PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Pametne inštalacije

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Katere proizvajalce pametnih inštalacij imate v uporabi v novogradnja?

Ne zanimajo me samogradnje, ne zanimajo me zalo zakomplicirani sistemi.

Zanimajo me žično sistemi, možnost nastavljanja in izdelave scenarijev, web vmesnik, IOS tablica / telefon

Področja pokrivanja so zelo splošna:
- razsvetljava
- vtičnice
- senzorji gibanja, svetlobe, temperature
- ogrevanje
- hlajenje
- rolete / žaluzije
- alarm
Pozdravljen,

Sam sem vgradil Bticino - krmilim žaluzije, vrata, luči in prezračevanje, dodatno še domofon, še čaka v škatli Smile. Ogrevam z toplotno črpalko - talno gretje,in je nisem vezal na "pamet" - takrat sem se tako odločil saj se mi zdi reguliranje nepotrebno - nastavim in pustim celo zimo. Tudi če grem na dopust, raje vidim da je hiša normalno ogrevana (mogoče vežem v prihodnosti, če se to ne bo izkazalo za učinkovito)
Senzorji temperature,vlage, kakovosti zraka ipd. pridejo kasneje (vseljen šele 3 mesece, pa so še druge , bolj nujne zadeve za porihtat Smile).
Kar se tiče vgradnje, je zadeva precej enostavna - kable sem pripravil sam, vezavo elektrike mi je uredil kolega električar in pokazal kaj in kako naprej, tako da sem aktuatorje in dimmerje vse vezal sam. Programiram sam - zaenkrat imam samo osnovne funkcije, brez povezave na web in brez scenarijev - to imam plan urediti čez zimo. Zadeva ni komplicirana - uzame pa seveda nekaj časa.

Polna cena za komplet hišo (komplet vsebina elektro omarice (dimmerji, aktuatorji, web modul, scenarijski modul)+vtičnice+"pametna" stikala+zaslon 10" touch + app(14€)) je bila dobrih deset tisočakov. Sam sem na srečo dobil dober popust na material, delo pa sem naredil sam oz. kolega kot uslugo, tako da sem zadevo speljal za dobro polovico zgornjega zneska.

Lp,
Z
Entia za neko nekoliko nadpovprečno zahtevno hišo vzame dobrih pet, šest jurjev. V tej ceni je zajet ddv, njihova montaža elementov, programiranje, zagon in 24 urna on line podpora. Vključno s scenariji, povezljivostjo z ogrevanjem, klimo, protivlomnim sistemom, vetrno kontrolo žaluzij, dviganjem žaluzij in prižiganjem luči v hiši ob proženju alarma, dostop preko neta, telefona, tablice.
Ojoj! Prestar sem!

Jah nič, jaz sem zrihtal osnove pri "koči", tole naj pa naslednja generacija! Vse jim pa tudi ne bom na pladnju prinesel!

Zdaj grem pa na pir! 8)

P.S. A un ta nov pa še ni "uletel" sem? :wink:
Ali je res to največ kar premoremo glede pametne inštalacije?
Mogoče tisti, ki imate to urejeno dobro raje informacije obdržite za sebe.

Nekako pa ne verjamem, da tu ni bodočnosti. Mogoče še vedno ni izdelana prevladujoča univerzalna platforma za pametne inštalacije.
A ti bi uno da se ti kava sama skuha in ugasne likalnik? Je ze ena druga tema za te inštalacije kjer se je folk malce bolj razgoviril
Jaz sem pri sebi in še nekaj hišah naredil sistem kjer so vse luči in tipkala povezana v 1 omarico z PLC-jem, ki vse skupaj krmili. Zraven pa še raspberry pi za malo pameti.

Neke pameti tukaj ni oz. lahko se nastavi po željah. Odvisno tudi od tega kaj pričakuješ.
Je pa sistem povezan s spletno aplikacijo ki deluje na telefonu ali tablici, lahko se poveže z Alexo, google home itd...
Definitivno najcenejša varianta ki za konkretno veliko bajto stane max 2 jurja materijal in 1 jurja delo.

Še nekaj dejstev
- Senzorjev na oknih za rolete nimam. Ne rabim ker imam na PLC formulo kako izračunat kje je sonce ne glede na letni čas. Če vem kje je sonce vem kje sveti not in po potrebi zaprem roleto. Ampak v praksi sploh ne potrebujem.

- Avtomatsko zapiranje rolet po sončnem zahodu in odpiranje ob sončnem vzhodu ampak nikoli pred 7 uro je najbolj uporabna zadeva. Prav tako avtomatsko prižiganje nočnih lučk ob sončnem zahodu. Brez tega se rolet ne taknem.

- Povezave z ogrevalno napravo nimam. Mi je brezveze ker imam TČ in jeseni vklopim, spomladi izklopim. Vmes pa ne pogledam niti na termostat. V bajti pa konstantnih 22,5. Prav tako nimam vezano na klimo, čeprav bi lahko uredil preko IR.

- Zunanji termostat imam ampak ga ne uporabljam. Arso ima čisto ok podatke v kolikor želim vedeti temperaturo in prožit kakšen dogodek.

- Razne brezžične variante mi ne potegnejo. Lahko za kakšen addon feature ne pa za vsakodnevno prižiganje luči.

- Vrhunska zadeva so releji z možnostjo ročnega preklopa. Ko vse crkne še vedno prižgeš luči. Enkrat bo crknilo. Vsa elektronika dela na dim. Ko ga spusti ne dela več.

- PLC uporabljam Siemens S7 1200. Zakaj? Ker ima web interface za proženje vhodov oz. izhodov. Ker ima API da online berem stanje izhodov.

Tako pa izgleda ena skoraj dokončana omarica v katero so speljani FTP kabli iz vseh tipkal in se nahajajo releji za luči in žaluzije.
[attachment=o28202]

lp

Priložene datoteke
.jpg   Screenshot 2018-10-05 at 09.33.36.jpg (Velikost: 97,33 KB / Prenosi: 1405)
Nice!

Tudi sam sem naredil nekaj podobnega, dobil odslužen krmilnik Allen Bradley, priklopil nanj PC z Win, izdelal free HMI aplikacijo, da se lahko remote povežem in zadeva zaenkrat špila (vseljeni dobro leto).
Imam pa gor povezano
-varnost (IR senzorji, dimni senzorji, izlitje vode,...) - brez vmesne alarmne centrale,
-del razsvetljave (vsi hodniki in shambe ter zunanje luči),
-komplet ogrevanje (mešalni in preklopni ventil, vklop električnih grelcev bojler in zalogovnik),
-večina rolet (možnost fix ure, +/- sončni vhod, različni režimi teden/vikend)
-upravljanje s nastavljenimi hitrostmi rekuperatorja,
-obtočna črpalka za sanitarno vodo,....

Cena za to med 1000 in 1500€, je pa vse moje delo od polaganja kablov, priklopa, programiranja PLC in HMI.
Pa "dobr" no, moderator!

To, da si izbrisal moj "štos", ni panike, da pa si šel izbrisat @arbajterjev korekten in če smem pripomnit, ne ravno kratek odgovor, na (sicer nepovezano) vprašanje pa ni O.K.! 8)
Moja napaka! Se opravičujem moderatorju!
Tule ni bil @arbajterjev odgovor in ni bilo mojega "štosa"!

Sem oboje našel v drugi temi nedotaknjeno! :mrgreen:
Sledim temi. Zato ker se nag8bam bolj na rolete/zaluzije in garazna vrata. Ostale zadeve ne potrebujem. Ce bo cena malo previsoka, ostanem raje na gumbih in rocno dvigujem s pomocjo motorjev

Poslano z mojega SM-N950F z uporabo Tapatalk
Jest sem pred kratkim končal projekt moja hiša in sicer s protokolom KNX.
Predlagam ti, da izbereš KNX, saj je to protokol, za katerega lahko izbiraš med večimi firmami, katere lahko kombiniraš med seboj. Sam sem sicer vse vzel od Berkerja in nisem razočaran. Krmiljenje: vremenska (senčila in določene svetilke), senzor izlitja vode v kleti, centralna tipka za kompleten izklop svetilk v stanovanju, toplotna in talno gretje (s termostatskimi glavami), alarm, izklop vtičnic ponoči okoli postelje, da ni sevanja, itak vizualizacija preko pametnih naprav,...

Men je top, tud modela Q1 in Q7, ki sem ju izbral sta mi skoz lepša (že na začetku sta mi bila, zdej pa skoz bolj Wink ). Izbral pa sem predvsem steklene okvirje, nekje pa tudi okvirje iz betona, in škrilavca, ki mi pašejo k opremi.

Aja pa še to. V kleti nisem prej premišljeval in so mi naredili na obstoječo instalacijo (klasično), da je vse povezano na KNX. V doze so mi vgradili neke vmesnike in porabili klasično instalacijo.

Men se zdi, da je top to, da s tem standardom (KNX) lahko kombiniraš med različnimi firmami in nisi vezan samo na eno firmo (kot na primer Entia in razni drugi)
Aja pa ena nevmesna: fantje pa fant je izrecno poudaril, da sprašuje od izdelanih sistemov in ne home made zadeve Wink
In kaj storiš, če se ponoči pojavi potreba po "živi" vtičnici? Vzameš telefon in vklopiš KNX? Ali kaj drugega? Za izklop vtičnic v breznapetostno stanje pa res ne rabiš pametne instalacije in nekih urnikov na njej. Kaj pa če se urnik spanja menja? Greš bolj zgodaj ali pa kasneje ajat? Dovolj je vzeti namensko varovalko (<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.sm-s.si/1-samodejno-stikalo-ems-16.html">https://www.sm-s.si/1-samodejno-stikalo-ems-16.html</a><!-- m -->) in je zadeva rešena veliko ceneje in predvsem efektneje. Ker omogoča takojšnji vnovični vklop tudi ponoči, če boš aktiviral kateri koli porabnik na tej varovalki, se bo ta samodejno in takoj aktivirala sama. Ko pa zazna, da na njej ni prisotno nobeno breme pa gre spet nazaj "spančkat". Torej je popolnoma neodvisna od vseh dogajanj, urnikov.
Napisano se nanaša zgolj na temo izkopov vtičnic v nočnem času zaradi kakšnega že smoga?? Važno, da preko dneva tiščimo tiste absolutno brez smogaste mobitele na betice. Pa se takrat res nihče ne obremenjuje z elektro-mobi smogom, ki je - kolikokrat že - bolj škodljiv. Ampak to je pa ja samoumevno, kajne. V nočnem času pa iz vtičnice delamo cirkus.
Spet neka nova "modna" muha, da se od bedakov izvabi več denarja.
jozagolukoza Napisal:Jest sem pred kratkim končal projekt moja hiša in sicer s protokolom KNX.
Predlagam ti, da izbereš KNX, saj je to protokol, za katerega lahko izbiraš med večimi firmami, katere lahko kombiniraš med seboj. Sam sem sicer vse vzel od Berkerja in nisem razočaran. Krmiljenje: vremenska (senčila in določene svetilke), senzor izlitja vode v kleti, centralna tipka za kompleten izklop svetilk v stanovanju, toplotna in talno gretje (s termostatskimi glavami), alarm, izklop vtičnic ponoči okoli postelje, da ni sevanja, itak vizualizacija preko pametnih naprav,...

Men je top, tud modela Q1 in Q7, ki sem ju izbral sta mi skoz lepša (že na začetku sta mi bila, zdej pa skoz bolj Wink ). Izbral pa sem predvsem steklene okvirje, nekje pa tudi okvirje iz betona, in škrilavca, ki mi pašejo k opremi.

Aja pa še to. V kleti nisem prej premišljeval in so mi naredili na obstoječo instalacijo (klasično), da je vse povezano na KNX. V doze so mi vgradili neke vmesnike in porabili klasično instalacijo.

Men se zdi, da je top to, da s tem standardom (KNX) lahko kombiniraš med različnimi firmami in nisi vezan samo na eno firmo (kot na primer Entia in razni drugi)

Super!

Kaj pa bistvena zadeva, to je programiranje scenarijev in raznih nastavitev. Ali to zmoreš kot uporabnik samo? Ali so ti ponudniki opreme to dovolili oz. omogočili?
1 2
Iskanje po temi