PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Sončne elektrarne za samooskrbo-dejanske izkušnje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
19 dni
Kako se pa določi obračunajo obdobje pri net-meteringu. Je to mesec ko se elektrarna priklopi na omrežje,ali?
obračunsko leto..januarja
(22.7.2020 ob 09:20)BostjanC88 Napisal: Zanima me koliko časa ste čakali od dokončanja sončne elektrarne do uradnega priklopa na omrežje.

Točno mesec dni.
Kdo kaj spremlja? Leto je naokoli in da ne pošiljam spet povpraševanj, ko me potem po telefonu se ne vem kolikokrat kličejo, so cene kaj dosti drugačne. V katerokoli smer... Če je kdo na tekočem in pripravljen deliti ta info...
cene dejansko enake kot lani...le paneli so nekaj močnejši in jih posledično manj rabiš na strehi. Pri meni je ROI več kot 12 let, tko da ne bo šlo čez za podpis zaenkrat. Napisano velja za precej velikega in preverjenega ponudnika kjer sem se zanimal, kako je pri drugih ne vem.
Hvala. Pa drugo leto spet...
(21.8.2020 ob 08:32)pentax Napisal: cene dejansko enake kot lani...le paneli so nekaj močnejši in jih posledično manj rabiš na strehi. Pri meni je ROI več kot 12 let, tko da ne bo šlo čez za podpis zaenkrat. Napisano velja za precej velikega in preverjenega ponudnika kjer sem se zanimal, kako je pri drugih ne vem.

Ne vem, če vsi primerjajo hruške s hruškami in jabolka z jabolki. Če pogledamo:
1 kWp SE se da postaviti s 1000 €. Nekateri večji zaradi vzdrževanja in zavarovanja to cifro dvignejo na 1200 €/kWp. Iz enega kWp SE bi se naj dobilo tam 1100...1200 kWh ob idealnih legah. Ob povprečni ceni elektrike 0,11 €/kWh nam 1 kWp SE na leto privarčuje 1150*0,11=126 €. Amortizacija je torej 1200/126=9,52 let. Pri izgradnji za 1000 €/kWp pa je amortizacija 7,9 let.

Ali lege za postavitev SE niso optimalne ali se pač primerjajo hruške in jabolke?
Ve kaj kdo o temu, da se bo naslednje leto obračunaval mesečni interval, ne pa več enoletni.
Takšno informacijo sem dobil od zaposlenega na elektru...
Ni pa jasno ali bo to za nove naročnike SE ali tudi za nas ki imamo že zagnane SE...
(21.8.2020 ob 12:11)bosces Napisal: Ve kaj kdo o temu, da se bo naslednje leto obračunaval mesečni interval, ne pa več enoletni.
Ni pa jasno ali bo to za nove naročnike SE ali tudi za nas ki imamo že zagnane SE...

To pa bo težko šlo skozi določenim uporabnikom. Upam da to ni res. Če bo res to veljalo in bo sezona slaba kot letos, se nam slabo piše.
(21.8.2020 ob 12:11)bosces Napisal: Ve kaj kdo o temu, da se bo naslednje leto obračunaval mesečni interval, ne pa več enoletni.

To so mokre sanje tam zaposlenih. Ruši se jim namreč monopol in širijo dezinformacije, da ljudje ne bi delali, kar je dobro za nas, temveč bi vse ostalo tako, da bo dobro za njih.
Drugače pa- pa kaj če se dela tudi 15 min. obračun. Viški energije se ne oddajajo več brezplačno dobavitelju. Mogoče bo pa za lastnike SE še bolje, če bo dobavitelj kupoval elektriko po viski tarifi in jo potem lastnikom prodajal po nizki. Razlika med tarifami je kar precejšnja Cool Cool
(23.8.2020 ob 14:04)bozgom Napisal: Viški energije se ne oddajajo več brezplačno dobavitelju. 

Sliši se lepo, lahko to pojasniš malo bolje, ker jaz sem informiran, da na koncu leta grejo viški papa brezplačno...sem pa zaenkrat pri geniju, ob koncu leta pa menjam operaterja...
@bozgom, kaj si pa ti za ene postavke zajel v ta svoj roi izračun?

A si kaj od tega spodnjega upošteval v enačbi:
Kje je vračunanih ~200€ letno za prispevke?
Kje jvračunano zavarovanje za SE za celotno obdobje ROI?
Kje je vračunano čiščenje panelov na vsake kvatre?
Kje je vračunan strošek financiranja za obdobje plačevanja...? Če SE ni plačana v enkratnem znesku?
..pa še kaj ane. Pa tu še ni zajete nobene nepredvidene okvare, kakšen udar strele, morebitne težave z zavarovalnicami v primeru nezgod ipd...

Zdaj nekako ipade da ti primerjaš jabke in hruške  - in to zelo od oka, kamor pade, pade.
Verjamem, da si pri sebi tko mal od oka naredil ta roi izračun, če že pišeš kako prideš do cifre roi.... če že nameravaš pa kaj uporabnega komu stolči na tipkovinico pa poskusi biti malce bolj detaljen. Da bo vsak videl kaj je zajeto v ta tvoj roi izračun.

Vsak ta roi dela malce po svoje...od prodajalca SE, mi ga je izračunal dobrih 5 let  Big Grin...Bi kr dve vzel za zihr...
To smo se tudi že šli. To so morebitne cene, ki so predpisane s ponudbe in se tudi pozabi kaj piše v drobnem tisku spodaj, kaj mora biti že pripravljeno in kako in kaj v ceni ni všteto. To se rado oziroma se praktično zmeraj pozabi nekako povedati. Ampak dobro... Živi bili pa videli, bom še zmeraj enkrat letno malo preračunala koliko je investicija (celotna), po koliko je strom, obratovalni stroški, koliko ga mislimo porabiti, koliko se pridobi s SE in kaki "sistemi" bodo na voljo (net metering?, kaki? ipd).
(24.8.2020 ob 11:55)pentax Napisal: @bozgom, kaj si pa ti za ene postavke zajel v ta svoj roi izračun?

A si kaj od tega spodnjega upošteval v enačbi:
Kje je vračunanih ~200€ letno za prispevke?
Kje jvračunano zavarovanje za SE za celotno obdobje ROI?
Kje je vračunano čiščenje panelov na vsake kvatre?
Kje je vračunan strošek financiranja za obdobje plačevanja...? Če SE ni plačana v enkratnem znesku?
..pa še kaj ane. Pa tu še ni zajete nobene nepredvidene okvare, kakšen udar strele, morebitne težave z zavarovalnicami v primeru nezgod ipd...

Zdaj nekako ipade da ti primerjaš jabke in hruške  - in to zelo od oka, kamor pade, pade.
Verjamem, da si pri sebi tko mal od oka naredil ta roi izračun, če že pišeš kako prideš do cifre roi.... če že nameravaš pa kaj uporabnega komu stolči na tipkovinico pa poskusi biti malce bolj detaljen. Da bo vsak videl kaj je zajeto v ta tvoj roi izračun.

Vsak ta roi dela malce po svoje...od prodajalca SE, mi ga je izračunal dobrih 5 let  Big Grin...Bi kr dve vzel za zihr...

Izračun sem naredil glede na povprečno ceno elektrike (VT:MT=50:50), pričakovanega donosa 1 kWp SE in pa cene za postavitev SE. Poleg pa seveda lahko obesiš poljubne stroške v poljubnem znesku, da sam sebe prepričaš, da se to ne splača.
Če gremo po vrsti:
200 € prispevkov plačaš v vsakem primeru in ne vplivajo na ceno kWh elektrike. Ta je tam 0,11€/kWh, neodvisno od prispevkov.
Če imaš zavarovano hišo potem imaš zavarovane tudi solarne naprave na strehi (vsaj moje paketno zavarovanje pri Generali to vsebuje). Drugače pa sam najbolje veš, kje živiš. Sam imam strešno okno že 30+let, pa je še prvo steklo v njem. Torej je strošek zavarovanja od 0€ pa vse do 120€, če zavaruješ posebej SE.
Če so paneli nagnjeni za najmanj 20° panele čistijo padavine in ni potrebno dodatno čiščenje. Torej je strošek 0€. Lahko pa seveda plačaš vsako leto 250€, če želiš.
Elektriko moraš plačevati vsak mesec. Če postaviš SE in vzameš EKO kredit boš enak znesek plačeval za odplačilo kredita. Petrol ti da celo brezobrestni kredit. Torej je strošek financiranja od 0€ pa vse do obrestne mere EKO sklada.

(24.8.2020 ob 11:28)bosces Napisal:
(23.8.2020 ob 14:04)bozgom Napisal: Viški energije se ne oddajajo več brezplačno dobavitelju. 

Sliši se lepo, lahko to pojasniš malo bolje, ker jaz sem informiran, da na koncu leta grejo viški papa brezplačno...sem pa zaenkrat pri geniju, ob koncu leta pa menjam operaterja...

V prejšnji uredbi je pisalo, da gredo viški brezplačno k dobavitelji. V zadnji (veljavni) uredbi pa je brezplačno črtano. Torej je to stvar pogodbe med dobaviteljem in lastnikom SE. Petrol ti npr. nakaže na kartico 40 € dobropisa, če proizvedeš več elektrike kot jo porabiš.
1 ... 212 213 214 215 216 ... 677 Pojdi na stran 
Iskanje po temi