem zvoka.
Namesto dušenja si naredil kitaro. Sosed lahko ima prav. Njegova top. lahko pojača zvok tvoje  (lahko bi tudi zmanjšal. Je kod je. Prav je da stanje saniraš. Zvok je lineatno gibanje zračnih delcev. To lahko zaustaviš samo z pregrado, katero zvok NE more zanihati . Če na to pregrado montitaš absorbcijsko plast , ne prihaja do odboja . Zvok vstopi in niha pregrado. Ta ne more zanihati zaradi mase , zato se zvok zaustavi.
Predlagam ti , da ob žični ograji postaviš masivno steno. Cca 15-20cm betonski zidaki (luknje zapolni z betonom). Dolžine 4m ali več,2/3 naprej od črpalke.  , višine vsaj do žične ograje. Za še boljši efekt nalepiš proti črpalki še akustično peno(piramidno) Uspeh zagarantiran.
Tudi finančno ni v samoizvedbi zahteven.
Dobro uredi!
lp.
(19.11.2020 ob 12:03)Sonce65 Napisal:

Sem se tudi poklicno ukvarjal z dušenjem zvoka.
Namesto dušenja si naredil kitaro. Sosed lahko ima prav. Njegova top. lahko pojača zvok tvoje  (lahko bi tudi zmanjšal. Je kod je. Prav je da stanje saniraš. Zvok je lineatno gibanje zračnih delcev. To lahko zaustaviš samo z pregrado, katero zvok NE more zanihati . Če na to pregrado montitaš absorbcijsko plast , ne prihaja do odboja . Zvok vstopi in niha pregrado. Ta ne more zanihati zaradi mase , zato se zvok zaustavi.
Predlagam ti , da ob žični ograji postaviš masivno steno. Cca 15-20cm betonski zidaki (luknje zapolni z betonom). Dolžine 4m ali več,2/3 naprej od črpalke.  , višine vsaj do žične ograje. Za še boljši efekt nalepiš proti črpalki še akustično peno(piramidno) Uspeh zagarantiran.
Dobro uredi!
lp.

Torej predlagaš da ta 'kurnik' kot so ga poimenovali odstranim in naredim steno ob zicnati ograji? Ali v obstoječo za lepim na notranjo stran piramido ali kameno volno? Lahko bi na zadnjo stran dodal steno kot lamele da zaprem čisto?
Tale postavitev je res posebna. Če je že mimovozeči promet ne ogroža, bi bila za tem vogalom, vidnim na fotografiji, postavljena vzporedno z zidom nekako najbolj zlita z okolico. Tam je živa meja, pa prostor se tam razširi, predvidevam.
(19.11.2020 ob 12:24)bk9105 Napisal: Tale postavitev je res posebna. Če je že mimovozeči promet ne ogroža, bi bila za tem vogalom, vidnim na fotografiji, postavljena vzporedno z zidom nekako najbolj zlita z okolico. Tam je živa meja, pa prostor se tam razširi, predvidevam.

Postavil sem jo tako na željo soseda ki se sedaj pritožuje nad hrupom. Če bi jo postavil vzporedno ob hišo, bi pihalo na njegovo dvorišče, ki pa je takoj rekel da ga bo motilo. Naredil sem na njegovo željo tako in se vedno ni zadovoljen.
(19.11.2020 ob 12:21)Lali Napisal:
(19.11.2020 ob 12:03)Sonce65 Napisal: Sem se tudi poklicno ukvarjal z dušenjem zvoka.
Dobro uredi!
lp.

Torej predlagaš da ta 'kurnik' kot so ga poimenovali odstranim in naredim steno ob zicnati ograji? Ali v obstoječo za lepim na notranjo stran piramido ali kameno volno? Lahko bi na zadnjo stran dodal steno kot lamele da zaprem čisto?

Sonce ti pravi, da ti zdaj stena kurnika verjetno brni v frekvenci kompresorja TČ. Hrup tudi zavije okoli vogala kurnika, zato mora biti ta dovolj dolg, preko TČ.
Ena ideja je še, da ni treba zidat masivne ograje, da na obstoječo zunanjo steno kurnika našraufaš težko oblogo, ki bo preprečila brnenje stene. Npr. vlaknatocementno ploščo, magari v 2 ali 3 slojih. Notri pa volno ali piramide.
Še moja pisarija:

Sosed je postavi toplotno črpalko, pred svojo teraso, sem si rekel " glej ga debila, mu bo direkt v spalnico nažigala" Pa jo gledam že 1 mesec, pa končno srečam soseda, pa vprašam, kdaj bo črpalko vklopil... Frajer mi reče, da že cel mesec dela Smile, Neslišna, znamke ne bom, da ne bo reklame...
(19.11.2020 ob 12:27)Lali Napisal:
(19.11.2020 ob 12:24)bk9105 Napisal: Tale postavitev je res posebna. Če je že mimovozeči promet ne ogroža, bi bila za tem vogalom, vidnim na fotografiji, postavljena vzporedno z zidom nekako najbolj zlita z okolico. Tam je živa meja, pa prostor se tam razširi, predvidevam.

Postavil sem jo tako na željo soseda ki se sedaj pritožuje nad hrupom. Če bi jo postavil vzporedno ob hišo, bi pihalo na njegovo dvorišče, ki pa je takoj rekel da ga bo motilo. Naredil sem na njegovo željo tako in se vedno ni zadovoljen.

Če bi bila za vogalom in vzporedna z zidom, ne bi bila obrnjena proti sosedu ampak proti drevesom oz grmovju ki se vidi na sliki. In tudi uparjalnik bi bil zaščiten od zadaj.
(19.11.2020 ob 12:27)Lali Napisal:

Če želiš kaj pametnega narediti najprej odstrani pasjo hiško, potem zarotiraj TČ v pravilen položaj.
Samo s tem boš občutno zmanjšal hrup preko ceste. Če še ne bo ok. pa imaš na razpolago še kar nekaj rešitev.
To kako piha in, da mu bo na dvorišče pihalo, vsi vemo da je nesmisel brez primere.
Zakaj pa TČ ne bi obrnil za 180° in postavil ob vogalno steno, da bi bila smer izpiha v vrt?
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
(19.11.2020 ob 12:28)Energetik81 Napisal:
(19.11.2020 ob 12:03)Sonce65 Napisal: Sem se tudi poklicno ukvarjal z dušenjem zvoka.
Dobro uredi!
lp.

Sonce ti pravi, da ti zdaj stena kurnika verjetno brni v frekvenci kompresorja TČ. Hrup tudi zavije okoli vogala kurnika, zato mora biti ta dovolj dolg, preko TČ.
Ena ideja je še, da ni treba zidat masivne ograje, da na obstoječo zunanjo steno kurnika našraufaš težko oblogo, ki bo preprečila brnenje stene. Npr. vlaknatocementno ploščo, magari v 2 ali 3 slojih. Notri pa volno ali piramide.

Sem spregledal višino ograje . Naj bo vsaj 30cm nad črpalko .
Obloga da vendar ne na ta način. Se pobijo plošče ala po dnu avtomobila , je drago, uspeh NI zagarantiran !
(19.11.2020 ob 13:09)Sonce65 Napisal:
(19.11.2020 ob 12:28)Energetik81 Napisal:
Dobro uredi!
lp.

Sem spregledal višino ograje . Naj bo vsaj 30cm nad črpalko .
Obloga da vendar ne na ta način. Se pobijo plošče ala po dnu avtomobila , je drago, uspeh NI zagarantiran !

No, ne rabiš ravno plošč za avte, tisto je drago, ker mora biti tanko in samolepilno za v avto.
Ne vem, zakaj težke cementne plošče ne bi bile OK, saj je potrebno zgolj zagotoviti, da se ne zatresejo ob frekvencah, ki jih oddaja TČ, torej gor navesit dosti mase. Pa še na koncu jih od zunaj lepo obdelaš s kulirplastom, da zgleda lepo.
1 2 3
Iskanje po temi