PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Napeljava el. v klet za luč

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(23.10.2020 ob 10:36)Energetik81 Napisal: Še enkrat glej shemo, ki sem jo enkrat prilepil. Saj je povsem jasna. Kako in kje boš peljal vodnike, boš pa sam bolj vedel.

Jasno 3 vodniki pomeni 3 žile in ne 3 kable..
Poleg tega ne dajaj kabla, ampak raje zazidaj cevi do stikal. S posameznimi vodniki v cevi je lažje delat kot s kablom.

Torej prekini obstoječ kabel med omarico in lučjo (če se le da, samo fazni vodnik!), tam naredi dozo. Od doze do vsakega stikala vzidaj cev.
Od doze do vsakega stikala potegni po ceveh 3 vodnike (npr. 2x rjav + 1x črn).
Oba rjava napelji tako, da gresta neprekinjeno od enega do drugega stikala (ne reži ju v dozi, gresta samo skozi).

Fazo iz omarice v dozi spoji na enega od črnih vodnikov, drugega črnega na fazo do luči.

Na stikalih črna vodnika spoji na spojko L, rjave pa na spojki 1 in 2. To je to.

Energetik81, hvala. Stvari postajajo zdaj bolj jasne, res. A ni potem tista moja shema pravilna, ki sem jo pripopal v prejšnjih komentarjih http://shrani.si/f/C/ok/4CxDIN0z/el-shema.jpg? Ta shema namreč ne prikazuje povezave vodnikov s stikali, temveč zaščitne plastične cevi, ki bodo pod ometom? Hvala.
(22.10.2020 ob 15:03)Energetik81 Napisal: Pa pri taki vezavi se moraš zavedat, da imaš v 1/2 primerov, ko žarnica ne sveti, fazo v luči. Kar moraš pazit pri menjavi žarnice.

Ne vem a tukaj kaj narobe razumem, ampak jaz ne uspem najti kombinacije stikal, kjer bi bila v luči faza...

(se oproščam za klošarsko narisano shemo)
[Slika: kombinacije.jpg]

Shema je pa seveda pravilna in deluje kot zamišljeno, kar je za avtorja najpomembnejše.
(23.10.2020 ob 11:56)pametnjakovic Napisal:
(22.10.2020 ob 15:03)Energetik81 Napisal: Pa pri taki vezavi se moraš zavedat, da imaš v 1/2 primerov, ko žarnica ne sveti, fazo v luči. Kar moraš pazit pri menjavi žarnice.

Ne vem a tukaj kaj narobe razumem, ampak jaz ne uspem najti kombinacije stikal, kjer bi bila v luči faza...

Shema je pa seveda pravilna in deluje kot zamišljeno, kar je za avtorja najpomembnejše.

Preberi kaj je bilo mišljeno, tista vezava iz jutuba!

Na moji shemi je faza tam, kje je oznaka podometna doza, v kateri je trižilni kabel, ki prihaja iz el. omarice. Ali bolj natančno. Ta doza bo narejena po prekinitvi kabla, ki gre v luč s senzorjem in prihaja iz el. omarice.

(23.10.2020 ob 12:30)moat Napisal:

Na moji shemi je faza tam, kje je oznaka podometna doza, v kateri je trižilni kabel, ki prihaja iz el. omarice. Ali bolj natančno. Ta doza bo narejena po prekinitvi kabla, ki gre v luč s senzorjem in prihaja iz el. omarice.
Uh, to pa je shema vezave in profesionalno narisana, niti najmanj klošarska. In ja, moram si vzeti čas. Hvala, LP.
(23.10.2020 ob 12:07)Energetik81 Napisal: Preberi kaj je bilo mišljeno, tista vezava iz jutuba!

Vse jasno...

(23.10.2020 ob 12:30)moat Napisal: Uh, to pa je shema vezave in profesionalno narisana, niti najmanj klošarska. In ja, moram si vzeti čas. Hvala, LP.

To ni shema in ne poskušaj vezati po njej (!), samo narisano kako gre elektrika po miratorjevi-shemi glede na položaj stikal in zakaj luči svetijo.

Upoštevaj miratorjevo shemo, ki pa dejansko je profesionalno narisana Wink
(23.10.2020 ob 11:02)mirator Napisal: Ti je že @Energetik81 vse pojasnil. Dodajam ti še mojo skico, da ti bo povsem jasno.
http://shrani.si/f/1f/LH/GzpCzZA/vezalna-shema-ms.jpg
Edino te moram opozoriti, da boš moral svetilko zamenjati s tako brez senzorja.

Aja, če boš upošteval @Energtik81 in delal s posameznimi vodniki v ceveh, potem za povezavo med stikali (namesto modrega in rumeno zelenega) daj vodnika rjave barve.

Hvala za shemo mirator in da ste z mano - amaterjem- tako potrpežljivi. Shema je sicer razumljiva, je pa ponovno vezalna shema vodnikov. Vidni so vodniki, ki se vežejo s stikali in lučjo.
Mene pa zanima samo shema zaščitne plastične cevi, ki jo bom moral napeljati pod ometom in v katero bom naknadno (v vsako, ki gre k stikalom) vstavil po tri vodnike in shemo, na kateri bo vidna pot zaščitne plastične cevi, ki bo šla po novem do luči - verjetno tudi iz (začetne) nove doze. Jasno pa mi je, da potrebujem navadno luč z žarnico).
Ne razumem točno, kaj hočeš.

Mirator ti je točno narisal kako naredi.

Tam kjer boš prekinil kabel bo doza in od nje cev do vsakega stikala, a ni povsem jasno narisano?
(23.10.2020 ob 14:24)Energetik81 Napisal: Ne razumem točno, kaj hočeš.

Mirator ti je točno narisal kako naredi.

Tam kjer boš prekinil kabel bo doza in od nje cev do vsakega stikala, a ni povsem jasno narisano?

Hvala. Mi je jasno. Cev do vsakega stikala in od nje (doze) cev do luči. Drži?
Saj od bodoče doze do luči imaš že zdaj kabel?
(23.10.2020 ob 23:30)Energetik81 Napisal: Saj od bodoče doze do luči imaš že zdaj kabel?

Ja to drži, toda bom po vsej verjetnosti moral iz svetilke iztakniti cel kabel, ker bom lažje napravil dozo (bo lahko na steni, ker je zdaj napeljana po stropu ( na stropu pa ne bi rad delal doze. Lep dan Energetik81.
Moram se vam zahvaliti, da ste bili tako potrpežljivi z mano. Hvala za nasvete puma91, Energetik81 in mirator. Res ste mi pomagali, bi rekel takole - step by step, kako naj tole rešim. In mi je uspelo. Hvala za sheme in slike ter opise. 

Najbolj mi pa je bil razumljiv opis Energetika81 in sicer:  "Jasno 3 vodniki pomeni 3 žile in ne 3 kable..
Poleg tega ne dajaj kabla, ampak raje zazidaj cevi do stikal. S posameznimi vodniki v cevi je lažje delat kot s kablom.
Torej prekini obstoječ kabel med omarico in lučjo (če se le da, samo fazni vodnik!), tam naredi dozo. Od doze do vsakega stikala vzidaj cev.
Oba rjava napelji tako, da gresta neprekinjeno od enega do drugega stikala (ne reži ju v dozi, gresta samo skozi).
Fazo iz omarice v dozi spoji na enega od črnih vodnikov, drugega črnega na fazo do luči.
Na stikalih črna vodnika spoji na spojko L, rjave pa na spojki 1 in 2. To je to. "

Takole bolj po "kmečko", kar je bilo meni najbolj razumljivo, mi je Energetik opisal kaj in kako naj naredim. In sem. In deluje Smile. 
Hvala še enkrat , carji ste.

(25.10.2020 ob 18:49)moat Napisal: Moram se vam zahvaliti, da ste bili tako potrpežljivi z mano. Hvala za nasvete puma91, Energetik81 in mirator. Res ste mi pomagali, bi rekel takole - step by step, kako naj tole rešim. In mi je uspelo. Hvala za sheme in slike ter opise. 

Najbolj mi pa je bil razumljiv opis Energetika81 in sicer:  "Jasno 3 vodniki pomeni 3 žile in ne 3 kable..
Na stikalih črna vodnika spoji na spojko L, rjave pa na spojki 1 in 2. To je to. "

Takole bolj po "kmečko", kar je bilo meni najbolj razumljivo, mi je Energetik opisal kaj in kako naj naredim. In sem. In deluje Smile. 
Hvala še enkrat , carji ste.

In zdaj bi lahko tudi sam komu vgradil menjalni stikali. Res je mala malic, ko pogruntaš kako to gre Smile.
1 2
Iskanje po temi