PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Vezava dva križna in eno izmenično stikalo?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Živjo,

Danes sem hotel pri tašči zamenjati tri stikala na stopnišču,ker so enega razbili,drugi so pa tudi že stari okoli 40let.Pojavil pa se mi je sledeč problem in sploh ne vem kako naj zdaj to zvežem,da bo delovalo.

Na vrhu stopnišča je tole križno stikalo,ki je brikano,ibile pa so priklopljene samo tri žice:

[Slika: img20201016202217.jpg]

Potem je na sredini stopnišča eno izmenično stikalo(tudi tri žice)

Na dnu stopnišča pa je še eno križno stikalo,ki ima tudi samo tri žice za vezavo.Tudi to stikalo je bilo brikano,ampak ne vem već kako saj se je razbilo.
Danes sem nabavil ta ista navadna stikala in jih probal namontirati ampak ne deluje skoraj nič.Zgornjega sem brikal kot je bil stari,srednjega izmeničnega so izgleda malarji narobe dali nazaj,spodnjega križnega pa so razbili.

Ali mi lahko pomagate pri tej čudni vezavi,kako bi najlažje situacijo popravil.Sam še nisem videl vezave s samo tremi žicami med tremi stikali.
Zelo enostavno. Na spletu je polno skic kako se povežejo izmenična in križna stikala. Če se klub vsemu ne znajdete, pokličite kakšnega električarja da vam to uredi, vse skupaj z njegovim prihodom in delom vas bo stalo okoli 30€, sami pa se rajši lotite dela na katero se spoznate.
Nigdar je ne tak bilo, ka nekak nej bilo i nigdar nebu ka nekak nebu.
sej na tem stikalu imaš shemo,če se ne znajdeš je pa druga.
Drugače,prvo stikalo mora imeti tri žice,tretje 4 in zadnje (tretje) stikalo tri žice.
Kot ti je že dragoF svetoval,pokliči električara pa mu povej svojo težavo,naj pride pa bo rešil.
Problem je ta da so na vseh stikalih samo tri žice in to sedaj ne znam rešit
(16.10.2020 ob 20:59)barracuda Napisal: Živjo,
Na vrhu stopnišča je križno stikalo, bile pa so priklopljene samo tri žice:
Potem je na sredini stopnišča eno izmenično stikalo(tudi tri žice)
Na dnu stopnišča pa je še eno križno stikalo,ki ima tudi samo tri žice za vezavo.
Danes sem nabavil ta ista navadna stikala in jih probal namontirati ampak ne deluje skoraj nič.

Če je to res, potem to ni nikoli delovalo pravilno. Nekako ne verjamem opisu. Če so k vsakemu stikalu pripeljani trije vodniki, potem se en vodnik nekje izgubi. Še enkrat poglej v doze za stikala, če se kje ne skriva še en vodnik. Na izmenično stikalo pridejo 3 vodniki, na križno pa 4. Vezava gre tako:
- na skupni kontakt, ki je označen ali s črko, številko ali puščico, enega izmeničnega stikala prišelješ fazo od varovalke,
- iz drugega stikala pa na luč,
- prosta kontakta obeh izmeničnih stikal povežeš s križnim stikalom.
Torej, če imaš v dozah izmeničnih stikal po tri vodnike, je to skupaj 6 vodnikov: eden v prvem stikalu dovod faze, drugi v drugem stikalu luč, in potem po dva iz vsakega izmeničnega stikala na križno stikalo (torej v dozo od enega križnega stikala morajo priti 4 vodniki)
Kot so ti že svetovali, dobi kakšnega električarja, da on preveri povezave.
Najprej vsem hvala za odgovore.Je pa mogoče res da manjka ena žiča pri križnem stikalu,kar se vidi tudi na sliki da en vijak manjka.Mogoče je odtrgana,ker ta stikala so pred beljenjem delovala.V ponedeljek grem k tašči,ker prej zaradi službe ne morem in bom to bolj detaljno pregledal
Lp!
to,kar je na sliki,to ni delal nobeden električar,stikalo je tovarniško tako narejeno (križno).
Tako so svojčas delali,da je vidno,danes križna stikala imajo zgolj 4 spoja oz. 4 vijake,brez možnosti,da vidiš bilo kaj drugega.
(17.10.2020 ob 12:52)barracuda Napisal: Je pa mogoče res da manjka ena žiča pri križnem stikalu,kar se vidi tudi na sliki da en vijak manjka.Mogoče je odtrgana,ker ta stikala so pred beljenjem delovala.

Ker si napisal, da sta dve križni stikali, je eno od teh (verjetno tisto z manjkajočim vijakom) v funkciji izmeničnega stikala in zato tudi samo tri žice. Pogledati moraš pri drugem križnem stikalu, kjer pa morajo biti 4, če je prej vse delovalo, kot je treba.
Lahko rečem samo,hvala še enkrat za vašo pomoč in nasvete.Včeraj sem odprl dozo kjer je bilo montirano križno stikalo in ko sem vse žice potegnil ven sem videl,da je res ena žica tik ob robu doze.Torej so bile štiri žice,kot ste ugotovili.Izgleda,da je nekdo,ki je priklopil v to dozo,ki gre na to križno stikalo kabel za v drvarnico nekako izpulil to žico.Še sama sreča,da so bile v steni cevi in ni blo treba štemati.Ker je bila žica malo kratka sem vse žice zamenjal,priklopil križno stikalo in vse dela kot je prej.

Lp!
Iskanje po temi