S temi 40€ pri petrolu me nisi nič potolažil...to je nek pavšalno tolažilni znesek
(25.8.2020 ob 17:10)bosces Napisal: S temi 40€ pri petrolu me nisi nič potolažil...to je nek pavšalno tolažilni znesek
(24.8.2020 ob 12:30)bozgom Napisal: Izračun sem naredil glede na povprečno ceno elektrike (VT:MT=50:50), pričakovanega donosa 1 kWp SE in pa cene za postavitev SE. Poleg pa seveda lahko obesiš poljubne stroške v poljubnem znesku, da sam sebe prepričaš, da se to ne splača.A to spet tko od oka a?
Če gremo po vrsti:
200 € prispevkov plačaš v vsakem primeru in ne vplivajo na ceno kWh elektrike. Ta je tam 0,11€/kWh, neodvisno od prispevkov.
Če imaš zavarovano hišo potem imaš zavarovane tudi solarne naprave na strehi (vsaj moje paketno zavarovanje pri Generali to vsebuje). Drugače pa sam najbolje veš, kje živiš. Sam imam strešno okno že 30+let, pa je še prvo steklo v njem. Torej je strošek zavarovanja od 0€ pa vse do 120€, če zavaruješ posebej SE.
Če so paneli nagnjeni za najmanj 20° panele čistijo padavine in ni potrebno dodatno čiščenje. Torej je strošek 0€. Lahko pa seveda plačaš vsako leto 250€, če želiš.
Elektriko moraš plačevati vsak mesec. Če postaviš SE in vzameš EKO kredit boš enak znesek plačeval za odplačilo kredita. Petrol ti da celo brezobrestni kredit. Torej je strošek financiranja od 0€ pa vse do obrestne mere EKO sklada.
.(26.8.2020 ob 07:47)pentax Napisal: A to spet tko od oka a?Navedel sem ti zgolj možnosti ugodnega financiranja. Kaj se najbolj splača, pa moraš ugotoviti vsak sam.
Omenjaš petrol in njihov po tvoje breobrestni kredit, ceno na kw/panelov je pa 1500+€? Nekaj ne gre skupaj s tisto ceno 1000-1200/kW panelov
Ta njihov brezobrestni kredit doprinese k ROI 15+let..na poti k 20...ga na to ceno rajši ne grem računat.
Seveda 200€ prispevkov plačaš v vsakem primeru ampak pri izračunu ROI je treba to upoštevati, ker v 10ih letih je tega 2k€.
Kje danes živiš tudi kaj veliko ne pomeni, ker je toča na vsake 14 dni v drugem delu slo, kamor pač zajadra..in če ni trofla v 20ih letih strehe, to ne pomeni da je jutri ne bo...in ne le trofla ampak preluknjala.
Ta tvoj izračunan ROI je tako kot od ponudnikov...dobro zgleda dokler se ne poglobiš v detajle..potem pa naenkrat številka 6 se spremeni v 12 in še to brez upoštevanih okvar in izpadov ipd.
Kot sem nekje že napisal, sem dobil res dobro ceno za postavitev SE ...ampak po upoštevanih vseh detajlih in stroških, enostavno ROI ni zame ugoden...je pa res, 80% ljudi na trgu kupcev jih sploh ne zna pravilno zračunat celoten vložek v investicijo, zato pa prodajalci dajo tisto svojo varianto, ki pa je vsem wau, podobno topshop reklami.
(26.8.2020 ob 09:21)pentax Napisal: ampak če pa so recimo paneli ipd. tehnikalije EU in imaš težave, jih lahko rešuješ s proizvajalcem? Al je prodajalec/monter tisti, ki moraš prek njega uveljavljati.
(30.8.2020 ob 22:03)P2ss Napisal: Na tem področju bodo sigurno spremembe:
https://www.agen-rs.si/web/portal/-/pren...ga-sistema
Po vsej verjetnosti bo samooskrba dražja