Objave: 92
Teme: 3
Ocena:
3
Danes je eno leto kar so mi priključili SE in TČ (nenačrtovano se je to poklopilo na isti dan). Lokacija Litija.
Elektrarna 9,6 kW je v enem letu proizvedla 11,52MWh (po SolarEdge). Kar je krepko več od načrtovanih 9,9 (SE je obrnjena na JZ, naklon strehe je 35).
Poraba TČ 4584 KWh, poraba ostalo 3567Kwh.
Razlike je kar veliko, ker smo proizvedli veliko več od načrtovane in porabili dosti manj od načrtovano. Nekaj rezerve pa je bilo načrtovano.
Lansko kurilno sezono smo še kurili kamin, saj so bila drva še na zalogi.Letos bo res samo še za gušt in v pomoč TČ, če bo kakšen polarni teden.
Objave: 490
Teme: 2
Ocena:
2
Kupili smo e avto, Hyundai, sedaj me pa zanima, kako lastniki teh konjičev, priklapljate in polnete baterije. Imate doma hišne polnilnice? Kaj je bolje; polniti baterije vsakič, ko pridem domov, čeprav je ostalo še 90 % ali je bolje baterije sprazniti na recimo 50 ali 40 % in potem priklopiti? Včasih ne gremo od doma tudi po cel teden, je kaj narobe, če je v tem času avto priklopljen ali je bolje, da se ga odstavi od jasli, takoj ko je sit? Pustimo ob strani, da malenkost el. porabi tudi polnilnica, če je v stand by.
Lp
Objave: 3853
Teme: 0
Ocena:
0
6.9.2020 ob 19:32
(*Zadnja sprememba objave: 6.9.2020 ob 19:34 uporabnik bozgom.)
Na drugih forumuh je prej debat o tem. Glavni zaključki tam so-najslabše je, če baterijo do konca napolniš in jo potem do kanca izprazniš. Takih ciklov lahko opraviš npr.1000. Če pa delaš v območju npr. 30...80% pa lahko delaš npr. 5000 ciklov. Ker si baterijo polnil/praznil le s 50% njene kapacitete boš z njo npr. namesto 400.000 km lahko naredi tudi 1.000.000 km. Nekateri EV imajo možnost, da omejiš do kam se bo napolnil oz. že sam prekine polnjenje prej kot pa se doseže dejanskih 100% za baterijo. 100% za uporabnika je manj, kot je dejansko 100% za baterijo.
Glede polnjenje pa- sam veš kakšne so tvoje navade in za kakšne relacije potrebuješ avtomobil. Mogoče si postaviš mejo, da ga napolniš vsakič, ko pade pod npr. 60% (ali 70% ali...), če pa je bolj poln, ga pač ne. Ostalo pa ne skrbi- je proizvajalec poskrbel, da se avtu oz. bateriji ne bo nič zgodilo, četudi bo 24/7 priključen na elektriko.
Ti pa vsekakor želim veliko brezskrbnih elektro kilometrov.
Objave: 416
Teme: 1
Ocena:
18
Malo sem se zanimal za Ioniq pa moram priznati da me je zelo presenetil podatek, da recimo servis na vsakih 45.000 km stane 626 €. Ta strošek zelo zmanjša prednost elektrike.
Servis za 15.000 km stane 43 €
Servis za 30.000 km stane 133 €
Servis za 45.000 km stane 450 € (baterija ima hlajenje s tekočino, ki se mora menjati)
Strošek se ponavlja v enakih intervalih do konca življenjske dobe.
Drugi proizvajalci EV nimajo tako velikih stroškov vzdrževanja.
Objave: 13287
Teme: 13
Ocena:
-503
To je menda še zanemarljiv strošek v primerjavi s servisiranjem Tesle, za ceno katerega si lahko kupiš čisto vozen avto z bencinom vret.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Objave: 416
Ocena:
18
Res je debata ne spada v to temo.
Objave: 1090
Ocena:
27
Lahko se začne tudi nova tema oz. moderator odcepi zadnjih ~10 postov in iz njih naredi novo temo. Da ne bomo obujalii stare teme, ki je z razlogom zaklenjena.
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
(2.9.2020 ob 21:41)pregela Napisal: Danes je eno leto kar so mi priključili SE in TČ (nenačrtovano se je to poklopilo na isti dan). Lokacija Litija.
Elektrarna 9,6 kW je v enem letu proizvedla 11,52MWh (po SolarEdge). Kar je krepko več od načrtovanih 9,9 (SE je obrnjena na JZ, naklon strehe je 35).
Poraba TČ 4584 KWh, poraba ostalo 3567Kwh.
Razlike je kar veliko, ker smo proizvedli veliko več od načrtovane in porabili dosti manj od načrtovano. Nekaj rezerve pa je bilo načrtovano.
Lansko kurilno sezono smo še kurili kamin, saj so bila drva še na zalogi.Letos bo res samo še za gušt in v pomoč TČ, če bo kakšen polarni teden.
Si pa pretiraval z elektrarno. 400 evrov elektrike boš senkal dobavitelju....
Je pa res da je bila mila zima.
Poslal sem ti zs
Sonce naj sveti vsak dan!