PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Sončne elektrarne za samooskrbo-dejanske izkušnje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Porabila bosta točno od tisoč do dvatisoč kWh letno.
Hvala. Pa da še vprašam, ali ima kdo od vas električno peč na nekje 120m2 hiše in pa sanitarni bojler priklopljeno oboje na SE? Rabil bi še kakšno mnenje od kakšnega istega uporabnika.
Namesto električne peči naj bi bila toplotna črpalka, ki istočasno greje tudi STČ. Da bi pa zgradil SE zato, da bi grel električno peč in električni bojler, se mi zdi podobno, kot bi izdeloval masivno pohištvo, da bi ga potem kuril v centralni... Vse bolj neobičajna vprašanja....
Že ja, ampak dajmo gledat glede računice. Ne razpolagamo vsi z vec kot 20.000€. Električna peč plus bojler za sanitarno vodo, skupna cena z montažo nekje malo nad 2.000€, TČ za sanitarno vodo, pa nekje okrog 10.000€ z odbito subvencijo. Tako da 8.000€ "dobička" če gre delati zadosti veliko elektrarno z isto temperaturo sobe in vode. Pa da vzamem še servise in vzdrževanja TČ..
Sicer pa hiša je samo 120m2, tako da se meni ne splača delati TČ.
(9.7.2020 ob 17:01)wilson34 Napisal: Že ja, ampak dajmo gledat glede računice. Ne razpolagamo vsi z vec kot 20.000€. Električna peč plus bojler za sanitarno vodo, skupna cena z montažo nekje malo nad 2.000€, TČ za sanitarno vodo, pa nekje okrog 10.000€ z odbito subvencijo. Tako da 8.000€ "dobička" če gre delati zadosti veliko elektrarno z isto temperaturo sobe in vode. Pa da vzamem še servise in vzdrževanja TČ..
Sicer pa hiša je samo 120m2, tako da se meni ne splača delati TČ.
Znana je samo kvadratura hiše brez toplotnih izgub. Če je to NEH potem takšno razmišljanje še nekako "pije vodo", če nam je vseeno, da smo egoistični in nam ni mar za okolje in druge ljudi.
Vsekakor pa lahko zapišem, da toliko neumnosti na kupu pa še zares dolgo nisem bral. Cena sanitarne TČ okrog 10 jurjev in to z odbito subvencijo Huh Huh Zadosti velika elektrarna stane tudi enako kot malo manjša v kombinaciji s TČ?  Servis in vzdrževanje TČ nas letno stane Huh Huh 

Da pa je ravno zaradi takšnih "genijev" maksimalna moč SE v sistemu samooskrbe omejena na 80% moči glavnih varovalk je edino pravilno. 

Drugače pa- če bi tvoja genialna ideja, kako zaslužiti 8000€  "pila vodo" misliš, da se je ne bi domislil že kak drug, tebi podoben "genialec" in bi bil poln splet  genialnih predlogov?
Hm recimo, da za cca 12k EUR postavi 11kW SE in ima s tem pokrito vso porabo EE cca 12MWh (gospodinjstvo, SV in ogrevanje).
Naj sedaj za ogrevanje in SV kupit TČ za +7k EUR ali nek Eloblock za 1k EUR?
So plusi in minusi.
Eloblock: 
+: cenejše, ni servisov, je neslišen, manj okvar,
-:  večja poraba EE (v tem primeru ne šteje saj je pokrita s SE)

TČ:
+: manjša poraba (v tem primeru ni +, saj je EE pokrita s SE, če bomo lahko EE prodajali potem je to plus),
-: dražje, servis, glasnost

Vabljeni k dopolnitvi. Wink
(9.7.2020 ob 19:12)bozgom Napisal: Znana je samo kvadratura hiše brez toplotnih izgub. Če je to NEH potem takšno razmišljanje še nekako "pije vodo", če nam je vseeno, da smo egoistični in nam ni mar za okolje in druge ljudi.
Vsekakor pa lahko zapišem, da toliko neumnosti na kupu pa še zares dolgo nisem bral. Cena sanitarne TČ okrog 10 jurjev in to z odbito subvencijo Huh Huh Zadosti velika elektrarna stane tudi enako kot malo manjša v kombinaciji s TČ?  Servis in vzdrževanje TČ nas letno stane Huh Huh 

Da pa je ravno zaradi takšnih "genijev" maksimalna moč SE v sistemu samooskrbe omejena na 80% moči glavnih varovalk je edino pravilno. 

Drugače pa- če bi tvoja genialna ideja, kako zaslužiti 8000€  "pila vodo" misliš, da se je ne bi domislil že kak drug, tebi podoben "genialec" in bi bil poln splet  genialnih predlogov?

Glej, meni je vse jasno, jaz vem kje je moj manjko ( denar in kwh) kako, si pa ti stvari razlagaš pa me niti ne zanima. Pa nisem rekel da bi zaslužil s tem 8k€, sem dal samo primerjavo, da si za manj stroskov ogrevas vodo in hiso. Seveda ob ustreznem dovoljenju za 11 oz 12 kwh SE, če ti tega ne dovolijo pri soglaju se to ne splača delati. Sicer pa mislim da dosti ljudi segreva z električno pečjo in sanitarnim bojlerjem v povezavi z SE, samo niso na forumih. 

Pa na zdravje genij, pijem sok ne "vodo".
Ta Wilson ne čudežni deček. Včeraj sprašuje koliko bi porabil za ogrevanje vode ter nato koliko bi parabili dve osebi v enem letu. Danes mu je vse jasno da bo z SE ogreval direktno na elektriko hišo in sanitarno vodo.
Naj vsaj pove kakšno hišo kupuje. Izgube hiše bodo odločilne.
(9.7.2020 ob 22:29)vrzislo Napisal: Ta Wilson ne čudežni deček. Včeraj sprašuje koliko bi porabil za ogrevanje vode ter nato koliko bi parabili dve osebi v enem letu. Danes mu je vse jasno da bo z SE ogreval direktno na elektriko  hišo in sanitarno vodo.  
Naj vsaj pove kakšno hišo kupuje. Izgube hiše bodo odločilne.

Zakaj? Saj sem tukaj od vas dobil dobre odgovore in sem to povezal z izgubami hiše in mislim da bi stvar morala delovati. Mogoče bo poracun na koncu leta malo za doplačati.
V hiši živimo trije in je dokaj dobro energetsko sanirana. Ogrevamo se s TČ katere SCOP znaša preko 3. Letna poraba elektrike je okrog 10.000 kWh. Od tega za ogrevanje okrog 5500 kWh. Brez TČ bi porabil tam 20.000 kWh elektrike oz. 10.000 več. Po trenutnih cenah 0,11 €/kWh (Vt:MT 50:50) to znese 1100€/letno več kot s TČ. Tista razlika 8000 € poide v 7. letih. TČ ima garancijo 5 let z možnostjo dokupa na 10 let. Torej velja tisto- nisem dovolj bogat, da bi kupoval poceni.

PS pa pri 3x20A pride fiks za elektriko 12,6€, pri 3x25 tam 18€ in pri 3x35A tam 43 €/mesec.
Mogoče bo imel dovolj. Sosed se greje z IR paneli. Podobna velikost dobro izolirano. Nekaj se dogreva s kaminom na pelete. Izračunal si je da bo imel dovolj 9,3kW. Pravi odgovor bo možen drugo leto. Imel pa je pred izvedbo bistveno več podatkov kot Wilson. Vsaj račune za porabo v predhodni sezoni.
(10.7.2020 ob 09:27)vrzislo Napisal: Mogoče bo imel dovolj. Sosed se greje z IR paneli. Podobna velikost dobro izolirano. Nekaj se dogreva s kaminom na pelete. Izračunal si je da bo imel dovolj 9,3kW. Pravi odgovor bo možen drugo leto.  Imel pa je pred izvedbo bistveno več podatkov kot Wilson. Vsaj račune za porabo v predhodni sezoni.

Obstajajo nizkoenergetske hiše. Obstajajo tudi nič energetske hiše ( to pomeni, da vso potrebno energijo proizvedejo same). Seveda pa to stane. Več ko namečeš izolacije, bolj kot se posvetiš toplotnim mostovom, bolj... manj energije za ogrevanje  kasneje potrebuješ. Seveda pa vse to stane in moraš na koncu gledati strošek izgradnje+IR paneli (ali zgolj gradnja in malce večji bojler) ali strošek izgradnje+TČ in kaj je npr. v 30. letih cenejše.
Če pa kupuješ staro hišo jamraš, kako si finančno omejen...zagotovo ne spadaš v zgornje primere. Če pa ob tem skušaš vpeljati neke inovativne sisteme ogrevanja potem prej ko slej zapadeš v tisto- metanje denarja skozi okno v vrečo brez dna.
Zakaj  za sekundo zmanjka  el. toka kot ,da  bi šlo za preklop med SE in omrežjem.To se dogaja občasno ,ko je nizka proizvodnja SE večinoma zjutraj.
Meni se to ne dogaja. Se nisem zaznal.
Zanima me koliko časa ste čakali od dokončanja sončne elektrarne do uradnega priklopa na omrežje.
1 ... 211 212 213 214 215 ... 677 Pojdi na stran 
Iskanje po temi