PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Tlaki preden so žice za elektriko v ceveh

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(4.6.2020 ob 09:04)Fantocci Napisal: Jaz sem vse kable dal v cevi še preden  sem cevi sploh položil. Cevi sva imela s kolegom raztegnjene po tleh pa še tako sem se mučil, če je bil kabel daljši od 10m. Da bi jih pa rinil (ali s foršpanom vlekel) v stisnjene in zvite cevi pa raje ne razmišljam.
Da bodo tlakarji kaj veliko pazili je naivno verjet. On dela svoj posel in stopi, kamor stopi. Saj ni baletka.

Takšne in podobne neumnosti srečujem kar naprej, ker se štroma lotevajo ljudje, ki o tem pojma nimajo, potem pa se po nepotrebnem matrajo. Pogosto so na tak način položene cevi in kabli tudi nepravih dimenzij do napačnih lokacij, tja kamor pa bi morala biti položena elektrika, pa je ni. Doze za stikala in vtičnice so položene postrani, včasih pregloboko v ometu kar še dodatno otežuje fino montažo. Ko se takšni "mojstri" pri vsem tem izgubijo, pa klicarijo električarje, da bi zvezali elektro omarico in priključili naprave oziroma spravili elektriko v red po možnosti za minimalno plačilo (beri zastonj).
Pa še odgovor:
Najprej se položijo cevi in doze. Samoumevno je, da morajo biti primerno fiksirane posebej na zavojih, ki ne smejo biti preveč ostri. V beton se polagajo cevi, ki so namenjene za v beton. Tudi te morajo biti pravilno fiksirane, da ne opletajo. V cevi se praviloma vlečejo žice in ne kabli. Kable uvlačimo v cevi izjemoma. Ko so cevi ometane ali zalite je lažje v njih vlečt žice.
Nigdar je ne tak bilo, ka nekak nej bilo i nigdar nebu ka nekak nebu.
"V cevi se praviloma vlečejo žice in ne kabli"

Seveda se v celoti strinjam....
Kljub temu pa vidim kar veliko instalacij s kabli v ceveh, kar preprosto ne razumem ......
To je domena izvajalcev, ker je lažje potegniti trižilni kabel, kot pa ločeno tri vodnike. Jaz svoje inštalacije delam izključno s posameznimi vodnikiv ceveh. Je bistveno bolj fleksibilna inštalacija tudi za kasneje kakšne eventuelne dopolnitve.
(4.6.2020 ob 13:27)dragoF Napisal:
(4.6.2020 ob 09:04)Fantocci Napisal: Jaz sem vse kable dal v cevi še preden  sem cevi sploh položil. Cevi sva imela s kolegom raztegnjene po tleh pa še tako sem se mučil, če je bil kabel daljši od 10m. Da bi jih pa rinil (ali s foršpanom vlekel) v stisnjene in zvite cevi pa raje ne razmišljam.
Da bodo tlakarji kaj veliko pazili je naivno verjet. On dela svoj posel in stopi, kamor stopi. Saj ni baletka.

Takšne in podobne neumnosti srečujem kar naprej, ker se štroma lotevajo ljudje, ki o tem pojma nimajo, potem pa se po nepotrebnem matrajo. Pogosto so na tak način položene cevi in kabli tudi nepravih dimenzij do napačnih lokacij, tja kamor pa bi morala biti položena elektrika, pa je ni. Doze za stikala in vtičnice so položene postrani, včasih pregloboko v ometu kar še dodatno otežuje fino montažo. Ko se takšni "mojstri" pri vsem tem izgubijo, pa klicarijo električarje, da bi zvezali elektro omarico in priključili naprave oziroma spravili elektriko v red po možnosti za minimalno plačilo (beri zastonj).
Pa še odgovor:
Najprej se položijo cevi in doze. Samoumevno je, da morajo biti primerno fiksirane posebej na zavojih, ki ne smejo biti preveč ostri. V beton se polagajo cevi, ki so namenjene za v beton. Tudi te morajo biti pravilno fiksirane, da ne opletajo. V cevi se praviloma vlečejo žice in ne kabli. Kable uvlačimo v cevi izjemoma. Ko so cevi ometane ali zalite je lažje v njih vlečt žice.

Eh, napisal nisi nič novega oz. kaj posebej brihtnega.
In ne skrbi zame,vem kaj delam kar se elektrike tiče. Po vsej verjetnosti imam več šole na tem področju kot ti, pa tudi če je ne bi imel: zadeva ni nobena vesoljska tehnika. Naredil sem vse sam, od polaganja vključno s finomontažo in izdelavo omaric. Pa še marsikaj nadstandardnega za zraven. Mi ni padlo na kraj pameti, da bi potem kakšnega "strokovnjaka" kot si ti klical, da mi to sfinišira. Zadeva je šla tudi na meritvah skozi b.p. in tako funkcionira par let. Pa vse vtičnice so naravnost postavljene.
Oh, kakšno cviljenje. Omenil sem samo evidenten primer slabe prakse, pa sem pri tem po nesreči nekomu stopil na rep. Se opravičujem. Seveda mi ne pade na pamet, da bi se spuščal na tak nivo in se prepucaval na način kot je zgoraj napisano.
Nigdar je ne tak bilo, ka nekak nej bilo i nigdar nebu ka nekak nebu.
(4.6.2020 ob 23:20)dragoF Napisal: Oh, kakšno cviljenje. Omenil sem samo evidenten primer slabe prakse, pa sem pri tem po nesreči nekomu stopil na rep. Se opravičujem. Seveda mi ne pade na pamet, da bi se spuščal na tak nivo in se prepucaval na način kot je zgoraj napisano.

Škoda debate ker ne gre več v pravo smer... nej dela vsak kot misli da je najboljse...
Se pa vidi po objavah kdo se tem bavi profesionalno, kdo je delal za hobi v svoji hisi (ne mislim nic slabega).
Kdor se s tem ukvarja vsakodnevno sigurno ne bo prej velekl zic in kablov... zaradi vseh razlogov ki so bli napisani... se pa bo potrudil da so cevi pravilno polozene in seveda prehodne. In ko bo vse fiksirano in koncano (tudi ometi) bo naredil se ostalo.
Pride jutri električar, pa bomo upajmo vse uredili.

Tlaki se nam bodo pa zgleda tudi zamaknili, ker še vodovodar ni nič naredil   Smile

Tako, da računam, da bomo v miru vse naredili, "pošteman" imamo, tko da smo pripravljeni  Smile

Nekaj me pa še zanima, nekje še ne bomo imeli položene hidroizolacije (v 2 sobah da, v 3 pa ne)

Kaj je smiselno, da tam električar uredi ?

Hvala, LP
Matej
Potem pa nevem zakaj se ti tako mudi, vodovodar ima še itaq dela za dan ali dva...

Sicer pa kable/žice prej ali potem v cevi je sicer stvar električarja, naj naredi tako da bo vredu in da boš ti zadovoljen.

Sam imam sicer 90% elektrike v zgornji plošči, cevi sva z elektičarjem potegnila po vezavi armature (mislim da jih je bilo cca 500m), nato pa potem, ko smo ploščo razfršolali potegnila vse kable.

Seveda brez enega samega problema, je pa res da sva cevi sfiksirala in poskrbela da je bilo čim manj ostrih ovinkov.

Lp
Pri meni smo zice vlekli PO ulitih tlakih. Vse do zadnje so sle brez tezav. 
Kako pa lahko stisnejo cev, ko tlake ulivajo? Vsaj pri nas so takrat bile pod izolacijo  Huh
Jaz prvo položim cevi oziroma požirke pa potem vlečem kable ali žičke , ko imam vse doze in cevi zagipsane oziroma priterjene in speljane v elektro omarico nato pa začnem vleči kable ali žičke v cevi in za normalno hišo je to za cca 3 urce vse potegnjeno
(21.6.2020 ob 13:25)elektroinstalacije Napisal: Jaz prvo položim cevi oziroma požirke pa potem vlečem kable ali žičke , ko imam vse doze in cevi zagipsane oziroma priterjene in speljane v elektro omarico nato pa začnem vleči kable ali žičke v cevi in za normalno hišo je to za cca 3 urce vse potegnjeno

Koliko imaš na uro? Pripravim cevi, pa ti plačam potem te 3 ure, da ti to skabliraš.
(21.6.2020 ob 21:29)matejm Napisal:
(21.6.2020 ob 13:25)elektroinstalacije Napisal: Jaz prvo položim cevi oziroma požirke pa potem vlečem kable ali žičke , ko imam vse doze in cevi zagipsane oziroma priterjene in speljane v elektro omarico nato pa začnem vleči kable ali žičke v cevi in za normalno hišo je to za cca 3 urce vse potegnjeno

Koliko imaš na uro? Pripravim cevi, pa ti plačam potem te 3 ure, da ti to skabliraš.

koliko imaš pribljižno doz ? Delava to dva in imava ponavadi cirka 3 ure skablirano hišo normalno 2 etažno  če so cevi vredu napete gre kot po maslu teflonska predvlečna žica dela čudeže Smile
Če že tekmujete, kdo bo kaj prej naredil, potem zraven dodajte, da je strošek investitorja, cena ure krat število izvajalcev.
1 2
Iskanje po temi