Objave: 7905
Teme: 59
Ocena:
34
Ti si ja protislovje na dveh nogah. Govoriš po eni strani, da je pomembno to kar se danes splača in da nima smisla preveč v prihodnost gledat. No, pol pa prideš do zaključka, da so SE, bibavične in vetrne elektrarne enako zanesljiv vir štroma kot kuln in jederska, ker bo slednjih dveh čez 20 let (bojda) sfalilo.
Objave: 20
Teme: 0
Ocena:
0
Da malo presekam ta "Godwin's law" in skočim nazaj na to temo.
Tudi sam sem pred to odločitvijo in bi prosil za mnenje. Projektant je izračunal, da potrebujem cc 8.9KW za gretje hiše, cc 180 kvadratov.
Na streho lahko spravim cc 11KW sončno elektrarno.
Na tem forumu sem že opazil, da nekateri lavfajo konfiguracijo ogrevanja z zalogovnikom in grelci (morebiti tudi sončni kolektorji za gretje vode), nekateri samo z vaillant električno pečjo,...
Kakšna bi bila shema vezave in regulacija z zalogovnikom in vgrajenimi električnimi grelci?
Pozna kdo koga, ki bi bil pripravljen takšen sistem zmontirati, svetovati o izbiri materiala (vezava, regulacija,...) na štajerskem koncu?
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Jaz ob elektrarni ne bi tlacil se kolektorjev. Itak nimaš prostora na strehi.
Elektrarno in ogrevanje ni najbrž veliko mojstrov ki bi to delali oboje.
Poznam samo Ford solarja (bolha, FB) ampak on kot vem ne vem če ti bo postavljal 11kw elektearno.
Sicer pa ni neka znanost. Zalogovnik, grelci s termostati, pa vremenska za ogrevanje. Al pa če ti bo že vremenska vklapkjala grelce.
Sonce naj sveti vsak dan!
Objave: 7905
Teme: 59
Ocena:
34
Pa saj pri netmeteringu in če ne gre za otočni sistem (si priključen na elektro) je ob trenutnih pravilih igre vseeno koliko kdaj pridelaš, da ti le letna bilanca štima.
Objave: 725
Teme: 1
Ocena:
12
Pa še niste ugotovili, da ta razprava o sončnih elektrarnah z bozgomom in podobnimi (tudi z "uglednimi" energetskimi strokovanjaki) nima smisla?
Prepričanih nikoli ne boš prepričal, nima veze kakšne artumente imaš, kakšne dokaze, če računaš sam ali navajaš vire. čez eno uho not, čez drugo ven.
V preteklosti sem za to zabil veliko časa, zdaj pa ob tem samo še primem za vrečko kokic.
Objave: 13287
Teme: 13
Ocena:
-503
2.10.2020 ob 18:13
(*Zadnja sprememba objave: 2.10.2020 ob 18:14 uporabnik sassapo.)
(2.10.2020 ob 10:24)kristjangr Napisal: (2.10.2020 ob 09:51)bozgom Napisal: (2.10.2020 ob 09:39)flyko Napisal: Ideja ogrevanja na tak način se zdi smiselna ali pa "pretiravam", ker se hočem izogniti visokemu strošku toplotne črpalke?
Iz enega kWp panelov boš ob idealni legi dobil tam 1100 kWh elektrike. Za direktno ogrevanje bi potreboval tam 8 kWp SE. 1 kWp SE te pride tam1000 €. Torej je strošek 8000 €.
Če vgradiš TČ bo SCOP vsaj 3, kar pomeni 3000 kWh elektrike, za kar potrebuješ 2,5 kWp SE. Če vse skupaj zaokrožimo je razlika 5 kWp SE ali 5000 €.
Nekaj stane tudi zalogovnik, grelec, vremenska regulacija pri direktnem ogrevanju- recimo 1000 €.
Torej boš šparal tako, da boš plačal 6 jurjev, da bi se izognil visokemu strošku za TČ v višini 3..4 jurje. Ni kaj. 
Ja samo eno, dve stvari nisi upošteval . TČ čez cca 10 +/-2leti treba zamenjat, pri SE pa nisi računal da pozimi ne dobiš 1100kw ampak bolj 100kw. Torej direktno ogrevanje preko hranilnika čez celo zimsko sezono računaj cca 50%.
Pa smo tam.
Jaz sem identično stvar kalkuliral pa se bom odločil samo za SE za ogrevanje sanitarne voode(100L- 1200eur)- vračilo po cca 10 letih
V kolikor pa greš v samooskorbo pa pokni gor 11kw
Hm... danes noben proizvod (razen nekaterih višjerazrednih izdelkov) ni delan za kaj več kot 10 let.
Kaj veš kaj bo s tvojo elektrarno čez 10 let?
Sistem učinkovite države te mora prepričati, da potrošiš čim več denarja in tukaj ni nobene druge računice, pa filozofirali tako ali drugače...
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Objave: 416
Teme: 1
Ocena:
18
No dočakali bomo začetek gradnje hidro elektrarne na srednji Savi. Projekt bo stal okvirno eno milijardo.
Elektrarne (tri) pa bodo letno planirano proizvedle 350 GWh elektrike. Tako pravi vlada.
Naj na te podatke nekdo izračuna upravičenost - donosnost te investicije. Recimo, da bo življenjska doba več kot pravi Sassapo (10 let v prejšnjem postu).
Lahko tudi izdelate primerjavo investicije z SE. Pozabimo na to da bo planirana cena narasla za enkrat v času trajanja gradnje.
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Če je elektrika po 3c/kwh, potem je to 10 mio letno. A se hecamo s temi številkami ki jih je navedel vrzislo. A sem jaz kje kako decimalko pihnil?
Tukaj so navedene drugačne cifre, je pa res da je članek dve leti star
https://www.delo.si/novice/slovenija/pol...73599.html
Tudi tule
http://www.nas-stik.si/1/Novice/Clanki/t...-Savi.aspx
Mrd naj bi stalo vseh 10 elektrarn, in ne samo tri.
Pustimo sedaj realnost predračuna s končnim računom.
Sonce naj sveti vsak dan!