Objave: 11
Teme: 2
Ocena:
0
Zdravo. Ker sem laik pri takih zadevah se obračam še tukaj na forum. Vem da je že veliko odprtih tem o TČ, ampak bi vseeno prosil za pomoč. Namreč živimo v hiši v naselju in imamo TČ znamke Samsung. Imamo jo cca 4leta. Zadnji 2leti se sosed pritožuje nad hrupom, oddaljen približno 7 metrov, med nami pa meji ulična cesta. Tudi sam ima TČ, ki trdi da njegove se sploh ne sliši. Naša toplotna je postavljena tako da je obrnjena stran od njegove posesti. Meni osebno ni preglasna, se jo pa sliši če si v bližini. Mi je jasno da je hrup odvisnen tudi od proizvajalca, modela, postavitve. Ko so bili pooblaščeni monterji na ogledu, so trdili da postavitev kjer je sedaj ne bo moteča. Skratka serviserji so bili pri nas že 3x glede omenjenega problema in niso odkrili napake. Pravijo da deluje normalno in vse po standardih. Ker tudi to ni bilo za sosede zadosti, sem sam naredil ograjo z streho(iz lesa) dolgo približno 3metre. Občutek imam da s tem nisem zadosti 'zadusil' zvoka. Prosim za pomoč, nasvete kako odpraviti oz zmanjšati hrup. Hvala
Objave: 16690
Teme: 48
Ocena:
49
Dejstvo je, da svoje nihče ne sliši, sosedovo pa vsak.
Bo treba zakon tudi v to smer malo pogledati. Tudi zvočno onesnaževanje je nič drugega kot onesnaževanje.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
![[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]](https://i.postimg.cc/JhNTy8Zp/18-09-2024-14-01-01.jpg)
Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Objave: 928
Teme: 1
Ocena:
13
19.11.2020 ob 11:08
(*Zadnja sprememba objave: 19.11.2020 ob 11:13 uporabnik FAE.)
zanimivo da se pritožuje zadnji šele zadnji dve leti, verjetno od takrat ko je sam montiral dalje (verjetno sliši svojo). Ignor in ne ukvarjaj se z njim, argumentiraj mu da ko bo on umaknil svojo boš tudi ti, ker tebe izredno moti njegova in to mu nabijaj vsaki dan ko ga srečaš...
drugače tale kurnik okoli lahko še poveča resonanco in deluje kot woofer sploh pri nižjih frekvencah. Večina uporabnikov kateri imajo probleme z "hrupom" ni problem dejanski zvok TČ ampak nizke frekvence kompresorja katere se prenašajo v notranjost hiše po sami inštalaciji, to je mnogo večji problem kot sam piš zraka in nekaj brnenja od kompresorja po zvočni plati.
Objave: 13287
Teme: 13
Ocena:
-503
Ali je moteč zvok ventilatorja ali kompresorja? Na podlagi moteče frekvence se izdela specialno dušilno ohišje, katero je res učinkovito.
Na žalost, je pa ta rešitev vse prej kot poceni.
Čeprav naprava ne sodi med tišje in je sam nikoli ne bi predlagal v strnjenem naselju, zagotovo ne presega zakonske mejne vrednosti hrupa.
Kaj in kako je torej odvisno edino od vrednosti dobrososedskih odnosov in njegovih kapric.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Objave: 13287
Teme: 13
Ocena:
-503
19.11.2020 ob 11:12
(*Zadnja sprememba objave: 19.11.2020 ob 11:15 uporabnik sassapo.)
(19.11.2020 ob 11:00)Lali Napisal: (19.11.2020 ob 10:50)Energetik81 Napisal: (19.11.2020 ob 10:35)Lali Napisal: Zdravo. Ker sem laik pri takih zadevah se obračam še tukaj na forum. Vem da je že veliko odprtih tem o TČ, ampak bi vseeno prosil za pomoč. Namreč živimo v hiši v naselju in imamo TČ znamke Samsung. Imamo jo cca 4leta. Zadnji 2leti se sosed pritožuje nad hrupom, oddaljen približno 7 metrov, med nami pa meji ulična cesta. Tudi sam ima TČ, ki trdi da njegove se sploh ne sliši. Naša toplotna je postavljena tako da je obrnjena stran od njegove posesti. Meni osebno ni preglasna, se jo pa sliši če si v bližini. Mi je jasno da je hrup odvisnen tudi od proizvajalca, modela, postavitve. Ko so bili pooblaščeni monterji na ogledu, so trdili da postavitev kjer je sedaj ne bo moteča. Skratka serviserji so bili pri nas že 3x glede omenjenega problema in niso odkrili napake. Pravijo da deluje normalno in vse po standardih. Ker tudi to ni bilo za sosede zadosti, sem sam naredil ograjo z streho(iz lesa) dolgo približno 3metre. Občutek imam da s tem nisem zadosti 'zadusil' zvoka. Prosim za pomoč, nasvete kako odpraviti oz zmanjšati hrup. Hvala
Glede na to, da si postavil ograjo in da serviserji pravijo, na deluje normalno, bi bolj rekel da gre za tečnega soseda.
Sicer pa še malce izboljšaj ograjo oz. pregrado. Ne sme imeti odprtin. Ne vem o kakšni strehi govoriš, ampak če je to strehica nad ograjo, bi morda lahko na notranjo stran prišraufal npr. lesno vlakneno ploščo (Agepan), ki bo dodatno dušila zvok.
Poslikaj ali nariši situacijo, kje kaj stoji.
Ne govor, to je samo ena od stvari ki ga moti odkar smo se priselili v naselje...
A ni tako da mora imeti čim boljši pretok zraka (sepravi zadnja in sprednja stran naj ne bi bila pokrita)?
Prilagam sliko za bolšji predstavo
Uf, po sliki sodeč si napravil zvočnik? Sem prepričan, da je slabše kot brez.
Že sama postavitev TČ je napačna, potem pa še tale rezonančna škatla.
Ni čudno, da sosed "pizdi" saj imaš vse narejeno tako, da se tvoja naprava bolj sliši kot njegova.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Objave: 16690
Teme: 48
Ocena:
49
Ko v naši vasi dvopropelerski Fujitsu odtaljuje, je glih eno malenkost boljše kot na Brniku. Ali pa tudi ne.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
![[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]](https://i.postimg.cc/JhNTy8Zp/18-09-2024-14-01-01.jpg)
Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Objave: 1478
Teme: 16
Ocena:
37
19.11.2020 ob 11:22
(*Zadnja sprememba objave: 19.11.2020 ob 11:25 uporabnik Fantocci2.)
Škoda, ker se ni naredila meritev pred in potem.
To danes lahko naredi že vsak sam z aplikacijo in telefonom. Ker gre za primerjavo, sploh ni pomembno, če je meritev absolutno točna. Važno je le, da so pogoji prej in potem enaki. Torej merjeno na istem mestu, na enaki višini, enako obrnjen telefon in predvsem pri enaki moči TČ. Pa ponovit par meritev in izračunat povprečje (ker tudi okoliški hrup vpliva na rezultat).
Pazi - telefon meri z vgrajenim mikrofonom za pogovor, torej se mora telefon obrnit z njim proti viru - stran od sebe.
Objave: 3853
Teme: 0
Ocena:
0
To z zvokom TČ je zares čudna zadeva. Sosed ima Zubadna postavljenega cca 15 m stran. Ventilator pomika zrak vzporedno z hišo. Pa vendar- ko je zunaj precejšen mraz (tam -8...-10°C) slišim delovanje njegove TČ v spalnici ki je v mansardi. Očitno se zvok kompresorja ujame pod streho in se preko ostrešja nekako prenese v spalnico. Ni moteče, ni pogosto, se pa sliši.
Objave: 41
Teme: 1
Ocena:
0
19.11.2020 ob 11:26
(*Zadnja sprememba objave: 19.11.2020 ob 11:29 uporabnik tadole.)
Kakšne toplotne črpalke pa so to, da so tako glasne? Naša je na razdalji 1m tišja od sosedovega hrupa iz dimnika zaradi peči... Vse peči v okolici so glasnejše...
Ventilator komaj slišen, kompresorja pa še nisem slišal (imamo novo Boschevo). Postanejo glasne s časom?
Objave: 11
Teme: 2
Ocena:
0
19.11.2020 ob 11:27
(*Zadnja sprememba objave: 19.11.2020 ob 11:27 uporabnik Lali.)
Sem naredil meritve sam na telefonu. Če stojiš neposredno pred toplotno mi kaže 60dbA.kar je 10dbA preveč od zakonitega (za večerni čas).
Kaksni predlogi kako bi zadušil zvok?
Sem naredil meritve sam na telefonu. Če stojiš neposredno pred toplotno mi kaže 60dbA.kar je 10dbA preveč od zakonitega (za večerni čas).
Kaksni predlogi kako bi zadušil zvok?
Objave: 1478
Teme: 16
Ocena:
37
19.11.2020 ob 11:29
(*Zadnja sprememba objave: 19.11.2020 ob 11:37 uporabnik Fantocci2.)
Lahko, da se v določeni točki poklopijo resonančne frekvence. Morda se je to zgodilo tudi s kurnikom avtorja teme (tudi kurnik ima svojo, precej nizko, morda bi bilo bolje brez te strehe, morda ne - težko rečt)... ki pa se je vsaj potrudil in poskusil nekaj narediti, kar je več od večine, torej mu ni vseeno.
Ima ta Samsung kako Lownoise nastavitev kot npr. Fujitsu TČ? Da bi jo samo zvečer vklopil?