![]() |
|
Napeljava el. v klet za luč - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17) +--- Tema: Napeljava el. v klet za luč (/showthread.php?tid=79003) Strani:
1
2
|
Napeljava el. v klet za luč - moat - 21.10.2020 Pozdravljeni. Na stopnišču, ki vodi v klet imam luč na senzor, ki pa ni tako uporabna, kot sem domneval. El. kabel je napeljan direktno iz omarice in je stalno pod napetostjo. Zdaj bi rad potegnil dodatno napeljavo tako, da bi na vrhu stopnic lahko prižgal luč, spodaj - na koncu stopnic , t.j. v kleti, pa jo ugasnil. In potem (ko bi odšel po stopnicah navzgor) luč spet spodaj prižgal, zgodaj pa jo ugasnil. Upam, da sem napisal jasno. Kako naj to izvedem? Hvala za predloge. LP. ![]() Upam, da je slika vidna. Hvala, LP. RE: Napeljava el. v klet za luč - puma91 - 21.10.2020 Slika sicer ni vidna, si pa OK opisal kaj želiš, rabiš 2 menjalni stikali, klasična stopniščna logika. Iz doze luči rabiš do vsakega stikala pripeljati 3 vodnike. Na eno stikalo boš peljal stalo napetost (npr črni vodnik) in iz njega po drugih dveh vodnikih (npr rjava in siva) povezal drugo stikalo (povežeš/brikaš z vodniki iste barve, ki gredo do drugega stikala. Črna iz drugega stikala pa gre na luč. Ničelni vodnik ne gre čez stikala in lahko uporabiš obstoječega v dozi za luč. Shema je enostavna in je narisana na embalaži menjalnih stikal. Da ti bodo barve štimale in boš imel čez pol leta še vedno pojma kaj si delal, ti priporočam da vzameš 4 žilni vodnik. Druga opcija so brezžična stikala na baterije. RE: Napeljava el. v klet za luč - moat - 21.10.2020 Pozdravljeni. Če slika ni vidna. morebiti bo ta povezava delovala. Hvala. http://shrani.si/f/11/cy/3HWvqyC6/nacrt-za-elektriko.jpg (21.10.2020 ob 09:52)puma91 Napisal: Slika sicer ni vidna, si pa OK opisal kaj želiš, rabiš 2 menjalni stikali, klasična stopniščna logika. Puma91. Hvala za odgovor. Ampak zame je to bolj kot ne še vedno znanstvena fantastika, kar si napisal. Bom pa preučil shemo na embalaži menjalnih stikal. Upam, da mi bo bolj jasno. Sicer pa sem dodal še eno povezavo do sheme, katero sem shranil na shrani.me portalu. Hvala zaenkrat. Lep dan. (21.10.2020 ob 10:52)moat Napisal: Pozdravljeni. Če slika ni vidna. morebiti bo ta povezava delovala. Hvala. http://shrani.si/f/11/cy/3HWvqyC6/nacrt-za-elektriko.jpg Puma91, bi bilo to v redu. Dva stikala, eno na vrhu stopnišča, eno pa spodaj https://megamiska.eu/izdelek/elektro/grla/brezzicno-stikalo-kinetic-brez-zunanjega-napajanja-z-e27-grlom/. Morebiti bi zame laika to bilo še najbolj primerno. LP. RE: Napeljava el. v klet za luč - mirator - 21.10.2020 (21.10.2020 ob 10:52)moat Napisal: [quote pid='963998' dateline='1603270333'] [/quote] To bi zate res bilo optimalno, ker ni nobenih predelav. Ker pa potrebuješ 2 stikali, se pozanimaj, če lahko dodatno kupiš še eno stikalo. Pa tudi, če kupiš dva kompleta, je ta cena sedaj tako nizka, da bi se ti še vseeno izplačalo. RE: Napeljava el. v klet za luč - puma91 - 21.10.2020 OK, zdaj glede na to, da se spuščaš v elektriko predvidevam, da imaš vsaj preizkuševalec toka (faznprifer) in ga znaš uporabljat. To ti je osnova. Koraki so potem sledeči: 1.) odklopi varovalko luči 2.) previdno odpri luč da prideš do kablov. Kable pusti pripete v inštalacijski spojki, da se ti slučajno ne staknejo 3.) priklopi spet varovalko in preveri v katerem vodniku imaš stalno fazo (po pravilih mora biti to črna ali rjava) 4.) odklopi varovalko luči 5.) enega od vodnikov (npr. črn) kabela, ki bo šel na eno stikalo poveži na vodnik ki ima stalno fazo (obstoječi vodnik ki vodi na luč odstrani iz spojke); druga dva vodnika (siv in rjav) s pomočjo dodatne spojke zveži z istima barvama v kablu ki gre do drgega stikala. 6.) Na prvem stikalu na L kontakt (označba na stikalih TEM Čatež), poveži s črno; sivo in rjavo pa na 1 in 2 kontakt na stikalu; 7.) Na drugem stikalu ponovi vezavo (črna na L, siva in rjava na 1 in 2) 8.) Črn vodnik iz drugega stikala poveži z lučjo (na vodnik, ki si ga v 5. koraku odvil). 9.) Preveri, če so vijaki na vseh spojkah in stikalih dobro privit in da neizolirani vodniki niso dostopni (da se ne moreš dotaknit kabla). Glede na tvoje sporočilo, predlagam, da si celotno vezavo narediš na mizi, namesto 220V pa za izvor uporabiš 9V baterijo. Stikalo dela, samo porabnik boš moral na drugi strani dat primeren (žarnica stare baterije ali pa multimeter). Pozitiven (+) pol naj ti predstavlja fazo (rjav vodnik), negativni pol baterije pa nulo (modri vodnik). Ko ti bo delalo na baterijo, poskusi namesto baterije priključiti 220V. Če še vedno dela, pa stvar prenesi v realni svet. Še obvezno opozorilo: z elektriko se ne gre igrati (stari pregovor pravi, elektrika je edina .... ki se ne pusti šlatat ali pa tisti električarji se ločijo na dobre in mrtve). Za vse električne inštalacije v objektu je odgovoren tisti ki je zadnji posegal v električno napeljavo. Če nisi siguren raje pokliči usposobljeno osebo. (21.10.2020 ob 12:20)Hja, menjalno stikalo te pride 3€ na kos, kabe l slab 1€ po metru, spojka še en evro in kanal po želji. Tu tu je. Sam kabel je gospod, tole bo vedno delal.mirator Napisal:(21.10.2020 ob 10:52)moat Napisal: [quote pid='963998' dateline='1603270333'] To bi zate res bilo optimalno, ker ni nobenih predelav. Ker pa potrebuješ 2 stikali, se pozanimaj, če lahko dodatno kupiš še eno stikalo. Pa tudi, če kupiš dva kompleta, je ta cena sedaj tako nizka, da bi se ti še vseeno izplačalo. [/quote] RE: Napeljava el. v klet za luč - moat - 21.10.2020 (21.10.2020 ob 12:35)puma91 Napisal: OK, zdaj glede na to, da se spuščaš v elektriko predvidevam, da imaš vsaj preizkuševalec toka (faznprifer) in ga znaš uporabljat. To ti je osnova. [/quote] Hvala care, da si si vzel čas in mi obširno razložil kako naj napeljem in povežem el. vodnike. Vem, da elektrika ni za vsakogar, nekaj malega izkušenj pa le imam. Vsekakor pa ne bom delal ničesar, kar bo v tistem času povezano v el. omarici. Hvala in lep dan. RE: Napeljava el. v klet za luč - Energetik81 - 21.10.2020 Slika pove več kot 1000 besed:
RE: Napeljava el. v klet za luč - moat - 21.10.2020 (21.10.2020 ob 14:58)Energetik81 Napisal: Slika pove več kot 1000 besed: Energetik81, hvala za tole shemo. Jasno, da bomo poizkusili. Slika je razumljiva, hvala, lep dan. RE: Napeljava el. v klet za luč - moat - 22.10.2020 Pozdravljeni. Vem, da sem malce siten, toda na youtube sem videl tudi shemo, ki je nekako takole (gre samo za vleko kablov, ne notranjih povezav): http://shrani.si/f/C/ok/4CxDIN0z/el-shema.jpg In še povezava do youtube https://www.youtube.com/watch?v=L1Qb1SzyQlc&t=14s Menim, da bi to prišlo v poštev zame. Kaj pravite. Hvala in lep dan. RE: Napeljava el. v klet za luč - Energetik81 - 22.10.2020 (22.10.2020 ob 14:25)moat Napisal: Pozdravljeni. Narobe si narisal, do stikal še vedno rabiš 3 vodnike. Pa pri taki vezavi se moraš zavedat, da imaš v 1/2 primerov, ko žarnica ne sveti, fazo v luči. Kar moraš pazit pri menjavi žarnice. RE: Napeljava el. v klet za luč - moat - 22.10.2020 (22.10.2020 ob 15:03)Energetik81 Napisal:(22.10.2020 ob 14:25)moat Napisal: Pozdravljeni. Hvala. Torej nisem pravilno narisal sheme po youtube predstavitvi. Ali je tudi tam napačna vezava. Hvala. Pa še nekaj. Zasledil sem tudi nekaj takšnega http://www.elektromaterial.si/media/cat_files/51_EMWii-oddajniki.pdf in tole http://www.elektromaterial.si/media/cat_files/52_emwii-sprejemniki.pdf. Kaj menite še o tem? Hvala, lep dan. RE: Napeljava el. v klet za luč - mirator - 22.10.2020 Poglej @moat, to kar želiš, je za enega električarja, mala malica. Če pogledava obstoječe stanje, kot sem ga jaz, na osnovi tvojega zapisa razumel, imaš sedaj napeljan 3 žilen kabel do svetilke s senzorjem. Če je tako, potem je varianta, ki si jo že tudi sam našel, z brezžičnima stikaloma in krmilnikom v grlu svetilke. Kako povežeš dve izmenični stikali je pa kar nekaj povsem enakovrednih shem v odvisnosti, kam pripelješ fazo in nulo. Sedaj imaš fazo in nulo pripeljano do svetilke. V kolikor želiš imeti izmenična oz. menjalna stikala, moraš iz te doze do vsakega stikala pripeljati tri vodnike. To lahko storiš podometno (moraš štemati) ali nadometno (inštalacija bo vidna). Lahko pa vgradiš v dozo svetilke impulzni rele, potem namesto menjalnih stikal montiraš tipkala, ki jih povežeš z dvema vodnikoma. RE: Napeljava el. v klet za luč - moat - 23.10.2020 (22.10.2020 ob 18:02)mirator Napisal: Poglej @moat, to kar želiš, je za enega električarja, mala malica.Hvala mirator. Ne vem, mogoče pa se nismo prav razumeli. Do svetilke na senzor imam pripeljan trižilni kabel iz el. omarice. Zdaj pa bi ta kabel nekje na sredi (v steni) prekinil in tam napravil podometno dozo. Iz te doze bi torej potekale vse nadaljnje inštalacije in vezave za menjalna stikala. Zdaj pa - vi govorite o treh vodnikih. Kaj to v bistvu pomeni? Jaz npr. pa govorim o električnem kablu, ki ima tri žile (so to vodniki?). Kaj torej zdaj rabim pri povezavi? Tri žile (rjava, modra, zeleno-bela) iz enega kabla ali tri kable (s tremi žilami)? Sheme pojasnjujejo samo koliko vodnikov - žic in kako jih povežem, ne pa koliko kablov in kako jih "pospravim" v zaštemano steno. Za vas električarje je to mala malica - tile izrazi in povezave. Jaz kot amater pa potrebujem samo shemo, kako napeljati iz tiste začetne doze (kjer bo kabel iz el. omarice) električne kable do dveh menjalnih stikal in luči. Kako in koliko kablov (s tremi žilami ali vodniki) moram potegniti iz vrha stopnic do dna, torej od doze do dveh menjalnih stikal in do luči (sicer do luči bi ostal kabel, ki bi ga prekinil za prvo dozo). To shemo potrebujem, da napeljem el. kabel (kable), da bodo potem menjalna stikala, ki jih bodo preklapljali drugi, delovala. Upam, da sem bil kot laik razumljiv. Hvala, Lep dan. RE: Napeljava el. v klet za luč - Energetik81 - 23.10.2020 Še enkrat glej shemo, ki sem jo enkrat prilepil. Saj je povsem jasna. Kako in kje boš peljal vodnike, boš pa sam bolj vedel. Jasno 3 vodniki pomeni 3 žile in ne 3 kable.. Poleg tega ne dajaj kabla, ampak raje zazidaj cevi do stikal. S posameznimi vodniki v cevi je lažje delat kot s kablom. Torej prekini obstoječ kabel med omarico in lučjo (če se le da, samo fazni vodnik!), tam naredi dozo. Od doze do vsakega stikala vzidaj cev. Od doze do vsakega stikala potegni po ceveh 3 vodnike (npr. 2x rjav + 1x črn). Oba rjava napelji tako, da gresta neprekinjeno od enega do drugega stikala (ne reži ju v dozi, gresta samo skozi). Fazo iz omarice v dozi spoji na enega od črnih vodnikov, drugega črnega na fazo do luči. Na stikalih črna vodnika spoji na spojko L, rjave pa na spojki 1 in 2. To je to. RE: Napeljava el. v klet za luč - mirator - 23.10.2020 Ti je že @Energetik81 vse pojasnil. Dodajam ti še mojo skico, da ti bo povsem jasno. http://shrani.si/f/1f/LH/GzpCzZA/vezalna-shema-ms.jpg Edino te moram opozoriti, da boš moral svetilko zamenjati s tako brez senzorja. Aja, če boš upošteval @Energtik81 in delal s posameznimi vodniki v ceveh, potem za povezavo med stikali (namesto modrega in rumeno zelenega) daj vodnika rjave barve. |