PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Prehodno ogrevanje , izbira energenta

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Koliko bi pa potem dal jaz za 400m2 na mesec? 8 cm fasada pa 20 streha, mi ni problem položiti še 20 po strehi, in 3 slojna sestavljena okna, morda že potrebna novih tesnil. tudi ni problem
Razmišljam čist tko na hitro, če bi bilo 100eu več elektrike kot je trenutno  8 mesecev na leto je to zame 1x cenejše od drv. Torej končni letni izplen oz strošek 800eu več, sanitarna TČ je zase. Potem je to zmaga.

V bistvu, imam idejo da bi lahko na drva grel samo delavnico 90m2 .Hišo ter mansardo na TČ. torej hiša 250m2 radiatorji in mansarda 90m2 komplet talno.
Koliko kw bi moral vzeti, da približno izračunam invensticijo.
Ker "trenutno" bom blizu 10k z biomaso varianto.
Tale o 50 evrih za 250m2 neizolirane hiše pozimi je....
Toliko dam jaz poleti za hlajenje z dvema kiimama.
Kar računaj si malo
50 evrov je 400kwh
Cop 3 (optimistično v hudem mrazu)
Je 1200kwh
To je 120 litrov elko olja.
X6 mesecev je 720litrov olja.
Katera taka neizolirana hiša porabi 700 litrov olja letno?
Si pisal da si ogreval na olje nekoč. Kar povej koliko olja si požgal na zimo.
Sonce naj sveti vsak dan!
Porabil sem najmanj 3000l olja tudi 4k l če je bila huda zima,  to sem po daljnem prebiranju ugotovil da z elektriko ne drži vode, vsaj pri meni je ne more. Za druge ne bom trdil da lažejo, ampak ja ta razmerja 1:3 ki so še najbolj realna za zrak vodo povedo veliko oz vse.
To me je še najbolj zmedel prav prodajalec peči na pirolizo, od vseh ljudi si misliš ,ker mi je rekel da če kupujem polena od kmeta za 65 eu in jih bom porabil več kot 20m3, naj raje vzamem TČ zrak voda. Takrat sem avtomatsko pomislil wtf ta je nor, potem pa berem primerjave stroškov ljudi z slabo  izoliranimi hišami in so dali manj kot 100eu na mesec.
Jaz sem dal letos jurja za hlode, moram pa še dokupiti 10m3 bolj suhe bukve. Pa tudi nisem dobil ven 20m3 iz kamiona hlodov kot ponavadi, bolj 16 m3 po meritvah.

po tem izračunu za max porabo 4000l nafte je 1700eu elektrike,
(1300eu je pa 20m3 drv, oz 25m3 predvidevam da bi porabil  to je tudi 1700eu)
Če sem zadnje zime 30-35, bi z zalogovnikom,pirolizo itd verjetno 10 manj?
https://www.varcevanje-energije.si/kalku...-energije/

Invensticija v TČ in kotel je pa tudi podobna, ampak seveda elektrika se lahko mnogo bolj podraži, za drva se lažje znajdeš, če bo kakšna kriza v prihodnosti.
Niti ne gledam več toliko katera je bolj udobna , ampak bolj ekonomičnejša in predvsem "ziheraška".
Igorslo...
Ali boš primarno kuril na drva, ali bi za primarno ogrevanje koristil TČ.
Če bodo drva še vedno primarni vir, potem investiraj v dober kotel in ustrezno velik (vsaj 2000L) zalogovnik in cenejšo TČ katera bo sposobna delovati do neke bivalentne temperature.
V primeru, da želiš vse toplotne potrebe pokrivati s TČ, nabavi kvalitetno napravo in vsaj 1000 L zalogovnik na katerega veži tako TČ kot obstoječi kotel.
Takšen sistem bo deloval popolnoma avtomatsko, v hiši bo vseskozi enaka temperatura, ne glede ali bodo gorela drva ali delovala TČ. Enako ne bo potrebe po nobenem pretikajnju stikal ali ventilov ob kurjenju ali delovanju TČ. Ko boš zakuril se bo TČ izklopila, ko se bo zalogovnik ohladil pod ciljno temp. TČ vklopi. Avtomatika vseskozi skrbi za enako temp. brez vsakega posega.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Mirne duše lahko iščeš cenejše vire kurjave. Mogoče najdeš celo kaj v svoji bližini. Podjetja plačujejo odpadek za odvoz palet!
Če jim plačaš furo ti jih na dvorišče najbrž.dostavijo.....
Uplinjak ni tako izbirčen. Jaz sem imel lani polovico smrekovih vej.....

Mirne duše lahko iščeš cenejše vire kurjave. Mogoče najdeš celo kaj v svoji bližini. Podjetja plačujejo odpadek za odvoz palet!

Sonce naj sveti vsak dan!
Od ponedeljka sem poslal email najmanj 5 klima TČ firmam vprašanje
Katera TČ za mojo kvadraturo? Če jo rabim za radiatorje do zunanje temp 0 ali 5 . Tu ne vem kje je še dober izkoristek (1:4). Odvisno od TČ in investicije. V glavnem vsi imajo gužvo očitno ,ker nihče ne odgovori. No ena ženska me je klicala in praktično samo rekla 11.000 eu in odložila, drugih podatkov mi ni dala. Ne bi verjel če ne bi doživel. Prav razmišljal sem minuto , kaj je mislila za 11k.

RABIM :
ogrevanje dobrih 240m2 hiše (radiator 60 max) in sosednje mansarde 90m2 (talno max 35) na TČ do zimske temp.(0- 5c) potem pa drva, delavnica 90 m2 bo izključno samo na drva.
Zaradi mene so lahko samo drva vezana na zalogovnik in je TČ direkt na radiatorje, če je tako bolje. Meni ni problem dati TČ off za par tednov off in metati drva not. Pa potem spet drva prekiniti in ON TČ.
Če se to ročno preklaplja mi je še bolje zaradi staršev.

opcija 2
ne vem , predlagajte

Če kdo bere iz stroke in to profesionalno montira (izkušnje,garancija) lahko samo TČ lahko samo kotel centrometal 34l (verjetno ), naj mi pošlje na zs sporočilo , z predlogom ali okvirno ponudbo...Jaz to potem razložim še ostalim doma in akcija.
Rad bi rešil septembra, najkasneje oktobra

Recimo danes kličem eno firmo ki ponuja t.i. hibridno kotlovnico. TČ+drva+zalogovnik ker se mi dalo čakati na e mail odgovor. Človek sicer zelo prijazen, pravi da za mojo kvadraturo ni variante da bi TČ "ekonomično" ogrevala 2000li zalogovnik. Da so prevelike izgube in cenovno ni rentabilno. Oni to vgrajujejo do 25kw in 800lit.
Potem ni čudno če je človek ki se ne spozna na ogrevalno tehniko (jaz) mal zmeden in se težko odloči.

Moja "želja" bi bila da bi porabil max 10m3 drv na zimo pa manj kot 1000eu elektrike, to bi bilo nekako "realno" verjetno za kvadrature in izgube. po tem kar lahko razberem pri drugih .Potem bi lahko celo korigiral glede na položnice ali drva ali TČ itd. Ali imam čas ali ne. Želiš brezdelje ali ne. itd

sassapo...praviš da

"Če bodo drva še vedno primarni vir, potem investiraj v dober kotel in ustrezno velik (vsaj 2000L) zalogovnik in cenejšo TČ katera bo sposobna delovati do neke bivalentne temperature."

to bi mene zanimalo

Moje vprašanje je katera je ta cenejša TČ sposobna do 0st. ali pa 5. Okviren znesek če je že model TČ tajnost, ali pa zasebno.
.

ker pravi uporabnik Hanzi, lahko najdeš še cenejša drva itd...elektrike ne moreš, niti na zalogo vnaprej...ok so spet sončni kolektorji itd
No, mene tudi preseneča tvoja cena drv, sploh glede na to, da jih ne kupuješ v "končni obliki". Mi smo mislim da pred dvema letoa nazadnje kupovali, takrat nažagane na tretjino metra, cepljene, suha bukovina (torej les direkt za v peč) po 60 EUR za meter. Smrekove krajnike sem recimo kako leto ali dve prej dobil za več kot pol nižjo ceno, itd. Ti pa praviš 50-60 EUR za meter hlodovine? Se mi zdi kar veliko, je pa res, da že lep čas nisem cene lesa povohal.
(19.8.2020 ob 13:30)Igorslo Napisal: Od ponedeljka sem poslal email najmanj 5 klima TČ firmam vprašanje
Katera TČ za mojo kvadraturo? Če jo rabim za radiatorje do zunanje temp 0 ali 5 . Tu ne vem kje je še dober izkoristek (1:4). Odvisno od TČ in investicije. V glavnem vsi imajo gužvo očitno ,ker nihče ne odgovori. No ena ženska me je klicala in praktično samo rekla 11.000 eu in odložila, drugih podatkov mi ni dala. Ne bi verjel če ne bi doživel. Prav razmišljal sem minuto , kaj je mislila za 11k.

RABIM :
ogrevanje dobrih 240m2 hiše (radiator 60 max) in sosednje mansarde 90m2 (talno max 35) na TČ do zimske temp.(0- 5c) potem pa drva, delavnica 90 m2 bo izključno samo na drva.
Zaradi mene so lahko samo drva vezana na zalogovnik in je TČ direkt na radiatorje, če je tako bolje. Meni ni problem dati TČ off za par tednov off in metati drva not. Pa potem spet drva prekiniti in ON TČ.
Če se to ročno preklaplja mi je še bolje zaradi staršev.

opcija 2
ne vem , predlagajte

Če kdo bere iz stroke in to profesionalno montira (izkušnje,garancija) lahko samo TČ lahko samo kotel centrometal 34l (verjetno ), naj mi pošlje na zs sporočilo , z predlogom ali okvirno ponudbo...Jaz to potem razložim še ostalim doma in akcija.
Rad bi rešil septembra, najkasneje oktobra

Recimo danes kličem eno firmo ki ponuja t.i. hibridno kotlovnico. TČ+drva+zalogovnik ker se mi dalo čakati na e mail odgovor. Človek sicer zelo prijazen, pravi da za mojo kvadraturo ni variante da bi TČ "ekonomično" ogrevala 2000li zalogovnik. Da so prevelike izgube in cenovno ni rentabilno. Oni to vgrajujejo do 25kw in 800lit.
Potem ni čudno če je človek ki se ne spozna na ogrevalno tehniko (jaz) mal zmeden in se težko odloči.

Moja "želja" bi bila da bi porabil max 10m3 drv na zimo pa manj kot 1000eu elektrike, to bi bilo nekako "realno" verjetno za kvadrature in izgube. po tem kar lahko razberem pri drugih .Potem bi lahko celo korigiral glede na položnice ali drva ali TČ itd. Ali imam čas ali ne. Želiš brezdelje ali ne. itd

sassapo...praviš da

"Če bodo drva še vedno primarni vir, potem investiraj v dober kotel in ustrezno velik (vsaj 2000L) zalogovnik in cenejšo TČ katera bo sposobna delovati do neke bivalentne temperature."

to bi mene zanimalo

Moje vprašanje je katera je ta cenejša TČ sposobna do 0st. ali pa 5. Okviren znesek če je že model TČ tajnost, ali pa zasebno.
.

ker pravi uporabnik Hanzi, lahko najdeš še cenejša drva itd...elektrike ne moreš, niti na zalogo vnaprej...ok so spet sončni kolektorji itd

Če te prav razumem bodo tvoj primarni vir drva? Potem soliden kotel (Kolegi instalaterji zelo hvalijo Winghager) in res vsaj 2000L zalogovnik (raje več)
za bivalentno TČ bo potem ok. tudi kakšen LG monoblok.
Bo pa tukaj potrebno dodati nekaj krmilja, da bo sistem deloval avtomatsko. Nikakor in nikoli ne priporočam ročnih preklopov, saj bo prej ali slej kdo pozabil obrnit ventil.
Pri napajanju velikega zalogovnika s pečjo se ta ogreva v kompletu, s TČ navadno samo tretjina ali četrtina, lahko pa tudi direktno, če gre za manjši sistem z enim ogrevalnim krogom.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
sassapo

- ta drva /TČ razmerje sem mislil 50/50 , ali kako imajo v praksi, oz če poenostavim , dec,jan,feb bi na drva...3 najbolj mrzle mesece samo drva ,oktober,november,marc,april samo na TČ, razumem da po teh tabelah da ni tako večja poraba TČ v naši šibki zimi, ampak to je tudi psihično da če je na štrom bo drago , mi sigurno imamo takrat min 25c v hiši , bolj je bilo mrzlo zunaj ,bolj toplo smo imeli notri ,nikoli nismo šparali oz tako nam ugaja. Jaz delam recimo na 10-13c 12 ur celo zimo in mi potem paše bolj toplo, se pa naveličam kurjenja v 7 mesecih na leto, to bi rad razpolovil in zato bi tudi investiral v tak projekt

-recimo da se hudo podraži elektrika čez 5 let (bog ne daj)  in se samo preklopim čist na drva 100%

-kako se to krmili ta kombinacija drva-TČ v zalogovnik ne vem kaj je "bolje" , da teče TČ v zalogovnik ali mimo

-a to je navaden zalogovnik ali z izmenjevalcem?

http://www.revija.varcevanje-energije.si...18#!page31
če kdo še ni videl, super razloženo za nas laike, te informacije so meni manjkale,
recimo primer hiše 700eu ogrevanje za 200m2 identična izolacija in lokacija na TČ visoko temperaturna
Hm, nekako se boš moral odločit ali ti bo primar še vedno kurjenje in TČ zgolj takrat ko ne bo nobenega doma, ali bi vse pokrival s TČ in kuril samo takrat ko se ti bo ljubilo.
Tisto o 50/50 ne pije vode, oz. nima nihče in nihče tako ne uporablja.
Če se bo elektrika podražila, se bodo vsi energenti, ker pa je elektrika socialna dobrina, lahko drastične podražitve privedejo do socialnega kolapsa, kar si vlada (verjetno) ne bo
drznila storiti.
Ps. Predlagam ti, da najprej dobro razmisliš kaj si želiš za prihodnost, potem pa na podlagi obstoječega stanja hiše, lokacije in želj izbereš primerni ogrevalni sistem.
Nikar ne kupuj na pamet, oz. ker nekomu ravno to fajn dela in ne more prehvalit, ali si v neki reviji prebral kako fajn je tale kotel ali TČ.
Vsaka situacija je namreč vsaj do neke mere unikatna in prav vsaka ogrevalna naprava ima svoje pluse in minuse.
Potem bi izbral primarno drva in TČ za rezervo.
peč pa centrometal 34kw sedaj sem zares preveril površine je točno 420m2.
Ker bom kupil peč in zalogovnik istočasno (verjetno) in bo TČ priklopil nekdo drug(predvidevam), potem bi moral vedeti kakšen zalogovnik in če kaj posebnega pri vezavi med pečjo in njem.Vem da ne sme imeti regulacije.
Sedaj če ima inštalater 1 kupi peč in zalogovnik in potem pride inštalater 2 za TČ in se pritoži nad povezavo , potem spet ni ok.
Ker lahko se zgodi da bo peč ta mesec ki pride in TČ med zimo.

btw
kakšne minuse pa ima recimo TČ iz tistega primera zgoraj v reviji 200m2 za 700eu? Ker tega ne opišejo,razumem seveda da je reklama za vir ogrevanja in napravo, nikoli pa še nisem slišal za minus TČ (sicer se šele 2 tedna s tem ubadam, prej še TČ nisem vedel kaj pomeni)
Jaz osebno bi sicer primarni vir TČ, drva samo kadar se mi da, ali pa za rezervo ne vem kako to potem v praksi izgleda. Starši bi pa primarni vir drva in TČ samo če gredo v "toplice".
Tukaj spet vlada ta strah da je na elektriko drago, oz da bo zelo drago. Starejši ljudje ki nimajo interneta, se ne družijo z mlajšimi ki delajo novejše hiše itd, ki imajo modernejše rešitve . ne vedo za take rešitve. Nimajo predstave o takih sistemih, številčnosti, popularnosti. itd
To je res potrebno kot pravite dobro premislit in prespat.
Štiri sezone odkar imam tč so tu na forumu že na dolgo in široko vsi pisali kako bo elektrika šla gor, mnogi so pa že leta prej to nabijali. Meni se je tč že obrnila, elektrika pa še ni šla gor v takšni cifri da bi blo kaj za opaziti. To leto so še pripevke nekaj mesecev zredirali, tako, da se je skupno gledano še pocenila  Big Grin.
Vsa ta ugibanja samih ekonomskih/energetskih veleznalcev o cenah so krneki, tako da dlje bo kdo zaradi tega odlašal, bo sam na slabšem ves ta čas.
Ni samo cena elektrike, so tudi individualne zahteve oz navade uporabnika.
Jaz recimo bi imel bližje 25c kot 22c v prostoru še posebej ko je pod 0 (izjema spalnica). Žena recimo zrači prostore kot nora, tudi to se pozna. Potem pa predvidevam ne trdim da je res , ampak te hiše ki so v predstavitvah ,revijah,reklamah ki predstavljajo stroške javno (npr. 700eu za 200m2 slabo izoliran objekt) , to mi deluje tako kot nekdo ki pazi na porabo v avtu in se vozi z 4,6 lit na 100km. Vsi vemo kakšna vožnja je to. To ni kvalitetna vožnja za moj okus. Razumem pa da nekomu ki si meri kwh na telefonu hobby in mu nudi zadoščenje v njegovi varčnosti, je kot vsaka igra ki te potegne. Manjšo kot imaš poslopje in tudi manjšo temp kot si navajen lažje se odločiš za TČ. Kdor ve kako izgleda radiator ki ima 80c+ ko prideš iz mraza razume kaj mislim.
Seveda ni vse za vsakogar. Najdeš se tam, kjer ti odgovarja.
Pri nas je 23C dejansko 12 mesecev v letu po bajti. Poleti za zgornje nadstropje to skrbi par ur dnevno klima na najnižji brezslišni hitrosti, spet drugim ugaja da je le pod 30C in je super. Klimo sem montiral lani in zaenkrat zagotavlja to, kar sem upal da bo. Ženo prepričaj da preveč zračenja pozimi ne pomeni le samo svež zrak ampak tudi močno doprimoreš k temu da je preveč suh zrak v hiši. Mnogi posledično kašljajo cele zime ipd. 
V svojo dolgoročno računico še vključi, da z vsakim dnem nisi mlajši in ti bo vsak kilogram drv dajal občutek, da je težak tri. Pa tu ne rabiš gledati še priprave in skladiščenja drv itn.
1 2 3 4 5 ... 13 Pojdi na stran 
Iskanje po temi