PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Sončne elektrarne za samooskrbo-dejanske izkušnje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Z ozirom , da je vsako leto več sonca, mi elektrarna zadnja 4 leta pridela vedno več elektrike.
Ja človek ne more verjeti kako hitro pride do spremembe, ki je ne načrtuješ. Električni avto, pa služba daleč, kar se je zgodilo hitro. Polnjenje praktično vedno doma. Na hitrih polnilnicah tako ni potrebe letos, zaradi korone. Brez tega bi bilo skoraj dovolj za ostalo porabo v hiši.
Me je pa presenetila višina ponudbe za dograditev (povečanje za 3,8 kW). Cena po kW za 30%visja kot prej. Brez razsmernika, ker je stari še dovolj močan. Višja cena podaljša vrnitev vloženega denarja. Nisem več mlad zato cincam, mladi pa nimajo denarja, pa še v kreditnih.
Bolje prvič narediti večjo, se strinjam.
Pa kaj res kdo verjame, da mu bo SE delovala 20 let?
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
9let pa smo na nuli... 15let delovanja je čist dost, dokler je garancija... Pol pa zamenjaš kar škripne, itak ne bo vse naenkrt...
Wilson 34
Sem pri GenI. Ob zagonu sem podpisal ceno 0,05813€ /kWh ter 1,16€ stroškov nadomestila. Cene so z DDV.
Temu je treba prišteti še omreznino. Bo kar poracun v januarju.
Mogoče me osreči kakšen popust zaradi korone. Mi z elektrarnami smo bili spomladi močno prikrajšani.
(13.11.2020 ob 21:05)sassapo Napisal: Pa kaj res kdo verjame, da mu bo SE delovala 20 let?

Ja čakaj zaj malo, kako misliš 20? 25, ne 20!  Big Grin
(14.11.2020 ob 18:32)Blue30 Napisal:
(13.11.2020 ob 21:05)sassapo Napisal: Pa kaj res kdo verjame, da mu bo SE delovala 20 let?

Naj bi bila življenska doba 30let
Kolko ste imeli prejšnja leta pridelanega v novembru?

Najmanj garancije ima razsmernik in to je 12 let.... moduli 15 let, 25 let na 85% delovanje, optimizatorji 25 let...glede na to, da imajo vsekakor računano varnost bo ziher več kot 20 let. Kar nekaj jih poznam ki imajo SE že več kot 10 let in zadeva deluje.  Res ne vem zakaj ne bi. Pa tudi če gre kaj k vragu, popravila niso draga, npr nov razsmernik 1000 - 1500 eur...če bi le bilo pri TČ vse tako...
(14.11.2020 ob 22:20)xgeorgex Napisal:
(14.11.2020 ob 18:32)Blue30 Napisal:

Naj bi bila življenska doba 30let
Kolko ste imeli prejšnja leta pridelanega v novembru?

13.95 KWp SE je lani novembra naredila 532.76 kWh. 
Letos od 1.1.2020 pa 17.21 MWh do danes.
(13.11.2020 ob 21:47)vrzislo Napisal: Wilson 34
Sem pri GenI. Ob zagonu sem podpisal ceno 0,05813€ /kWh ter 1,16€ stroškov nadomestila. Cene so z DDV.
Temu je treba prišteti še omreznino.  Bo kar poracun v januarju.
Mogoče me osreči kakšen popust zaradi korone.  Mi z elektrarnami smo bili spomladi močno prikrajšani.

mi smo zaradi korone spomladi pri elektro celje bili opravičeni tistih 20 eur za omrežnino...
(16.11.2020 ob 12:02)ers Napisal:
(13.11.2020 ob 21:47)vrzislo Napisal: Wilson 34
Temu je treba prišteti še omreznino.  Bo kar poracun v januarju.
Mogoče me osreči kakšen popust zaradi korone.  Mi z elektrarnami smo bili spomladi močno prikrajšani.

mi smo zaradi korone spomladi pri elektro celje bili opravičeni tistih 20 eur za omrežnino...
Le zakaj so bili tisti s SE spomladi močno prikrajšani zaradi Korone? Kot je bil upravičen do oprostitve plačila priključne moči in prispevka za OVE+SPTE vsak smrtnik, je bil tega opravičen tudi lastnik SE. Vse ostalo- elektriko, omrežnino, trošarino... pa se je moralo plačati tako pred korono, kot se  bo plačevalo ,ko Korone že zdavnaj ne bo več.
"Pa tudi če gre kaj k vragu, popravila niso draga, npr nov razsmernik 1000 - 1500 eur...če bi le bilo pri TČ vse tako..."

Huh ko bi le bila popravila pri TČ le 1500€ praviš?!?? Kolikor lahko tu gor prebereš, pri TČ nagaja kak senzor ali pa po mnogih letih gredo npr ležaji ventilatorja,  mogoče kak izmenjevalec, bolj redko kompresor.  Za 1500€ že skoraj komplet ganz novo TČ dobiš, če še kako subvencijo pokasiraš - npr:  https://www.bolha.com/?ctl=search_ads&ke...sort=cheap
(16.11.2020 ob 15:17)first1 Napisal: "Pa tudi če gre kaj k vragu, popravila niso draga, npr nov razsmernik 1000 - 1500 eur...če bi le bilo pri TČ vse tako..."

Huh ko bi le bila popravila pri TČ le 1500€ praviš?!?? Kolikor lahko tu gor prebereš, pri TČ nagaja kak senzor ali pa po mnogih letih gredo npr ležaji ventilatorja,  mogoče kak izmenjevalec, bolj redko kompresor.  Za 1500€ že skoraj komplet ganz novo TČ dobiš, če še kako subvencijo pokasiraš - npr:  https://www.bolha.com/?ctl=search_ads&ke...sort=cheap

Če že imaš TČ boš za nakup nove TČ malce težko dobil subvencijo. Seveda, lahko pa daš vlogo, če želiš.

Pri SE je pač tako, da je najdražji inverter. Lahko pa nekaj doplačaš (okrog 500 € se mi zdi) in imaš garancijo 25 let. Torej vržeš stran 500 € ali pač prihraniš 1000 €. Je pa tudi velika verjetnost, da bo čez 15 let, kot je osnovna garancija inveretrja tudi cena le teh padla in bo  cena novega manj kot danes.

PS tudi pri SE redko crkne inverter. Prej komunikacijska kartica ali pač kaj na strehi. Tak da je stvar povsem primerljiva s TČ, pa ljudje tam niso tako bojazljivi.
Katerih postavk se po postavitvi SE ne plačuje več?
Ee in omreznine, se kaj??
Sonce naj sveti vsak dan!
Plačuješ dve postavki in sicer ,obračunska moč in prispevek za SPTE in OVE za moč varovalk 3x 20A znese 13,80 eur z DDV-jem
1 ... 227 228 229 230 231 ... 677 Pojdi na stran 
Iskanje po temi