PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Pametne inštalacije

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Scenarije sem si zamislil tik pred programiranjem in mi je tisti, ki je programiral, pripravil še scenarije. Sicer se sam tudi nisem poglablal ampak kakor vem, mislim da bi za programiranje moral imeti program (cca 1000€), poleg tega pa da vse zgleda presneto lahko predvidevam, da bi moral vložiti v to precej ur preden bi dojel, kaj pritiskat. Sva pa dogovorjena, da si morebitne želje pišem, po parih mesecih pa ponovno pride in mi ob kavi mogoče še kaj spremeni.

Arbajter, ne vem zakaj taka nastrojenost. 100 ljudi 100 čudi, 100 žena, 200 sisa Wink. Pač sem se tako odločil. Če bi imel pa slučajno željo, da mi vtičnica dela, pa imam še vedno lepo narejen spisek izhodov aktuatorjev nalepljenega na vratih, kjer lahko najdem vtičnico in jo prisilno prižgem. Na primer za "nočno sesanje" ali prižig mikserja v postelji.
Kaj pa ko vremenska prepozna položaj sonca in nekomu zasenči senčilo. Že res da gre "samo" do bližnjega stikala in položaj nastavi nazaj, vendar je prav tako prisiljen v to, da nekaj naredi. Ali pa ko ima nekdo narejeno tako, da se žaluzije spustijo oziroma dvignejo ob določeni uri. Pride domov mačkast ob 6.00, se privinta do postelje, zaspi, čez pol ure pa žaluzije gor zaradi urnika...
(7.10.2018 ob 21:42)jozagolukoza Napisal: Jest sem pred kratkim končal projekt moja hiša in sicer s protokolom KNX.
Predlagam ti, da izbereš KNX, saj je to protokol, za katerega lahko izbiraš med večimi firmami, katere lahko kombiniraš med seboj. Sam sem sicer vse vzel od Berkerja in nisem razočaran. Krmiljenje: vremenska (senčila in določene svetilke), senzor izlitja vode v kleti, centralna tipka za kompleten izklop svetilk v stanovanju, toplotna in talno gretje (s termostatskimi glavami), alarm, izklop vtičnic ponoči okoli postelje, da ni sevanja, itak vizualizacija preko pametnih naprav,...

Men je top, tud modela Q1 in Q7, ki sem ju izbral sta mi skoz lepša (že na začetku sta mi bila, zdej pa skoz bolj Wink ). Izbral pa sem predvsem steklene okvirje, nekje pa tudi okvirje iz betona, in škrilavca, ki mi pašejo k opremi.

Aja pa še to. V kleti nisem prej premišljeval in so mi naredili na obstoječo instalacijo (klasično), da je vse povezano na KNX. V doze so mi vgradili neke vmesnike in porabili klasično instalacijo.

Men se zdi, da je top to, da s tem standardom (KNX) lahko kombiniraš med različnimi firmami in nisi vezan samo na eno firmo (kot na primer Entia in razni drugi)
[quote pid='886859' dateline='1538941337']
Kdo ti je pa delal inštalacijo in koliko je bila cena če ni skrivnost? Smile

[/quote]
Tudi mene zanimajo cene takšnih sistemov. 

Recimo da vzamem komercialno dostopne module  in getaway.
Kolikšna je cena če ti nekdo poveže takšen sistem? Material že imam cca. 15kos različnih modulov. 

Lp
zdaj če maš kakšne brežične variante in posamezne module, ti že vsak mal bolj računalniški tip zna povezati, maš veliko video vodičev. Povej kakšne module si kupil.
(9.6.2020 ob 18:38)matejm Napisal: zdaj če maš kakšne brežične variante in posamezne module, ti že vsak mal bolj računalniški tip zna povezati, maš veliko video vodičev. Povej kakšne module si kupil.

Imam module podjetja fibaro.

Nekaj je brezžičnih, single switche je treba pa povezat v ustrezne doze. 
Prav tako dimmerje.

Imam sicer neobvezujoče ponudbe za cca. 600Eur. Kar pomeni prevoz k meni, priklop senzorjev, ena ura instrukcij, okoli dva obiska. 

Material sem dobil za pol cene tele storitve, ampak ce ne bo drugega, bom moral sprejeti tudi to.
(10.6.2020 ob 08:48)Riven Napisal:
(9.6.2020 ob 18:38)matejm Napisal: zdaj če maš kakšne brežične variante in posamezne module, ti že vsak mal bolj računalniški tip zna povezati, maš veliko video vodičev. Povej kakšne module si kupil.

Imam module podjetja fibaro.

Nekaj je brezžičnih, single switche je treba pa povezat v ustrezne doze. 
Prav tako dimmerje.

Imam sicer neobvezujoče ponudbe za cca. 600Eur. Kar pomeni prevoz k meni, priklop senzorjev, ena ura instrukcij, okoli dva obiska. 

Material sem dobil za pol cene tele storitve, ampak ce ne bo drugega, bom moral sprejeti tudi to.

dobi električarja da ti bo povezal switche, maš zraven priložene skice vezave, sam jih pa spogramiraj.

https://www.youtube.com/watch?v=6DL7VpnhXt8

Zgoraj imaš link, kako povežeš module, ostalo so potem samo nastavitve, torej rabiš le znanje angleščine in električarja za en dopoldne.
Jaz pa bi rabil naslednje:
- imam običajno el. dozo in v njej navadno enopolno tipkalo (ki ga želim zadržati zaradi identičnega izgleda z drugimi). V njej imam 230V.
- v to dozo bi rad namestil nek brezžični enokanalni oddajnik, ki bo krmilil en rele v drugi sobi. Oddajnik bi prožil s tem tipkalom (kot zvonec recimo; ko ga spustiš, signal ugasne)
- v tej drugi sobi rabim sprejemnik, ki je zmožen preko relejčka preklopiti neki manjši porabnik (signal) - vklop naprave s pulzom signala. Ta sprejemnik z relejčkom je lahko skrit za napravo, zato velikost oz. oblika ni tako pomembna. Oddajnik pa mora biti dovolj majhen, da paše v dozo izza tipkala, pa 230V napajanje mora sprejet.

Kaj vzeti?
1 2
Iskanje po temi