PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Tlaki, izolacija in ostrešja Skozi knauf v mansardi prodrla voda

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
@vizer
pa ni sekundarna kritina prestregla?
Stara hiša brez sekundarne kritine.
Od včeraj do danes, ko je zelo deževalo, se je zadeva poslabšala, madeži vlage so večji, tako da očitno vlaga prihaja od zunaj in ne od kondenza notri.
Krovcu, ki je sicer do torka na dopustu, sem poslal fotografije in zdaj verjame, da mora on odpraviti napako-e. Pride v sredo zjutraj. Upam, da najdejo in sanirajo.

Je pa "heba", ker bo treba razkopati in streho in potem še gips plošče znotraj...
Dopust si moram vzeti, da kontroliram, čas mi gre, čistiti bom moral..., upam samo, da ni že narejena kaka škoda na statiki-vlažna konstrukcija?

A lahko zahtevam odškodnino od krovca? Hišo imam zavarovano, a se to lahko krije iz tega ?

Priložene datoteke
.jpg   20190623_093825_resize.jpg (Velikost: 213,94 KB / Prenosi: 324)
.jpg   20190623_093423_resize.jpg (Velikost: 173,3 KB / Prenosi: 323)
.jpg   20190623_085832_resize.jpg (Velikost: 138,32 KB / Prenosi: 322)
Energetik81 Napisal:Glede na to, da so se madeži pojavili konec maja, je po mojem vendarle zamakanje dežja. Kar spet pomeni dvojni fail, torej da ne drži sekundarna kritina in da zapora pušča. Če bi bila zapora OK, bi se madeži pojavili nekje pri kolenčnem zidu, kot je že omenil Žerjavar.
Torej je celo trojni fejl, spušča osnovna kritina ali obrobe, sekundarna kritina in še parna zapora...
Upam da ti hitro zrihtajo.
Glede na slike bi lahko bil problem le z obrobo strešnega okna. Težko bi nova streha kar nekje na sredi puščala.
(24.6.2019 ob 08:48)Energetik81 Napisal: Glede na slike bi lahko bil problem le z obrobo strešnega okna. Težko bi nova streha kar nekje na sredi puščala.

Sicer je to najbolj verjetno, ampak edino gotovo je da na tem mestu pušča najbolj notranji sloj strehe, torej parna zapora. Ostali sloji lahko puščajo tudi kje višje v strehi. Je pa stvar v vsakem primeru zaskrbljujoča - kaj če primarna in sekundarna kritina puščata vodo še kje, pa se ne vidi ker voda ni našla luknje še v parni zapori?
Tvoja zapora ima toliko lukenj da nic bat. Ce bi se kje puscalo bi hitro videl...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
        Sem se bal, da se bom moral (kot avtor) še oglasiti v to temo – oz. nisem upal zaključiti teme

Veliko podatkov je v mojih prejšnjih postih, sploh v prvem, na hitro pa povzetek:
- Na eno leto stari strehi sem maja 2019 opazil zamakanje znotraj v sobi, okrog odprtine strešnega okna
- Zamakanje je prišlo po montaži Velux zunanjega senčila (ne vem, če je povezano) – takrat se  ob montaži odstrani Velux stiropor, da je prostor za rolo – enak rolo smo dali še na drugo okno v istem prostoru – tam ni zamakanja
- Zamakanje vedno pride ob dežju, zato je bilo logično, da je težava streha
- Krovec je sosed in je bil lani cca. 5x na strehi in vedno več odkril , nazadnje nad oknom do slemena in dal dodatne sekundarne kritine, dodatno zalepil ob oknu…. Nad oknom do slemena ni nobene odprtine (zračnik, …)
- Prerez strehe: opeka, zračni most, trda izolacija Bramac therm (ima na zgornji strani sekundarno kritino) nad špirovci, volna 14 cm  med špirovci, parna zapora, knauf plošče
- Konec septembra 2019 smo dali na streho sončno elektrarno (prej sem enkrat zamaknil montažo, ker sem hotel biti prepričan, da ni več zamakanja)
- V začetku oktobra se je zamakanje spet pojavilo, a manj. Potem je krovec odstranil rolo zunanjega senčila na oknu in – potem ni bilo več zamakanja,  eno leto
- Kot strela iz jasnega so se vlažni madeži pojavili 28.9.2020 (krovec je prišel v eni uri in videl v sobi da je res vlažno)
- 9.10.2020 so bili pri meni: krovec, dva njegova delavca in predstavnik Veluxa, ki se je hotel prepričati, da je okno v redu vgrajeno
- Vsi so šli na streho, s privolitvijo firme, ki mi je namestila sončno elektrarno smo izklopili elektrarno in odvijačili 2 panela, da smo prišli do kritine nad oknom
- Na kritini pod paneli je bilo vse umazano od prahu- ker zaradi panelov zdaj še manj dežja pride na kritino. Pri zračnem mostu je bilo vse suho
- Odpri so odprtino v Bramac therm (še od lani vrezana kvadratasta luknja, seveda potem zadelana nazaj) in segli v prostor med špirovci, kjer pa je bil spodnji del volne vlažen – zgornji pa ne. Še bolj vlažno je bilo na dnu, na parni zapori
- Velux je rekel, da je okno vgrajeno super in potem sta krovec in Velux zaključila, da vlaga nastaja zaradi kondenzacije in ker je menda na tem mestu parna zapora slabo položena.
- Meni je sicer malo verjetna ta trditev, gre za sobo velikosti 25 m2, v prostoru  sta max 2 človeka, vode nobene v prostoru, soba je za računalnik in TV. Ogrevanje je na TČ preko radiatorjev, nizkotemperaturni  način. Zdaj še ne ogrevam
- In danes (10:30) je bil pri meni človek,  ki je polagal knauf, sicer podizvajalec od krovca – in pride jutri ob 16 razbiti knauf od znotraj – torej bo gradbišče v sobi
- Danes dežuje. Ob 10:30 še ni bilo novih vlažnih madežev, zdaj ob 16:00 pa so. Se vidi na sliki, na sredini odprtine za okno. Se tudi otiplje z roko da je vlažno.

Kaj mi je storiti? Vsi bi radi rešili, krovec se odziva, a ne zna rešit. Knaufar sicer tudi dvomi, da bo rešil, a bo jutri prišel odpreti od znotraj. Ja kot stranka in investitor pa norim – in se bojim za statiko ostrešja na tem mestu (vlaga ) in se bojim, če je še na katerem delu strehe zamakanje, a manjše in se ne opazi iz notranjosti, iz sobe, ker vlaga ne prodre skoti knauf

Prosim za kakšen nasvet

še nekaj svežih slikic

mokra volna

odprtina od zunaj v Bramac therm

[quote=     hawkeye pid='963364' dateline='1602425532']    
Sem se bal, da se bom moral (kot avtor) še oglasiti v to temo – oz. nisem upal zaključiti teme

Veliko podatkov je v mojih prejšnjih postih, sploh v prvem, na hitro pa povzetek:
- Na eno leto stari strehi sem maja 2019 opazil zamakanje znotraj v sobi, okrog odprtine strešnega okna
- Zamakanje je prišlo po montaži Velux zunanjega senčila (ne vem, če je povezano) – takrat se  ob montaži odstrani Velux stiropor, da je prostor za rolo – enak rolo smo dali še na drugo okno v istem prostoru – tam ni zamakanja
- Zamakanje vedno pride ob dežju, zato je bilo logično, da je težava streha
- Krovec je sosed in je bil lani cca. 5x na strehi in vedno več odkril , nazadnje nad oknom do slemena in dal dodatne sekundarne kritine, dodatno zalepil ob oknu…. Nad oknom do slemena ni nobene odprtine (zračnik, …)
- Prerez strehe: opeka, zračni most, trda izolacija Bramac therm (ima na zgornji strani sekundarno kritino) nad špirovci, volna 14 cm  med špirovci, parna zapora, knauf plošče
- Konec septembra 2019 smo dali na streho sončno elektrarno (prej sem enkrat zamaknil montažo, ker sem hotel biti prepričan, da ni več zamakanja)
- V začetku oktobra se je zamakanje spet pojavilo, a manj. Potem je krovec odstranil rolo zunanjega senčila na oknu in – potem ni bilo več zamakanja,  eno leto
- Kot strela iz jasnega so se vlažni madeži pojavili 28.9.2020 (krovec je prišel v eni uri in videl v sobi da je res vlažno)
- 9.10.2020 so bili pri meni: krovec, dva njegova delavca in predstavnik Veluxa, ki se je hotel prepričati, da je okno v redu vgrajeno
- Vsi so šli na streho, s privolitvijo firme, ki mi je namestila sončno elektrarno smo izklopili elektrarno in odvijačili 2 panela, da smo prišli do kritine nad oknom
- Na kritini pod paneli je bilo vse umazano od prahu- ker zaradi panelov zdaj še manj dežja pride na kritino. Pri zračnem mostu je bilo vse suho
- Odpri so odprtino v Bramac therm (še od lani vrezana kvadratasta luknja, seveda potem zadelana nazaj) in segli v prostor med špirovci, kjer pa je bil spodnji del volne vlažen – zgornji pa ne. Še bolj vlažno je bilo na dnu, na parni zapori
- Velux je rekel, da je okno vgrajeno super in potem sta krovec in Velux zaključila, da vlaga nastaja zaradi kondenzacije in ker je menda na tem mestu parna zapora slabo položena.
- Meni je sicer malo verjetna ta trditev, gre za sobo velikosti 25 m2, v prostoru  sta max 2 človeka, vode nobene v prostoru, soba je za računalnik in TV. Ogrevanje je na TČ preko radiatorjev, nizkotemperaturni  način. Zdaj še ne ogrevam
- In danes (10:30) je bil pri meni človek,  ki je polagal knauf, sicer podizvajalec od krovca – in pride jutri ob 16 razbiti knauf od znotraj – torej bo gradbišče v sobi
- Danes dežuje. Ob 10:30 še ni bilo novih vlažnih madežev, zdaj ob 16:00 pa so. Se vidi na sliki, na sredini odprtine za okno. Se tudi otiplje z roko da je vlažno.

Kaj mi je storiti? Vsi bi radi rešili, krovec se odziva, a ne zna rešit. Knaufar sicer tudi dvomi, da bo rešil, a bo jutri prišel odpreti od znotraj. Ja kot stranka in investitor pa norim – in se bojim za statiko ostrešja na tem mestu (vlaga ) in se bojim, če je še na katerem delu strehe zamakanje, a manjše in se ne opazi iz notranjosti, iz sobe, ker vlaga ne prodre skoti knauf

Prosim za kakšen nasvet

Priložene datoteke Predogledne slike

odpri vse. Poberi dol volno. Pusti brez do prvega močnega dežja. In glej...
točno to bomo naredili jutri, ni druge
Ne bo ti treba dolgo čakat, v četrtek bo spet zlivalo. Če se res pojavi samo ob dežju, očitno streha nekje pušča.
odpiranje knaufa

Zaenkrat še ne vemo nič, čakamo na četrtkov dež.

Je pa skoraj 99% jasno, da vlaga ne more biti od kondenzacije, saj toliko vlage od kondenzacije ne more biti. Plus tega, zapora je bila v redu položena.

Mavčno kartonasta plošča pa je bila čisto prhka, od vlage

še iz tega kota, slikano proti slemenu

Priložene datoteke Predogledne slike

A slaufa(vrtne cevi)  nimate? 
Vam bo jasno preden boste kavo skuhali in popili. Zacni polivati pri oknu in nadaljuj proti slemenu. Lahko ti pusca nekje proti slemenu, voda po parni zapori pritece do okna, tam pa.... Čeprav precej malo verjeten scenarij, ampak....

Kako imas volno 14cm med spirovci, ce pa se na sliki vidi toliko lufta med volno in Bramac term kot je debela izolacija? Se ti je toliko sesedla. Je tista volna mokra?
Poglej sliko kjer imas roko na levi strani in si slikal proti slemenu. 
https://www.podsvojostreho.net/forum/att...?aid=32795

Kaksno imas vlago v prostoru? (Moznost kondenziranja, bi bilo zanimivo meriti vlago v (zaprtem) prostoru med volno in bramac term (preden si odprl Knauf)
Sonce naj sveti vsak dan!
Hanzi, hvala za komentar

Imamo cev, bo pa v četrtek cel dan deževalo in se bo videlo. Na večini strehe, tudi od tega okna gor do slemena imam panele sončne elektrarne.
Volna je 14 cm. Na tej sliki, je prej ko je bilo zaprto, vse od Bramac therm do nosilca za knauf, zasedala volna. To volno smo odstranili, pol je bilo mokre, sem vrgel stran.

Vlage zdaj ne morem meriti. Pa tudi prej je ni bilo smisla, saj gre za dnevno/delovno sobo. V njej je največkrat ena oseba, notri pa je TV in računalnik. V isti sobi je še eno identično strešno okno in pa okno od frčade. To drugo okno je čisto ok, nikjer ni vlage.

V sosednjem prostoru (vmes je še hodnik) je kopalnica, kjer je še tretje takšno okno In tam zna biti bolj vlažno (kopalna kad, infra savna, školjka, umivalnik) - in tudi tam ni sledu od vlage v knaufu. Je pa edino tam zeleni knauf.

Vsepovsod pa je debel 15 mm

Razmišljam, kaj bomo naredili, ko bomo v četrtek ob dežju ugotovili, da vendarle nekje spušča streha. Ker krovec je nad oknom razkril že do slemena in dal dodatno sekundarno kritino, Velux predstavnik je bil na strehi in rekel, da je okno v redu vgrajeno, ...
in zdaj, ko so gori sončni paneli, se tudi ne moremo prosto sprehajati po strehi. Vsak poseg bo zahteval odklop elektrarne in delno razmontiranje....
jst bi malo več knaufa odkril... ker priteče lahko od bilo kje... in je na kakem slabem spoju folije notri prišlo... sploh če je velik volne bilo mokre.
Nekaj me zanima za ta moj primer.
Imam zavarovanje za hišo, do sedaj še nisem nikoli prijavljal škode

Kot sem zapisal, krovec, Velux in knauf mojster sodelujejo in se trudijo odpraviti napako, seveda na njihove stroške.

Se pa zadeva zdaj že vleče od maja 2019 do danes. Vmes je bilo eno leto (10/2019-10/2020)  OK  oz. nisem opazil vlage na notranji strani, iz sobe.

Ob vsakem posegu moram jaz biti doma, si mogoče vzeti dopust, zdaj ko je odprt knauf v sobi imam in bom še imel, veliko čiščenja. Moral sem premestiti pohištvo v druge sobe, soba ni funkcionalna (TV, kabinet za delo na računalniku) ... živci mi gredo in... 

Zanima me ali naj zadevo prijavim zavarovalnici? Ali zavarovalnica vpraša, kdo je bil izvajalec in bodo, če meni dajo zavarovalnino, terjali odškodnino od krovca?
Ne vem, kako bo reagiral krovec v tem primeru, ki mi poskuša in tudi bo odpravil napake in škodo, ko se ugotovi vzrok (upam, da jutri ob dežju).

Jaz bi poleg odprave napake moral imeti še neko zadoščenje,  za opisano zgoraj v predzadnjem odstavku

V zavarovalni pogodbi piše:

21 Člen – ŠKODE ZARADI METEORNE VODE

1. V spremembi oz. razširitvi člena 12 so zavarovane škode zaradi vode iz vremensko pogojenih padavin (deževnica in
voda iz staljenega ledu) na zavarovanih stvareh v notranjosti zgradbe (znotraj obdajajočih sten).

Zavarovalna vsota v ta namen znaša 1.000,00 EUR na prvi rizik.

2. Zavarovalno varstvo obstaja samo tedaj, kadar je zgradba popolnoma zaprta.

3. Izključene so naslednje škode:
- na nosilnih stavbnih delih in na zunanji strani zavarovane zgradbe;
- na zunanjih vratih in oknih;
- na zgradbah v surovem stanju;
- zaradi vlažnosti temeljev, talnice, visoke vode, poplave, zajezitve kanala in dolgotrajnih učinkovanj.
1 2 3 4
Iskanje po temi